Лекции.Орг


Поиск:




Прикраси для святкового столу




Місце десертної ложки за тарілкою, ручкою вправо.

Слід враховувати, що столовими приборами гість, згідно етикету, починає користуватися із зовнішнього краю, поступово переходячи від одного предмета до іншого по мірі зміни різних страв. Прилади, що лежать поруч, повинні знаходитися один від одного, так само як і від тарілки, на відстані приблизно 1 см.

Для кожного напою передбачаються окремі келихи, чарки, фужери і склянки. Сервірувати стіл келихами слід, ставлячи праворуч келих для вина, ліворуч – для води. Зазвичай кришталь і скло виставляються на стіл по одній лінії, не більше трьох предметів в ряд. Але якщо захід великий, наприклад ювілейний день народження, то використовується другий ряд.

Неодмінний атрибут, яким прикрашається стіл, чи це звичайний домашній обід чи день народження. Красиво і правильно укладена полотняна серветка буде прикрасою будь-якого столу. Складають серветки так, щоб при необхідності легко було витерти губи або покласти серветку на коліна. Коли не передбачена в трапезі закусочна тарілка, то замість неї на стіл кладуть полотняну серветку, складену вчетверо. До обіду, святкової вечері або бенкету серветки згортають у вигляді конусів або ковпаків.

Столові предмети для спецій і приправ

 

До таких приладів відносяться ємності для солі і перцю, гірчичниця і пляшки для оливкової олії і соусів. Хрін подається до холодних відварних м’ясних і рибних страв, а також заливних. Коли на столі немає м’яса, то правильно вважається подавати гірчицю на особисте прохання гостя на окремій тарілочці, до м’ясних страв її подають в гірчичницях. Якщо інші приправи ставлять на стіл згідно меню, то сіль і перець – завжди в обов’язковому порядку.

 

Прикраси для святкового столу

Завершують композицію сервірування столу в домашніх умовах різні приємні дрібниці і прикраси, що милують око:

  • місця для гостей можна красиво позначити букетиком з трав, перев’язаним шовковою стрічкою;
  • прикрасьте кожне місце маленькими декоративними фігурками або морською раковиною;
  • напишіть меню для кожного гостя від руки, вклавши в підставку для маленьких карток;
  • прикрасьте центр столу великим блюдом з сумішшю різних трав, квітів та овочів;
  • поставте на стіл маленькі горщики з квітами, вази з горіхами і бутонами, плетені кошики з декоративними фруктами.

Самою традиційною прикрасою у святковий день є, безумовно, квіти. Запам’ятайте кілька важливих порад, якщо ви намагаєтеся декорувати святковий стіл квітковими композиціями:

  • необхідно бути впевненим, що у кожного із запрошених гостей немає алергічної реакції на ті рослини, якими ви прикрасили інтер’єр;
  • небажано використовувати квіти з сильним ароматом, бо, змішавшись із запахом страв, цей аромат може стати непередбачуваним;
  • щоб пилок і пелюстки від квітів не потрапили на їжу, встановлюйте вазони з квітами на достатній відстані від страв.

Якщо у вас намічається не підготовка до звичайного домашнього обіду, а святкова вечеря або день народження, то сервірування необхідно доповнити різними прикрасами, відповідними тематиці заходу:

  • на новорічне торжество або до різдвяного столу можна зробити красиву композицію з мішури, серпантину, ялинкових іграшок, ялинових шишок та іншої новорічної атрибутики;
  • якщо у вас весільне торжество – прикрасьте стіл фігурками молодят і білих голубів;
  • для офісного заходу або професійного свята підберіть різні предмети, що вказують на напрям діяльності;
  • коли настає дитячий день народження – розставте на вашому столі фігурки персонажів з популярних мультиків, розкладіть свистульки, ковпаки та інші аксесуари, призначені для святкування дитячого свята.




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-22; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 307 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если президенты не могут делать этого со своими женами, они делают это со своими странами © Иосиф Бродский
==> читать все изречения...

993 - | 932 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.