Лекции.Орг


Поиск:




Статус сільських, селищних, міських рад як представницьких органів місцевого самоврядування




Сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Сільські, селищні, міські, районні в містах (у разі їх створен­ня), районні, обласні ради складаються з депутатів, які обира­ються населенням відповідної території на основі загального, рівного та прямого виборчого права шляхом таємного голосу­вання строком на 4 роки. Загальний склад ради визначається радою відповідно до закону про вибори.

Сільський, селищний або міський голова, який є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об'єднання в одну територіальну громаду жи­телів кількох сіл), селища чи міста, обирається відповідною територіальною громадою також на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування стро­ком на 4 роки в порядку, визначеному законом. Він здійснює свої повноваження на постійній основі (стаття 12 Закону).

Виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі її створення) ради є виконавчий комітет ради, який утворюється на строк повноважень ради в кількісному складі, що визначається відповідною радою. Пропозицію що­до персонального складу виконавчого комітету вносить голова відповідної ради. Виконавчий комітет утворюється в складі відповідно сільського, селищного, міського голови, районної у місті ради — голови відповідної ради, заступника (заступ­ників) сільського, селищного чи міського голови з питань ді­яльності виконавчих органів ради, керуючого справами (сек­ретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб і за­тверджується радою.

До складу виконавчого комітету сільської, селищної, місь­кої ради за посадою входить також секретар відповідної ради (у виконавчому комітеті сільської ради функції його секретаря за рішенням ради може здійснювати секретар відповідної ра­ди). До складу виконавчого комітету сільської, селищної чи міської ради не можуть входити депутати відповідної ради (крім секретаря ради).

Виконавчий комітет сільської, селищної чи міської ради очолює відповідно сільський, селищний або міський голова, районної у місті ради — голова відповідної ради. Виконавчий комітет ради є підзвітним і підконтрольним раді, що його ут­ворила, а з питань здійснення ним повноважень органів вико­навчої влади — також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади.

 

114 Особливості статусу районних та обласних рад як органів місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст. (все что нашла)

Обласні та районні ради є органами місцевого самовря­дування, що представляють спільні інтереси територіальних громад, сіл, селищ, міст у межах повноважень, визначених Конституцією та законами України, а також повноваження делеговані їм сільськими, селищними, міськими радами (ст. 10 Закону).

Відповідно до ст. 45 Закону сільські, селищні, міські, ра­йонні у містах (у разі їх створення), районні і обласні ради складаються з депутатів, які обираються населенням відпо­відної території, лише організація роботи відповідної ради.

Очолюють ці ради та їх виконавчий апарат голови цих рад, які обираються відповідними радами. Виконавчий апарат ради здійснює організаційне, правове, інформаційне та матеріально-технічне забезпечення діяльності ради, її органів та депутатів, сприяє здійсненню неї взаємодії і зв’язків з територіальними громадами, місцевими органами виконавчої влади, органами та посадовими особами місцевого самоврядування. Причому виконавчий апарат обласних та районних рад їх виконавчим органом не визнається, оскільки на нього покладається Функції ж виконавчих органів цих рад згідно ст.. 118 КУ делегуються ними відповідним місцеві держ. адмін.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-07; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 661 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

781 - | 751 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.