Лекции.Орг


Поиск:




ЛАБОРАНТ-РЕНТГЕНОСТРУКТУРНИК 6 страница




 

Повинен знати: основні знання про будову компресорів, насосів, конденсаторів, випарників, повітроохолодників та іншого устаткування холодильних установок; схему будови і розташування контрольно-вимірювальних приладів, трубопроводів і арматури; способи запобігання та усунення несправностей у роботі установки; номенклатуру холодильних агентів; правила змащування машин, що обслуговуються; види і сорти застосовуваних мастильних матеріалів.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 

Й розряд

Завдання та обов'язки. Обслуговує холодильні установки сумарною холодопродуктивністю до 2,1 млн. кДж/год. (до 500000 ккал/год.*), а також установки для виробництва льоду. Підтримує найпродуктивніший режим роботи холодильна установок. Регулює роботу компресорів аміачних і водяних насосів ресиверів, конденсаторів, випарників та інших механізмів холодильних установок. Стежить за справністю двигунів, трубопроводів, арматури, приладів та апаратури. Визначає та усуває несправності в роботі агрегатів і апаратури холодильних установок. Робить ревізію та складає дефектні відомості на ремонт устаткування і комунікацій. Бере участь у всіх видах ремонтних робіт. Приймає і перевіряє відремонтоване устаткування. Знімає індикаторні діаграми. Контролює якість холодильного агенту, який подається у випарники, а також тиску й температури в компресорах. Стежить за роботою машиністів нижчого розряду в зміні. Веде записи про роботу установки і витратах холодильного агенту та електроенергії.

 

___________

* Потужність установок визначена в нормальних калоріях.

 

Повинен знати: конструктивну будову холодильних установок різних систем; основні закони фізики стосовно холодильного процесу; схему розташування трубопроводів, арматури, приладів автоматичного регулювання і контрольних приладів; технологічний процес виробництва холоду і коефіцієнт корисної дії холодильних установок; будову ізотопних рівнемірів, електронних мостів, соленоїдних вентилів та інших контрольно-вимірювальних приладів, електроприводів; вмикання і вимикання електроприводів; правила приймання і перевірки устаткування після ремонту; порядок і форму ведення технічної та звітної документації установки.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві.

 

Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією машиніста холодильних установок 2 розряду - не менше 1 року.

 

Й розряд

- у разі обслуговування установок сумарною холодопродуктивністю понад 2,1 до 6,3 млн. кДж/год. (понад 500000 до 1,5 млн. ккал/год.).

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією машиніста холодильних установок 3 розряду - не менше 1 року.

 

Й розряд

- у разі обслуговування установок сумарною холодопродуктивністю понад 6,3 до 12,6 млн. кДж/год. (понад 1,5 до 3 млн. ккал/год.).

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією машиніста холодильних установок 4 розряду - не менше 1 року.

 

Й розряд

- у разі обслуговування установок сумарною холодопродуктивністю понад 12,6 млн. кДж/год. (понад 3 млн. ккал/год.).

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією машиніста холодильних установок 5 розряду - не менше 1 року.

 

94. МАШИНІСТ ШТАБЕЛЕФОРМУВАЛЬНОЇ МАШИНИ

Й розряд

Завдання та обов'язки. Керує штабелеформувальною машиною під час переміщення та укладання залізорудної сировини, вантажів у мішках, пакетах у штабелі заданої висоти за допомогою програмуючих пристроїв. Готує машину до пуску, переводить її на автоматичну роботу за допомогою програмуючого пристрою. Стежить за роботою машини, тиском повітря, рівнем масла. Перевіряє повітряний фільтр і спускає воду із нього. Перевіряє роботу фотореле, настроює їх і очищає лінзи. Контролює своєчасне подавання залізорудної сировини, вантажів у мішках, пакетах до машини. Виявляє несправності в роботі штабелеформувальної машини. Виконує поточний ремонт машини.

