Лекции.Орг


Поиск:




Мексика




Загальні відомості. Офіційна назва - Мексиканські Сполучені Штати. Столиця - Мехіко (понад 12 млн осіб). Площа - близько 2 млн км2 (14-те місце у світі). Населення - понад 104 млн осіб (11-те місце). Державна мова - іспанська. Грошова одиниця - песо.

Географічне положення. Мексика займає південну частину Північної Америки. На півночі вона межує із США, на півдні - з Гватемалою і Белізом. Східну частину Мексики омивають Мексиканська затока і Карибське море Атлантичного океану, західну - Тихий океан. У цілому географічне положення країни сприятливе для її соціально-економічного розвитку.

Історія виникнення та розвитку. На території Мексики виникли, процвітали й занепали декілька відомих індіанських цивілізацій, які залишили по собі руїни величних міст і храмів. Упродовж 2500 років тут сформувалися багаті культурними традиціями цивілізації ольмеків, майя, тольтеків, ацтеків тощо. Серед них наймогутнішою була імперія ацтеків, яка виникла на початку XIV ст. н. є. Донині вчені не з'ясували причин швидких таємничих занепадів цих держав, коли жителі процвітаючих міст ніби раптово їх полишали і більше ніколи там не з'являлися.

На початку XVI ст. біля східного узбережжя Мексики з'явилися іспанські мореплавці. Пізніше озброєні загони Ернана Кортеса, висадилися на узбережжі Карибського моря, та почали послідовне завоювання імперії ацтеків. За два роки Мексика перетворилася на іспанську колонію. Почалося масове винищення місцевого населення. Через століття залишилася лише десята частина місцевого індіанського населення. Лише на початку XIX ст. почалася боротьба за незалежність іспанських колоній в Америці. 28 вересня 1821 р. стала незалежною державою і Мексика. Заселення британцями північних теренів країни призвело до виходу із складу Мексики в 1836 р. Техасу та американо-мексиканської війни (1846-1848 pp.). Мексика втратила більше половини своєї території, яка відійшла до США. Після цього в Мексиці почався довгий період внутрішніх воєн та іноземних інтервенцій. На початку XX ст. після революції та захоплення повстанцями столиці була прийнята нова конституція і почались ґрунтовні політичні реформи. Вся подальша історія Мексики аж до наших днів - це намагання подолати перманентну політичну нестабільність, економічні підйоми та гострі соціально-економічні кризи.

Природні умови та ресурси. Мексика переважно гірська країна. Більшу її частину охоплює Мексиканське нагір'я, яке оточене високими хребтами з діючими вулканами. Найвища точка країни - вулкан Орисаба (5700 м). У країні часто бувають руйнівні землетруси.

На більшій частині Мексики панує тропічний клімат з середніми температурами влітку до +30 °С і взимку понад +15-20 °С. На півночі переважає субтропічний клімат. Річна кількість опадів у різних частинах різниться кардинально: від 100 до 3000 мм. З Карибського моря та Мексиканської затоки восени приходять тропічні урагани.

Великих річок у Мексиці немає. Є солоні та прісні озера. На різноманітних ґрунтах панує різна рослинність. У північних посушливих районах безліч видів кактусів, у тому числі й велетенських, а у районах, в яких випадає багато опадів, переважають тропічні ліси.

Переважають рудні корисні копалини: залізна, марганцева, титанова руди, цинк, мідь, золото та срібло тощо. Відкриті дуже великі запаси нафти та газу. Багато будівельних матеріалів. Експлуатуються родовища сірки, фосфоритів, слюди, графіту, кам'яної солі, гіпсу тощо.

Населення. Середня густота населення Мексики становить майже 55 осіб на 1 км2. По території країни воно розміщене нерівномірно. При народжуваності у 28 %о смертність у Мексиці є однією з найнижчих у світі - менше 5 %о. Природний приріст населення дуже високий - 23 %о. Міське населення перевищує 75 % і концентрується переважно у великих містах. Крім столиці є ще 5 міст-мільйонерів. Мехіко з приміською зоною є найбільшим містом планети (понад 20 млн осіб). Серед населення Мексики переважають метиси. Значна кількість індіанців і європейців.

Господарство. Мексика - індустріально-аграрна країна. У промисловості найрозвинутішою галуззю є гірничовидобувна. За видобутком срібла та графіту Мексиці належить перше місце у світі, ртуті - третє, нафти та марганцю - четверте. Швидкими темпами розвиваються галузі обробної промисловості, зокрема чорна та кольорова металургія, нафтопереробна, хімічна та машинобудівна, легка й харчова промисловість. В індустрії панує державна власність. Випереджаючими темпами розвивається електроенергетика, де переважають теплові електростанції. Останнім часом найшвидше розвиваються новітні галузі машинобудування. На Мексику нині припадає вже понад 25 % промислового виробництва усієї Латинської Америки.

Сільське господарство країни доволі диверсифіковане. За обсягами вирощування кави Мексиці належить третє місце у світі, кукурудзи та цитрусових - четверте. Значні обсяги збирання овочів і тропічних фруктів, какао, цукрової тростини, пшениці, сорго та квасолі. Мексика спеціалізується у світі на вирощуванні агави та виробництві з неї волокна. Тваринництво все ще переважно екстенсивне, відгінно-пасовищне. За поголів'ям великої рогатої худоби Мексика посідає 7-ме місце у світі. Вирощують також свиней, овець, кіз, коней та віслюків.

Розвиток економіки супроводжується посиленням значення транспорту. Довжина залізниць перевищує 26 тис. км, автомобільних шляхів - 240 тис. км. У зовнішніх зв'язках головну роль відіграє морський транспорт. У морському торговельному флоті понад третина танкерів займається вивезенням нафти до США. Головні морські порти - Веракрус, Тампіко. Зростає значення авіаційного транспорту як у внутрішніх, так і в зовнішніх перевезеннях пасажирів. Будуються нові нафто- та газопроводи.

Культура та соціальний розвиток. Мексика володіє однією з найбагатших і найрізноманітніших культурно-історичних спадщин у світі. Збереглися руїни стародавніх міст, серед яких всесвітньо відомі міста майя Паленке, Ушмаль, Чичен-Іца. Туристів з усього світу вражають піраміди і храми ацтеків, залишки міст тольтеків та тотопаків. Безліч і архітектурних ансамблів, і храмів, збудованих іспанцями. Славетним культурним надбанням Мексики є монументальні розписи та мозаїки мексиканських художників Д. Сікейроса, Д. Ривери, Х.К. Ороско.

Знаменитим є й Акапулько - морський курорт, розважальний центр, звідки налагоджено безліч туристичних маршрутів до історико-культурних пам'яток Мексики. У списку ЮНЕСКО - 16 об'єктів.

Понад 6 % економічно активного населення становлять безробітні. Тривалість життя жінок становить 75 років, чоловіків - 69. Письменних - 89 %. Витрати на освіту перевищують 4 % ВНП.

Мексиканські Сполучені Штати визнали незалежну Україну 25 грудня 1991 р. Дипломатичні відносини між двома країнами встановлено 14 січня 1992 р. У Києві працює посольство Мексики.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-19; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 458 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Если вы думаете, что на что-то способны, вы правы; если думаете, что у вас ничего не получится - вы тоже правы. © Генри Форд
==> читать все изречения...

738 - | 761 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.