Лекции.Орг


Поиск:




Органи кровотворення та імунного захисту 2 страница




A. *Нервова трубка

B. Хорда

C. Мезодерма

D. Первинна кишка

E. Соміти

8. У біоптаті ембріонального матеріалу, направленого на дослідження, у соміті виявлена зона порушення архітектоніки, яка розташовується поблизу ентодерми і хорди. Порушення розвитку яких утворень зародка можна очікувати у випадку продовження вагітності?

А. *Скелетних тканин

В. Сечостатевої системи

С. Скелетної поперечно-посмугованої м’язової тканини

D. Серцевої поперечно-посмугованої мязової тканини

Е. Волокнистої сполучної тканини шкіри

9. В ембріональному материалі виявлено порушення дифференціювання ентодерми. Зміна розвитку яких органів можуть виникнути при даному процесі?

A. *Шлунка

B. Серця

C. Нирок

D. Аорти

E. Слинних залоз

10. Вади розвитку сечової системи зустрічаються, за статистичними даними, у 10-14\% новонароджених дітей. З яких джерел відбувається розвиток сечової системи:

A. *Несегментована каудальна мезодерма

B. Дорзальна мезодерма

C. Вiсцеральний листок вентральної мезодерми

D. Парiєтальний листок вентральної мезодерми

E. Зародкова мезенхiма

11. На мікропрепараті очного яблука плода спостерігається пошкодження рогівки. Частина якого зародкового листка була уражена в процесі ембріонального розвитку?

A. *Ектодерми

B. Ентодерми

C. Мезодерми

D. Дерматому

E. Нефротому

12. На гістологічному препараті видно позазародковий орган, який являє собою міхурець, зв’язаний з кишковою трубкою. Стінка його зсередини вистелена епітелієм, зовні утворена сполучною тканиною. На ранніх етапах ембріогенезу він виконує функцію кровотворного органа. Назвати цей орган.

A. *Жовтковий мішок

B. Алантоїс

C. Амніон

D. Пуповина

E. Плацента

13. На гістологічному препараті представлено поперечний зріз органу, основу якого утворює слизова сполучна тканина, дві артерії і вена. Що це за орган?

A. *Пуповина

B. Алантоїс

C. Жовтковий мішок

D. Амніон

E. Плацента

14. На ранніх етапах розвитку зародка людини виникає пальцеподібний виріст вентральної стінки первинної кишки, який вростає в амніотичну ніжку. Яку назву має цей провізорний орган:

A. *Алантоїс

B. Жовтковий мішок

C. Амніон

D. Плацента

E. Пуповина

15. У періоді ранньої гаструляціїї людини формуються екто- і ентодерма. За яким механізмом утворюються ці листки.

A. *Деламінація

B. Інвагінація

C. Епіболія

D. Іміграція

E. Інвагінація

16. При мікроскопічному дослідженні серця мертвого плоду спостерігаються зміни в кардіоміоцитах. Порушення розвитку якого джерела призвело до цих змін:

A. *Міоепікардіальної пластинки

B. Міотому

C. Ентодерми

D. Ектодерми

E. Мезенхіми

17. При утворенні зародка людини можна спостерігати появу в його складі порожнини, світлих дрібних бластомерів на периферії та темних великих бластомерів на одному з полюсів. Як називається зародок на цій стадії розвитку?

A. *Бластоциста

B. Морула

C. Зигота

D. Гаструла

E. Зародковий диск

18. Одна з оболонок серця за гістогенезом та тканинним складом подібна до стінки кровоносної судини. Що є джерелом їх походження:

A. *Мезенхіма

B. Спланхнотом

C. Ентодерма

D. Ектодерма

E. Соміти

19. В експерименті в зародка тварини зруйновано вісцеральні листки мезодерми, які прилягають до мезенхімних трубок. Розвиток яких струкур серця буде порушений?

A. *Міокарда і епікарда

B. Міокарда і ендокарда

C. Епікарда і ендокарда

D. Ендотелію ендокарда

E. Мезотелію епікарда

20. На мікропрепараті очного яблука плода спостерігаємо пошкодження судинної оболонки. Який ембріональний матеріал у процесі розвитка ока, імовірно, був пошкоджений?

A. *Мезенхіма

B. Ектодерма

C. Ентодерма

D. Зовнішній шар очного келиха

E. Внутрішній шар очного келиха

21. На мікропрепараті очного яблука плода спостерігається недорозвиток переднього епітелію рогівки. Частина якого зародкового листка, імовірно, була уражена в процесі ембріонального розвитку?

