Лекции.Орг


Поиск:




Можливість навчання та перепідготовки керівних працівників фінансових установ




Також для керівників певних фінансових установ встановлено право на навчання, перепідготовку, підвищення кваліфікації та складання екзаменів. Дане питання регулюється Положенням про навчання, перепідготовку, підвищення кваліфікації та складання екзаменів особами, які проводять діяльність на ринках фінансових установ затверджене Розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України 25.12.2003 №183.

Дія цього Положення поширюється на навчання, перепідготовку, підвищення кваліфікації:

а) працівників фінансових установ, посадові обов'язки яких пов'язані з наданням фінансових послуг;

б) працівників юридичних осіб, що за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, посадові обов'язки яких пов'язані з наданням фінансових послуг (можливість та порядок надання окремих фінансових послуг юридичними особами, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, визначаються законами та нормативно-правовими актами державних органів, що здійснюють регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг, виданими в межах їх компетенції);

в) фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які надають фінансові послуги (фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності надають фінансові послуги, якщо це прямо передбачено законом);

г) керівників та головних бухгалтерів фінансових установ;

ґ) фізичних осіб (у тому числі суб'єктів підприємницької діяльності), які здійснюють діяльність з визначення причин настання страхового випадку та розміру збитків (аварійних комісарів).

П. 3.1. Навчання фахівців, керівників та головних бухгалтерів провадиться з метою забезпечення сумлінного та професійного виконання ними своїх обов'язків перед учасниками ринків фінансових послуг, у тому числі щодо фінансових установ, у складі яких вони здійснюють свою професійну діяльність та/або з якими вони перебувають або планують перебувати у трудових відносинах.

П. 3.5. Навчання керівників та головних бухгалтерів здійснюється з метою удосконалення знань, умінь та навичок за наявною спеціальністю, оволодіння новими функціональними обов'язками і особливостями трудової діяльності в умовах ринкових відносин, освоєння основ менеджменту, маркетингу, удосконалення навичок управління, раціональної та ефективної організації праці тощо.

Навчання керівників та головних бухгалтерів здійснюється за такими формами:

- спеціалізація;

- короткострокове підвищення кваліфікації;

- довгострокове підвищення кваліфікації;

- стажування;

- інші форми.

Періодичність та форми проходження керівниками та головними бухгалтерами підвищення кваліфікації встановлюються Нацкомфінпослуг.

Спеціалізація проводиться з метою отримання керівником та головним бухгалтером додаткових спеціальних знань, умінь та фахових навичок у межах раніше набутої спеціальності за професійним спрямуванням виробничої діяльності без присвоєння кваліфікації та зміни освітньо-кваліфікаційного рівня.

Спеціалізація здійснюється у відповідних навчальних закладах, її тривалість має бути не менше 256 годин.

Короткострокове підвищення кваліфікації керівників та головних бухгалтерів здійснюється з метою поглибленого вивчення ними певного напряму діяльності, зокрема в разі перепрофілювання, розширення спектру фінансових послуг, значних змін у нормативно-правовій базі, що регулює діяльність у сфері фінансових послуг, у тому числі з питань економіки, ділової мови тощо.

Тривалість короткострокового навчання встановлюється у залежності від мети та змісту навчальної програми, але не більше 72 годин.

Довгострокове підвищення кваліфікації передбачає набуття керівниками та головними бухгалтерами комплексу знань, умінь та навичок, що сприяють якісному виконанню ними своїх безпосередніх обов'язків, розширення зони компетенції за наявним чи новим місцем роботи, вивчення чинних нормативно-правових актів з питань, які належать до компетенції фінансової установи (фінансової компанії чи її підрозділу), досвіду роботи кращих вітчизняних та зарубіжних фінансових установ тощо.

Тривалість довгострокового підвищення кваліфікації встановлюється від 72 до 512 годин.

Стажування передбачає засвоєння вітчизняного та (або) зарубіжного досвіду, набуття практичних умінь і навичок щодо виконання обов'язків на займаній посаді або на посаді вищого рівня.

Стажування проводиться на базі суб'єкта господарювання як в Україні, так і за її межами за індивідуальним планом, який затверджується керівником суб'єкта господарювання, що направляє керівника та головного бухгалтера на стажування.

Тривалість стажування не може перевищувати 10 місяців і визначається залежно від мети стажування та потреби суб'єкта господарювання.

Форми документів, що підтверджують успішне проходження різних форм навчання, визначаються навчальними програмами, затвердженими відповідно до вимог цього Положення, а саме: за результатами проходження спеціалізації та довгострокового підвищення кваліфікації видаються відповідні свідоцтва, короткострокового підвищення кваліфікації - відповідні сертифікати.

За результатами проходження стажування особою, яка проходила стажування, складається звіт, що візується керівником стажування, який призначається керівником підприємства (установи), що приймає на стажування, та затверджується керівником підприємства (установи), де проходило стажування.

За умови дотримання вимог цього Положення навчання може проводитись в інших формах - семінари, семінари-практикуми, семінари-наради, "круглі столи" тощо.

