Лекции.Орг


Поиск:




Цивільного процесуального права 4 страница




Як повинен діяти суд в даній процесуальній ситуації? Визначте предмет та підставу позову по даній справі.

73. Василенко К.А. звернувся в суд з позовом, в якому просив визнати за ним право на користування житловим приміщенням – кімнатою розміром 25,8 кв.м, пославшись на те, що він був засуджений до позбавлення волі на термін шість місяців. У травні 2010 р. звільнився з місць позбавлення волі після відбування покарання. Київський райвиконком м. Харкова не дозволив йому оселитися в кімнаті і надав її Петренку А.В.

На думку Василенка К.А., він не втратив права на користування житловим приміщенням, тому просив визнати недійсним ордер, виданий Петренку А.В. Суд провадження по справі закрив з тих підстав, що заява Василенка К.А. не підлягає роз-гляду в порядку цивільного судочинства, оскільки його вимоги спрямовані на відновлення реєстрації, в чому йому відмовлено органами міліції, а такі вимоги підлягають розгляду в адміністративному суді.

Чи відповідають дії суду чинному законодавству? Дайте мотивований висновок щодо даної процесуальної ситуації.

74. До Червонозаводського районного суду м. Харкова звернулася Балаш Р.І. з позовом до ФОП Колізуб Н.В. з позовом про захист прав споживача. Свої позовні вимоги позивачка обгрунтувала тим, що вона придбала у відповідача меблі на загальну суму 2600 грн. У зв’язку з тим, що меблі мають суттєві недоліки, які не можна усунути, позивачка просила суд розірвати договір купівлі-продажу між нею та відповідачем, стягнути з відповідача вартість меблів у розмірі 2600 грн та моральну шкоду в розмірі 1000 грн.

Своєю ухвалою суд відмовив у відкритті провадження у справі, вказавши, що позивачка не може звертатися з позовною заявою, яка містить декілька вимог, тому її заява не може бути розглянута в порядку цивільного судочинства.

Чи правильне рішення прийняв суд? Дайте аналіз зазначеній процесуальній ситуації.

75. У жовтні 2010 р. Борисенко М.Ю. звернувся до суду з позовом до Павлова В.В. про розірвання договору купівлі-продажу цінних паперів від 14 січня 2009 р. Позивач послався на те, що згідно з цим договором він продав Павлову В.В. прості іменні акції ВАТ “Вінницький завод тракторних агрегатів” у
кількості 780 шт номінальною вартістю 0,25 грн на суму 195 тис. 203 грн за ціною 1 млн 561 тис. 626 грн. Додатковою угодою від 16 січня 2009 р. суму договору збільшено до 5 млн 300 тис. грн. Після укладення угоди йому зробили більш вигідну пропозицію продажу акцій, внаслідок чого істотно змінились умови договору, і 11 березня 2009 р. було укладено новий договір купівлі-продажу зазначених акцій – із Зінченком П.К. Проте відповідач відмовився підтвердити факт розірвання з ним договору та використовує акції у своїх інтересах. У зв’язку з цим позивач просив розірвати договір купівлі-продажу від 14 січня 2009 р.

Павлов В.В. звернувся до суду із зустрічним позовом до Борисенка М.Ю. і Зінченка П.К., третя особа – ТОВ “Партнер-реєстр”, у якому просив зобов’язати Борисенка М.Ю. прийняти від нього гроші в рахунок оплати проданих йому простих іменних акцій ВАТ у кількості 80 тис. 813 шт номінальною вартістю 0, 25 грн; передати йому ці акції; визнати недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів від 11 березня 2009 р.; зобов’язати реєстратора ТОВ внести зміни до системи реєстру власників іменних цінних паперів ВАТ, здійснивши переведення простих іменних акцій ВАТ, які випущені в документальній формі, з особистого рахунку Зінченка П.К. на особистий рахунок Борисенка М.Ю. На обґрунтування позовних вимог Пав-
лов В.В. зазначив, що 14 січня 2009 р. він уклав із Борисен-
ком М.Ю. у належній формі договір купівлі-продажу акцій, право власності на які в останнього виникне в майбутньому, та провів часткову оплату. Проте Борисенко М.Ю., на порушення умов договору та вимог законодавства, 11 березня 2009 р. уклав новий договір купівлі-продажу цих акцій із Зінченком П.К.