 

Повинен знати: будову, кінематику, схему керування, правила регулювання, змащування штабелеформувальної машини, взаємодію допоміжних механізмів і агрегатів, будову контрольно-вимірювальної апаратури; правила настроювання машини на потрібний режим роботи.

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за технологічно суміжною професією 4 розряду - не менше 1 року.

 

95. МОТОРИСТ ЕЛЕКТРОДВИГУНІВ

Й розряд

 

Завдання та обов'язки. Обслуговує електродвигун вентиляційних і димососних установок, шлакопідйомників ексгаустерів, скреперних лебідок, установок котельних і паливоподачі або інших установок із сумарною потужністю електродвигунів до 100 кВт. Готує до роботи, здійснює пуск регулювання режиму роботи та зупинку механізмів, що обслуговує. Визначає несправності в роботі механізмів та агрегатів. Виконує поточний ремонт. Бере участь у середньому та капітальному ремонтах устаткування. Веде записи в журналі показань контрольно-вимірювальних приладів.

 

Повинен знати: принцип роботи устаткування, що обслуговується, режим роботи агрегатів; основні знання з електротехніки; розташування шиберів на котельних установках і правила керування ними; принципи золоуловлювання; способи регулювання продуктивності установок; принцип роботи котлів і котельних установок та схеми газоходів; призначення контрольно-вимірювальних приладів і правила користування ними; вплив процесу відведення газів і притоку повітря на режим роботи котлів.

 

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 

Й розряд

- у разі обслуговування електродвигунів із сумарною потужністю понад 100 кВт.

 

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією моториста електродвигунів 2 розряду - не | менше 1 року.

 

96. МОТОРИСТ МЕХАНІЧНОЇ ЛОПАТИ

Й розряд

Завдання та обов'язки. Обслуговує механічну лопату. Забезпечує безперервну роботу механічної лопати під час вивантаження вантажів. Виявляє та усуває несправності механічної лопати. Регулює роботу агрегата залежно від роду перероблюваних матеріалів. Виконує установлення і центрування електромоторів. Монтує та демонтує електросилову проводку. Проводить поточний ремонт механічної лопати.

 

Повинен знати: будову механічної лопати і допоміжних механізмів; методи і правила сигналізації під час вантаження, позвантаження та переміщення матеріалів; елементарні знання про електромонтажні роботи; способи сточування троса.

 

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 

97. НАПОВНЮВАЧ БАЛОНІВ

Й розряд

Завдання та обов'язки. Наповнює під заданим тиском балони газами або хімічними речовинами на наповнювальній рампі. Обслуговує комунікації та арматуру рампи. Здійснює подавання і підключення до наповнювальної рампи балонів для наповнення. Контролює міру наповнення, а також тиск на рампі за допомогою приладів. Регулює роботу автоматичних приладів для заповнення балонів зрідженим і стиснутим газом. Перевіряє стан самозакривних клапанів. Бере участь у поточному ремонті устаткування трубопроводів, арматури кисневих і наповнювальних установок. Відключає та відкачує наповнені балони від рампи, транспортує і складає їх. Фарбує і клеймує балони залежно від класифікації газів та хімічних речовин. Веде документацію про заповнення балонів. Перевіряє і заповнює паспорти на балони.

 

Повинен знати: основні знання про технологічний процес одержання газів або хімічних речовин під тиском, принцип роботи наповнювальної рампи; схеми розташування запірно-регулюючої апаратури, запобіжних пристроїв і трубопроводів; кольори фарбування балонів залежно від складу газу або хімічних речовин; способи визначення та усунення витікання газу і появи води в трубопроводах; правила поводження з балонами, що перебувають під тиском, під час їх наповнення, транспортування і зберігання; призначення та умови застосування контрольно-вимірювальних приладів.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 

Й розряд

Завдання та обов'язки. Наповнює балони киснем або іншим газом на станціях та спеціальних установках. Наповнює балони рідким хлором, фтористим воднем, фреоном. Подає на станції балони і встановлює їх для наповнення. Контролює міру наповнення балонів. Регулює роботу автоматичних приладів для заповнення балонів на станціях і установках. Здійснює подавання кисню в трубопроводи. Виконує поточний ремонт наповнювальної рампи, трубопроводів, арматури і балонів.