Після проходження керівниками та головними бухгалтерами підвищення кваліфікації відповідно до типових програм підвищення кваліфікації керівників (головних бухгалтерів) навчальний заклад видає свідоцтво або сертифікат про проходження підвищення кваліфікації за відповідною типовою програмою підвищення кваліфікації керівників (головних бухгалтерів).

Оформлення свідоцтва або сертифіката про проходження підвищення кваліфікації за відповідною типовою програмою підвищення кваліфікації керівників (головних бухгалтерів) здійснює навчальний заклад, у якому керівник або головний бухгалтер проходив підвищення кваліфікації за відповідною типовою програмою підвищення кваліфікації керівників (головних бухгалтерів), у строк, не більший трьох робочих днів після дати закінчення курсу навчання.

Сертифікат про проходження підвищення кваліфікації за відповідною типовою програмою підвищення кваліфікації керівників (головних бухгалтерів) повинен містити:

- назву навчального закладу;

- напис "Сертифікат про проходження підвищення кваліфікації за відповідною типовою програмою підвищення кваліфікації керівників (головних бухгалтерів) (указується назва програми підвищення кваліфікації керівника або головного бухгалтера за напрямом діяльності фінансової установи, яка складена відповідно до типової програми підвищення кваліфікації керівників (головних бухгалтерів))";

- номер та дату видачі сертифіката;

- прізвище, ім'я та по батькові особи, яка проходила навчання;

- підпис керівника та відбиток печатки навчального закладу.

Також існує Положення про порядок навчання працівників та керівників підрозділів фінансових установ, відповідальних за проведення внутрішнього фінансового моніторингу затверджено Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 16.09.2003 №55. Згідно даного положення навчанню в порядку, установленому положенням, підлягають такі працівники фінансових установ:

а) керівники фінансових установ (у разі, якщо вони є відповідальними за проведення внутрішнього фінансованого моніторингу);

б) інші працівники, відповідальні за проведення фінансового моніторингу.

Навчання новопризначених працівників та керівників підрозділів фінансових установ, відповідальних за проведення внутрішнього фінансового моніторингу (далі - працівники, відповідальні за проведення внутрішнього фінансового моніторингу), проводиться протягом трьох місяців після призначення на посаду або надання відповідних повноважень. Працівники, відповідальні за проведення внутрішнього фінансового моніторингу, повинні підвищувати свою кваліфікацію шляхом проходження навчання та складання екзамену не рідше одного разу на три роки.

Навчання працівників, відповідальних за проведення внутрішнього фінансового моніторингу, здійснюється на підставі типової навчальної програми з відповідної спеціалізації, затвердженої Держфінпослуг за погодженням з Держфінмоніторингом України. Зміни та доповнення до типової навчальної програми, пов'язані з розвитком законодавства з питань фінансового моніторингу та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму, вносяться Держфінпослуг за погодженням з Держфінмоніторингом України.

Право на навчання працівників, відповідальних за проведення внутрішнього фінансового моніторингу у фінансовій установі, має навчальний заклад, який має ліцензію Міністерства освіти і науки України для провадження діяльності з надання освітніх послуг з розширення профілю (підвищення кваліфікації), спеціалізації та уклав із Держфінпослуг договір про співробітництво з питань навчання, у тому числі Навчально-методичний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів з питань фінансового моніторингу в сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванням тероризму, утворений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2004 року N 899-р

Нормативно-правові акти, що регулюють питання керівних працівників фінансових установ:

1) Закон України «Про Національний банк України» від 20.05.1999 №679-ХІV (у редакції від 01.01.2013);

2) Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 №2121-ІІІ (у редакції від 01.01.2013);

3) Закон України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12.07.2001 №2663-ІІІ (у редакції від 01.01.2013);

4) Закон України «Про кредитні спілки» від 20.12.2001 № 2908-ІІІ (у редакції від 06.12.2012);

5) Декрет Кабінету Міністрів України «Про довірчі товариства» від 17.03.1993 №23-93 (у редакції від 17.02.2006);

6) Указ Президента України «Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії» від 19.02.1994 №55/94 (у редакції від 15.03.2001);

7) КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ до членів рад недержавних пенсійних фондів та фахівців з питань адміністрування недержавних пенсійних фондів затвердженні Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 27.11.2003 N 137;

8) Положення про навчання, перепідготовку, підвищення кваліфікації та складання екзаменів особами, які проводять діяльність на ринках фінансових послуг затверджено Розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 25.12.2003 №183

9) Положення про порядок навчання працівників та керівників підрозділів фінансових установ, відповідальних за проведення внутрішнього фінансового моніторингу затверджено Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 16.09.2003 №55;

10) Професійні вимоги до керівників та головних бухгалтерів фінансових установ затвердженні Розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 13.07.2004 №1590;

11) Сорок Рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмивання грошей (FATF) від 25.09.2003;

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-03-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 432 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Бутерброд по-студенчески - кусок черного хлеба, а на него кусок белого. © Неизвестно
==> читать все изречения...

948 - | 989 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.