Суд прийняв зустрічний позов, вказуючи на те, що первісний і зустрічний позови взаємопов’язані.

Чи правильні дії суду? Визначте та дайте характеристику процесуальним умовам, підставам та наслідкам при-йняття зустрічного позову. Яким вимогам повинен відповідати зустрічний позов?

76. Христенко Н.С. склала заповіт на належне їй майно сестрі Бойченко О.С. та брату Леонідову В.С.

Бойченко О.С. пред’явила в суді позов до Леонідова В.С. щодо розділу майна, посилаючись на те, що відповідач відмовився це зробити в добровільному порядку, а частину речей продав або передав своїй дочці.

За заявою позивачки районний суд в порядку забезпечення пред’явленого позову наклав арешт на спадкове майно та на автомобіль “Жигулі”, який належить відповідачу.

Леонідов В.С. звернувся до суду з заявою щодо скасування забезпечення позову в частині накладення арешту на автомобіль, зазначивши, що через тривалий характер судового процесу він не має можливості користуватися автомобілем, який потрібен йому за станом здоров’я та віком. Арешт автомобіля обмежує також його права як власника. Суд прийняв ухвалу про задоволення заяви Леонідова В.С.

Чи відповідає рішення суду чинному законодавству? Зазначте підстави та види забезпечення позову?

 

Тема 17. Пред’явлення позову. Відкриття

Провадження у справі

Питання для обговорення

1. Право на звернення до суду за судовим захистом.

2. Передумови права на звернення до суду та порядок його здійснення.

3. Вимоги закону щодо форми та змісту позовної заяви.

4. Процесуальні наслідки звернення до суду з позовною заявою, яка не відповідає вимогам закону.

5. Повернення позовної заяви.

6. Підстави відмови у відкритті провадження у справі.

7. Правові наслідки відкриття провадження у справі.

Завдання

 

77. У січні 2010 р. Єремеєв О.П. звернувся до суду з позовом до голови Ради суддів про відшкодування моральної шкоди за приниження його честі та гідності, заподіяної відповіддю на його звернення щодо розгляду з порушенням вимог процесуального законодавства одним із місцевих судів цивільної справи за його участю.

У позовній заяві Єремеєв О.П. зазначав, що відповідь голови ради суддів містить недостовірну та неперевірену інформацію щодо обставин та причин неодноразових перерв у справі, просив стягнути 5000 грн компенсації моральної шкоди.

Ухвалою судді районного суду від 22 січня 2010 р. позовна заява Єремеєва О.П. як така, що не відповідає вимогам
ст. 119, 120 ЦПК України, залишена без руху та до 27 січня 2010 р. позивачеві надано строк для усунення недоліків. У цій ухвалі зазначалося, що із змісту позовної заяви вбачається, що Єремеєв не зазначив, у чому саме полягає моральна шкода та якими саме неправомірними діями або бездіяльністю голови Ради суддів області заподіяна позивачеві така шкода.

Ухвалою від 30 січня 2010 р. позовна заява Єремеєва О.П. відповідно до положень ст. 121 ЦПК України повернута позивачеві.

Проаналізуйте дії суду. Які мають настати процесуальні наслідки звернення до судузпозовною заявою, яка не відповідає вимогам закону?

78. Підченко Г.А. звернулась до Фрунзенського районного суду м. Харкова з позовом до ВАТ “Харківський завод тракторних двигунів” про стягнення заборгованості по заробітній платі, компенсації за затримку розрахунків та стягнення моральної шкоди. При вирішенні питання щодо відкриття провадження у справі суддею була постановлена ухвала про залишення позовної заяви без руху та надано позивачці строк для усунення недоліків. В обґрунтування зазначеної ухвали судом покладено той факт, що позивачкою Підченко Г.А. не було додано до позовної заяви копій усіх документів для відповідача.

Чи правильні дії суду?

79. У серпні 2006 р. до Нововодолазького районного суду Харківської області від імені Кузьменської Н.П. з позовом до Кузьменської М.Г. про визнання її такою, що втратила право користування житловим приміщенням, звернувся адвокат С. При
вирішенні питання про відкриття провадження у справі суддею було з’ясовано, що до позовної заяви не додано документа, що підтверджує повноваження представника Кузьменської Н.П. –
адвоката С.

