Securitatea s-a tradus si in termenii de existenta a sistemului securitatii colective si in perioada dintre cele doua razboaie mondiale dar si in perioada postbelica (vezi OSCE); scopul securitatii colective – in sensul larg este tradus prin apararea status-quo-ului, impotriva oricaror schimbari violente; in caz limitat, special, securitatea colectiva inseamna salvarea statului angrenat intr-o actiune militara sau de alta natura, prin angajamentele sale de catre semnatarii unui prezumtiv tratat de securitate colectiva;
Dezmembrarea Uniunii Sovietice si procesul de formare in spatiul exsovietic a noilor state suverane cu propriile prioritati politice, economice si militare au creat o situatie geopolitica absolut noua.
Noile state independente din zona data au de indeplinit o sarcina ce inglobeaza doua obiective majore: consolidarea situatiei social-politice, pe de o parte, si necesitatea largirii relatiilor economice si politice exteme, pe de alta. Ambele aspecte impun fiecaruia dintre aceste tinere formatiuni statale oportunitati absolut noi in domeniul asigurarii securitatii nationale.
Este absolut evident faptul ca succesul reformelor politice si social-economice depinde, in cea mai mare parte, de stabilitatea si securitatea statului, fara de care acestea, pur si simplu, sunt sortite pieirii.
Iata de ce, si Republica Moldova, la fel ca si celelalte noi state, promoveaza insistent Iinia spre asigurarea securitatii si stabilitatii.
In linii mari, securitatea nationala este determinata de capacitatea statului de a reactiona adecvat la amenintarile si pericolele de caracter intern si extern pe calea inlaturarii sau neutralizarii lor cu ajutorul mijloacelor proprii sau colective, pe care le are la indemina.
Bineinteles, starea securitatii nationale depinde nu doar de factori externi sau de pericolele si amenintarile venite din exterior. Politica de asigurarea a securitatii este chemata sa reactioneze adecvat la diverse amenintari si atentate ce poarta pericole nu doar cu caracter militar si politic, ci si caracter economic si social. Cu alte cuvinte, ea urmeaza sa combata nu doar amenintarile venite din exterior, ci pe cele din interiorul tarii, consolidind prin aceasta atit stabilitatea externa, cit si cea interna a statului.
In aspect larg, scopul asigurarii securitatii nationale consta in garantarea unitatii, suveranitatii si independentei statului, a integritatii teritoriale si a orinduirii sale constitutionale, precum si a vietii si proprietatii cetatenilor sai.
Devine tot mai populara teza ca in lumea interdependenta de astazi securitatea statelor poate fi garantata doar prin aplicarea unor masuri colective. Aceasta abordare a securitatii este conditionata de un sir intreg de circumstante, dintre care cea mai importanta consta in posibilitatile limitate a fiecarui stat luat aparte.
In lumea contemporana au aparut noi factori care fac sa fie depasite de timp conceptiile vechi despre securitate, In lista acestor factori se inscriu si "transparenta" crescinda a hotarelor fizice ale multor tari, independenta statala tot mai mare in toate domeniile - politic, militar, economic, social, al resurselor,informational, demografic, ecologic etc.
Astazi, orice catastrofe naturale sau tehnogene, epidemii, crize financiare, impurificari de proportii ale mediului intr-o regiune a lumii imediat creaza anumite amenintari la adresa securitatii in alte colturi ale ei. In contextul dat este destul sa ne amintim de Cernobil (1986) sau de epidemia febrei aftoase din Anglia (2001), ultima provocind imediat o criza alimentara nu doar in tara focarului,ci in multe state ale Europei de Vest si de Est.
La toate acestea trebuie sa plusam terorismul, traficul de stupefiante si alte forme ale crimei organizate ce nu recunoaste hotarele, astfel incit nici o tara nu este in stare sa le combata cu succes de una singura. Aceasta se refera in egala masura chiar si la supraputerea SUA, dovada fiind si evenimentele tragice din 11 septembrie 2001.
In timpurile relativ nu demult trecute, dusmanul, ca regula, era evident cunoscut, ce facilita eforturile de creare a unui front comun impotriva lui. Astazi, aceasta se intimpla din ce in ce mai rar. Din contra, razboiul, sa zicem, capata, din ce in ce mai mult, cele mai diferite forme ascunse si dispersate pe spatii largi. De obicei, el este initiat si dus nu impotriva unui inamic extern concret, ci contra unui impunator numar de inamici, care parca ar umple toti porii organismului multor state contemporane. Acesta este un razboi fara transee sau linie a frontului - e razboiul impotriva traficului de droguri, a coruptiei, a spalarii de bani, a terorismului, a crimei organizate in diverse sfere ale activitatii vitale a statului.
