Лекции.Орг


Поиск:




Аналіз провідних середовищ моделювання бізнес-процесів




 

Проводити моделювання бізнес-процесів дуже складно, а управляти ними - ще складніше. Для автоматизованого управління бізнес-процесами існують пеціалізовані системи управління бізнес-процесами - Business Process Management System (BPMS). Їх також називають BPM-системами або просто BPM.

Основна ідея BPM-системи у наступному: здійснюється опис бізнес-процесу і відстежується його виконання за допомогою спеціалізованої комп'ютерної програми.

Існує велика кількість програмних засобів для моделювання БП в умовах сервіс-орієнтованої архітектури. Провідні фірми-розробники програмного забезпечення розробили BPM-системи для управління БП. Серед таких систем виділяють наступні програмні продукти:

Oracle Business Process Analysis (BPA) Suite (від Oracle) - підтримує стадії моделювання, імітації та аналізу, оптимізації життєвого циклу (ЖЦ) БП;

IBM WebSphere Business Modeler (від IBM) - підтримує стадії моделювання, імітації та аналізу, документування, оптимізації ЖЦ БП;

Microsoft BizTalk - підтримує всі стадії ЖЦ БП;

WebLogic підтримує всі стадії ЖЦ БП.

В табл. 1 наведений порівняльний аналіз зазначених програмних продуктів з метою виявити найкращий для застосування

 

 

Таблиця 1

Порівняльний аналіз програмних продуктів управління БП

 

Програмний продукт Oracle BPA Suite IBM WebSphere Business Modeler Microsoft BizTalk Web Logic
Можливості моделювання (нотації, діаграми)
Организаційні діаграми Так Так Так Невідомо
BPMN Так Так Так Так
Моделювання з шаблонів моделей Так Так Так Так
Експорт в BPEL Так Так Так Так
Моделювання логіки процесів Так Так Так Так
Створення електронних форм Так Ні Ні Так
Проектування веб-сервісів Ні Ні Так Ні
Додаткові можливості розробки БП
Можливість колект розробки БП Так Так Так Так
Репозиторій БП Так Так Так Так
Підтримка етапів життєвого циклу бізнес-процесу
Моделювання Так Так Так Так
Імітація, аналіз Так Так Так Так
Впровадження, документування Ні Так Так Так
Розгортання, виконання Ні Ні Так Так
Оптимізація Так Так Так Так
Моніторинг Ні Ні Так Так
Можливості аналізу бізнес-процесів
Вартісний аналіз Так Так Так Так
Імітаційне моделювання Так Так Так Так
Аналіз завантаження ресурсів в момент виконання бізнес-процесів Так Так Так Так
Розрахунок середнього часу виконання бізнес-процесу Невідомо Так Ні Так
Можливості генерації звітів
Стандартні звіти У вигляді текста, таблиці У вигляді текста, таблиці У вигляді таблиці, діаграми У вигляді таблиці, діаграми, та інших засобів візуалізації
Програмний продукт Oracle BPA Suite IBM WebSphere Business Modeler Ultimus BPM Suite Unify NXJ
Звіти користувача Так Так Так Так
Формати файлів звітів *.XLS, *.DOC, *.RTF, *.TXT, *.PDF *.DOC, *.PDF, *.XML *.DOC, *.PDF, графічні формати *.HTML, *.XML *.PDF, *.RTF, *.CSV, Email, Fax
Різне
Інтерфейс користувача Інтуїтивно- зрозумілий, наявність підказок Інтуїтивно- зрозумілий, наявність підказок Інтуїтивно- зрозумілий Інтуїтивно- зрозумілий
Доступність дистрибутиву Недоступний Доступний Недоступний Доступний на випробний строк
Доступність навчальних матеріалів Немає Велика кількість на рос. мові Немає Немає
Коштовність 1 інсталяції   11300 USD 1400 USD 10000 USD

 

Комплект Oracle ВРА Suite надає інструментальні засоби для детального аналізу процесів. У комплект входять інструментальні засоби, які використовуються для проектування моделі БП, імітаційного моделювання та публікації БП. Oracle BPA Suite підтримує різні стандарти моделювання, ініціативи щодо удосконалення процесів та управління змінами, а також забезпечує реалізацію BPM на основі SOA. Спільне використання Oracle BPA Suite з пакетом Oracle SOA Suite (із середовищем виконання БП Oracle BPEL Process Manager і моніторингу Oracle Business Activity Monitiring) забезпечує можливість управління повним ЖЦ БП організації. Даний продукт дозволяє проводити моделювання, імітаційний і функціонально-вартісний аналіз БП, а також динамічну публікацію моделей на web-порталі. Основною особливістю даного продукту є можливість автоматичної трансформації моделей процесів в Oracle BPEL Process Manager з наступним створенням на їх основі готових виконуваних сервісів.