A. *Ектодерми

B. Ентодерми

C. Мезодерми

D. Зовнішнього шару очного келиха

E. Внутрішнього шару очного келиха

22. У нервовій трубці зародка людини ектодермальні клітини диференціюються в нейробласти та спонгіобласти. Внаслідок переміщення цих клітин у нервовій трубці утворюються шари. В якому з шарів, в основному, локалізуються тіла нейронів

A. *Мантійному шарі

B. Епендимному

C. Крайовій вуалі

D. Білій речовини

E. Оболонці спинного мозку

23. У процесі ембріогенезу виникло пошкодження перших чотирьох сомітних ніжок справа. Розвиток яких органів зазнає серйозних змін?

A. *Розвиток пронефроса.

B. Розвиток печінки

C. Розвиток підшлункової залози

D. Розвиток правого наднирника

E. Розвиток селезінки

24. В експерименті в зародка птаха зруйновано склеротом. Порушення розвитку якої структури буде викликано цією маніпуляцією?

A. *Осьового скелету

B. Сполучної тканини шкіри

C. Строми внутрішніх органів

D. Строми гонад

E. Хорди

25. У результаті розблокування онкогенів в ембріона відбулось порушення дифференціювання одного з ембріонального зачатків. Внаслідок цього развинулася злоякісна пухлина з м’язової оболонки тонкої кишки. Развиток якого ембріонального зачатка був порушений?

A. *Мезенхіми

B. Спланхнотома

C. Нервової трубки

D. Шкірної ектодерми

E. Міотома

26. На гістологічному препараті видно зародок курки на стадії диференціації мезодерми на соміти, сегментні ніжки та спланхнотом. З якого матеріалу розвивається осьовий скелет?

A. *Склеротом

B. Дерматом

C. Нефротом

D. Спланхнотом

E. Міотом

27. На гістологічному препараті представлена яйцеклітина людини, в цитоплазмі якої виявляється невелика кількість жовткових включень, які розподіляються рівномірно. Визначте тип яйцеклітини.

A. *Вторинно ізолецитальна

B. Ізолецитальна

C. Телолецитальна

D. Алецитальна

E. Центролецитальна

28. При обстеженні дитини з діагнозом вродженої кардіоміопатії була виявлена патологія розвитку серцевого м'яза. У якому з зачатків відбулося порушення під час ембріогенезу?

A. *Вентральній мезодермі

B. Аллантоїсі

C. Плакодах

D. Зародковій ентодермі

E. Прехордальній пластинці

29. У зародка порушено процес сегментації дорзальної мезодерми й утворення сомітів. У якій частині шкіри та її похідних можливі порушення розвитку?

A. *Дерма

B. Волосся

C. Сальні залози

D. Епідерміс

E. Потові залози

30. При обстеженні дитини з порушенням видільної функції нирок була виявлена патологія розвитку епітелію ниркових канальців. У якому з ембріональних зачатків відбулося можливе порушення?

A. *Проміжній мезодермі

B. Аллантоїсі

C. Плакодах

D. Зародковій ентодермі

E. Прехордальній пластинці

31. У процесі диференціації зародкової ектодерми утворюється нервова трубка, нервові гребені, плакоди, шкірна ектодерма та прехордальна пластинка. Як називається процес формування нервової трубки?

A. *Нейруляція

B. Гаструляція

C. Сомітогенез

D. Гістогенез

E. Органогенез


 

ЕМБРІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ


1. У першому критичному періоді в матковій трубі у зародка відбулося розчинення оболонки запліднення. Яке ускладнення вагітності можливе в цьому випадку?

A. *Імплантація зародка в стінці труби

B. Загибель зародка

C. Інвагінація стінки бластоцисти

D. Повернення бластоцисти назад у ампулярну зону труби

E. Утворення двох бластоцист

2. Ранній ембріон людини побудований з двох бластомерів. Назвати найбільш вірогідне місце його локалізації при умові нормального перебігу пренатального розвитку.

A. *Маткова труба, поблизу її ампульної частини

B. Маткова труба,поблизуїї маткового кінця

C. Порожнина матки

D. Черевна порожнина

E. Яєчник

3. Знайдено ембріон людини, побудований з двох бластомерів. Назвати місце його локалізації при умові його нормального розвитку?

A. *Маткова труба, поблизу ампульної її частини

B. Порожнина матки

C. Черевна порожнина

D. Маткова труба

E. Яєчник

4. В ембріогенезі людини розрізняють такі періоди: початковий, пресомітний, сомітний, імплантація, плацентація. В який час відбувається плацентація?

