Лекции.Орг


Поиск:




РОЗДІЛ ІІІ. Організаційно-методична підтримка




Всеукраїнських рухів, експедицій, акцій в школі

 

Важливу роль в організації участі учнів у Всеукраїнському русі «Моя земля – земля моїх батьків», всеукраїнських історико-краєзнавчих, історико-географічних експедиціях, різних акціях виконують учителі, в першу чергу – історики. Вони ініціюють розгляд відповідних питань на засіданнях педагогічних рад, нарадах з участю директора, прийняття нормативних документів, стають координаторами учнівської краєзнавчої діяльності в рамках руху чи експедиції, спрямовують її на збір спогадів, роботу в архівах, музеях, бібліотеках, на проведення експедицій, екскурсій, походів, зустрічей з цікавими людьми, заходів біля пам’ятників, на збереження їх, допомогу інвалідам війни, проведення усних журналів, круглих столів, конференцій, зняття відеофільмів, організацію виставок, створення краєзнавчих кутків, топонімічних картотек тощо.

Для забезпечення участі школярів у всеукраїнських експедиціях рекомендується створити штаб експедиції, який відповідно до наказу може очолювати директор, його заступник або учитель. Членами штабу є, як правило, учителі історії, географії, літератури, біології, педагог-організатор, викладач військової справи, представники учнівського самоврядування, керівники пошукових груп. Штаб розробляє завдання за кожним напрямом експедиції, визначає керівника напряму, допомагає сформувати пошукові групи, навчити актив.

Наказом по школі затверджуються також порядок і строки проведення дослідження, час і форми звіту, термін здачі робіт на районний чи міський конкурс, визначається система стимулів.

Ходу експедиції слід надати широкої гласності. Пошукові групи з 3–5 учнів одного чи різних класів ведуть роботу за певною тематикою під керівництвом учителя, який координує, спрямовує її, допомагає учням систематизувати та узагальнити зібраний матеріал, підготувати кінцевий продукт (нарис або його частину, фо­тографії, ілюстрації, документальний матеріал, карти, схеми, таблиці). Кожна пошукова група формує теку матеріалів, складає картотеку використаної літератури, її бібліографічний список за вимогами нового ДСТУ ГОСТ 7.1-2006, готує повідомлення, бесіду, текст екскурсії тощо. Старшокласники разом з учителем опрацьовують відповідні документи і матеріали архівів, музеїв, учні середніх класів працюють з літературою, періодичними і продовжуваними виданнями бібліотек.

Робота має контролюватися, у разі потреби раніш прийняті рішення, визначені завдання коригуватися, склад пошукових груп підсилюватися, отримувати організаційну та методичну допомогу.

Цикл роботи завершується загальношкільним заходом – вечором, конференцією чи заслуховуванням звітів за напрямами на засіданні штабу. Дуже важливо, щоб у цих заходах брали участь не тільки учасники експедиції, а й широкий актив, громадськість села, батьки. Підсумки річної роботи узагальнюються наказом, відзначаються активні учасники експедиції. Результати висвітлю­ються в засобах масової інформації.

Таким чином, участь учнів у всеукраїнських експедиціях, акціях, конкурсах є важливою формою організації шкільної краєзнавчої діяльності. Учитель історії має слідкувати за педагогічною пресою, інформаційними збірниками Міністерства освіти і науки України, Сайтом МОН України в Інтернеті, щоб одним з перших ознайомитися з рішенням про наступну експедицію учнівської молоді, її положенням, ініціювати заходи щодо участі в ній школярів. Робота повинна будуватися на принципах системності, природовідповідності, науковості, гласності, колегіальності й демократизму. Учитель виступає помічником дирекції, одним з координаторів всеукраїнських краєзнавчих заходів у своїй школі.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 388 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

599 - | 584 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.