Лекции.Орг


Поиск:




Особливості ліквідації наслідків біологічної аварії, карантинні та інші санітарно-протиепідеміологічні заходи




Значну небезпеку для населення становлять біологічні аварії, які супро­воджуються викидами у навколишнє середовище препаратів з патогенними біоло­гічними агентами (ПБА) 1-2 груп (бактерії, віруси, рикетсії, гриби, мікроплазми, токсини та отрути біологічного походження).

Біологічні аварії можливі на виробництві живих вакцин, у мікробіологічних лабораторіях, які працюють з біологічним матеріалом, у сховищах колекційних ПБА Характерним для біологічних аварій є тривалий час розвитку, наявність прихованого періоду у виявленні уражень, стійкість, труднощі з виявленням та ідентифікацією збудника (токсину). Загальне керівництво, організацію та контроль за проведенням заходів з локалізації та ліквідації осередку біологічного зараження здійснюють сані­тарно-протиепідемічні комісії при органах влади. В зоні біологічної аварії організовується санітарно-епідеміологічна та біологічна розвідка з метою виявлення факту викиду біологічного агента, зокрема ідентифікації, визначення виду збудника. У разі виявлення біологічних засобів негайно оповіщаються населення та відповідні сили системи цивільного захисту про зараження біологіч­ними агентами.

З метою локалізації та ліквідації осередку біологічного зараження, здійснюється комплекс режимних, ізоляційно-обмежувальних та медичних заходів у межах карантину та обсервації.

Під карантином слід розуміти систему державних заходів, до яких належать режимні, адміністративно-господарчі, протиепідемічні, санітарні та лікувально-профілактичні заходи Обсервація - це комплекс ізоляційно-обмежувальних, протиепідемічних та лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на локалізацію осередку біологічного зараження та ліквідації у ньому інфекційних захворювань.

Режим карантину передбачає:

оточення та збройну охорону кордонів вогнища зараження його ізоляції від навколишніх територій; розгортання на основних транспортних магістралях контрольно-пропускних пунктів та санітарно-контрольних пунктів ввезенням продовольства, медикаментів та предметів першої необхідності для населення організація спеціальної комендантської служби в зоні карантину для забезпечення встановленого порядку та режиму обмеження контактів між окремими групами населення

Карантин та обсервація відміняються з вичерпанням терміну максимального інкубаційного періоду певного інфекційного захворювання з моменту ізоляції останнього хворого, після завершальної дезінфекції та санітарного оброблення населення.

5. Організація та проведення робіт із знезараження після НС.

У результаті техногенних аварій, катастроф, стихійних лих, застосування зброї масового ураження може бути зараження радіоактивними, небезпечними хімічними та біологічними речовинами Знезараження є частиною ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і заходів, які проводяться по захисту населення.

 

Знезараження - комплекс заходів з дезактивації, дегазації та дезінфекції заражених поверхонь. Знезараження також передбачає санітарне оброблення людей та ветери­нарне оброблення тварин.

Дезактивація та профілактика радіаційних уражень

Дезактивація - видалення радіоактивних речовин із забруднених повер­хонь, об'єктів до допустимих норм забруднення. Основні способи: механічний та фізико-хімічний.

Дезактивація.

Техніка, майно, одяг, місцевість, продукти харчування, вода, які забруднені радіоактивними речовинами підлягають дезактивації.

При частковій дезактивації техніки та одягу видаляють радіоактивні речовини з усієї поверхні методом обмітання чи обтирання.

Повна дезактивація здійснюється наступними методами:

змивання РР дезактивуючим розчином, водою і розчинниками з одночас­ною обробкою забрудненої поверхні щітками дегазаційних машин і приладів
змивання РР струменем води під тиском
знищення РР газокрапельним потоком
знищення РР витиранням забрудненої поверхні тампонами, які змочені у дезактивуючому розчині, водою і розчинниками
змітання радіоактивного пилу віниками, щітками тощо
знищення радіоактивного пилу методом пилевідсмоктування.

Дезактивація споруд

проводиться обмиванням водою. Обмивання починається з даху і ведеться зверху вниз. Особливо старанно обмиваються вікна, двері, карнизи і нижні поверхи будинку.




Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 631 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Логика может привести Вас от пункта А к пункту Б, а воображение — куда угодно © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

789 - | 787 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.