A. *третій – восьмий тиждень

B. 7 – 8 доба

C. 17 – 20 доба

D. 21 - 35 доба

E. 1 – 7 доба

5. При утворенні зародка людини можна спостерігати появу у його складі порожнини, світлих дрібних бластомерів на периферії та темних великих бластомерів на одному з полюсів. Як називається зародок на цій стадії розвитку?

A. *Бластула

B. Морула

C. Зігота

D. Гаструла

E. Зародковий диск

6. На схемі - ембріон людини в одній із ранніх стадій розвитку (багатоклітинність, наявність порожнини) до імплантації..Яка це стадія?

A. *Бластоциста

B. Зигота

C. Морула

D. Гаструла

E. Нейрула

7. Під час гаструляції у зародку недостатньо сформувався первинний мезодермальний (Гензеновий) вузлик. Розвиток якого осьового органу загальмується?

A. *Хорди

B. Нервових гребінців

C. Нервового жолобка

D. Нервової трубки

E. Мантійного шару нервової трубки

8. Під час проведення ультразвукового дослідження у вагітної виявлено аномалію розвитку головного мозку плода.В анамнезі жінки - хронічний алкоголізм. Якому критичному періоду ембріогенезу людини може відповідати ця важка патологія?

A. *15-20 тиждень розвитку

B. 20-24 тиждень розвитку

C. 7-8 доба ембріогенезу

D. 3-8 тиждень розвитку

Е. П еріод новонародженості

9. При обстеженні вагітної лікар звернув увагу на дані анамнезу, які свідчили, що на 3 - 4 тижні вагітності жінка перенесла гостре інфекційне захворювання. Який етап ембріогенезу плода найбільш вірогідно може бути порушений?

A. *Формування кишкової трубки

B. Імплантація

C. Плацентація

D. Розвиток головного мозку

Е. Формування статевої системи

10. В умовному експерименті, на ранньому етапі ембріогенезу, зруйновано мезенхіму у стінці жовткового мішка зародка ссавця. Які будуть наслідки такої маніпуляції?

A. *Порушиться утворення кровоносних судин

B. Порушиться трофіка зародка

C. Порушиться виділення продуктів метаболізму

D. Порушиться утворення алантоїсу

E. Порушиться утворення амніона

11. У бластоцисті, вкритій оболонкою запліднення, генетично загальмовано синтез літичних гормонів у клітинах трофобласту. Який процес ембріогенезу може затриматися або не здійснитися?

А. *Імплантація

В. Делямінація

С. Іміграція

D. Гаструляція

Е. Епіболія

12. При мікроскопічному дослідженні зародкового матеріалу в препараті визначається жовковий мішок. Вкажіть основну функцію даного органа.

A. *Кровотворна

B. Трофічна

C. Продукція навколоплідних вод

D. Екскреторна

E. Захисна

13. При обстеженні хворого виявлено аномалію розвитку печінки. Яке ембріональне джерело зазнало пошкодження?

A. *Ентодерма передньої стінки тулубової кишки

B. Ентодерма задньої стінки тулубової кишки

C. Ентодерма передньої кишки

D. Мезонефральна протока

Е. Ентодерма задньої кишки

14. При мікроскопічному дослідженні зародкового матеріалу в препараті визначається провізорний орган хоріон.Яку основну функцію забезпечує даний орган?

A. *Обмін речовин між організмом матері та плода

B. Кровотворну

C. Продукцію навколоплідних вод

D. Утворення первинних статевих клітин

Е. Утворення і ріст судин

15. У ембріона на 2-3 тижні виявлені гонобласти – попередники статевих клітин. В якому матеріалі диференціюються вперше ці клітини?

A. *У позазародковій ентодермі

B. У мезенхімі

C. У зародковій ектодермі

D. У дерматомах

Е. У зародковій ентодермі

16. Рання гаструляція зародка людини відбувається шляхом делямінації ембріобласта. В якій структурі знаходиться зачаток нервової системи?

A. *У епібласті

B. У трофобласті

C. У гіпобласті

D. У крайовій зоні гіпобласта

E. У крайовій зоні епібласта

17. Відомо, що клітини нервового гребінця мігрують на великі відстані і є родоначальниками багатьох типів клітин в організмі людини. Які клітини ніколи не розвиваються з нервового гребінця?

A. *Міоцити

B. Нейроцити вегетативних гангліїв

C. Мозкова речовина надниркових залоз

D. Меланоцити

E. Чутливі ядра черепно-мозкових нервів

18. Процес дроблення зиготи завершується утворенням бластули. Який тип бластули характерний для ссавців і людини?