Oracle BPA Suite застосовується для:

аналізу, моделювання, документування БП «як є» і «як буде»;

проектування моделей для побудови основи для узгодження процесів, управління якістю і т.д.;

для старту проектування «від процесів» до конфігурування композитних додатків;

Генерація моделей за існуючими шаблонами, і функції, які підтримують спільну роботу дають змогу прискорити технологічний процес моделювання і забезпечують отримання узгоджених результатів. Перевірки узгодженості або відмітки про виконання роботи відбуваються автоматично засобами продукту. Дані можливості скорочують час і витрати на проектування.

У моделях процесу є параметри необхідних ресурсів, які можна змінювати, додаючи більшу наочність і реалістичність. Анімація процесу імітаційного моделювання виконана за допомогою Oracle Business Process Simulator забезпечує детальну інформацію про стан індивідуальних об'єктів БП. Статистичні дані по процесу, що збираються під час імітації забезпечують точну інформацію про ключові показники бізнесу. Існує можливість експорту даних в MS Excel для подальшої обробки, огляду динаміки розвитку ключових показників бізнесу протягом періоду моделювання. За результатами аналізу в Oracle Business Process Simulator можна стверджувати про якість БП.

IBM WebSphere Business Modeler Advanced надає інструменти для багатовимірного моделювання, тестування та інтеграції складних БП. Даний продукт забезпечує можливість наочного представлення БП, імітації, аналізу та документування. Забезпечує можливість з’ясувати як процеси будуть працювати в різних сценаріях, проаналізувати моделі процесу і результати імітації, додати бізнес-метрики для конкретних завдань процесу, які застосовуються в додатках для моніторингу процесів.

WebSphere Business Modeler надає наступні можливості:

Імпорт існуючих моделей БП і даних. Існуючі моделі бізнес-процесів або дані можна використати як шаблон або відправну точку для створення власних БП. В системі можна обробляти, та імпортувати моделі процесів і визначення наступних форматів: Microsoft Visio (файли *.VDX), текст (*.TXT), текст розділений комами (*.CSV), проекти WebSphere Business Modeler (файли *.MAR та *.ZIP), набори XML WebSphere Business Modeler (файли *.XML), організації WebSphere Business Integration Workbench версії 4.2.4 (файли *.ORG), результати моніторингу (файли *.XML) з IBM WebSphere Business Monitor, бізнес-служби (файли *.WSDL) і об'єкти бізнес-служб (файли *.XSD), web-служби з WebSphere Service Registry and Repository (файли *.WSDL та *.XSD).

Моделювання БП. У середі проектування створюється наочне уявлення процесу, зі всіма необхідними параметрами БП. У будь-якому місці діаграми процесу, структури або визначення структури можна додати коментарі.

На діаграмі процесу може бути кілька гілок, вибір яких залежить від рішень, прийнятих під час виконання процесу, і можуть бути підпроцеси. Моделювання БП включає в себе моделювання бізнес-елементів, моделювання ресурсів, моделювання організації, моделювання структури.

Бізнес-елемент - будь-який об'єкт, який використовується в БП (документ, товар, засіб праці). Бізнес-елемент може бути створений, поліпшений, перевірений, змінений в ході виконання процесу. Модель БП може містити такі ресурси як персонал, комп'ютери, автомобілі або інші. Ресурс - це об'єкт, який використовується для виконання завдання або проекту.

Організація - це структура, в яку об'єднуються люди для виконання певної діяльності. Організацією може бути компанія, підрозділ, відділ, група.

Моделювання структури передбачає створення моделі організації взаємин бізнес-елементів поза контекстом виконання певного процесу. Створюються структури, які демонструють, як різні типи бізнес-елементів взаємодіють один з одним в умовах різної складності; як влаштовані взаємини між однаковими відділами всередині однієї і тієї ж компанії. За допомогою моделювання структур зображується різноманіття взаємин між бізнес-елементами в БП. Моделювання процесів виконується з будь-яким рівнем деталізації.

Визначення бізнес-метрик. Бізнес-метрики - параметри, які закріплюються за БП, щоб відстежити кількісні значення характеристик його виконання. Бізнес-метрики вводяться для того, щоб відстежувати відповідність значень характеристик БП їх нормам. На підставі значень бізнес-метрик приймаються управлінські рішення. Сукупність бізнес-метрик складають модель моніторингу.

