Лекции.Орг


Поиск:




Основні світлотехнічні величини. Міністерство освіти і науки України




Міністерство освіти і науки України

Національний Університет «Львівська політехніка»

 

РОЗРАХУНОК ОСВІТЛЕННЯ ТОЧКОВИМ МЕТОДОМ В ПРИМІЩЕННЯХ З КОМП’ЮТЕРНОЮ ТЕХНІКОЮ

 

 

Методичні вказівки

до практичної роботи з курсу “Охорона праці в галузі” для студентів, що навчаються за спеціальностями інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій

 

Затверджено на засіданні

кафедри «Охорона праці»

Протокол №1

від 28.08.2012р.

 

 

Львів НУ «ЛП» - 2012


Методичні вказівки до практичної роботи “Розрахунок освітлення точковим методом в приміщеннях з комп’ютерною технікою” з курсу “Охорона праці в галузі” для студентів, що навчаються за спеціальностями інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій / Л.А. Катренко, Ю.В. Кіт., Львів, вид-во Національного Університету «Львівська політехніка», 2012р., - 15 стор.

 

 

В методичних вказівках наведено порядок розрахунку освітлення точковим методом, наведені графіки ізолюкс для деяких видів світильників, а також основні характеристики ламп. Наведені основні відомості щодо розміщення робочих місць та світильників в приміщенні на основі діючих норм.

Призначено для студентів, що навчаються за спеціальностями інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій.

 

 

Укладачі: Катренко Л.А., к.х.н.; доц., Кіт Ю.В., к.т.н.,доц.

 

 

Відповідальний за випуск: Кіт Ю.В., к.т..н., доц.

 

 

Рецензенти: Яцюк Р.А. к.т.н., доц.

Ступницька Н.В. к.т.н., доц


Теоретичні відомості

Нераціональне освітлення може бути однією з причин порушень зору у користувачів комп’ютерної техніки. Згідно із статистикою серед інших функціональних порушень організму порушення зору займають чільне місце. Незадовільна кількість або якість освітлення а також досить часто засліплююча дія світильників на робочому місці з ПК є більшою, ніж на інших, тому що лінія зору користувача при роботі з екраном майже горизонтальна, що призводить до зменшення захисного кута дії світильника, разом із світлотехнічною специфікою робочих місць може призвести не тільки до виникнення астенопічних явищ, але й функціональних порушень очей користувача. Тому правильна організація освітлення в приміщенні з комп’ютерною технікою дасть можливість уникнути порушень зору.

Основні світлотехнічні величини

Освітлення характеризується кількісними і якісними показниками. До кількісних показників відносяться: світловий потік, сила світла, освітленість, яскравість.

Світловий потік F – потужність променевої енергії, яка оцінюється по світловому відчутті, яке сприймається людським оком. За одиницю світлового потоку прийнято люмен (лм).

Всі джерела світла, в тому числі і освітлювальні прилади, випромінюють світловий потік в простір нерівномірно, тому введена величина просторово-кутової густини світлового потоку - сила світла І це відношеннясвітлового потоку, що розповсюджується від джерела всередині елементарного тілесного кута, який має в собі цей напрямок, до цього тілесного кута:

(1)

де dF – світловий потік, рівномірно розподілений в межах тілесного кута dw.

dw – величина тілесного кута.

За одиницю сили світла прийнята кандела (кд).

Освітленість Е – це відношення світлового потоку, який падає на елемент поверхні, до площі цього елемента:

(2);

де dF – світловий потік;

dS – площа поверхні, на яку падає світловий потік.

За одиницю освітленості прийнято люкс (лк).

Яскравість L – відношення сили світла елемента поверхні до проекції, перпендикулярної напряму, що розглядається:

(3)

де dI – сила світла, яке випромінюється поверхнею dS в напрямі a.

Рівень освітлення визначається ступенем точності зорової роботи. Але для створення задовільного освітлення на робочому місці необхідно забезпечити не тільки достатню освітленість, але і якісні показники освітлення. До якісних характеристик освітлення відносяться рівномірність розподілу світлового потоку, коефіцієнт осліпленості і дискомфорту, коефіцієнт пульсації, спектральний склад світла.

Показник осліпленості Р:

(4),

де – коефіцієнт осліпленості;

- видимість об’єкту спостереження відповідно при екрануванні і при наявності відблискових джерел світла в полі зору.

Показник дискомфорту М – критерій оцінки дискомфортної відблисковості, яка викликає неприємні відчуття при нерівномірному розподілі яскравостей в полі зору.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-09-03; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 278 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1006 - | 823 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.