A. *Бластоциста

B. Целобластула

C. Дискобластула

D. Амфібластула

E. Морула

19. Позазародковий орган на ранніх етапах ембріогенезу має одношаровий плоский епітелій, який з третього місяця набуває призматичної і кубічної форми, бере участь у виробленні навколоплідних вод. Назвіть цей орган:

A. *Амніон

B. Жовтковий мішок

C. Алантоїс

D. Пуповина

E. Плацента

20. Під час ультразвукового обстеження вагітної жінки було діагностовано багатоводдя. З порушенням діяльності яких позазародкових органів можна пов’язати даний патологічний стан?

A. *Амніотична оболонка

B. Жовтковий мішок

C. Хоріон

D. Алантоїс

E. Плацента

21. У вагітної жінки на другу добу після запліднення в результаті дроблення відбулося розходження світлого та темного бластомерів. Який вірогідний наслідок такого варіанту дроблення?

A. *Народження однояйцевих близнюків

B. Народження сіамских близнюків

C. Припинення ембріогенезу

D. Народження хлопчика

E. Народження дівчинки

22. У жінки народилися сіамські близнюки, які під час ембріогенезу мали спільні амніон та жовтковий мішок. В який термін ембріогенезу відбувся розділ ембріону на дві частини?

A. *Після дев'ятої доби

B. 1 – 3 доба

C. 4 – 5 доба

D. 21-28 доба

E. 30-35 доба

23. Під час гаструляції зародок переходить від гістіотрофного до гематотрофного способу живлення. Який провізорний орган вперше забезпечує це?

A. *Хоріон

B. Трофобласт

C. Жовтковий мішок

D. Амніон

E. Алантоїс

24. До лікарні звернувся чоловік з генетичним синдромом Картедженера, в основі якого має місце відсутність рухів війок та джгутиків. Які молекулярні механізми цієї патології?

A. *Відсутність динеїну

B. Надлишок динеїну

C. Відсутність тубуліну

D. Дефіцит спектринів

E. Нестача гіалуронідази

25. Антиген тканинної сумісності дитини успадковує від батька та матері. Відомо, що експресія батьківських антигенів в ембріогенезі починається дуже рано. Але імунна система матері не відторгає зародок. Який провізорний орган вперше перешкоджає відторгненню зародка організмом матері?

А. *Хоріон

В. Цитотрофобласт

С. Алантоїс

D. Жовтковий мішок

E. Плацента

26. На мiкропрепаратi зародка людини, взятого iз мимовiльного викидня, виявлено зародковий щиток, в якому розпiзнаються два шари клiтин: енто- i ектодерма. На якому етапi ембрiонального розвитку знаходився ембрiон?

A. *Гаструляцiї

B. Прогенезу

C. Нейруляції

D. Гістогенезу

E. Органогенезу

27. Нормальна iмплантацiя зародка людини може бути тiльки при вiдповiднiй змiнi ендометрiю матки. Якi клiтини ендометрiю при цьому кiлькiсно збiльшуються?

A. *Децидуальнi клiтини

B. Макрофаги

C. Ендотеліоцити

D. Фiбробласти

E. Нейрони

28. Під час судово-медичної експертизи жінки, яка загинула у автокатастрофі, знайдено ембріон на стадії ранішньої гаструли. Назвіть місце його локалізації за умови його нормального розвитку.

A. * C тінка матки

B. Ампулярна частина маткової труби

C. Маткова частина маткової труби

D. Яєчник

E. Черевна порожнина

29. Гаструляція або утворення зародкових листків зародка здійснюється різними способами. Яким шляхом утворюється екто- та ентодерма у людини?

A. *Делямінація

B. Інвагінація

C. Епіболія

D. Іміграція

E. Інвагінація, епіболія

30. До жіночої консультації звернулася жінка зі скаргою на безпліддя. У якому відділі жіночої статевої системи відбувається запліднення?

A. *Ампулярна частина маткової труби

B. Маткова частина маткової труби

C. Порожнина матки

D. Яєчник

E. Черевна порожнина

31. По жіночим статевим шляхам сперматозоїди рухаються в сторону яйцеклітини проти рідини (дистантний етап запліднення). Яку назву має цей направлений рух?

A. *Реотаксис

B. Термотаксис

C. Хемотаксис

D. Капацитація

E. Акросомальна реакція

32. Вітчизняний ембріолог П.С.Свєтлов описав 8 критичних періодів розвитку ембріона. Коли відбувається перший критичний період розвитку зародка?