 

Повинен знати: технологічний процес одержання газів або хімічних речовин під тиском; будову наповнювальної рампи, станцій і установок для наповнення балонів; правила підключення та наповнення балонів на станціях і установках; будову контрольно-вимірювальних приладів.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві.

 

Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією наповнювача балонів 2 розряду - не менше 1 року.

 

Й розряд

Завдання та обов'язки. Наповнює балони автомобілів стиснутим природним газом на газозаправних колонках газонаповнювальної компресорної станції. Оглядає і відбраковує газові балони. Перевіряє на герметичність з'єднання трубопроводів, шлангів, запірної та запобіжної арматури газозаправної колонки. Контролює міру наповнення автомобільних балонів через тиск газу на газозаправній колонці та в балонах автомобілів. Перевіряє роботу контрольно-вимірювальних приладів та засобів сигналізації під час наповнення балонів автомобілів стиснутим газом. Передає диспетчеру дані про тиск і температуру газу в балонах автомобіля. Перевіряє справність запобіжних клапанів газозаправних колонок та автомобілів. Бере участь у поточному ремонті газозаправних колонок.

 

Повинен знати: будову газозаправних колонок; технологію виробництва стиснутого природного газу на автомобільній газонаповнювальній компресорній станції; фізико-хімічні властивості природного газу; будову і характеристики автомобільних балонів різних типів; правила та норми наповнення балонів автомобілів стиснутим природним газом; порядок і форми обліку відпущеного газу; правила реєстрації автомобілів, що обслуговуються; будову та правила застосування контрольно-вимірювальних приладів і автоматики; правила безпечної експлуатації устаткування, що обслуговується.

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією наповнювача балонів 3 розряду - не менше 1 року.

 

98. НАТИРАЧ ПІДЛОГИ

Завдання та обов'язки. Натирає підлогу електричним натирачем підлоги або ножною щіткою, попередньо звільнивши площу для натирання. Очищає підлогу від сміття та бруду. Усуває дрібні неполадки в роботі електричних натирачів підлоги. Готує мастику або віск, наносить лак, мастику або віск на поверхню підлоги.

 

Повинен знати: будову, принцип роботи і правила користування електричними натирачами підлоги; асортимент лаку, мастики і воску та правила користування ними.

 

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта або початкова загальна освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 

99. НЕЙТРАЛІЗАТОРНИК ЦІАНИСТИХ РОЗЧИНІВ

Й розряд

Завдання та обов'язки. Веде процес нейтралізації ціанистих та інших отруйних відходів і тари термічного виробництва в електродних печах, нейтралізаційних ваннах та іншому устаткуванні. Завантажує роздрібнені ціанисті солі порціями в електродні печі та нейтралізаційні ванни. Готує знешкоджуючі реагенти. Контролює роботу механізмів, насосів, парової сушарки, електродної печі, центрифуги, бака змішувача.

 

Повинен знати: будову електродної печі, нейтралізаційних ванн та іншого устаткування, яке застосовується для нейтралізації отруйних відходів; нейтралізаційні речовини, дозування їх для нейтралізації різних відходів і тари; ступінь витримування різних відходів у ваннах та печах; правила надання першої допомоги в разі отруєння ціанистими сполуками.

 

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 

100. НОСІЙ

Завдання та обов'язки. Надає послуги пасажирам з переміщення багажу і ручної поклажі вручну або за допомогою спеціальних візків. Інформує пасажирів про розміщення службових та інших приміщень вокзалу. У разі необхідності знімає пошту з транзитних теплоходів, літаків і поїздів. Забезпечує збереження переміщуваного вантажу.

 

Повинен знати: розміщення службових та інших приміщень вокзалу; правила оформлення багажу і ручної поклажі; правила пересування по аеродрому, вокзалу, навколо літальних апаратів, теплоходів і поїздів; порядок маркування багажу.

