Лекции.Орг


Поиск:




зі спеціальності 5.05010301




ТИТУЛЬНИК ОТДЕЛЬНО

ЗАТВЕРДЖУЮ:

Заст. директора з НР

___________ Л.В.Саврадім

«____»___________ 20 р.

 

Методичні РЕКОМЕНДАЦІЇ

До виконання курсового проекту

з дисципліни «Бази даних»

зі спеціальності 5.05010301

«Розробка програмного забезпечення»

 

 

Розглянуто та схвалено на засіданні циклової комісії спеціальності 5.05010301

Протокол № ____від «____»________ 20 р.

Голова комісії ______ /М.М. Тодоріко/

 

 

Нова Каховка
Зміст

1 Загальні відомості до розробки проекту 2

2 Технічна документація 3

3 Анотація пунктів пояснювальної записки 4

4 Приклади тем курсових проектів 8

5 Перелік інших частин

Додаток 1 Оформлення курсового проекту

Додаток 2 Зразок титульного листа курсового проекту

Додаток 3 Зразок оформлення сторінки «Зміст»

Додаток 4 Зразок оформлення першого (заголовного) листа
пояснювальної записки

Додаток 5 Зразок оформлення таблиці текстового документа

Додаток 6 Зразок оформлення формул текстового документа

Додаток 7 Зразок оформлення списку джерел

Додаток 8 Зразок листа Завдання курсового проекту

Додаток 9 Зразок оформлення Додатку 1 «Вхідні дані»

Додаток 10 Зразок оформлення Додатку 2 «Вихідні дані»

Додаток 11 Зразок оформлення Додатку 3 «Роздрук екранних форм»

 


1 Загальні відомості до розробки проекту

Курсовий проект з дисципліни «Бази даних» виконується студентами 3 курсу спеціальності 5.05010301 «Розробка програмного забезпечення» після закінчення вивчення вищеозначеного курсу. При виконанні курсового проекту студенти повинні досконало розібрати одну з запропонованих тем, розробити постановку задачі, структурну схему та алгоритм рішення задачі. В результаті виконання всіх етапів проектування задачі сформуються всі необхідні умови для вибору системи керування БД. Студенти повинні розробити програмний продукт і технічну документацію до програмного продукту.

Темами курсових проектів є різноманітні задачі, пов’язані зі збиранням, зберіганням та обробкою різноманітних даних у визначених предметних областях. Одна тема розрахована на одного студента, який виконує проектування та реалізацію відповідної БД або автоматизованого робочого місця. Такий підхід розвиває у студентів вміння розробляти власний програмний продукт, а також взаємопов’язувати різні частини програмного продукту між собою, узгоджувати зв’язок між окремими таблицями бази даних, створювати запити та форми для опрацювання даних, а також звітів для оформлення та виведення результатів оброблення даних.

Програмний продукт повинен містити в собі якомога більше особливостей вибраної СКБД, що відобразить рівень отриманих студентами навичок роботи з програмним забезпеченням.

Кожен студент розробляє технічну документацію для власного курсового проекту і оформлює її у вигляді пояснювальної записки, до якої додається опис вхідних та вихідних даних, концептуальна модель «суть-зв’язок» і екранні форми системного інтерфейсу.

 


2 Технічна документація

Пояснювальна записка повинна містити:

1 титульний лист (лист затвердження);

2 завдання на курсове проектування;

3 зміст;

4 текстову частину;

5 додатки.

Зміст курсового проекту:

 

1 Вступ

2 Постановка задачі

3 Опис предметної області

4 Визначення вимог до технічних засобів

5 Вибір СУБД

6 Проектування логічної структури бази даних

6.1 Виявлення інформаційних об’єктів і зв’язків між ними

6.2 Побудова зовнішньої моделі

6.3 Побудова концептуальної моделі

7 Реалізація бази даних

7.1 Побудова логічної моделі даних

7.2 Визначення зв’язків таблиць

7.3 Опис вхідної інформації

7.4 Опис вихідної інформації

8 Проектування функцій системного інтерфейсу

9 Висновки

Додаток 1 Вхідні дані

Додаток 2 Вихідні дані

Додаток 3 Роздрук екранних форм

Список використаних джерел

 

Пояснювальна записка повинна бути виконана у відповідності з Державними вимогами, діючими у теперішній час.


3 Анотація пунктів пояснювальної записки

 

1 Вступ

У вступній частині необхідно указати роль комп’ютерної техніки у сучасному житті, відстежити етапи її розвитку, висвітити можливі способи ЇЇ використання. Може бути проведено огляд сучасних БД та розглянути можливі області їх використання. Вступ повинен містити суть задачі і мету створення програмного продукту, обґрунтування необхідності рішення задачі, актуальність її автоматизації, пояснення вибору середовища створення БД.

Необхідно вказати де і ким буде використовуватися даний програмний продукт і які перспективи його удосконалення.

