Лекции.Орг


Поиск:




Порівняльна характеристика стадій життєвого циклу топової американської сім‘ї, міської російської та класичної української сім‘ї.




Сім'я - це в першу чергу соціальна система, що знаходиться в постійному взаємообмін з навколишнім середовищем

Життєвий цикл сім'ї - це історія життя сім'ї, її протяжність у часі, власна динаміка; життя сім'ї, відбиває повторюваність, регулярність сімейних подій.

Життєвий цикл розвитку сім'ї визначається об'єктивними подіями (народження, смерть) і здійснюється в контексті вікових змін всіх членів сім'ї.

Визнання існування цих відмінностей призвело до необхідності визначення основних стадій життєвого циклу сім'ї

Е. Дюваль в життєвому циклі виділив 8 стадій на основі такого критерію, як репродуктивна та виховна функції сім'ї (наявність або відсутність дітей в сім'ї і їх вік). Перша стадія. Формуюча сім'я (0-5 років), дітей немає. Друга стадія. Дітородна сім'я, вік старшої дитини до 3-х років. Третя стадія. Сім'я з дітьми-дошкільниками, старшій дитині 3-6 років. Четверта стадія. Сім'я з дітьми-школярами, старшій дитині 6-13 років. П'ята стадія. Сім'я з дітьми- підлітками, старшій дитині 13-21 рік. Шоста стадія. Сім'я, "відправляє" дітей у життя. Сьома стадія. Подружжя зрілого віку. Восьма стадія. Зростаюча сім'я.

основні етапи життя сім'ї.

1. Період дошлюбного залицяння. Укладення шлюбу і фаза без дітей. Молода сім'я з маленькими дітьми. Сім'я з дітьми-школярами (сім'я середнього віку)

Класифікація життєвого циклу що відображає специфіку американського способу життя:

1. Перша стадія - життя самотнього молодого людини, фінансово практично самостійного, що живе окремо від своїх батьків. Ця стадія була названа «часом монади». Вона дуже важлива для формування самостійних, незалежних від батьків поглядів на життя.

2. Друга стадія починається в момент зустрічі з майбутнім шлюбним партнером. Закоханість, роман, виникнення ідеї шлюбного союзу, тобто тривалих, стабільних відносин, - все це відбувається тут.

3. Третя стадія - укладання шлюбу, життя закоханих під одним дахом, початок ведення спільного господарства, спільне життя. Ця стадія була названа «часом діади». Це час першого кризи сім'ї. Молоді люди повинні укласти договір про те, як жити разом.

4. Четверта стадія виникає в тому випадку, якщо подолана криза третьої стадії, шлюб зберігся і, головне, з'явилася перша дитина. Виникає на цій стадії криза серйозніший. З'явився третій член сім'ї, змінилася сімейна структура.. Необхідний новий договір, так як виникла потреба в перерозподілі ролей, часу, грошей і т. П.

5. П'ята стадія життєвого циклу сім'ї характеризується появою другої дитини. Вона проходить досить просто, так як не потрібно укладати новий договір про те, як жити з дітьми і хто за що відповідає, як це було на попередній стадії. \

6. Шоста стадія - це шкільні роки дітей. В цей час сім'я впритул стикається з правилами й нормами зовнішнього світу, відмінними від правил сімейної життя. На цій стадії життєвого циклу сім'ї перевіряються межі сімейної системи, що експортуються норм, міфів, правил та ігор.

7. Сьома стадія життєвого циклу сім'ї пов'язана з часом статевого дозрівання дітей. Вона починається з періоду пубертату у першу дитину. Провідна потреба дитини в цей час - побудувати свою ідентичність, відповісти на питання: хто я і куди йду.

8. Восьма стадія - це повторення третьої стадії, тільки члени діади знаходяться в іншому віці. Діти виросли і живуть самостійним життям, батьки залишилися удвох. Ця стадія часто називається «стадією порожнього.

9. Дев'ята стадія життєвого циклу - це життя монади, самотність; чоловік помер, людина доживає своє життя один, так само як він жив в молодості, ще не створивши своєї родини, тільки тепер це старий чоловік, у якого за плечима прожите життя.

 

Життєвий цикл російської міської родини значно відрізняється від американської. Ці відмінності пов'язані перш за все з економічними причинами, однак істотні і культурні особливості свідомості російських жителів. Багато стадії життєвого циклу американської родини присутні і в життєвому циклі російської міської родини, наприклад, стадія залицяння, укладення негласного (або частково гласного) шлюбного договору між двома партнерами, народження дітей, етапи їх психологічного розвитку та ін. Але вони присутні в зміненому вигляді, в контексті великої трехпоколенной сім'ї. Основні особливості російської сім'ї полягають в тому, що (А. Варга, 2001):

- Сім'я, як правило, є не нуклеарною, (родина, що складається з подружньої пари з дітьми або без дітей) а трипоколінною

- Матеріальна і моральна залежність членів сім'ї один від одного.

- Межі сімейної системи мають деякі особливості; як правило, вони не адекватні вимогам оптимальної організації, оскільки є надмірно закритими;

- Часто все вищезазначене призводить до явища злитості, Індивідуальність і суверенність практично відсутні. Молоде покоління набагато тісніше і жорсткіше пов'язане з попереднім поколінням, ніж на Заході;. При такій сімейній організації основним часто є питання про владу.

Сучасна українська класична сім’я та її функції характеризуються суперечливими тенденціями, що впливають на зміни й розвиток відносин у суспільстві загалом.Більшості молодих сімей важко утримувати без сторонньої допомоги навіть одну дитину, а вже про двох, трьох і більше — годі й говорити. Шлюб і народження дитини часто відкладають до «кращих часів».Відкладання шлюбів і народження дітей деформує традиційну модель життєвого циклу людини й родини. Зокрема новим для України є те, що деякі жінки визнають за краще народжувати раніше, ніж виходити заміж.
Економічні труднощі, невлаштованість молоді, невпевненість у майбутньому — головні причини нетрадиційних для України шлюбно-родинних відносин На жаль, більшість молодих подружніх пар сьогодні не підготовлені до шлюбу не тільки в фінансовому плані. Оскільки нині особисту свободу, а разом із нею і свободу вибору партнера зведено в культ, то вже ніщо не стримує природного інстинкту, що у свою чергу провокує розлучення. Втративши національні сімейні традиції, майбутнє українське подружжя намагається копіювати американський спосіб життя — з його прагматичними зв’язками, повною матеріальною незалежністю її членів тощо. Тоді як в американському суспільстві, стурбованому тривожною сімейною статистикою, проблеми моральності й сімейності переходять на якісно новий рівень. Важко сказати, якою зрештою стане класична українська родина. Але поки що переважає такий її тип, де позитивні складові старої моделі вже не діють, а нові норми ще не склалися.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 485 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Настоящая ответственность бывает только личной. © Фазиль Искандер
==> читать все изречения...

806 - | 689 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.