Fenomenele date creaza noi si netraditionale amenintari pentru securitate, fapt pentru care ele captiveaza tot mai mult atentia organizatiilor interstatale si nonguvemamentale preocupate de problemele securitatii, precum si a guvernelor nationale.
Pentru teoria securitatii nationale categoria,,amenintare" este nu mai putin importanta decit categoria,,interese vitale". Depistarea la timp a amenintarilor si reactionarea adecvata la ele din partea sistemului de asigurare a securitatii nationale au o importanta primordiala pentru activitatea practica ce tine de protectia intereselor vitale ale persoanei, societatii si statului. Caracterul si nivelul amenintarilor determina principalele directii de activitate privind prevenirea si localizarea lor,formele, procedeele, mijloacele si metodele de solutionare a problemelor asigurarii securitatii nationale tinindu-se cont de necesitatea folosirii rationale a resurselor limitate din dotare.
In baza celor expuse mai sus, propunem urmatoarea definitie a amenintarii: Amenintarea securitatii inseamna totalitatea conditiilor si a factorilor ce creeaza pericol pentru interesele vitale ale persoanei, societatii si statului.
Cuvintele cheie pentru definitia data sunt:,,conditie",,,factor" si,,pericol". lata care este sensul lor conform Dictionarului enciclopedic ilustrat (editura,,Cartier", Chisinau, 1999):
,,Conditie - factor sau circumstanta care determina, influenteaza sau de care depinde producerea unui fenomen, a unui efect".
Factor= element esential, imprejurare, conditie etc. care determina aparitia unui proces, a unui fenomen, a unei actiuni".
,,Pericol - situatie, stare, intimplare etc. care (poate) pune in primejdie viata, integritatea cuiva sau a ceva".
Parafrazind intrucitva prima definitie cu aceste trei cuvinte cheie, putem spune ca amenintarea securitatii este totalitatea conditiilor si factorilor periculosi (pentru interesele vitale ale persoanei societatii si statului).
Amenintarea securitatii nationale (a intereselor persoanei, societatii si statuIi reprezinra in sine un atentat la integritatea interesului. Amenintari Ia adresa intereselor exista in toate sferele vitale. Ele sint ascunse in afara si in interiorul persoanei, societatii si statului. Astfel, bunaoara, decaderea morala a personalitatii si a societatii fac sa creasca amenintarea ca oamenii isi vor pierde deprinderile de a aprecia la justa lor valoare bunatatea,fericirea, adevarul, cea ce, la rindu-i se va rasfilnge negativ asupra valorilor spirituale ca parte componenta a valorilor nationale.
Regretatul pontific Papa loan Pavel al II-lea considera, pe buna dreptate, ca: "Omul contemporan este permanent, amenintat de rezultatul faptelor sale, de rezultatul activitatii sale mintale, de nazuintele vointei sale. Anume in aceasta consta tragedia existentei umane in sensul larg al acestea", Marele adevar al acestor cuvinte se expIica prin faptul ca progresul tehnico-stiintific si sporirea rapida a necesitatilor umane provocata de acest progres au dat nastere si unor consecinte negative. Protejindu-se de aceste amenintari, omul a creat alte amenintari,absolut inedite: accidente si catastrofe de proportii majore, explozii la intreprinderile nucleare si de profil chimic,arme de nimicire in masa, deteriorarea stratului de ozon al Pamintului s.a.m.d, Anume activitatea de pina acum a oamenilor pune, astazl, in pericol insasi supravietuirea civilizatiei umane.
Un rol important in activitatea practica privind asigurarea securitatii nationale prezinta clasificarea pe anumite criterii si tipuri a amenintdrilor la adresa securitatii, fapt ce faciliteaza organizarea masurilor de contracarare a amenintarilor tinindu-se cont de particularitatile lor concrete.
In principiu, amenintarile au caracter obiectiv si apar in rezultatul nasterii contradictiilor intre indivizi aparte, paturi ale societatii, clase sociale, state in procesul interactiunii lor pe fagasul dezvoltarii sociale.