На цій підставі судом постановлено ухвалу про повернення позовної заяви.

Адвокат С. повторно звернувся до суду з тим самим позовом, додавши до нього ордер, який видано адвокатським об’єднанням. Суд відмовив у відкритті провадження у справі, посилаючись на те, що цивільне процесуальне законодавство не допускає повторного звернення до суду з тотожним позовом.

Проаналізуйте дії суду. Визначте та дайте характеристику підставам повернення позовної заяви.

 

80. Филипенко М.Г. подала позов до виконкому Олек-сандрійської міської ради про надання житлового приміщення. У позовній заяві вона зазначила, що після обрання суддею проживала з дочкою в гуртожитку, і міськвиконком не забезпечив її протягом шести місяців житлом, як це передбачено Законом України “Про судоустрій та статус суддів”. Посилаючись на ці обставини, позивачка просила зобов’язати відповідача надати їй двокімнатну квартиру.

Рішенням суду позов задоволено. В апеляційній скарзі Олександрійський міськвиконком просив скасувати рішення, посилаючись на те, що ця заява не підлягає розгляду в судах у порядку цивільного судочинства.

Чи правомірні дії суду? Визначте та проаналізуйте підстави та наслідки відмови у відкритті провадження у справі.

 

81. Кравченко С.К. звернулася до суду з позовом про стягнення з Кравченка М.В. коштів на утримання дітей: сина Олександра, народженого 10 березня 2000 р., і дочки Світлани, народженої 15 серпня 2006 р. Вона вказала, що у грудні 2006 р. Кравченко М.В. залишив сім’ю і на її неодноразові прохання надавати допомогу на утримання дітей відповідає відмовою, заявляючи в листах про те, що в нього інша сім’я, яку він повинен утримувати. До позовної заяви позивачка додала свідоцтва про народження дітей, в яких батьком Олександра та Світлани вказаний відповідач, і довідку з будинкоуправління про те, що діти живі і мешкають з нею за адресою: м. Харків, пр. Гагаріна, 90, кв. 52.

Відповідач проживає у м. Харкові по пр-ту Московському, 252, кв. 125, працює на заводі “Світло шахтаря” токарем, його заробіток після відрахувань становить 1 100 грн.

Складіть позовну заяву від імені Кравченко С.К. про стягнення аліментів на дітей.

 

82. У березні 2009 р. до Дзержинського районного суду м. Харкова звернулась Чуприна С.В. до Чуприни О.М. з позовом про поділ спільно нажитого майна.

При вирішенні питання щодо відкриття провадження у справі за зазначеним позовом судом з’ясовано, що відповідач Чуприна О.М. вже звертався раніше до Дзержинського районного суду м. Харкова до своєї колишньої дружини Чуприни С.В. з позовом про поділ спільно нажитого майна, але під час слухання справи від позову відмовився. Відмова від позову була прийнята судом, провадження у справі закрито. Ухвала про закриття провадження у справі набрала законної сили.

На підставі того, що є така, що набрала законної сили, ухвала суду про закриття провадження у справі у зв’язку з відмовою позивача від позову в спорі між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, суддя постановив ухвалу, якою відмовив у відкритті провадження у справі за позовом Чуприни С.В.

Чи правильно вчинив суд? Проаналізуйте зазначену процесуальну ситуацію.

Тема 18. Провадження у справі до судового розгляду

Питання для обговорення

1. Загальна характеристика провадження у справі до судового розгляду.

2. Попереднє судове засідання та порядок його проведення.

3. Зміст і порядок підготовки цивільних справ до судового розгляду.

4. Призначення справи до судового розгляду.

5. Судові виклики і повідомлення.

Завдання

 

83. 20 вересня 2010 р. Ісаєва С.І. звернулася до Московського районного суду м. Харкова з позовною заявою про стягнення з Петрова В.М. заборгованості за договором позики. Суддя зазначеного суду, розглянувши позовну заяву, 25 вересня 2010 р. виніс ухвалу про відкриття провадження у справі, в якій призначив справу до розгляду на 15 жовтня 2010 р.