 

2 Постановка задачі

У цій частині необхідно навести повну назву програмного продукту, визначити призначення та цілі створення бази даних або автоматизованого робочого місця. Навести характеристики об’єкта автоматизації з його чисельними показниками. Обґрунтувати вимоги до технічних засобів, вказати де зберігаються всі необхідні для нормальної експлуатації програми дані. Навести склад робіт. Перелічити всі процеси, які виконує дана програмна підсистема в автоматизованому режимі. Розкрити взаємозв’язок між різними частинами програми.

 

3 Опис предметної області

В цьому пункті необхідно вказати, які атрибути з визначеної предметної області необхідно зберігати. Для чого це необхідно робити. Необхідно описати, які поняття та суті включає в себе предметна область, для якої розроблюється курсовий проект. Необхідно розкрити, в яких умовах та для чого може використовуватись в прикладному розумінні проект, що розроблюється.

 

4 Визначення вимог до технічних засобів

Цей розділ повинен складатися з двох частин. У першій треба перелічити всі технічні характеристики тієї ЄОМ, на якій розроблявся курсовий проект: тип ЄОМ, об’єм оперативної пам’яті, швидкість, тип монітора, тип принтера. Вказати версію СКБД та операційної системи і інші додаткові засоби. Друга частина повинна містити мінімальний набір характеристик технічних засобів, з використанням яких даний програмний продукт може функціонувати без втрати всіх своїх можливостей.

 

5 Вибір СКБД

Треба вказати, які саме вимоги, визначені при постановці задачі, обґрунтували вибір саме цієї СКБД. Вказати всі переваги та недоліки системи. Розкрити історію її розвитку, визначити популярність цієї СКБД у сучасному світі комп’ютерної техніки з переліченням тих характеристик, які привели до розвитку і частого використання цієї СКБД. Обґрунтувати переваги вибраної системи керування базами даних над іншими мовами СКБД.

 

6 Проектування логічної структури бази даних

6.1 Виявлення інформаційних об'єктів і зв'язків між ними

Друга фаза аналізу предметної області полягає у виборі інформаційних об'єктів, завданні необхідних властивостей для кожного об'єкту, виявленні зв'язків між об'єктами, визначенні обмежень, що накладаються на інформаційні об'єкти, типи зв'язків між ним, характеристики інформаційних об'єктів.

 

6.2 Побудова зовнішньої моделі

Тут необхідно створити зовнішню модель бази даних яка б якнайповніше охоплювала необхідні (базові) суті та відображала необхідний набір типів інформації, що зберігається у базі даних.

 

6.3 Побудова концептуальної моделі

Для отримання концептуальної моделі бази даних, що проектується, необхідно виконати нормалізацію зовнішньої моделі. Для приведення до першої нормальної форми необхідно розбити деякі атрибути на складові. Для приведення до другої нормальної форми необхідновибрати унікальні ключі для кожної суті. Для приведення до третьої нормальної форми необхідно виявити і виключити зв'язки «багато до багатьох» між суттями. Після виконання нормалізації необхідно побудувати концептуальну модель «суть-зв'язок» бази даних, що проектується.

 

7 Реалізація інформаційно-пошукової системи

7.1 Побудова логічної моделі даних

Побудовану концептуальну модель потрібно перенести тепер в модель даних, сумісну з вибраною СКБД. Можливо, що відображені в концептуальній моделі взаємозв'язки між об'єктами виявляться згодом нереалізовуваними засобами вибраної СКБД. Це потребує зміни концептуальної моделі. Версія концептуальної моделі, яка може бути забезпечена конкретною СКБД, називається логічною моделлю.

Логічна модель відображає логічні зв'язки між елементами даних незалежно від їх змісту і середовища зберігання. Логічна модель даних може бути реляційною, ієрархічною або мережевою.

Оскільки СКБД для реалізації БД, що розробляється, вибрана Microsoft Access 2007, як рекомендована для виконання курсової роботи, то логічна модель проектованої ІПС матиме реляційний тип.

 

7.2 Визначення зв’язків таблиць

Зв’язки між виявленими інформаційними об’єктами визначаються

реальними відношеннями між парами об’єктів. При їх визначенні потрібно врахувати відомості з опису предметної області.

Для всіх типів зв'язків між таблицями (сутностями) слід вибрати тип «один до багатьох», із забезпеченням контролю цілісності даних і каскадним оновленням зв'язаних полів, а якщо потрібно, то і каскадне видалення зв'язаних полів, з двократним попереднім попередженням користувача про можливі наслідки.

На основі визначених зв’язків потрібно побудувати відповідну схему даних.

 

7.3 Опис вхідної інформації

Вхідною інформацією у курсовому проекті є початкова інформація про об’єкт, для якого будується база даних.

Ці списки є первісними носіями цих даних і тому вони повинні завантажуватися в БД і з неї. Ці данні є найважливішими даними БД, тому що на них базуються запити, з якими повинні працювати користувачі і які повинні містити визначену інформацію.

