Лекции.Орг


Поиск:




За допомогою прямокутників та кіл спробуй створити наступні малюнки.




Спробуємо зробити просте і цікаве завдання — розфарбувати малюнок за допомогою олівців.

А як створити самому такий ма­люнок на комп'ютері за допомогою графічного редактору?

Дуже просто. Для цього ство­римо два кола за допомогою кнопки на панелі інструментів ЕЛІПС. Мен­ше коло для середини квітки, більше коло - для пелюстка. Ці кола розта­шуємо окремо, потім будемо їх копі­ювати. Щоб розташувати однакові пе­люстки для квітки, ми зробимо такі дії. Оберемо кнопку на панелі інстру­ментів ВИДІЛЕННЯ. За допомогою цієї кнопки виділимо пелюсток (помістимо його в прямокутнику). Щоб далі скопіювати пелюсток (зроби­ти декілька однакових), треба натиснути клавішу Ctrl, та утримувати її, а лівою кнопкою миші зачепити та перетягувати пелюсток до центру квітки (на екрані з'явиться другий пелюсток). Так само створимо ще де­кілька пелюстків та встановимо їх навкруги центру квітки.

 

Ми намалювали квітку і можемо так само виділити всю квітку ін­струментом ВИДІЛЕННЯ, за допомогою клавіши Ctrl скопіювати квітку (зробити їх декілька) та розташувати по колу, щоб получити ві­ночок.

Залишилось зробити стрічки для віночку та розфарбувати малю­нок, створений на комп'ютері.

Зробимо стрічки за допомогою інструменту ХВИЛЯСТА (КРИ­ВАЯ). Потренуємуся для цього. А коли навчимося створювати хвилясті лінії, можна буде використовувати їх для різних малюнків.

 

За до­помогою двох хвилястих ліній та відрізка ми створимо декілька стрі­чок, які розфарбуємо різними кольорами. На екрані ви давно помітили палітру кольорів. На ній різнокольорові фарби допоможуть зробити ма­люнок яскравим. Спочатку виберемо кнопку з зображенням баночки з фарбою. За допомогою цього інструменту (ЗАЛИВКА) можна розфарбу­вати замкнуту частинку малюнку. Замкнутими частинками є пелюстки квітки, стрічки (треба перевірити чи немає в лініях, що з’єднують стріч­ки, розривів, якщо є - замалювати їх олівцем).

За допомогою хвилястих ліній можна зробити прапор України, який розвивається по вітру.

 

Розпилювач.

Можливостей у графічного редактору дуже багато, а його інстру­менти цікаві. Вони допоможуть нам створювати мальовані шедеври. А найцікавішим інструментом є РОЗПИЛЮВАЧ.

Створимо за допомогою цього інструменту лісову зимову казку. Спочатку знов потринуємось на чистому аркуші, а потім створимо завдання за зразком.

 

 

Виберіть інструмент РОЗПИЛЮВАЧ (його зобра­ження - аерозольний балончик). Під кнопками панелі інструментів з’явиться ширина розпилювання фарби, ми будемо вибирати різні та експериментувати з ними. На аркуші треба за допомогою миші та швидких рухів будемо розпилювати фарбу. Натиснемо ліву кнопку миші та не відпускаючи її потягнемо по екрану курсор, за ним маленькими кра­плями буде залишатися слід від фарби. Його можна зробити насиченим або слабким. Це залежить від того швидко чи повільно рухати курсор миші по екрану.

 

Малювання орнаменту

Людина старається прикрасити своє оточення. Вона оздоблює візерунками предмети побуту, житло, середовище, у якому живе. Оздоблювання предметів виділяють в окремий вид мистецтва, так зване декоративне мистецтво. Отже, декоративне мистецтво — це вид образотворчого мистецтва, твори якого є візерунками або художньо оформленими предметами. Вони служать для окраси, наприклад, вишивка — це візерунок, яким прикрашають одяг, а вишита серветка чи розмальована ваза — це предмети, самі прикрашені візерунками.

Слово «декоративний» походить від латинського слова прикрашати.

Декоративне мистецтво виникло в період первісно-общинного ладу в кам'яному віці, коли люди дуже примітивними узорами стали прикрашати посуд, зброю, одяг. Першим прикрасам вони надавали магічного значення. Тільки значно пізніше люди зрозуміли, що ніякої надприродної сили прикраси не мають, а натомість роблять предмети привабливішими, кращими, тобто люди помітили красу візерунків і вже свідомо оздоблювали ними предмети, не задля магічних якостей, а заради красивого вигляду. Декоративне мистецтво розвинулося там, де були для цього відповідні умови, а саме певний матеріал: глина, дерево, камінь, кістка, шкіра. Для розвитку декоративного мистецтва потрібний був необхідний також і певний рівень розвитку суспільства; наприклад, щоб виникла кераміка, потрібна була не лише глина, а й уміння добувати вогонь, щоб випалювати цю глину. Для виникнення чорно-білої вишивки необхідне було вміння вирощувати рослини, з яких отримують волок­но (льон, коноплі) або тварин, які дають вовну, з якої можна прясти нитки.

Кольорова вишивка могла з'явитись тільки після того, як людина навчилася добувати барвники для фарбування ни­ток, а ткацтво і килимарство — після винаходу ткацького верстата.

У ході історичного розвитку суспільства розвинулися різні види декоративного мистецтва: вишивка, різьба по дереву, по кості, по каменю, випалювання на дереві, ткацтво, килимарс­тво, карбування на металі, художня обробка шкіри, народний розпис, писанкарство.

Візерунками оздоблюють не лише предмети, які служать для прикраси (вази, шкатулки, плакетки, сувеніри), але й ужит­кові предмети: одяг, меблі, посуд, килими, скатерки. Галузь декоративного мистецтва, яка займається виконанням оз­доблення ужиткових предметів, називається ужитковим або декоративно-ужитковим мистецтвом. Воно відіграє важливу роль у житті суспільства.

Спробуємо зробити малюнок за зразком.

 

Для малюнку підготуємо частинку, яку будемо копіювати. Такі ча­стинки називаються фрагментами малюнку.

.

З таких маленьких фрагментів ми створимо український орна­мент.

 

 

Посередині цього малюнку можна розмістити прапор України

Контрольні питання:

Як загрузити графічний редактор?

Що знаходиться на панелі інструментів вікна графічного редактора?

Які елементи має це вікно?

Дайте характеристику інструментів графічного редактору.

Як можна виправити помилки в редакторі?

Переліч правила використання інструмента «Гумка».

Який алгоритм побудови прямої?

Який алгоритм побудови прямокутника?

Який алгоритм побудови еліпса?

Який алгоритм побудови кривої?

Який алгоритм зміни кольору?

Що ми називаємо фрагментом малюнка?

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 258 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

80% успеха - это появиться в нужном месте в нужное время. © Вуди Аллен
==> читать все изречения...

780 - | 730 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.