Лекции.Орг


Поиск:




Тема: Стилі сучасної української літературної мови у професійному спілкуванні




Мета:

- набуття знань про особливості функціональних стилів: сфери вживання, призначення, жанри реалізації, власне мовні особливості;

- оволодіння уміннями і навичками добору лексичних, граматичних, структурних компонентів офіційно-ділового, наукового і розмовного стилів;

- розширення знань про текст як складник комунікативного процесу, посередник, засіб комунікації.

Ключові поняття: стиль, мовний стиль, художній, науковий, офіційно-діловий, публіцистичний, конфесійний, епістолярний, розмовний стиль, жанр, текст.

 

План

1.Текст як форма реалізації мовленнєво-професійної діяльності

2. Композиція професійного тексту.

3.Мовностилістичні особливості професійного тексту.

Завдання 1. Прочитайте текст, назвіть основні його ознаки, обґрунтуйте свої думки

Ще одним важливим напрямом сучасної соціальної філософії стає філософія освіти. Взаємодія між філософією та освітою завжди відігравала суттєву роль у розвитку людства, особливо після епохи Просвітництва, яка заклала підвалини філософського осмислення освітнього процесу, звернувши увагу на прямий зв'язок міри освіченості суспільства з рівнем його соціального процесу.

Темпи зростання інформації в умовах постмодерного суспільства вимагають постійного оновлення освітніх ресурсів, їхнього вдосконалення та врахування новітніх тенденцій у сучасній освіті в глобальних масштабах.

Основною тенденцією сучасної філософи освіти є пошук нових освітніх парадигм, придатних для потреб сучасного суспільства, в умовах якого важливою життєвою необхідністю стає концепція освіти протягом усього життя. У зв'язку з тенденцією до постійного зростання інформаційного навантаження і відповідно нагромадження нового соціально значущого знання сучасній людині недостатньо для успішної самореалізації попередньо

засвоєних нею знань.

Постмодерна цивілізація вимагає від нас нового розуміння та сутності освітнього процесу та його соціальної продуктивності. У таких умовах виникає потреба формування нових освітніх програм, які враховували б тенденції суспільного розвитку і сприяли швидкій соціалізації людини, її пристосування до нових соціальних умов. Тому потреба співвідношення філософії та освіти звертає на себе у сучасних умовах особливу увагу і вимагає відповідного аналізу. Усі зусилля сучасної філософи освіти спрямовані на пошук та впровадження в сучасну освіту такої освітньої парадигми, яка б змогла позитивно вирішити глобальні та інші найгостріші проблеми сучасного людства.

(З підручника)

Завдання 2. Прочитайте текст, назвіть види зв'язку між елементами і компонентами тексту.

Однією з рис, конче необхідних менеджеру, є впевненість у собі Це - особлива якість характеру особистості, що визначає загальну спрямованість всієї її діяльності та ціннісних орієнтацій і виступає як регулятор свідомості та поведінки. Впевнені в собі люди говорять спокійно, чітко, ніколи не кричать, дивляться в очі співрозмовнику і не перебивають його, дотримуються оптимальної дистанції між собою та співрозмовником. Вони вміють говорити про свої почуття та бажання, свої претензії, висловлюють власну думку, часто використовують займенник «я», вміють, якщо треба, твердо сказати «ні» Невпевнена в собі людина намагається уникнути будь-якого самовиявлення Вона не хоче і не може розкрити свої думки, бажан-

ня, потреби, бо це їй неприємно, або не знає, як це зробити, або взагалі вважає, що інші п однаково не зрозуміють їй заважають бути впевненою у собі нечітке уявлення про те, що вона хоче зробити, побоювання за негативні наслідки, занижена самооцінка Така людина із задоволенням дає можливість іншим приймати рішення за себе, тому рідко досягає бажаної мети. Якщо невпевнена в собі людина розпочинає якусь справу, то перші труднощі легко її можуть зламати Більше того, якщо така людина працює керівником організації, то її особистісна невпевненість зашкодить усій організації. (Г Чайка)

 

Завдання 3. Доберіть два види тексту - монологічний і діалогічний, схарактеризуйте їх.

 

Рекомендована література

1. Богдан С. Мовний етикет українців: традиції і сучасність. - К.: Рідна мова, 1998.-476 с.

2. Зарецкая Е. Н. Деловое общение: Учебник: В 2 т. - Т. 1. - 2-е изд. -М: Дело, 2004.

3. Коваль А.П. Ділове спілкування: Посібник,- К.: Либідь, 1992.

4. Кубрак О. В. Етика ділового та повсякденного спілкування: Навчальний посібник з етикету для студентів.- Суми: ВТД «Університетська книга», 2002.- 208 с.

5. Культура української мови: Довідник.- К.: Либідь, 1990.-304 с.

6. Культура фахового мовлення: Навч. посіб. / За ред. Н. Д. Бабич.-Чернівці: Книги XXI, 2006. - С 76-128.

7. Мацюк 3., Станкевич Н. Українська мова професійного спілкування: Навч. посіб.- 2-е вид.- К.: Каравела, 2008.- С 52-81; 109-120.

8. Мацько Л. І., Кравець Л. В. Культура фахової мови: Навч. посіб.-К.: ВЦ «Академія», 2007.- С 138-150.

9. Михайлюк В. О. Українська мова професійного спілкування: Навч. посіб. - К.: ВД «Професіонал», 2005. - С 56-85.

10. Плющ Н. П. Формули ввічливості у системі українського етикету // Українська мова і сучасність.- К., 1991.- С. 92-98.

11. Радевич-Винницький Я., Костенко В. Етикет: кодекс добрих манер і правил поведінки.- К: Знання, 2006.-291 с.

12. Радевич-Винницький Я. Етикет і культура спілкування: Навч. посіб.- 2-ге вид., перероб. і доп.- К.: Знання, 2006. - С. 25-35, 60-98.

13. Сербенська О. Культура усного мовлення: Практикум: Навч. посіб. - К.: Центр навчальної літератури, 2004.-204 с.

14. Стельмахович М. Український мовленнєвий етикет // Народознавство.- 1997. -№ 38.

15. Струганець Л.В. Теоретичні основи культури мови: Навч. посіб. - Тернопіль, 1997.- 96 с.

16. Томан І. Мистецтво говорити.- К.: Політвидав України, 1986. - 239 с.

17. Чак Є. Мовленнєвий етикет: «Щасливенько» // Дивослово. —1998.—№ 10.

18. Шевчук С.В. Ділове мовлення. Модульний курс: Підручник. -3-тє вид.- К.: Вид. Арій, 2009.- С 344-390.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 435 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Большинство людей упускают появившуюся возможность, потому что она бывает одета в комбинезон и с виду напоминает работу © Томас Эдисон
==> читать все изречения...

1017 - | 830 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.