Далі треба сформувати таблицю із вхідною інформацією.

 

7.4 Опис вихідної інформації

При виконанні опису вихідної інформації необхідно навести готові таблиці, запити, форми, звіти та макроси, які були розроблені при створенні бази даних.

 

8 Проектування функцій системного інтерфейсу. Інструкція користувачу

Для можливості роботи з розробленою ІПС непідготовленому користувачу потрібно розробити головну і додаткові кнопкові форми, які мають бути наведені у розділі «Проектування функцій системного інтерфейсу». Для можливості запуску інформаційно-пошукової системи необхідно вказати ім’я файлу, який треба запустити. Також потрібно створити та навести форму довідки, або інструкції користувачу.

Висновки

Висновки поміщають безпосередньо після викладання суті курсового проекту на новій сторінці. У висновках наводять оцінку отриманих результатів роботи або її окремого етапу (негативних у тому числі) з урахуванням світових тенденцій розв'язання поставленої задачі. Необхідно також навести передбачувані області використання результатів роботи.

Текст висновків може бути розділений на пункти.

Зробити висновки з предмета загалом, з розробленої інформаційно-пошукової системи.

 

4 приклади тем курсових ПРОЕКТІВ

 

Варіант 1

Розробити БД «Автосалон», у якій будуть міститися відомості про автомобілі, їх основних характеристиках, країнах-виробниках, цінах на ці автомобілі і замовлення.

 

Варіант 2

Розробити БД «Банки», у якій будуть зберігатися відомості про банки міста, їх реквізити, клієнти, про стан рахунків клієнтів.

 

Варіант 3

Розробити БД «Поліклініка», у якій будуть зберігатися відомості про лікарів, закріплені за ними кабінети, про розклад роботи кожного лікаря. Окремо зберігати відомості про хворих, що знаходяться на диспансерному обліку (діагноз, інформація про те, який лікар ставив на облік та коли).

 

Варіант 4

Розробити БД «Студрада», у якій будуть зберігатися відомості про членів студради, їхні доручення, про заходи, що проводяться і про людей, що відповідають за ці заходи.

 

Варіант 5

Розробити БД «Магазин», у якій будуть зберігатися відомості про відділи магазина, товари у цих відділах (різних категорій), про ціни на ці товари (закупівельна і ціна реалізації) і про продавців відділів.

 

Варіант 6

Розробити БД «Фірма», у якій будуть зберігатися відомості про фірму, її структурні підрозділи, працівників фірми, що випускається продукцію і ціни.

 

Варіант 7

Розробити БД «Автопарк», у якій будуть зберігатися відомості про транспортні засоби, що належать тому чи іншому автопарку, водіїв і закріплені за ними автомобілі.

 

Варіант 8

Розробити БД «Туристи», у якій будуть зберігатися відомості про туристичні групи, маршрути, керівників туристичних груп, ціни.

 

Варіант 9

Розробити БД «Програмне забезпечення», у якій будуть зберігатися відомості про програмне забезпечення, використовуване на фірмі, його категорії і вартість, а також працівників, що використовують те чи інше програмне забезпечення.

 

Варіант 10

Розробити БД «Готель», у якій будуть зберігатися відомості про готельні номери і їх категорії, про завантаження цих номерів (дата в'їзду/виїзду).

 

Варіант 11

Розробити БД «Рекламні послуги», у якій будуть зберігатися відомості про рекламні послуги, надані фірмою, ціни на ці послуги і виконані замовлення.

 

Варіант 12

Розробити БД «Нерухомість», у якій будуть зберігатися відомості про ринок нерухомості міста по різних категоріях. У таблиці зберігати відомості про те, коли цей вид нерухомості був виставлений на продаж (в оренду).

 

Варіант 13

Розробити БД «Домашня бібліотека», у якій будуть зберігатися відомості про книги, наявні удома, категорії цих книг, дати покупки і закупівельні ціни. Передбачити, що деякі книги були подаровані, а не куплені.

 

Варіант 14

Розробити БД «Квиткова каса», у якій будуть зберігатися відомості про автобуси, маршрути автобусів, дати поїздок і продані квитки.

 

Варіант 15

Розробити БД «Видавництво», у якій будуть зберігатися види послуг, наданих видавництвом, відомості про замовлення на ці послуги.

 

Варіант 16

Розробити БД «Вузол зв'язку», у якій будуть зберігатися види послуг, ціни на послуги, надані вузлом зв'язку, відомості про абонентів.

 

Варіант 17

Розробити БД «Завідувач відділенням», у якій будуть зберігатися дані про студентів, їхньої успішності, пропуски, відомості про батьків, характеристики.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 606 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Слабые люди всю жизнь стараются быть не хуже других. Сильным во что бы то ни стало нужно стать лучше всех. © Борис Акунин
==> читать все изречения...

754 - | 711 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.