 

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта або початкова загальна освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 

НЯНЬКА

Завдання та обов'язки. Доглядає за дітьми в дитячих дошкільних закладах. Допомагає вихователю під час одягання, роздягання, умивання, купання, годування дітей та укладання їх до постелі, прибирає приміщення. Доглядає за дітьми, старими та хворими вдома: готує їжу, годує, миє та прибирає посуд, міняє білизну та одяг, подає і прибирає судна тощо. Дотримується необхідного режиму дня для хворих, старих та дітей вдома.

 

Повинен знати: санітарно-гігієнічні вимоги утримання приміщень; правила догляду за дітьми, старими та хворими, правила санітарії та гігієни; рецепти готування їжі.

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та спеціальна професійна підготовка, без вимог до стажу роботи.

 

СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ

НЯНЬКА

(піклування та догляд за дітьми від народження до 3-х років)

Завдання та обов'язки. Здійснює догляд за дитиною, забезпечує всі її режимні процеси з урахуванням віку й стану здоров'я дитини, використовуючи ефективні методи, засоби і форми роботи. Здійснює заходи щодо забезпечення гармонійного фізичного, розумового та психічного розвитку дитини. У разі потреби - захищає життя дитини. Виховує в дитини повагу до батьків, культурно-національних, духовних, історичних цінностей України, країни походження, дбайливе ставлення до навколишнього середовища. Готує своїх вихованців до свідомого життя, пропагує здоровий спосіб життя. Безпосередньо працює з батьками, надає їм консультаційну допомогу з питань виховання та гармонійного розвитку їхньої дитини; розвиває її здібності, формує навички гігієни та побутового самообслуговування.

 

Повинен знати: основні положення Конвенції про права дитини, законодавство України про освіту, інші законодавчі та нормативно-правові акти з питань виховання; державну мову відповідно до чинного законодавства; правила та норми безпеки життєдіяльності; вікові анатомо-фізіологічні, психічні особливості розвитку дитини від народження до трьох років, основи гігієни і дієтології дитини, вимоги до організації сну, приготування їжі для дитини, долікарської допомоги; дитячу літературу, найвидатніші твори мистецтва для дітей відповідного віку; закономірності взаємодії дитини з довкіллям; виховні функції і можливості використання дитячих меблів, посуду та іграшок; засоби та форми розвиткової діяльності та виховної роботи, прищеплення загальної культури, зокрема етичних навичок дитини, організації активного та творчого дозвілля дитини: індивідуально, в групах та сім'ях; поводження в екстремальних ситуаціях, історію рідного краю, міста, його визначні пам'ятки, культурні та навчальні заклади для дітей, основи етики, етикету, екологічної культури.

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та спеціальна професійна підготовка, без вимог до стажу роботи.

 

ОББИВАЛЬНИК

Й розряд

Завдання та обов'язки. Знімає оббивальний матеріал під час ремонту столярних виробів. Готує нелицеві оббивні матеріали (волос, вату тощо) для роботи. Готує клей. Оббиває тверді та напівм'які меблі під керівництвом оббивальника вищої кваліфікації.

 

Повинен знати: прийоми розбирання та знімання оббивного матеріалу з простих столярних виробів, основні види швів і обкантовок, призначення та умови застосування простих пристроїв і оббивних інструментів; найменування матеріалів для оббивних робіт.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 

Приклади робіт:

1. Кнопки та розетки ватні - виготовлення.

 

2. Меблі напівм'які - розбирання для переробки і ремонту.

 

Й розряд

Завдання та обов'язки. Виконує прості та середньої складності оббивні роботи з оббивання твердих та напівм'яких меблів малоцінними матеріалами за кресленнями та ескізами. Розкроює оббивні матеріали за викрійками і шаблонами та зшиває їх на швейних машинах. Натягує дротяну сітку під пружинну основу з одночасним переплетінням її. Настилає вату або інші матеріали під пружинну основу. Викреслює та виготовляє прості викрійки й шаблони. Усуває дефекти та фарбує оббивні матеріали.