A. *На сьому – восьму добу розвитку

B. На першу – четверту добу розвитку

C. На другий – третій тиждень розвитку

D. На третій – шостий тиждень розвитку

E. На десятий – дванадцятий тиждень розвитку

33. Імплантація зародка у слизову оболонку матки складається з двох фаз – адгезії та інвазії. Фаза адгезії супроводжується:

A. *Прикріпленням бластоцисти до поверхні ендометрію

B. Руйнуванням сполученої тканини ендометрію

C. Руйнуванням епітеліоцитів слизової оболонки (ендометрію) матки

D. Активізацією секреції маткових залоз

E. Пригніченням секреції маткових залоз

34. В ембріогенезі людини на 20 добу відбувається відокремлення тіла зародка від провізорних органів. Які структури забезпечують цей процес?

A. *Тулубова складка

B. Амніотична складка

C. Целом

D. Жовткова стеблина

E. Соміти

35. Продукуючи ряд гормонів плацента відіграє роль тимчасової ендокринної залози. Якій гормон може бути визначений у крові жінки вже на третю-четверту добу після початку імплантації, та використовується у медичній практиці для раннього діагностування вагітності?

A. *Хоріонічний гонадотропін

B. Соматостатин

C. Прогестерон

D. Вазопресин

E. Окситоцин

36. На гістологічному препараті видно позазародковий орган, який являє собою міхурець, зв’язаний з кишковою трубкою. Стінка його зсередини вистелена епітелієм, зовні утворена сполучною тканиною. На ранніх етапах ембріогенезу він виконує функцію кровотворного органа. Назвати цей орган.

A. *Жовтковий мішок

B. Алантоїс

C. Амніон

D. Пуповина

E. Плацента

37. Процес імплантації відбувається в два етапи: адгезія та інвазія. Морфологічним проявом процесу адгезії бластоцисти є:

A. *Прикріплення бластоцисти до ендометрію

B. Руйнування епітелію ендометрію

C. Руйнування сполучної тканини ендометрію

D. Руйнування судин ендометрію

E. Формування лакун

38. В процесі ембріогенезу із трофобласта формується зачаток органа, який має ендокринну функцію. Вкажіть правильну відповідь.

A. *Ворсинчастий хоріон (плодова частина плаценти)

B. Амніон

C. Жовтковий мішок

D. Алантоїс

E. Пуповина

39. У порожнині матки був виявлений ембріон людини, не прикріплений до ендометрію. Якій стадії розвитку відповідає зародок?

A. *Бластоцисти

B. Зиготи

C. Морули

D. Гаструли

E. Нейрули

40. Під час проведення обстеження вагітної жінки за допомогою ультразвуку (УЗД) лікар знайшов порушення розвитку головного мозку плоду. В анамнезі матері – хронічний алкоголізм. Якому критичному періоду ембріогенезу людини відповідає ця патологія?

A. *15-20 тиждень розвитку

B. 20-24 тиждень розвитку

C. 7-8 доба ембріогенезу

D. 3-8 тиждень розвитку

E. Період народження

41. При дослідженні амніотичної рідини, одержаної при амніоцентезі (прокол амніотичної оболонки), виявлені клітини ядра яких містять статевий хроматин (тільце Барра). Про що з зазначеного це може свідчити?

A. *Розвиток плода жіночої статті

B. Розвиток плода чоловічої статті

C. Генетичні порушення в розвитку плода

D. Трисомія

E. Поліплоїдія

42. У новонародженої дитини була діагностована синя асфіксія. Яка судина, що приносить кисень з крові матері до плоду була перетиснена під час родів?

A. *Пупкова вена

B. Пупкова артерія

C. Хоріальна вена

D. Хоріальна артерія

E. Маткова артерія

43. В препараті 10-денного зародка людини видно 2 міхурці, що контактують між собою (амніотичний та жовтковий). Як називається структура, що лежить в місці їх контакту?

A. *Зародковий щиток

B. Дно амніотичного міхурця

C. Дах жовткового міхурця

D. Амніотична ніжка

E. Позазародкова мезодерма

44. В препараті видно овоцит в момент запліднення його сперматозоїдом. Що є головним результатом запліднення?

A. *Поновлення диплоїдного набору хромосом

B. Визначення статі дитини

C. Завершення овоцитом мейозу

D. Пенетрація сперматозоїдом оволеми

E. Кортикальна реакція

45. У зародка була зруйнована міоепікардіальна пластинка. Розвиток якої з означених нижче тканин буде порушено?

A. *Серцева м’язова тканина

B. Сполучна тканина

C. Гладка м’язова тканина

D. Скелетна м’язова тканина

E. Епітеліальна тканина

46. У зародка людини розпочалась закладка осьових органів. Який строк вагітності з означених нижче?

A. *17 діб

B. 1 місяць

C. 2 місяці

D. 12 діб





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 703 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

872 - | 785 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.006 с.