Чи правомірні дії судді? Яким чином повинен був діяти суддя після відкриття провадження у справі?

 

84. Для підготовки справи до судового розгляду суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова призначив попереднє судове засідання на 12 січня 2011 р. за позовом Зосимова В.І. до ВАТ “Укртелеком” про визнання звільнення незаконним, поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Позивач, належним чином повідомлений про час та місце попереднього судового засідання, 12 січня 2011 р. не з’явився.

Суддя, поспілкувавшись з відповідачем, призначив повторне попереднє судове засідання на 31 січня 2011 р., на яке позивач знову не з’явився. У зв’язку з повторною неявкою належним чином повідомленого позивача суддя виніс ухвалу про залишення позовної заяви Зосимова В.І. без розгляду.

Оцініть дії судді.

85. 15 жовтня 2010 р. суддя Московського району м. Харкова відкрив провадження у справі за позовною заявою Прохорова В.А. до Прохорової Ж.В. про поділ спільно нажитого майна, призначивши попереднє судове засідання на 23 жовтня 2010 р. У попередньому судовому засіданні суддя переконав сторони закінчити спір, уклавши мирову угоду, та допоміг їм виробити його умови. Після цього він виніс ухвалу про визнання мирової угоди та закриття провадження у справі.

Чи правомірні дії судді? Чи входить до завдань провадження у справі до судового розгляду досягнення мирової угоди між сторонами?

 

86. Горошенко І.В. звернувся до суду з позовом до Павленка М.Р. про стягнення 1500 грн за договором позики, посилаючись на те, що в січні 2010 р. передав відповідачу вказані грошові кошти, які останній зобов’язаний був повернути до
31 грудня 2010 р. На підтвердження укладення договору позики та отримання грошових коштів відповідач надав Горошенку І.В. розписку. У зазначений в розписці строк Павленко М.Р. грошові кошти не повернув. У попередньому судовому засіданні відповідач позов визнав у повному обсязі.

Яке рішення має прийняти суд? Складіть відповідний процесуальний документ.

 

87. Альошин В.К. звернувся до суду з позовною заявою про розірвання шлюбу з Альошиною В.П. Одержавши ухвалу про відкриття провадження у справі, Альошина В.П. пред’явила зустрічну позовну заяву про розподіл майна, у якій заявила клопотання про вжиття заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на автомобіль ВАЗ-2108, що був придбаний подружжям під час шлюбу, мотивуючи це тим, що Альошин В.К. має намір подарувати зазначене майно своїм батькам.

Які дії має вчинити суддя під час підготовки справи до судового розгляду?

88. Сініцина М.М. пред’явила позов до Окішева А.П. про стягнення аліментів на їх доньку – Окішеву О.А. Під час попереднього судового засідання було з’ясовано, що Окі-
шев А.П. вже сплачує аліменти за рішенням суду на іншу дитину – Морозову М.А.

Яким чином має діяти суддя? Визначте склад осіб, які беруть участь у цій справі

 

89. У січні 2011 р. Голубцов В.А. пред’явив позов до ТОВ “Сігма-КС” про стягнення доходу, отриманого внаслідок порушення авторського права, і відшкодування моральної шкоди. Позивач зазначав, що в період з травня до вересня 2010 р. створив літературний твір під назвою “Инноватика, как возможность “встать на ноги” в Украине”. У цей же час він працював у відповідача на посаді консультанта і оформив свій твір на виданому йому комп’ютері у вигляді електронної сторінки у своїй електронній папці, де він позначив загальноприйнятий авторський знак охорони свого твору. Оскільки на сервері підприємства доступ до його електронної папки мали й інші працівники, а також директор ТОВ, позивач вважав, що відповідач незаконно використав його твір при наданні ТОВ “Севморверфь” інформаційно-консультаційних послуг у вигляді звіту “Рекомендации по практическому применению законодательства Украины в области инновационной деятельности субъектами предпринимательской деятельности”, за що отримав винагороду в розмірі 53000 грн.

Суддя Дзержинського районного суду м. Харкова виніс ухвалу про об’єднання вказаної справи зі справами за позовом Романова М.К. до ВАТ “НТІ ТТР” про стягнення авторської винагороди в розмірі 7000 грн, а також зі справою за його ж позовом до ТОВ “Сігма-КС” про стягнення відшкодування за час затримки у проведенні розрахунку при звільненні на підставі ст. 117 КЗпП.