Імітація БП. Імітація дозволяє з'ясувати як впливають різні реальні і передбачувані умови на виконання БП. Для виконання імітації задаються умови, в яких необхідно виконати процес (обсяг ресурсів, чисельність персоналу, швидкість виконання). У імітації здійснюється збір даних про початковий і кінцевий час операцій і відповідні витрати. Збирається статистика про час очікування доступності ресурсів, що дозволяє виявити можливі «вузькі» місця та причині їх появи. Під час імітації WebSphere Business Modeler дозволяє отримати наочне зображення роботи процесу з використанням засобів анімації. При імітації процесу можна одночасно переглядати та вивчати всі примірники завдань у віртуальному середовищі. В результаті імітаційного моделювання отримують докладні відомості про рівні використання ресурсів, а також розрахунки вартості та тривалості робочого циклу. Отримані результати залежать від тривалості сеансу імітації і від кількості ітерацій, виконаних процесом.

Статичний і динамічний аналіз БП. Статичний аналіз надає інформацію про моделі в статичному вигляді. Так можна виконати: аналіз ролей ресурсів для отримання переліку ресурсів, а також перелік пов'язаних ролей для кожного ресурсу; аналіз продуктивності операцій для отримання інформації про продуктивність операцій процесу в одиницю часу.

Динамічний аналіз дозволяє отримати інформацію про результати виконання однієї або кількох імітацій процесу. Динамічний аналіз відображає внутрішню структуру моделі процесу і інших елементів моделі, що беруть участь в імітації, надає інформацію про результати імітації на основі атрибутів, вказаних для конкретного профайлу імітації. Під час імітації кожен прогін моделі БП - це екземпляр процесу.

Динамічний аналіз застосовується як до окремих примірників процесів, так і до всіх примірників процесів. Змінюючи вхідні параметри імітації, оцінюється вплив тимчасових і постійних факторів на вартість, час виконання і ресурси. Результати двох різних імітацій обробляється за допомогою порівняльного аналізу. Даний продукт підтримує більше 20 варіантів динамічного аналізу.

Створення звітів. Даний продукт дозволяє створювати стандартні або користувальницькі звіти, базуючись на різних даних процесів. При створення звітів об’єднуються дані про різні аспекти БП. Передбачено можливість експорту звітів в різні формати файлів. Передбачені різні типи стандартних звітів: звіти про ресурси, звіти про моделі процесу, звіти про імітацію процесу, звіти про результати аналізу.

Режим створення користувальницьких звітів передбачає можливість настройки вмісту звіту за потребами користувача. Створення власних звітів дозволяє найбільш ефективно використовувати дані аналізу.

Підтримка версій проекту. Підтримка версій дозволяє великому і розподіленому колективу співробітників працювати над проектом одночасно, відстежуючи зміни, що вносяться кожним з них в централізоване сховище. У цьому випадку працівники колективу відправляють копії моделей проектів в систему контролю версій, що дозволяє всім співробітникам колективу переглядати ці проекти. Система контролю версій записує в загальне сховище кожну модифікацію моделі елемента, такого як процес, ресурс або каталог, як нову версію вихідного елемента. Передбачена робота з такими системами контролю версій, як CVS (Concurrent Versions System) і IBM Rational ClearCase.

WebLogic відноситься до систем моделювання і управління бізнес-процесами, використовуючи прикладну інфраструктуру платформи WebLogic, розробники можуть писати код додатків на платформі Java на початкових етапах SOA, що включають створення і підключення сервісів, а також пропонує повний набір інструментів для розгортання, конфігурації, захисту та управління різнорідними сервісами на всіх етапах життєвого циклу SOA.

WebLogic включає в себе модулі, що дозволяють автоматизувати всі стадії життєвого циклу бізнес-процесу: розробка, виконання, моніторинг та оптимізація.

WebLogic містить механізм імітаційного моделювання, який дозволяє виконувати симуляції створених моделей бізнес-процесів. Для кожного завдання в процесі призначається час виконання, вартість та інші характеристики, які можуть бути змінними величинами. Суть імітаційного моделювання полягає в тому, що на вхід створеної моделі бізнес-процесу надходить задану кількість запитів в певному часовому інтервалі. Кількість запитів відповідає кількості разів, що процес повинен бути повністю виконаний. Відповідно, при обробці чергового запиту накопичується

статистика про виконання різних етапів бізнес-процесу. Зібрані статистичні

дані аналізуються на задоволення поставленим вимогам. В BEA WebLogic аналіз може проводитися для всього процесу, ресурсів, завдань і черг до них як під час моделювання, так і після нього.

