Лекции.Орг


Поиск:




Органи студентського самоврядування.




1.4.1. В Університеті постійно діють такі органи студентського самоврядування відповідного рівня організації навчання та побуту студентів Університету:

1. Вищий орган управління відповідного рівня (у формі загальних зборів чи конференції), що є представницьким органом за своєю природою, котрий керує діяльністю інших органів того самого рівня організації навчання студентів чи підпорядкованих йому, окрім контрольно-ревізійного органу.

2. Виконавчий орган.

3. Контрольно-ревізійний орган.

На кожному рівні організації навчання студентів може функціонувати лише один орган кожного виду, що зазначені вище.

Будь які суперечки стосовно повноважень органів студентського самоврядування, котрі органи/члени студентського самоврядування не можуть вирішити самостійно, мають вирішуватись повноважним колективом (що представляє не менш ніж 2/3 усіх студентів, котрі здійснюють навчання на відповідному рівні організації навчання студентів, чи, аналогічно — стосовно побуту) студентів відповідного рівня організації навчання студентів.

1.4.2. Вищий представницький орган управління студентського самоврядування відповідного рівня організації навчання студентів (а саме — Університету; Базового закладу/Відокремленого підрозділу; Факультету) — це колегіальний орган, що здійснює пропорційне представництво студентів Університету, котрий діє в формі загальних зборів чи конференція студентів відповідного рівня організації навчання студентів.

Рішення стосовно найменування такого органу та його повноважень, що не передбачені та/чи не заборонені цим Положенням та законодавством приймається безпосередньо таким органом чи, за наявності, вищим органом управління.

(Для прикладу, до 2017 року такими органами базового закладу Університету була «Конференція студентів Університету/Факультету».)

Поняття «(Най)Вищий орган управління студентського самоврядування» та «(Най)Вищий представницький орган управління студентського самоврядування» є тотожними та окреслюють однин й той самий орган відповідного рівня організації навчального процесу чи побуту — у випадку функціонування такої ланки студентських органів стосовно побуту.

1.4.3. Ієрархія вищих органів управління студентського самоврядування Університету:

1. Найвищий орган управління студентського самоврядування Університету.

2. Вищий орган управління студентського самоврядування Базового закладу/Відокремленого підрозділу Університету.

3. Вищий орган управління Факультету/іншого аналогічного за змістом формування навчання студентів, котрий стосується Коледжу.

4. Вищий орган управління студентського самоврядування іншого рівня організації навчання чи побуту, за умови створення такого.

1.4.4. Виконавча ланка представницьких органів студентського самоврядування базується на відповідно створених виконавчих органах студентського самоврядування — постійно діючих органах студентського самоврядування відповідного рівня організації навчання студентів.

(Для прикладу, до 2017 року такими органами базового закладу Університету була обов’язково «Студентська академічна рада Університету/Факультету».)

Рішення стосовно найменування такого органу та його повноважень, що не передбачені та/чи не заборонені цим Положенням та законодавством приймається безпосередньо таким органом чи, вищим органом управління такого самого рівня організації навчання студентів, зокрема за наявності конфлікту, невідповідності цьому Положенню чи законодавству.

1.4.5. У випадку організації самоврядування на рівні організації побутових умов студентів — гуртожитку(-ів) допускається функціонування виконавчого органу такого специфічного рівня одноособово, в особі члена студентського самоврядування, що за своїми повноваженнями прирівнюється до виконавчого органу Факультету/його аналога.

Таке одноособове функціонування здійснюється за відсутності необхідності розгортати самоврядування на такому рівні організації побуту студентів Університету та/чи його відокремлених структурних підрозділів, котрі здійснюють навчання студентів. Відсутність необхідності, визначеної у цьому абзаці, полягає у відсутності ініціативи стосовно формування повноцінного виконавчого органу з боку студентів, котрі проживають у такому/таких гуртожитку/гуртожитках.

1.4.6. Органи студентського самоврядування всіх ієрархічно рівних та нижчих рівнів є підзвітними вищому представницькому органу управління студентського самоврядування відповідного рівня та найвищому представницькому органу управління студентського самоврядування.