Чи правомірні дії судді? У яких випадках суддя має право постановити ухвалу про об’єднання в одне провадження кількох позовів?

 

 

90. Арканова М.П. звернулася до суду з позовною заявою до Пєтухова Л.П. про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої дорожньо-транспортною пригодою. Під час попереднього судового засідання було з’ясовано, що позивачу невідоме місце проживання відповідача, а позов пред’явлено за останнім відомим місцем проживання відповідача, де останній не мешкає.

Які дії мають вчинити позивач та суддя з метою належного повідомлення відповідача про час та місце судового засідання?

 

91. У березні 2010 р. Марков М.І. звернувся до суду з позовом до Волошина В.І., Волошина В.В., Волошиної В.О. про усунення перешкод у користуванні квартирою, вселення та визначення порядку користування квартирою. Під час проведення попереднього судового засідання спір не був врегульований до судового розгляду. Після закінчення підготовки справи до роз-гляду суддя призначив справу до розгляду.

Яким чином здійснюється призначення справи до роз-гляду? Протягом якого строку справа має бути призначена до розгляду? Складіть відповідний процесуальний документ про призначення справи до розгляду.

Тема 19. Судовий розгляд цивільних справ

Питання для обговорення

1. Поняття та значення судового розгляду.

2. Процесульний порядок судового розгляду.

3. Відкладення розгляду справи та перерва в її розгляді. Зупинення провадження по справі.

4. Закінчення розгляду справи без ухвалення судового рішення.

5. Фіксування судового процесу технічними засобами.

 

 

Завдання

92. 19 квітня 2011 р. сталося зіткнення автомобілів під керуванням водіїв Черкесова Т.П. і Семенова В.С., про що було складено адміністративний протокол. Фастівський міський суд постановою від 18 червня 2011 р. провадження в адміністративній справі щодо Семенова В.С. закрив. У липні 2011 р. Національна акціонерна страхова компанія “Оранта” звернулася з позовом до Семенова В.С. про стягнення 2780 грн, посилаючись на те, що діями відповідача заподіяно шкоду застрахованому майну, за яке позивач сплатив страхове відшкодування в зазначеному розмірі.

У підготовчій частині судового засідання представник позивача – юрист страхової компанії Зотов О.Т. – заявив клопотання про призначення автотехнічної експертизи. Суд відхилив зазначене клопотання, вказавши, що його слід заявляти під час розгляду справи по суті.

При розгляді справи по суті в суді давали показання свідки, викликані за заявою відповідача, які підтвердили факт, що відповідач у день аварії спиртних напоїв не вживав. Суд також досліджував речові докази в місці їх знаходження, а саме виїхав для огляду автомобіля Черкесова, який знаходився у нього в
гаражі.

Суд відхилив клопотання представника позивача про проведення автотехнічної експертизи, яке було заявлене під час проведення судових дебатів, і вирішив повернутися до з’ясування обставин справи.

При постановленні рішення суд не прийняв до уваги висновку спеціаліста-автотехніка, який був запрошений у судове засідання, вказавши, що цей висновок є суперечливим.

11 жовтня 2011 р. Фастівський міський суд у задоволенні позову НАСК “Оранта” відмовив, посилаючись на відсутність вини Семенова В.С. у пошкодженні автомобіля, за який було сплачено страхове відшкодування. При цьому доведеність факту відсутності вини Семенова В.С. суд обґрунтував лише постановою від 18 червня 2011 р., якою щодо нього закрито провадження в адміністративній справі.

Назвіть частини судового засідання та процесуальні дії, які здійснюються в кожній з них. Чи дотриманий судом та іншими учасниками процесу порядок вчинення процесуальних дій у судовому засіданні по даній справі? Якщо ні, то запропонуйте свій варіант.

