Лекции.Орг


Поиск:




Забезпечення нормальних умов праці. Приміщення ТзОВ «Дарсі» знаходиться на першому поверсі в 9-ти поверхового будинку по вул




Приміщення ТзОВ «Дарсі» знаходиться на першому поверсі в 9-ти поверхового будинку по вул. Хоткевича,44/3 недалеко автомобільної дороги, вихід виходить на тротуарну доріжку. Озеленення аптеки є як ззовні, клумби з квітами і дерева, так і всередині вазонами. Постачання аптеки водою здійснюється від міської мережі водопроводу,а виведення каналізаційних стічних вод проектується у загальну вуличну каналізаційну мережу. Приміщення аптеки поділяється на торговий зал,бухгалтерію і санітарно-побутове приміщення,загальна площа складає – 86,4 м2, в аптеці працює 9 чоловік, з яких 5 в торговому залі, 2 бухгалтера і 2 прибиральниці. У торговому залі є 2 вікна шириною 1,8 метри та висотою 1,6 метри, розміщені меблі, холодильник, комп’ютери, касові апарати, в бухгалтерії – комп’ютерні столи, тумби, комп’ютери, крісла. Робочі місця організовані згідно з санітарними нормами та їх функціональним призначенням.

Таблиця 1.4.3 – Номенклатура санітарно-побутових приміщень

№ з/п Назва приміщення Назва побутового обладнання Норми площі на 1 чол., Кількість працюючих Загальна площа, Фактична площа,
  гардеробна Шафа для одягу, вішалки для верхнього одягу 0,82 9 7,38 7,4
  туалет Унітаз, електрорушник 0,14   1,26 2,3

 

З даних таблиці можемо зробити висновок, що в аптеці є санітарно-побутові приміщення,до яких відноситься гардеробна площею 7,4 м2 і туалет - 2,3м2. Приміщення обладнане необхідними меблями. На одного працюючого норма площі в гардеробній складає - 0,82 м2, а в туалеті - 0,14 м2, загальна площа відповідно 7,4м2 та 1,26м2, що відповідає нормі.

Стан здоров’я працюючих значною мірою визначається впливом на організм людини фізичних факторів: температури, вологості та швидкості руху повітря. Встановлено, що найбільша шкода здоров’ю працюючих та економічні збитки у зв’язку з не виходом на роботу пов’язані з впливом на організм знижених температур повітря виробничих та побутових приміщень на промислових підприємствах. Під впливом низьких та знижених температур повітря розвиваються захворювання периферичної нервової та м’язової систем, суглобів: радикуліти, неврити, міозити, ревматоїдні захворювання. Тому в холодний період для забезпечення комфортних умов праці в приміщенні включають центральне опалення.

Для того щоб, мікроклімат в приміщенні відповідав всім нормативам встановлені кондиціонери які подають свіже і чисте повітря та проводять вентиляцію відкритими вікнами.

 

Таблиця 1.4.4 – Нормативні значення метеорологічних умов в робочих зонах виробничих приміщень

Назва приміщення Категорії важкості фізичних робіт Період року Температура, Відносна вологість,% Швидкість руху повітря, м/с
оптимальна Допус-тима оптимальна допустима Оптимальна Допустима
бухгалтерія Легка Іа Холодний 22-24 21-25 40-60   0,1 Не більше0,1
Торговий зал Легка Іб   21-23 20-24 40-60   0,1 Не більше0,2
бухгалтерія Легка Іа Теплий 23-25 22-28 40-60 55 (при 28С) 0,1 0,1-0,2
Торговий зал Легка Іб   22-24 21-28 40-60 60 (при 25С) 0,2 0,1-0,3

 

У всіх кабінетах аптеки використовується суміщене освітлення. Природне освітлення здійснюється падінням прямих променів сонці через 2 вікна, площа кожного з яких становить 2,9 м2, а штучне освітлення здійснюється за допомогою люмінесцентних ламп та світильників потужністю 220 Вт.

Таблиця 1.4.5 – Характеристика освітлення робочих місць

Назва приміщення Найменший або еквівалентний розмір об’єкту розпізнавання, мм Розряд зорової роботи (підрозряд) Контраст об’єкту з фоном Характеристика фону Штучне освітлення Природне освітлення Суміщене освітлення
Освітленість, лк КПО, %
При системі комбінованого освітлення При системі загального освітлення При верхньому або комбінованому освітленні При бічному освітленні При верхньому або комбінованому освітленні При бічному освітленні
Бухгалтерія Від 0,5 до 1 IVб малий темний       1,5 2,4 0,9
Торговий зал Від 0,5 до 1 IVв середній темний       1,5 2,4 0,9
                       

 

Слід підкреслити, що "дія на працюючих лікарських препаратів є специфічним виробничим чинником, властивою лише аптекам, аптечним установам та підприємствам хіміко-фармацевтичної промисловості. Тільки умовах аптечної і заводський технології працюючий персонал протягом усього робочого дня безпосередньо контактує з рідкими чи порошкоподібними лікарськими речовинами.

Істотну епідеміологічну роль можуть грати мікроорганізми в виникненні внутрішньо-аптечної інфекції. До аптеки приходять хворі, носії збудників інфекційних захворювань. Усі є джерелами інфекції, яка різними шляхами може передаватися від нього аптечним працівникам. Найбільш небезпечний повітряно-краплинний шлях. При розмові, кашлю, чхання з дихальних шляхів виділяються дрібні крапельки, містять мікроорганізми – бактерій. І з метою профілактики працівники аптеки користуються засобами індивідуального захисту,маски,рукавички,бактерицидні лампи.

