Лекции.Орг


Поиск:




Маркетингова діяльність на підприємстві та її аналіз




 

2.1 Коротка характеристика ДП ”Пантера”

 

ДП ”Пантера” було створено в 2001 році. В мальовничому містечку Коломия. Коломия –чарівний куточок природного ландшафту Прикарпаття, важливий духовний, культурно-мистецький, торгівельний і господарський центр краю з багатою і славною історією, що і сьогодні приваблює дослідників та митців із всієї України та зарубіжжя.

Економічно-господарський комплекс міста змінює свої орієнтації на розвиток малого та середнього підприємства, підприємств переробної, харчової та легкої промисловості з виробництва товарів повсякденного вжитку.

Коломия, як і Прикарпаття загалом, в найближчій перспективі розвиватиметься як відпочинкова, туристична зона. Саме це і визначатиме розвиток її економіки. Приваблюючими для туристів зі всього світу є вже сьогодні унікальні за колекціями Музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття, музей писанки, оновлений історико-культурний центр міста, наявність обладнаного за європейськими стандартами і зручностями готелю “Писанка”.

Коломийщина –своєрідний, неповторний куточок української землі, в якому злилися воєдино Покуття і Гуцульщина, який породив, викохав та благословив людей, що причетні до боротьби за незалежність, державність, національну свідомість та самобутність українців. Коломийщина розташована на південному сході Івано-Франківської області. Завдяки неоднорідності свого рельєфу-це один із наймальовничіших теренів України, який розкинувся на площі 1026 кв.м.

В урочищі Княждвір знаходиться унікальний Тисовий заповідник, який займає 208 гектарів і є найбільшим у Європі.

Сьогодні в районі, де впроваджуються нові форми господарювання в аграрно-промисловому комплексі, селянин став повновладним господарем землі, розвивається приватне підприємництво, туризм, народні промисли.Надра району багаті на природний газ, нафту, сірку, торф, джерела мінеральної води. Тут проживає понад 106 тис. Жителів, 99,5% з яких-українці.Є також росіяни, поляки, білоруси й представники інших національностей.

Земні надра та вигідне стратегічне розташування району повинні зацікавити потенційних інвесторів, які побачать тут не тільки виробничі, культурні та бюджетні організації, але й висококваліфіковані кадри.

Збільшення потужностей підприємства проходило таким чином:

2005 рік –900 тисяч продукції;

2006рік-1090 продукції;

2007рік – близько 1350 продукції.

Приватне підприємство створено шляхом об’єднання майна співвласників, придбаного за рахунок особистих майнових сертифікатів, власних коштів та персоніфікованого майна організацій орендарів. Приватне підприємство було створене з метою підвищення зацікавленості його працівників у кінцевих результатах праці, в максималізації доходу працівників шляхом перетворення їх у співвласників засобів виробництва і отримання доходу від його вкладу у майні приватного підприємства. Предметом діяльності ДП є:

- виробництво панчішних виробів масового вжитку; здійснення виробничих видатків побутового обслуговування;

- оптова торгівля продукцією власного виробництва та інших виробників;

- зовнішня торгівля;

- надання послуг медико-лікувального характеру та ін.

Щоденне керівництво підприємством здійснює Голова правління, який є одночасно і директором ДП. Голова правління обирається зборами уповноваженими на три роки і несе відповідальність за дотримання вимог Статуту.

Життєдіяльність підприємства – це життєдіяльність всього міста Коломия. Прибуток підприємства невеликий. Тому основне завдання керівництва підприємства– зробити все можливе, щоб на ринку, як на внутрішньому, так і на зовнішньому, продукція не затримувалася. Щоб сьогодні панчохи купляли так, як купляють закордонні, необхідно орієнтуватись на якість і на вартість, що зробити нелегко, але можливо. В цьому велика роль відводиться роботі служби маркетингу на підприємстві.

 

2.2 Економічний аналіз виробничої і фінансової діяльності на підприємстві

 

Фінансовий стан колективного підприємства ДП“Пантера ” знаходиться в залежності від виконання виробничого плану. Так як його невиконання, наприклад, потягне за собою підвищення собівартості продукції, зменшення реалізації та прибутку, а значить і погіршення фінансового стану, а фінансовий стан, в свою чергу впливає на виробничо-фінансову діяльність підприємства. Якщо ж на підприємстві виникнуть фінансові труднощі, то воно не в змозі здійснювати невідкладні затрати, своєчасно розраховуватися з постачальниками, отримувати матеріали та інше.

Для того, щоб зробити оцінку господарської діяльності підприємства, виконання плану, виявити позитивні і негативні фактори, що впливають на роботу підприємства, визначити можливості підприємства проводять аналіз виробничої та фінансової діяльності нашого підприємства. Даний аналіз пов’язаний з обробкою обширної інформації, яка характеризує самі різноманітні аспекти функціонування підприємства. Частіше всього ці дані зосереджені в документах бухгалтерської звітності, облікових відомостях, балансах. Аналіз фінансового стану, що здійснюється на основі цих даних, дозволять визначити тенденції його розвитку, дати комплексну оцінку комерційної діяльності підприємства. Він служить зв’язком між обгрунтуванням управлінських рішень і власне виробничою діяльністю підприємства.

Фінансовий аналіз, який буде проведений, включатиме два основоположних і взаємопов’язаних аспекти: аналіз фінансового стану підприємства та аналіз фінансових результатів. Отже, джерелами інформації, що використовується в даній роботі є: баланс підприємства, звіт про фінансові результати та їх використання, звіт про затрати на виробництво продукції, робіт та послуг та інші.