Основний функціонал продукту наведено нижче:

Управління бізнес-процесами;

Опис синхронних і асинхронних бізнес-процесів;

Створення бізнес-процесів із збереженням стану та без;

Управління різноманітними способами виклику бізнес-процесу;

Імпорт і експорт процесів BPEL;

Доступність Web-сервісів в якості ресурсів бізнес-процесів;

Система «Робочого списку (Worklist)»;

Полегшене адміністрування і управління;

Моніторинг та конфігурація бізнес-процесів;

Microsoft BizTalk комплексна система для розробки БП організації.

Платформа бізнес-додатків Unify NXJ складається з наступних модулів:

ActiveWorkflow забезпечує управління БП;

ActiveForms забезпечує розробку web-додатків;

ActiveSOA забезпечує розробку web-сервісів;

ActiveReporting забезпечує розробку динамічної веб-звітністі;

ActiveSecurity забезпечує єдину авторизацію і аутентифікацію.

ActiveWorkflow надає засоби для моделювання та управління БП.

Моделювання БП відбувається за допомогою Process Designer. Далі автоматично генеруються web-форми (Activity Forms) і система починає назначати завдання учасникам БП.

Web-інтерфейс надає користувачеві всю інформацію, необхідну для швидкого і обгрунтованого прийняття рішення і для виконання управлінської дії. Візуальними засобами Process Designer, без додаткового написання програмного коду, можна зв'язати БП з існуючими базами даних, web- додатками і web-сервісами. Для того, щоб зробити інтерфейс більш функціональним і насиченим інформацією, пов'язати його з існуючими корпоративними системами, базами даних та іншими споживачами та постачальниками інформації, згенеровані автоматично форми замінюються композитними додатками, розробленими за допомогою Microsoft BizTalk ActiveForms.

Композитний додаток - це користувальницький інтерфейс, в якому поєднується функціональність існуючих прикладних систем, джерел і споживачів інформації. Композитний додаток в реальному часі доповнює логіку БП, підтримувану BPM-системою, даними, що запитуються з корпоративних систем, баз даних, web-сервісів а також документами у форматі XML і Microsoft Office.

Microsoft BizTalk ActiveForms можна застосовувати як в системах підтримки прийняття рішень, так і в складних транзакційних системах; як для простої інтеграції даних, так і для розробки складних композитних додатків. Розподілений репозиторій (Repository Library) Microsoft BizTalk підтримує повторне використання програмного коду, візуальних і керуючих елементів інтерфейсу як в екранних формах одного проекту, так і між проектами. Окремі компоненти або ресурси легко витягуються з репозиторію і конфігуруються для використання в потрібному місці. Повторно використовувані компоненти можна успадковувати і розширювати в підкласах.

Репозиторій містить:

стандартні файли налаштування зовнішнього вигляду (Look-and-Feel);

компоненти серверної логіки;

компоненти презентаційної логіки;

компоненти, що відносяться до процесів;

джерела даних.

ActiveSOA реалізовує сервісну інфраструктуру підтримки web-сервісів на всіх стадіях їх життєвого циклу. ActiveSOA забезпечує:

розробку і публікацію web-сервіси та звернення до них;

оркестровку - можливість зв'язувати послідовність викликів web-сервісів в послідовність, з підтримкою розгалужень, гарантованої доставки і асинхронних викликів;

керування сервером або платформою за допомогою викликів web-сервісів.

ActiveSecurity ідентифікує користувача, через уніфікований інтерфейс звертаючись або до стандартної службі каталогів, або до приватної системі авторизації підприємства. Також цей модуль забезпечує одноразову аутентифікацію (Single Sign-on), спрощує адміністрування і моніторинг доступу. ActiveSecurity є новим стандартом в галузі безпеки SAML (Security Assertion Markup Language), забезпечуючи тим самим сумісність з існуючими та майбутніми розробками інших фірм.

З проведеного в табл. 1. аналізу BPM-систем і систем моделювання БП та подальшого огляду можливостей даних систем можливо зробити висновок, що найбільш відповідною є система моделювання БП IBM WebSphere Business Modeler. Цей програмний продукт надає широкі можливості по створенню діаграм, імітаційному моделюванню та аналізу БП, має зрозумілий інтуїтивний інтерфейс.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-03-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 279 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Не будет большим злом, если студент впадет в заблуждение; если же ошибаются великие умы, мир дорого оплачивает их ошибки. © Никола Тесла
==> читать все изречения...

1023 - | 841 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.01 с.