93. 12 квітня 2011 р. Карманова К.С. звернулася до суду з позовом до Карманова П.П. про розірвання шлюбу, поділ сумісного майна та стягнення аліментів на користь малолітньої дочки Карманової Світлани 2002 р. народження. У позовній заяві позивачка зазначила, що з 2000 р. перебувала в зареєстрованому шлюбі з відповідачем. У шлюбі в них народилася донька Світлана. За час сумісного проживання вони з чоловіком придбали двокімнатну квартиру, автомобіль, гараж, речі домашнього побуту: холодильник, телевізор, меблі та інше майно. Позивачка просила суд здійснити розподіл майна, залишивши їй з дочкою квартиру та автомобіль, а також стягнути з відповідача аліменти на користь дитини в розмірі 1500 грн щомісячно до досягнення повноліття.

У судовому засіданні сторони уклали мирову угоду, за умовами якої відповідач погоджується з вимогою про розірвання шлюбу; позивачці залишається квартира з усіма речами домашнього побуту; відповідач погоджується сплачувати аліменти на дитину у розмірі 2000 грн щомісячно і отримує автомобіль та гараж.

13 грудня 2011 р. суд постановив ухвалу про закриття провадження у справі у зв’язку з укладенням сторонами мирової угоди.

Яка процесуальна дія була вчинена сторонами у даному випадку: а) мирова угода; б) відмова позивача від частини позовних вимог; в) визнання відповідачем позову частково? Обґрунтуйте відповідь. Який процесуальний порядок вчинення цих праворозпорядчих дій сторін?

94. 19 вересня 2011 р. Таутько Г.І. як представник Єршової М.В. звернувся до суду з позовом до Чичолик К.Б. про розірвання договору довічного утримання. У судовому засіданні під час судових дебатів Таутько Г.І. відмовився від позову. У зв’язку з цим суд постановив ухвалу про закриття провадження у справі. Єршова М.В. подала апеляційну скаргу на вказану ухвалу, посилаючись на те, що вона не була належним чином повідомлена про час і місце судового розгляду, справа розглядалася без неї, і вона не мала можливості здійснити своє право на судовий захист.

Чи є обґрунтованою апеляційна скарга Єршової? Які процесуальні наслідки неявки у судове засідання осіб, які беруть участь у справі?

Якій порядок відмови позивача від позову? Чи дотриманий він у даному випадку? Чи існують підстави для того, щоб суд не прийняв відмови від позову в наведеній у завданні ситуації?

 

95. Семенов В.О. звернувся до суду з позовом до Кирилова М.П. про усунення перешкод у реалізації свого права власності на будинок. У позовній заяві позивач зазначив, що за договором купівлі-продажу придбав будинок у Шевчука А.І., але фактично не може ним користуватися, оскільки в будинку проживає Кирилов М.П., який не хоче добровільно виселятися.

При розгляді справи суду доводилося неодноразово відкладати судовий розгляд з таких підстав: першого разу – для вступу в справу представника, оскільки позивач заявив клопотання про те, що хоче вести справу через представника – адвоката Іванова Б.С.; вдруге – коли належним чином повідомлений позивач не з’явився в судове засідання і не надав відомостей про причини неявки, хоча представник позивача з’явився в судове засідання; втретє – належним чином повідомлений позивач повторно не з’явився в судове засідання, але від нього надійшла заява про відкладення розгляду справи у зв’язку з перебуванням на стаціонарному лікуванні; четвертий раз суд від-клав справу тому, що не з’явився належним чином повідомлений відповідач і від нього не надійшло відомостей про причини неявки; вп’яте – суд відклав розгляд справи у зв’язку із необхідністю подання нових доказів позивачем.

Який строк розгляду справи судом встановлений ЦПК? Чи в усіх випадках було достатньо підстав для відкладення роз-гляду справи? У чому відмінність відкладення розгляду справи від оголошення перерви в розгляді справи?

 

96. Марченко С.Т. пред’явила до суду позов про розірвання договору довічного утримання, який уклала з Капусті-ним О.І. За умовами договору останній зобов’язаний довічно утримувати Марченко С.Т., яка у свою чергу передає йому у власність свою квартиру. Позовні вимоги позивачка обґрунтовувала тим, що відповідач порушував умови договору: залишав її без догляду, відмовлявся допомагати у веденні домашнього господарства, погрожував виселити її “на вулицю”. У ході розгляду справи в судове засідання було надане свідоцтво про смерть позивачки Марченко С.Т. Крім цього, до суду надійшла заява від Колодової А.М. про те, що вона є дочкою позивачки, що підтверджено довідкою органу РАЦС, і має намір оформити право на спадщину та вступити у справу.