 

Повинен знати: будову простих твердих і напівм'яких меблів та інших столярних виробів, які підлягають оббиванню; правила розкрою оббивних матеріалів; сорти та призначення оббивних матеріалів; призначення та умови застосування універсальних і спеціальних пристроїв; принцип роботи швейних машин; прості види швів, строчок і обкантовок; способи усунення дефектів оббивних матеріалів; накладання непомітних латок, штуковка тощо.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією оббивальника 1 розряду - не менше 0,5 року.

 

Приклади робіт:

1. Двері - оббивання.

 

2. Кришки письмових столів - покриття дерматином і сукном.

 

3. Ліжка розкладні - оббивання парусиною.

 

4. Мішковина, міткаль, парусина, сукнорозкрій за шаблонами та викрійками - зшивання на машині прямим швом.

 

5. Пружини матраців, диванів і стільців - підбирання комплектів, установлення та кріплення до основи.

 

6. Рами для диванів та матраців - натягування парусини і оббивання.

 

7. Сидіння та спинки для стільців тверді і на волосі - оббивання.

 

8. Спинки, подушки і привали сидінь автомобілів - оббивання простими недорогими матеріалами.

 

9. Табуретки круглі - оббивання.

 

10. Табуретки розкладні, качалки, шезлонги - оббивання парусиною або килимком.

 

Й розряд

Завдання та обов'язки. Виконує складні оббивні роботи з оббивання твердих та напівм'яких меблів і простих та середньої складності оббивних робіт з оббивання м'яких меблів малоцінними матеріалами за кресленнями та ескізами. Ремонтує і реставрує м'які меблі, які покриті малоцінними матеріалами. Виготовляє драпіровки, занавіси, штори та портьєри на швейних машинах. Виконує розмічування і розкрій малоцінних оббивних матеріалів. Здійснює оббивне внутрішнє оброблення житлових, виробничих, музейних та інших приміщень. Виготовляє за кресленнями та ескізами складні викрійки, шаблони та трафарети. Підналагоджує швейні машини всіх систем.

 

Повинен знати: асортимент та будову м'яких меблів; способи внутрішнього оббивання приміщень; асортимент, властивості, якість та призначення різних оббивних матеріалів; будову універсальних і спеціальних пристроїв, оббивних інструментів; будову і способи підналагодження швейних машин; способи усунення дефектів на оббивних матеріалах.

 

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта без вимог до стажу роботи або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві.

 

Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією оббивальника 2 розряду - не менше 1 року.

 

Приклади робіт.

1. Автомобілі легкові, вантажні та автобуси - оббивне внутрішнє оброблення кабін машин і сидінь.

 

2. Вагони пасажирські тверді, відкриті та купейні, багажні поштові й міжобласні - внутрішнє оббивання.

 

3. Валки пружинні, покриті шкірою - виготовлення.

 

4. Дивани й кушетки прямі, матраци пружинні - оббивання малоцінним матеріалом нових та ремонт старих.

 

5. Крісла та стільці з волосяною набивкою напівм'які - оббивання спинки і сидінь шкірою.

 

6. Кушетки з волосяною набивкою для амбулаторій - оббивання шкірою.

 

7. Міхи повітродувні (ковальські) - виготовлення із прогумованої тканини.

 

8. Пружини матраців, диванів і стільців - перев'язування шпагатом, осадка і заправка.

 

9. Футляри для годинників, вимірювальних скоб, готовалень, ювелірних та інших виробів - оббивання або обклеювання.

 

10. Ширми - оббивання малоцінними матеріалами.

 

Й розряд

Завдання та обов'язки. Виконує складні оббивні роботи з виготовлення та оббивання за кресленнями та ескізами художніх м'яких меблів і оброблення приміщень цінними матеріалами - шкірою, плюшем, атласом. Ремонтує і реставрує м'які меблі, покриті цінними матеріалами. Виконує розкрій цінних оббивних матеріалів за кресленнями та ескізами. Налагоджує швейні машини всіх систем. Підбирає малюнки, візерунки та тон оббивних матеріалів. Визначає сорти, властивості і якість оббивних матеріалів та їх придатність для виконуваної роботи.