1.4.7. Контрольно-ревізійним органом студентського самоврядування відповідного рівня організації навчання студентів Університету є Контрольно-ревізійна комісія студентів відповідного рівня.

Члени контрольно-ревізійного органу обираються строком на 1 рік (+/- 10 днів — в залежності від організації такого заходу) рішенням засідання відповідного представницького колегіального органу управління студентського самоврядування (конференцією/загальними зборами відповідного рівня чи гуртожитку (-ів).

1.4.8. Засідання колегіальних органів студентського самоврядування Університету є правомочними за умови участі в них більше 1/2 від їхнього кількісного поіменного складу.

У випадку розгляду питань, які належать до виключної компетенції відповідних колегіальних органів — не менш як 2/3 від кількісного поіменного складу.

При дотриманні цих умов наявний кворум засідань таких органів.

Положення цієї статті розповсюджується на діяльність ініціативного студентського формування у випадку, виконання ним повноваження виконавчого органу студентського самоврядування.

1.4.9. Рішення в органах студентського самоврядування приймаються шляхом «голосування» консенсусом.

У випадку недосягнення консенсусу з певного питання, рішення приймаються простою більшістю голосів від кількості присутніх, якщо іншого не передбачено цим Положенням.

А щодо питань, які належать до виключної компетенції відповідних колегіальних органів, за відсутності консенсусу, — не менш як 2/3 від кількості присутніх.

1.4.10. Представницький орган студентського самоврядування, Голова виконавчого органу студентського самоврядування всіх рівнів є виборним та обирається строком на 1 рік (+/- 10 днів — в залежності від організації відповідних виборів та підрахунку голосів, оголошення їх результатів) на основі прямих загальних таємних виборів відповідного рівня, виборцями на котрих є виключно студенти Університету/Відокремленого підрозділу Університету.

(Для прикладу: Університету; Базового закладу/Відокремленого підрозділу Університету; Факультету; академічної групи; тощо).

1.4.11. Будь-які студенти (члени студентського самоврядування), обрані до складу органів студентського самоврядування, можуть бути усунені із своїх посад за результатами загального таємного голосування студентів.

Для ініціювання такого голосування потрібно зібрати підписи не менш як 10% студентів відповідного рівня організації навчання/гуртожитку(-ів) Університету.

 

Імплементація цих положень ЗУ ще не завершена. Приймаються пропозиції:

«5. Органи студентського самоврядування:

1) беруть участь в управлінні вищим навчальним закладом у порядку, встановленому цим Законом та статутом вищого навчального закладу;

2) беруть участь в обговоренні та вирішенні питань удосконалення освітнього процесу, науково-дослідної роботи, призначення стипендій, організації дозвілля, оздоровлення, побуту та харчування;

3) проводять організаційні, просвітницькі, наукові, спортивні, оздоровчі та інші заходи;

4) беруть участь у заходах (процесах) щодо забезпечення якості вищої освіти;

5) захищають права та інтереси студентів (курсантів), які навчаються у вищому навчальному закладі;

6) делегують своїх представників до робочих, консультативно-дорадчих органів;

7) приймають акти, що регламентують їх організацію та діяльність;

8) беруть участь у вирішенні питань забезпечення належних побутових умов проживання студентів у гуртожитках та організації харчування студентів;

9) розпоряджаються коштами та іншим майном, що перебувають на балансі та банківських рахунках органів студентського самоврядування;

10) вносять пропозиції щодо змісту навчальних планів і програм;

11) вносять пропозиції щодо розвитку матеріальної бази вищого навчального закладу, у тому числі з питань, що стосуються побуту та відпочинку студентів;

12) мають право оголошувати акції протесту;»

13) виконують інші функції, передбачені цим Законом та положенням про студентське самоврядування вищого навчального закладу.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 274 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Вы никогда не пересечете океан, если не наберетесь мужества потерять берег из виду. © Христофор Колумб
==> читать все изречения...

783 - | 752 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.