Лекции.Орг


Поиск:




Де проходили переговори у 1649 та 1656 між Дьердєм ІІ Ракоці та козацькими послами Богдана Хмельницького з метою укладання антипольського союзу?-В Україні




150. У ході тридцятирічної війни 1618-1648 рр. опорним центром руху проти Габсбургiв очолюваного графом Бетленом був: Мукачівський замок.

151. Хто у 1657 р. на чолі з графом Любомирським здійснив грабіжницький набіг на закарпатські землі, спустошивши Берегово, Мукачево, Вари, Хуст, Вишково, Бене (всього 300 поселень)?- Поляки.

152. Наприкінці XVII ст. чоловіча лінія, якої магнатської родини перервалася і це привело до того, що ужгородська домінія дарується австрійським імператором МіклошуБерчені.- Другетів.

153. Наприкінці XVII ст.. прихильниками реформації було розграбовано і зруйновано відомий закарпатський монастир. Який саме?- Свято-миколаївський.

154. У 1678-1685 рр. відбулося угорське національне повстання пiд проводом князя IмреТекелi проти Габсбургiв. Яке закарпатське місто стало його опорним центром.- Ужгород.

155. Хто очолив багатомісячну оборону Мукачівського замку у 1686-1688 рр. під час облоги австрійським військом?- Ілона Зріні.

156. Біля якого закарпатського населеного пункту 7 червня 1703 р. відбулася перша битва куруцiв з австрійським військом на початку визвольної війни угорського народу, очоленої Ференцом ІІ Ракоці?- С.Довге.

157. Яка угода поклала крапку австро-угорському протистоянню і кінцево закріпила Закарпаття у складі Австрійської імперії?- Сатмарський мир.

158.У якому вищому учбовому закладі у 1634 р. уряд Австрійської імперії виділив квоту у кілька місць для студентів із Закарпаття?

159. Який закарпатський замок зазнав великого руйнування під час антигабсбургської війни угорців на чолі з Ференцом ІІ Ракоці 1703-17011 рр і пізніше не був відновлений? Середнянський.

160. Який комітат не ввійшов до складу Трансільванії?- Березький.

161.Який замок у 1644 р. зруйнувало військо трансільванського князя Дьердя І Ракоці? Його більше не було відновлено.- Невицький.

162. За умовою Ужгородської унії 1646 р. який обряд богослужіння утверджував у новоствореній церкві?- Східний обряд.

163. Хто був найближчим сподвижником Ференца ІІ Ракоці під час визвольної війни угорського народу 1703-1711 рр.? Він одночасно був власником Ужгородської домінії.- Міклош Берчені.

164. Хто з селянських ватажків під час визвольної війни угорського народу 1703-1711 рр. був військовим комендантом Ужгородського замку?- Іван Беца.

165. Хто очолив перше антигабсбургське повстання на Закарпатті 1602-1604 рр.?

166. У якому замку було укладено церковну унію 1646 р. на Закарпатті?- Ужгородському.

167. З делегацією якого європейського монарха вів переговори у Ужгородському замку Ференц ІІ Ракоці у 1708 р.?- Петра I.

168. Яка магнатська родина отримала від угорського Карла Роберта Анжу у 1318 р. Ужгородськудомінію?- Петру Петенку.

 

Рівень

1. Вкажіть помилкове твердження, що стосується загальної періодизації історії України /2 правильні відповіді/:

2. Вкажіть помилкове твердження щодо загальної хронології історії України /2 правильні відповіді/:

Виберіть у переліку заняття людей, які вели відтворююче господарство /3 правильні відповіді/: -займалися скотарством;-займалися землеробством;-виготовляли знаряддя праці(мотики,загострені палиці);-займалися ткацтвом;-займалися виготовленням глиняного посуду.

4. Установіть історичні періоди Первісної епохи у хронологічній послідовності: Палеоліт,мезоліт,неоліт,енеоліт.

Виберіть у переліку заняття людей, які вели привласнюючи господарство /3 правильні відповіді/: -займалися мисливством;-займалися рибальством;-займалися збиральництвом.

Укажіть ознаки неолітичної революції. 2. Виникнення землеробства та скотарства. 4. Перехід до осілого способу життя. 7. Виникнення виробництва керамічного посуду, прядіння, ткацтва.

7. Що не є характерним для бронзового віку в історії /2 правильні відповіді/?

8. Які види транспорту став першим відомим людству /2 правильні відповіді/?

9. Серед наведених нижче виберіть ознаки способу життя нехарактерне носіям трипільської культури /2 правильні відповіді/: Основним заняттям трипільців було землеробство (вирощували пшеницю, ячмінь, просо, бобові). Трипільські племена розводили худобу, свиней, овець, кіз, коней. Ремеслами трипільців були кушнірство, прядіння і ткацтво. Високого художнього та технічного рівня у трипільців досягло керамічне виробництво. Лад трипільськогосуспільства був близький до військової демократії (виникли військові загони). Трипільське суспільство було конфедерацією племінних союзів, і в основі суспільного устрою лежали матріархальні, а згодом патріархальні відносини.

10. Вкажіть помилкові твердження, що стосується історії скіфів /2 правильні відповіді/:

11. Вкажіть де вірно розташовані у хронологічному порядку кочові народи, що панували свого часу в українському степі. Кіммерійці,скіфи,сармати.

12. Що не було причиною заснування у VII-VI ст.. до н.е. античних міст-колоній у Північному Причорномор’ї /2 правильні відповіді/?причини:-переселення Греції; -нестача землі;-пошук нових джерел сировини;-пошук ринків збуту своїх товарів;;-внутрішньополітична боротьба змушувала до імміграції тих,хто програв;-напади лідійців і персів підштовхували до пошуку безпечних місць проживання.

13. Вкажіть помилкові твердження щодо історії античної колонізації Північного Причорномор’я /2 правильні відповіді/:

14. Укажіть назви племінних об’єднань давніх слов’ян, які вживаються в працях візантійських, римських і готських істориків. 2. Венеди 4. Анти 5. Склавини

15. Вкажіть, які зі східнослов’янських союзів племен не проживало на території сучасної України /3 правильні відповіді/: в’ятичі,дреговичі,кривичі,радичимі,ільменські словіни.

16. Які реформи не пов’язана з діяльністю Ярослава Мудрого /2 правильні відповіді/?

17. Що не було причиною прийняття християнства східного обряду на Русі наприкінці ІХ ст. /2 правильні відповіді/?

18. Які з руських князівств періоду феодальної роздробленості не були розташовані на сучасній українській території /3 правильні відповіді/?- Володимиро-Суздальське,Новгородське,Псковське,Смоленське,Рязанське,Полоцьке,Мінське,Турівське.

19. Вкажіть що не стало причиною феодальної роздробленості на Русі /2 правильні відповіді/? -перетворення великого землеволодіння на спадкове,а господарства – на натуральне;-посилення бояр та удільних князів;-поява нових міст;-зміна торгових шляхів;-різний етнічний склад.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-07-29; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 415 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

847 - | 683 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.