 

Повинен знати: типи, стилі та конструкції художніх меблів; способи виготовлення шаблонів та викройок для складного оббивання; основи геометричних побудов; способи та прийоми виконання оббивальних художніх робіт за кресленнями та ескізами; будову й способи налагодження швейних машин різних типів.

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією оббивальника 3 розряду - не менше 1 року.

 

Приклади робіт.

1. Автомобілі легкові, автобуси - внутрішнє оброблення салонів.

 

2. Вагони м'які, купейні та службові - внутрішнє оббивання.

 

3. Дивани кабінетні та крісла м'які - оббивання шкірою.

 

4. Дивани радіусні та кутові м'які, з різними вирізами із трьох і більше частин, у салонах, фойє театрів і клубів, музеях - оббивання шкірою та іншими цінними матеріалами у піковку, віялом або у шашку.

 

5. Крісла, стільці, напівкрісла м'які - оббивання шкірою, оксамитом, атласом і шовком з обкантовкою тасьмою і бахромою.

 

6. Літаки, каюти пароплавів - зовнішнє та внутрішнє оббивання, обклеювання.

 

7. Приміщення - драпірування та оббивання цінними тканинами з підбиранням забарвлення, малюнків, візерунків, з додержанням симетричності та рівного тону.

 

8. Стіни, стенди, вітрини - драпірування цінними тканинами (плюш, оксамит) з підбиранням забарвлення і малюнків.

 

9. Ширми художні - оббивання цінними тканинами з набиранням малюнку і кольору із декількох барв.

 

Й розряд

Завдання та обов'язки. Виконує особливо складні оббивні роботи з виготовлення та оббивання м'яких меблів різних стилів за кресленнями, малюнками та ескізами. Оббиває і ремонтує меблі складної конфігурації всіх епох. Виконує зовнішнє та внутрішнє оббивання - обклеювання найбільш цінними синтетичними матеріалами.

 

Повинен знати: типи, стилі та конструкції особливо складних художніх меблів; способи зовнішнього і внутрішнього оббивання - обклеювання особливо складних м'яких меблів; техніку розкрою і шиття драпіровок різних стилів та особливо складних занавісів чохлів на підкладці.

 

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією оббивальника 4 розряду - не менше 1 року.

 

Приклади робіт.

1. Двері та меблі - оббивання в "сайку".

 

2. Дивани різних стилів художні - оббивання шкірою, бархатом, атласом та шовком з обкантовкою тасьмою та бахромою.

 

3. Карети та меблі музейні - реставрація.

 

4. Карети та трони - оббивання.

 

ОПАЛЮВАЧ

Завдання та обов'язки. Топить печі твердим та газоподібним паливом і обслуговує їх у житлових приміщеннях, культурно-побутових, навчальних, службових та інших установах. Пиляє та рубає дрова, подрібнює вугілля. Готує та підносить паливо до печей. Завантажує, шурує та виконує дрібний ремонт топок. Підтримує необхідну температуру в опалюваних приміщеннях. Стежить за справним станом печей та димоходів. Очищає топки печей від золи та шлаку. Видаляє золу та шлак із приміщення у відведене місце. Веде облік витрат палива. Складає і подає заявки на паливо.

 

Повинен знати: правила топлення опалювальних печей твердим та газоподібним паливом; види палива та правила його спалювання, розташування димоходів; способи шурування та чищення топок; норми витрат палива; правила користування вогнегасниками та іншим протипожежним інвентарем; правила складання заявок на паливо.

 

Кваліфікаційні вимоги. Базова загальна середня освіта або початкова загальна освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 297 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лучшая месть – огромный успех. © Фрэнк Синатра
==> читать все изречения...

771 - | 736 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.