Лекции.Орг


Поиск:




Тема 1. Особливості управління підприємством в ринкових умовах господарювання




Мета теми: оволодіти основними завданнями і проблематикою управління підприємством в ринкових умовах господарювання.

Програмні питання:

1. Основні види і завдання управління підприємством та його розвитком.

2. Характеристика умов гнучкості системи економічного управління.

3. Особливості динамічних умов розвитку вітчизняних підприємств.

4. Зміст політики економічного зростання підприємств.

Вивчення теми має надати знання щодо понять: система; гнучкість; виробниче управління підприємством; організаційне управління підприємством; економічне управління підприємством; конкурентні переваги; адаптація; динамічність; діагностика функціонування підприємства; ділова активність підприємства.

Вирішення задач ефективного функціонування промислових підприємств потребує використання сучасних теорій управління підприємствами.

Управління виробництвом, як процес безперервного і запланованого впливу на колективи людей з метою організації і координації їх виробничої діяльності, завжди пов'язане з розробкою і виконанням певних рішень, які складають вихідну управлінську функцію. В кінцевому рахунку всі інші функції управління (організація, координація, регулювання, облік, контроль) охоплюють підготовку до прийняття оптимальних рішень і створення умов для їх послідовної реалізації.

Моделюванню управління економічним розвитком підприємств повинно передувати з’ясування таких характеристик сучасних підприємств, як відкритість, складність, динамічність і ймовірність.

Підприємства є: відкритими системами, бо вони взаємодіють із навколишнім середовищем; складними – у зв’язку з розгалуженістю своєї структури та великою кількістю внутрішніх зв’язків; динамічними, оскільки технологія й організація виробництва постійно змінюється; імовірнісними, бо результати будь-яких впливів на розвиток підприємства неможливо точно передбачити, оскільки всі вони мають імовірнісний характер.

Організація управління підприємством залежить від складності його структури, масштабу і виду його діяльності. Основні види управління підприємством: виробниче, економічне, організаційне.

Основними завданнями виробничого управління є: управління розвитком підприємства, яке полягає у впровадженні нових більш якісних видів продукції, реалізації сучасних технологій виготовлення продукції, раціональній автоматизації виробництва; підвищення конкурентоспроможності продукції; забезпечення більш ефективного використання обладнання, виробничих площ; підвищення продуктивності праці; зниження всіх видів виробничих витрат; управління технологічною підготовкою виробництва продукції.

До основних завдань організаційного управління підприємством слід віднести: вибір і формування структури підприємства, його організаційної системи управління; підбір і навчання кадрів; планування заходів по маркетингу, рекламі тощо.

Основними завданнями економічного управління є: виявлення впливу кількісних взаємозв’язків основних економічних елементів на забезпечення беззбитковості, прибутковості, самоокупності виробництва; вибір найбільш раціональної технології виробництва продукції; обґрунтування ціноутворення продукції, що випускається; розробка заходів щодо підвищення якості продукції; організація перспективного і календарного планування.

Динамічність ринкових умов суттєво впливає на господарчу діяльність підприємства, тому необхідна більш гнучка система економічного управління, яка має свої особливості. Врахування цих особливостей в умовах ринку потребує удосконалення існуючої системи економічного аналізу, впровадження сучасних методів і моделей, контролю та діагностики функціонування підприємства, що дасть змогу покращати оперативність та обґрунтованість господарських рішень.

Необхідність зміни технології економічного управління підприємством пов’язана із все зростаючим динамізмом ринкових умов господарювання. Важке економічне становище більшості вітчизняних підприємств, падіння обсягів випуску продукції нижче точки беззбитковості в значній мірі обумовлені невідповідністю системи управління підприємством складним умовам ринку та непідготовленістю персоналу працювати в таких умовах.

