Лекции.Орг


Поиск:




Загальна характеристика трудової діяльності




Будь-яка трудова діяльність характеризується двома взаємопов'язаними елементами: фізичний (механічний) — визначається роботою м'язів; психічний — визначається участю органів чуття, пам'яті, мислення, емоцій, вольової активності.

 

Частка фізичної і психічної складових у різних видах трудової діяльності неоднакова: під час фізичної праці переважає ­ м'язова діяльність; під час розумової активізуються ­ процеси мислення. Але жоден з видів праці не відбувається без регулювання центральної нервової системи. Вивчення трудової діяльності людини і впливу її на організм людини передбачає, насамперед, характеристику фізіології праці:

фізичні, нервово-психологічні,

розумові, емоціональні перенавантаження;

ритм і темп роботи;

монотонність праці;

обсяг сприймання і переробки інформації;

біомеханічні та антропометричні дані.

 

Це дає змогу визначити ª ступінь і характер навантаження організму під час роботи, ª відповідність робочого місця і засобів праці анатомо-фізіологічним особливостям людини і ª розв'язати цілу низку практичних питань: • раціональні режими праці і відпочинку, • організація робочого місця, • проведення професійного добору та профорієнтації тощо.

Відомо, що життєдіяльність людини постійно супроводжується витратами енергетич­них запасів, які і визначають важкість праці. Енергетичні втрати поновлюються харчу­ван­­ням. Це необхідно для забезпечення постійного обміну енергії, тобто є безперечною умовою життя. Кількість енергії, що витрачається, дістала назву енергії основного об­міну. Витрати енергії на основний обмін можуть коливатися залежно від статі, віку, стану центральної нервової системи, інтенсивності функцій ендокринної та фермен­т­ної си­с­тем та багатьох інших факторів.

Фізичні зусилля, яких докладає людина в трудовій діяльності, оцінюються у формі енергетичних витрат (вимірюються в кДж/хв, кДж/год або кКал/хв ни к Кал/ год). їх кількість залежить від інтенсивності навантаження. Так, при фізичній праці середньодобові енерговитрати перевищують 115 кКал/год. Витрати енергії в багатьох випадках залежать від рівня механізації виробництва. Якщо воно повністю автоматизоване, то енергетичні витрати робітників наближаються до енерговитрат осіб, які займаються розумовою працею.

Розглянемо таблицю енерговитрат людини на різних етапах діяльності (з розрахунку на масу тіла в 70 кг).


 

Вид діяльності Енерговитрати, кКал/год
а) У домашніх умовах: — сон і відпочинок у ліжку — відпочинок сидячи — особиста гігієна — читання, домашнє навчання — прибирання   65-77 85-106 102-144 90-112 до 270
б) Розумова діяльність: — спокійне читання — навчання, самопідготовка — слухання лекцій сидячиписання — друкування — робота з комп'ютером — читання лекцій у великій аудиторії — бесіда стоячи — бесіда сидячи До 110 До 111 102-112 90-112 90-144 115 140-270 112 106
в) Фізична діяііьність: — робітники прокатного цехуробітники ливарного цеху — бетонщики — MOjWpu — теслярацегельник 275-325 280-375 360-390 270 207-246 220-400

 

Отже, добові енерговитрати залежать від характеру роботи та фізичного наванта­ження:

Ø при розумовому виді діяльності — не більше 2,5 тис. кКал/добу;

Ø при середній фізичній праці — 3,2 тис. к Кал/добу;

Ø при тяжкій фізичній праці та активному способі життя вони досягають 4 тис. кКал/добу та більше.

Розглянемо приблизний хронометраж енерговитрат цих людей:

Нічний сон (7 год) 7 х 65 = 455 к Кал
Ранковий туалет (40 хв) 0,7 х 102= 71 к Кал
Сніданок (20 хв) 0,3x99 = ЗО к Кал
Дорога на роботу (ЗО хв) 0,5 х 112 = 56 к Кал
Службова праця (7 год) 7x106= 742кКал
Повернення додому (ЗО хв) 0,5 х 112 = 56 кКал
Обід (ЗО хв) 0,5 х 100 = 50 к Кал
Відпочинок (1 год) 1 х85 = 85 кКал
Домашнє навчання (3 год) 3x90 = 270 к Кал
Вечеря (ЗО хв) 0,5 х 99 = 50 кКал
Відпочинок, читання (1 год) 85 кКшг
Інші види домашньої праці або прогулянка (1 год) 157 кКал
Разом (24 год) 2107 кКал

Добові енерговитрати залежать також і від віку людини. Наприклад, у похилому віці (коли людина на пенсії і веде малорухомий спосіб життя) добова витрата енергії може становити 2,3 тис. кКал/добу; для людей молодих та середнього віку добові енерговитрати сягають 6 тис. кКал/добу.

Залежно від виду праці обов'язково необхідно враховувати і харчовий раціон. В даному випадку він не повинен перевищувати 2212 кКал (харчовий раціон не повинен більше ніж на 5% перевищувати добові енерговитрати).

На будь-яку діяльність людини сильно впливають успіх або невдача. В одних випад­ках успіх, піднімаючи людину у власних очах, мобілізує сили на досягнення нових цілей у роботі, а в інших — може викликати самозаспокоєння. Невдача ж у справі, до якої людина ставиться позитивно, викликає пригнічений стан. Залежно від особистих рис, неприємні почуття можуть викликати або відмову від подальшої діяльності в певній галузі, або послідовний аналіз причин невдачі та нові зусилля на виконання тієї чи іншої справи.

Успіх у роботі залежить від багатьох обставин. Однією з них виступає творчість. Пошук нового в праці характерний лише для творчої особистості.

   
Творчість піднімає діяльність на вищий ступінь, є рушійною силою виробництва та науки. У творчості відбувається злиття фізичних та розумових сил, що рокриває повністю особистість, дає можливість самовираження.
   




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 275 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лаской почти всегда добьешься больше, чем грубой силой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

944 - | 878 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.