Лекции.Орг


Поиск:




Організація обліку зобов’язань




Зобов'язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення. Якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду.

3 метою бухгалтерського обліку зобов'язання поділяються на:

· Довгострокові (термін погашення – протягом 12 місяців з дати балансу; походження – виникають не в ході операційного циклу)

· поточні;

· забезпечення;

· непередбачені зобов'язання.

Зобов'язання – це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди.

Для визначення балансової вартості зобов'язань використовують такі види оцінок як історична собівартість, поточна вартість, сума погашення та теперішня вартість.

Для обліку та узагальнення інформації про стан розрахунків з довгострокових зобов'язань використовуються пасивні рахунки п'ятого класу.

1. Здійснено поточні фінансові інвестиції за рахунок довгострокових позик.

Дт 35 Кт 50

2. Нараховно відсотки за користування кредитом.

Дт 951 Кт 684

Виникнення та збільшення таких зобов'язань відображається по кредиту, а погашення, переведення їх до складу короткострокових, списання тощо - по дебету цього рахунку.

Аналітичний облік довгострокових зобов'язань з оренди ведеться за кожним кредитором та видами залучених коштів.

На ВАТ “Волинь-Цемент” поточні зобов'язання – це короткострокові зобов'язання, які мають бути погашені протягом поточного операційного циклу підприємства чи протягом 12 місяців з дати складання бухгалтерського балансу. Статті включаються до складу поточних зобов'язань, якщо вони оплачуються на вимогу кредитора, або якщо очікується, що вони будуть ліквідовані протягом одного року.

Для обліку та узагальнення інформації про зобов’язання, які будуть погашені протягом дванадцяти місяців з дати балансу, використовуються пасивні рахунки шостого класу. Рахунок 60 "Короткострокові позики"

Відображення в бухгалтерському обліку операцій по виникненню та погашенню таких зобов'язань відбувається на підставі первинних документів: виписок банку, ВКО (див. додаток), платіжних доручень, накладних (див. додаток №9), розрахунків та довідок бухгалтерії, претензій тощо.

Суми одержаних кредитів (позик) відображаються по кредиту, а сума погашення та переведення кредитів (позик) до довгострокових зобов'язань у разі подовження терміну погашення кредитів (позик) - по дебету цього рахунку.

1. Отримано короткостроковий кредит готівкою або рахунок у банку.

Дт 30,31 Кт 60

2. Нараховано курсову різницю за зобов’язаннями перед банком по кредиту в іноземній валюті при зменшенні курсу валюти.

Дт 60 Кт 744

На рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" ВАТ “Волинь-Цемент” здійснює облік розрахунків з постачальниками та підрядниками за одержані матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги, в тому числі по невідфактурованих поставках та ТМЦ в дорозі.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій по виникненню та погашенню таких зобов'язань відбувається на підставі первинних документів: актів про приймання, претензій, накладних (див. додаток №8), виписок банку (див. додаток №6), довідок бухгалтерії тощо. Незалежно від методу оцінки ТМЦ, прийнятого на підприємстві, рахунок 63 кредитується згідно з документами постачальника в межах суми акцепту. У випадку, коли рахунок постачальника був акцептований і оплачений до надходження вантажу, а при прийманні ТМЦ виявилась їх недостача проти відфактурованої кількості, невідповідність цін та якісних показників, обумовлених в угоді, арифметичні помилки, брак отриманих ТМЦ, виставляється претензія.

ВАТ “Волинь-Цемент” операції з оплати рахунків постачальників відображає по дебету рахунку 63. Аналітичний облік по цьому рахунку ведеться за кожним постачальником та підрядником в розрізі кожного документа (рахунку) до сплати.

1.Вартість товарно-матеріальних цінностей, що фактично надійшли на підприємство:

Без ПДВ Дт 201,203,207,28 Кт 631

На суму ПДВ Дт644 Кт 631

2.Здійсненна оплата рахунку постачальника Дт 631 Кт 311

Рахунок 64 "Розрахунки за податками й платежами" призначений для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що направляються в дохід бюджету. На цьому ж рахунку ведеться облік суми податку на додану вартість.

Нараховані платежі до бюджету відображаються по кредиту, а належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання - по дебету цього рахунку.

Аналітичний облік по цьому рахунку ведеться за видами податків та платежів.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій з виникнення та погашення таких зобов'язань відбувається на підставі первинних документів.

Нараховані платежі до бюджету відображаються по кредиту, а належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання – по кредиту цього рахунку.

Аналітичний облік по цьому рахунку ведеться за видами податків та платежів.

1.Нараховано податок на прибуток Дт 981 Кт 641/2

2.Нараховано податок на додану вартість Дт70 Кт 641/1

3. Погашено заборгованість по податках і обов’язкових платежах перед бюджетом Дт 641 Кт 311

4.Вирахуваний із зарплати громадян прибутковий податок Дт66 Кт 64

Рахунок 65 "Розрахунки за страхуванням" застосовують для обліку розрахунків за зборами на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття за індивідуальним страхуванням персоналу ВАТ “Волинь-Цемент”, страхуванням майна та за іншими розрахунками за страхуванням.

Нарахування працівнику заробітної плати є підґрунтям для виникнення зобов'язань за розрахунками з бюджетом (прибутковий податок), з позабюджетними фондами (Пенсійний, фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, фонд соціального страхування на випадок безробіття, фонд соціального страхування від нещасного випадку).

Нараховані зобов'язання за страхуванням, а також державних органів страхування кошти відображаються по кредиту, а погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві - по дебету цього рахунку.

Аналітичний облік по цьому рахунку ведеться за кожним видом зборів і відрахувань, по страхувальниках та окремих договорах страхування. Відображення в бухгалтерському обліку операцій по виникненню та погашенню таких зобов'язань відбувається на підставі первинних документів: розрахунків та довідок бухгалтерії, виписок банку (див. додаток, розрахунково-платіжних відомостей, ВКО (див. додаток), ПКО (див. додаток), платіжних доручень.

1.Перераховано ВАТ “Волинь-Цемент” внески до Пенсійного фонду

Дт 651 Кт 311

2.Нарахування працюючим допомоги з тимчасової непрацездатності

Дт 651 Кт 66

Рахунок 68 "Розрахунки за іншими операціями" призначений для обліку розрахунків за операціями.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій по виникненню та погашенню таких зобов'язань відбувається на підставі первинних документів: накладних (див. додаток №), ВКО (див. додаток №), ПКО (див. додаток №), претензій, виписок, рахунків-фактур.

Виникнення зобов'язань відображається по кредиту, а погашення – по дебету цього рахунку. Аналітичний облік по цьому рахунку ведеться за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки.

1. Здійснено фінансові інвестиції за рахунок постачальника. Дт 14 Кт 681

2. Видано довгостроковий вексель в рахунок погашення заборгованості перед дочірним підприємством Дт 682 Кт 51

Рахунок 69 "Доходи майбутніх періодів" призначений для обліку доходів, одержаних у звітному періоді, які підлягають включенню до складу доходів у майбутніх звітних періодах первинні документи, як виписка банку, довідка бухгалтерії.

Сума одержаних доходів відображається по кредиту, а їх списання на відповідні рахунки обліку доходів та включення до складу доходів звітного періоду – по дебету цього рахунку.

1.Отримано в касу готівку, яка належить до доходів майбутніх періодів.Дт 30 Кт 69






Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-09-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 1173 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Ваше время ограничено, не тратьте его, живя чужой жизнью © Стив Джобс
==> читать все изречения...

774 - | 780 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.