На сьогодні має місце: недостатня координація дій підприємств навіть в межах однієї галузі; відрив фінансових організацій від виробничого сектору, що унеможливлює кредитування підприємств через високі процентні ставки, а відтак - забезпечення рентабельності виробництва; необгрутовано високі ціни на енергоносії призвели до суттєвого зростання витрат; різке скорочення місткості внутрішнього ринку в результаті падіння попиту, обумовленого низькою заробітною платою основних верств населення; вивід значної частки основного капіталу із сфери виробництва при закритті і зупинці підприємств, а також в процесі приватизації.

Тому перед апаратом управління підприємством постає необхідність забезпечення високого рівня інформаційного обміну між виробниками і споживачами; корегування раніше прийнятих рішень; забезпечення високої оперативності для оцінки й контролю економічної ефективності, її прогнозування, відбір найбільш раціональних господарських рішень в умовах обмеженості ресурсів.

З метою уникнення кризових явищ у виробничо-фінансовій діяльності та для забезпечення стійкого економічного зростання треба розвивати ділову активність підприємства, що мінімізує ри­зик неуспіху в умовах економічної нестабільності ринкового сере­довища та конкуренції.

Про зростання ділової активності свідчить таке співвідношення показників:

ТЧПРПВК>100%, (1)

де ТЧП — темп росту чистого прибутку, %;

ТРП — темп росту реалізації продукції, %;

ТВК— темп росту вкладень капіталу, %.

Цю залежність називають «золотим правилом економіки підприємства», яке означає що:

а) економічний потенціал підприємства зростає;

б) зростання реалізації продукції (доходу) підприємства випе­реджає приріст вкладеного капіталу;

в) прибутковість вкладеного капіталу та обороту з продажів зростає.

Запитання для самоконтролю:

1. Чому підприємство називають складною системою?

2. Від чого залежить ефективна організація управління підприємством?

3. В чому полягає гнучкість системи економічного управління підприємством?

Запитання для дискусійного обговорення:

1. Які принципові відмінності функціонування підприємств в умовах директивної економіки і соціально-ринкової економіки?

2. Чим обумовлена необхідність змін у функціонуванні і розвитку підприємств?

3. Які основні завдання виробничого розвитку управління підприємством?

4. Охарактеризувати сутність економічного управління підприємством.

5. Які проблеми є найбільш суттєвими об’єктивними причинами збиткового функціонування вітчизняних підприємств?

6. Умови прибуткового функціонування сучасного підприємства.

7. Якими причинами обумовлена необхідність підвищення гнучкості підприємства?

8. Чи є можливості у промисловості в цілому та у окремого промислового підприємства, зокрема, підвищити ступінь гнучкості?

9. Які оціночні критерії використовують для загальної характеристики гнучкості та динаміки технічного розвитку підприємств?

10. Чи слід вважати гнучкість та адаптивність близькими за своїм змістом поняттями?

11. Обґрунтувати різницю між зовнішньою і внутрішньою гнучкістю підприємств.

12. Які фактори впливають на адаптивність стратегічного потенціалу підприємства?

13. Від врахування яких умов залежить досягнення та утримання підприємством своїх конкурентних переваг?

14. Чи можливе в умовах ринкової економіки досягнення підприємством максимізації прибутку при мінімізації витрат виробництва?

15. Поєднання яких факторів представляє можливість вибору варіанту максимального випуску продукції?

16. Охарактеризувати основні показники стійкого економічного зростання підприємств.

17. Система показників кількісної оцінки ділової активності підприємств.

18. Що означає «золоте правило економіки під­приємства»?

19. Назвати якісні параметри ділової активності підприємств у зовнішньому економічному середовищі.

20. Під впливом яких зовнішніх і внутрішніх факторів формується ділова активність господарюючих суб'єктів?

Теми рефератів:

1. Проблеми адаптації підприємств до ринкових умов господарювання.

2. Особливості функціонування підприємств в умовах нестабільності економічного середовища.

3. Проблеми і перспективи впровадження ризик-менеджменту на вітчизняних підприємствах.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-10-06; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 779 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Победа - это еще не все, все - это постоянное желание побеждать. © Винс Ломбарди
==> читать все изречения...

772 - | 745 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.