Чи є в даному випадку підстави для зупинення провадження у справі? Чи може суддя постановити ухвалу про закриття провадження в цій справі?

97. 29 червня 2011 р. Пономаренко В.С. звернулася до суду з позовом до відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань у Дзержинському районі м. Харкова про стягнення заробітної плати та відшкодування моральної шкоди. При розгляді справи в судовому засіданні було встановлено, що рішенням суду від 27 квітня 2011 р. Пономаренко В.С. поновлено на роботі у відділенні Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань у Дзержинському районі м. Харкова на посаді начальника відділу бухгалтерського обліку. Однак відповідач рішення суду фактично не виконав, вчиняв дії щодо недопущення її до роботи, через що вона морально страждала, нервувалася, оскільки кожен день ходила на роботу, але заробітна плата їй не виплачувалась. З 25 травня по 25 червня 2011 р. позивачка знаходилась на лікуванні, що пов’язує з неправомірними діями відповідача щодо неї, крім того листок непрацездатності у неї також не прийняли і не оплатили. Позивачка просила стягнути на її користь заробітну плату з 27 квітня до 29 червня 2011 р., а також відшкодувати завдану їй моральну шкоду в розмірі 6000 грн.

На підставі наведеного Дзержинський районний суд
м. Харкова постановив ухвалу про закриття провадження по даній справі, посилаючись на те, що вже існує рішення суду, яке набрало законної сили з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Обґрунтуйте свою думку щодо законності ухвали суду.

98. 24 листопада 2011 р. Попова К.З. звернулася з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю “Дружба” про відшкодування моральної шкоди. У позові вона посилалась на те, що 4 березня 2011 р. відповідач і її батько Дмитрієв С.З. уклали договір оренди належної останньому земельної частки. Строк дії договору закінчився, а розрахунок за оренду відповідач не зробив. За дорученням батька вона має право вияснити всі питання щодо виконання цього договору. Попова К.З. просила стягнути з відповідача заборгованість по орендній платі у розмірі 30 000 грн та 5000 грн – відшкодування моральної шкоди. У судовому розгляді було з’ясовано, що Дмитрієв С.З. є суб’єктом підприємницької діяльності. Первомайський міськрайонний суд Харківської області своєю ухвалою закрив провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 205 ЦПК України. Закриваючи провадження у справі, суд виходив з того, що відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 205 ЦПК така справа не підлягає роз-гляду в порядку цивільного судочинства.

Чи законні дії суду? Обґрунтуйте відповідь. Які підстави закриття провадження по справі?

99. У вересні 2010 р. Захаров Л.П. звернувся до суду з позовом до Гонтарева Д.Х. про відшкодування витрат на лікування та моральної шкоди, спричиненої дорожньо-транспортною пригодою. При розгляді справи Орджонікідзівським районним судом
м. Харкова 21 жовтня 2010 р. позовну заяву було залишено без розгляду. У своїй ухвалі суд посилався на п. 8 ч. 1 ст. 207 ЦПК, зазначаючи, що позивачем не дотримані вимоги статей 119, 120 ЦПК, а саме не надані копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб та не сплачений судовий збір; ці недоліки не усунуті у строк, що надавався судом.

Чи законна ухвала суду? Назвіть підстави залишення заяви без розгляду.

 

100. ВАТ “Райффайзен Банк Аваль” в особі Чернігівської обласної дирекції “Райффайзен Банк Аваль” звернулося до суду з позовом, в якому просило стягнути з відповідачів ТОВ “Інтрансавтострой” – Горова О.Г. та приватного автотранспортного підприємства солідарно 599785,45 грн суми боргу за кредитним договором, а також 17000 грн сплаченого судового збору та 30 грн витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового розгляду. Після завершення судових дебатів суд вийшов до нарадчої кімнати для постановлення рішення. Під час ухвалення судового рішення у суду виникла потреба з’ясувати повноваження поручителів позичальника – Горова О.Г. та приватного автотранспортного підприємства.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-22; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 395 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

646 - | 510 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.