Лекции.Орг


Поиск:




Сутність та призначення бюджету в економіці країні




Актуальність даної теми полягає в тому, що ефективність та успішність практичної реалізації положень Бюджетного кодексу України залежить від наявності ефективних механізмів їх впровадження та передбачає чітке знання теоретичних, методологічних основ та нормативно-правових актів, пов’язаних з бюджетним процесом на всіх рівнях державного управління.

Одержання доходів, їх розподіл між ланками бюджетної системи і використання їх на покриття видатків, пов’язаних із виконанням передбачених Конституцією України функцій органами держави і місцевого самоврядування, не проходить автоматично. Держава за допомогою правових норм ретельно регулює відносини, що виникають при формуванні і виконанні всіх видів бюджетів, контролі за виконанням бюджетів і звітуванні про їх виконання. Діяльність органів держави і місцевого самоврядування в галузі бюджету у широкому плані одержала назву бюджетного процесу.

Бюджетний процес - це заснована на правових нормах діяльність органів держави і органів місцевого самоврядування по складанню, розгляду проекту, затвердження та виконання бюджету, складанню, розгляду і затвердженню звіту про виконання бюджету.

Бюджет держави є основною ланкою в її системі фінансових планів, він є зв'язуючим елементом, оскільки об'єднує їх в цілу систему, визначаючи на конкретний термін взаємини держави з різними господарюючими структурами та населенням. Зважаючи на необхідність вирішення таких життєво важливих для всього суспільства питань, бюджет має силу закону. Саме бюджет як основний фінансовий план держави затверджується державними органами.

Формування державного бюджету відображає використання частини ВВП та залучення її до державних фондів з метою забезпечення державних функцій фінансовими ресурсами. Мобілізація коштів здійснюється з використанням спеціальних механізмів. Вони охоплюють прямі та непрямі стягнення частки доходів громадян, підприємницьких структур, об’єднань, благодійних фондів, партій та ін. Інструментами залучення таких доходів є податки, збори та обов’язкові відрахування. Інша частина надходжень має за основу державну власність та державну підприємницьку діяльність. Забезпечення її функціонування проводиться у формі неподаткових надходжень. Певні суми доходів отримують від операцій з капіталу, що проводяться державою.

Отже, державний бюджет – це фонд фінансових ресурсів, що використовується для забезпечення функцій держави. Бюджет є ключовим елементом у складі державних фондів країни. Інші державні цільові фонди створюються для вирішення окремих цільових програм. Щодо державного бюджету, то він спрямований на забезпечення розвитку країни в цілому.

Бюджетний фонд як об'єктивно обумовлена економічна форма руху частини вартості валового продукту, що пройшла відповідні стадії розподілу і надійшла в розпорядження держави для задоволення суспільних потреб, виступає у вигляді централізованого фонду грошових коштів. Він характеризується великими масштабами, складною внутрішньою структурою, цільовим спрямуванням. Конкретний обсяг бюджетного фонду, джерела надходження та напрями використання коштів визначаються щорічними законами про Державний бюджет України, рух коштів фонду відображається в основному фінансовому плані України.

Державний бюджет відіграє важливу роль у розвитку економіки, оскільки:

1) він є орієнтиром, що використовується для прогнозування соціально-економічного розвитку країни;

2) бюджет – це керівний документ, який визначає діяльність уряду;

3) бюджет є основою планування соціально-економічного розвитку країни в цілому і окремих її регіонів;

4) прийняття бюджету має за мету обмеження “ручного управління” державними фінансами.

Державний бюджет, як і всі інші фінансові плани, має бути збалансованим, тобто обсяг доходів дорівнювати обсягу видатків. Цілком ідеального варіанту рівноваги існувати не може, тому постає проблема розподілу коштів та поповненню державного бюджету. Однією із головних проблем є перевищення видатків над доходами, тобто дефіцит бюджету.

Бюджетний процес в Україні відбувається в умовах політичної нестабільності в державі. Саме це приводить до того, що зростає дефіцит бюджету, збільшується державний борг, розмір соціальних виплат продовжує зростати, але досить повільно, при чому реальна їх вартість збільшується ще повільніше, так як цьому сприяє знецінення національної валюти через інфляцію.

Отже, бюджет — це багатогранне і динамічне явище, що потребує постійного вивчення й удосконалення відповідно до вимог економічного, соціального, демографічного, політичного, екологічного стану держави і відповідних цілей та завдань держави на певному етапі розвитку суспільства.

 

Список використаних джерел

1. Нікітіна Л.Л. Механізм розподілу видатків держави як важливий інструмент боротьби із світовою фінансовою кризою: [Електронний ресурс] –Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua

2. Бюджетний кодекс України / Верховна Рада України. – Офіц. вид. – К.: Парлам. Вид-во, – 2010.

3. Демків О.І. Напрями поглиблення бюджетної реформи в Україні / О.І. Демків // Фінанси України. – 2009. – №3. – С. 46-55.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 520 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

790 - | 760 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.