 

Таблиця 1.4.6 – Засоби індивідуального захисту працюючого

Шкідливий виробничий фактор Призначення ЗІЗ Назва ЗІЗ(марка,характеристика) Професія працівника
Механічне пошкодження рук Захист рук Спецрукавиці тип МИ ГОСТ12.4.010-80 фармацевт
Внутріаптечна інфекція Захист дихальних шляхів Одноразова пов’язка фармацевт

 

Пожежна безпека

Відповідно до положень Закону України "Про пожежну безпеку" (статті 4 - 7) Правила пожежної безпеки в Україні є обов'язковими для виконання всіма центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями (незалежно від виду їх діяльності та форм власності), посадовими особами та громадянами.

В приміщенні аптеки знаходяться речовини та матеріали, які мають пожежонебезпечні властивості,тому необхідно дотримуватися всіх правил використання і норм зберігання даних речовин з метою запобігання пожежі,слідкувати за температурою в торговому залі,зберігати речовини відповідно до умов зберігання.

Таблиця 1.4.4 – Пожежонебезпечні властивості речовин і матеріалів

Назва речовини Температура,
спалаху Самозаймання
Етиловий спирт    
Аміак -  
Ацетон -18  
Ароматизоване масло Вище 170  
     

 

Будівля, в якій знаходиться аптека, по вогнестійкості відноситься до I класу приміщення за вибухонебезпекою. Приміщення торгового залу та бухгалтерії по пожежній безпеці відноситься до категорії Д. Категорія Д – це приміщення (будівлі), в яких знаходяться негорючі речовини та матеріали в холодному стані.

 

 

Таблиця 1.4.7 - Класифікація виробничих приміщень за вибухопожежною небезпекою

Назва приміщення, дільниці Категорія виробництва та приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою Клас приміщення за вибухонебезпекою Клас приміщення за пожежонебезпекою
Торговий зал Д   П-ІIа
Бухгалтерія Д   П-ІІа

 

В аптеці є схематично зображені плани евакуації працівників у разі виникнення пожежі. Евакуаційні виходи чітко позначені і знаходяться в легкодоступних місцях. Шляхи евакуації з відділу відповідають правилам пожежної безпеки. У будинку є 1 вихід, ширина коридору – 2 метри, ширина дверей – 1,5 м., двері відкриваються по ходу руху людей у випадку евакуації.

Відповідно до правил пожежної безпеки будівля аптеки оснащена засобами пожежогасіння і протипожежного інвентарю, до яких відноситься порошковий вогнегасник серії ОП-2С, в кількості 4 штуки, а також електронною протипожежною системою.

 

1.4.5 Розрахунок потужності та підбір кондиціонера у приміщенні офісу 36.8

Розрахунок потужності охолодження Q (кВт).

= 3,9 + 0,65 + 1,5 = 6,05 кВт

Визначення виділення тепла, що надходить від вікна, стін, підлоги, стелі:

Визначення виділення тепла, що надходить від вікна, стін, підлоги, стелі:

= 36,8×3×35÷1000 =3,9 кВт

 

Визначення виділення тепла від працівників в офісі:

= 5*0,13 = 0,65 кВт

Визначення виділення тепла від побутових приладів:

= 5*0,3 = 1,5 кВт

Отже, за результатами розрахунків найбільш оптимальний для умов ТзОВ «Дарсі» є віконні конденціонери (використовуються в невеликих преміщеннях,встановлюються як у віконний проріз так і в стіну), настінні (астінними кондиціонерами називають різновид побутових спліт-систем, внутрішній блок яких кріпиться на стіні в приміщенні,широко використовувана спліт-система - це тип кондиціонера, в якому є два блоки, з'єднаних між собою комунікаціями, один з яких (внутрішній) кріпиться безпосередньо в приміщенні, а інший (зовнішній) встановлюється на вулиці), напольно-стельові (призначені для монтажу під стелею або для установки у вертикальному вигляді на поверхню підлоги: головна їхня відмінність від інших моделей полягає також у тому, що вони здатні працювати з більшою потужністю, ніж інші їх «побратими») кондиціонери та касетні кондиціонери - це ідеальне рішення для приміщень з підвісною стелею. Вони добре підходять для експлуатації у великих приміщеннях, наприклад, у магазинах, офісах, ресторанах. Таке кліматичне обладнання добре вливається в інтер'єр приміщення, завдяки своїм конструктивним особливостям. Після установки касетного кондиціонера, в приміщенні залишається видна тільки його декоративна решітка, яка зовсім небагато виступає над площиною стелі. Такі кондиціонери показали ефективну роботу в приміщеннях зі стандартними і високими стелями, колонні - кондиціонери призначені для вільної підлогової установки, внутрішній блок яких не потребує монтажу - він виконаний у вигляді колони і просто ставиться на підлогу. За своїми габаритами колонні кондиціонери нагадують холодильник, вони мають велику вагу і встановлюються на підлозі. Через те, що колонні кондиціонери створюють сильний потік охолодженого повітря і не дозволяють перебувати в безпосередній близькості від себе, потрібно порівняно велика площа для його розміщення.

 


 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-11-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 597 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинайте делать все, что вы можете сделать – и даже то, о чем можете хотя бы мечтать. В смелости гений, сила и магия. © Иоганн Вольфганг Гете
==> читать все изречения...

1326 - | 1165 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.