Економічний аналіз господарської діяльності проводиться за 3 роки: з 2005 по 1.04.2007рр. За останній рік випуск товарів народного споживання по ДП “Пантера” значно збільшився, а тому і зросла товарна продукція в діючих оптових цінах. В наступній таблиці буде показаний основний асортимент ДП “ Пантера ” та виробництво основних видів промислової продукції.

Таблиця 2.1 - Виробництво основних видів промислової продукції ДП“Пантера ”

Види продукції, що виробляється підприємством Один. вим. 2005р. 2006р. 2007р. 2007р. % до 2006р.
Колготи Т.шт. 400,2   836,4 1,16
Носки Т.шт. 801,6 820,6 1000,8 1,22
Підколінки Т.шт. 598,2 638,4 862,8 1,35
Всього Т.шт.       1,24

 

Таким чином, виробництво основних видів продукції у 2007 році збільшилося у порівнянні з 2006 роком на 2,4%. Внаслідок цього збільшився випуск у оптових та вільновідпускних цінах (див. табл. 2).

 

 

Таблиця 2.2 - Динаміка виробництва продукції [тис.грн.]

 

Основні показники 2005р. 2006р. 2007р. 2007р. в % до 2006р.
Товари народного споживання 25298,8 29446,2 10558,6 143,4
Послуги 240,6 310,2   271,4
Вартість продукції, робіт та послуг 2947,4 36927,6   112,3
Випуск продукції в натуральному виразі   32439,6 37030,2 114,2

 

Отже, випуск товарів народного споживання збільшився у 2007 році в порівнянні з 2006 роком на 43,4%, а товарна продукція в порівняних цінах збільшилась на 12,3%. Відбувається тенденція до поліпшення фінансового стану підприємства. Це пояснюється ритмічністю виробництва, а також зростанням попиту на панчішні вироби.

А зараз проведемо аналіз балансу діяльності підприємства. Правильне використання основних засобів передбачає значне покращення використання обладнання і підвищення його продуктивності з метою підвищення об’єму продукції, що випускається, підвищення рівня рентабельності. Всі основні засоби, що знаходяться в розпорядженні підприємства, є його власністю.

 

Таблиця 2.3 - Основні засоби та інші позаоборотні активи [тис.грн.]

     
на початок року на кінець року на початок року на кінець року на початок року
20275,0 20510,0      

 

Необхідність у власних оборотних засобах визначається на основі нормативів сировини, палива, незавершеного виробництва, готової продукції, які необхідні для забезпечення ритмічності процесу виробництва і реалізації продукції.

Згідно балансу, виробничі запаси та затрати складають:

2005рік - 5348,0 тис.грн.

2006рік - 4650 тис.грн.

2007рік - 5315 тис.грн.

Таким чином, протягом трьох років підприємство було забезпечене власними оборотними засобами, тобто вони забезпечували процес виробництва і реалізації продукції. Ця потреба носить постійний характер і тому поповнюється постійними джерелами (за рахунок власних і прирівняних до них засобів). У випадку виникнення додаткових потреб в оборотних засобах підприємство покриває їх тимчасовими засобами за рахунок короткострокових кредитів в банку. До джерел власних оборотних засобів відносяться:

- статутний фонд;

- прибуток, який залишається в розпорядженні підприємства після обов’язкових платежів та вкладів.

Джерелами засобів, прирівняних до власних, є стійкі пасиви. Це:

1. Кредитори по оплаті (продукції).

2. Заборгованість робочим та службовцям по заробітній платі з відрахуванням на соціальне страхування.

3. Заборгованість постачальникам за неоплаченими поставками.

4. Засоби амортизаційного фонду та запаси матеріалів для капітального ремонту.

Ці види заборгованості мають постійний характер, хоча засоби, отримані підприємством із перерахованих джерел не є власними.

Для аналізу залишків незавершеного виробництва необхідно ознайомитися з актами інвентаризації. Для визначення розміру запасів можна залишок порівняти з лімітом затрат за даними лімітних карт або фактичними затратами на виробництво цього виду матеріалу.

Проаналізуємо ІІІ розділ балансу “Грошові засоби, розрахунки та інші активи”.

Таблиця 2.4 - Грошові засоби, розрахунки та інші активи [тис.грн.]

     
на початок року на кінець року на початок року на кінець року на початок року
1553,0 1285,0      

 

Можна зробити висновок про те, що розрахунки з дебіторами за товари відгружені і неоплачені в строк на кінець як 2005 року, так і 2007 року збільшуються. Дебіторська заборгованість є причиною погіршення фінансового стану підприємства, так як йому важче маневрувати засобами із-за тимчасового надходження поза оборотом. Що стосується кредиторської заборгованості, то вона деякий час штучно поповнює фінансові ресурси. І дебіторська, і кредиторська заборгованості роблять уязвимими господарські розрахунки. Дебіторська заборгованість породжує ланцюг неплатежів. Якщо вона знижується, то це говорить про те, що підприємство приймає міри по її стягненню, а збільшення – послаблення фінансової роботи.

Значну вагу в складі джерел засобів підприємства займають позичені, в тому числі кредиторська заборгованість. Що стосується кредиторської заборгованості, то в період з 2005 року по 2007 рік вона дещо знизилась.

 

Таблиця 2.5 - Стан кредиторської заборгованості за 2005-2007 рр. [тис.грн.]

Розрахунки з кредиторами      
на поча-ток року на кінець року на поча-ток року на кінець року на початок року
1. За товари, роботи та по- слуги 2. З бюджетом   3. З позабюджетними платежами 4. По страхуванню 5. По оплаті праці 6. З іншими кредиторами Всього                         -         -  

 

В складі і структурі кредиторської заборгованості відбулися зміни. Зросла заборгованість за позабюджетними платежами, якщо порівнювати 2005 рік і 2007 рік, то вони зросли приблизно в сім раз, також зросла заборгованість по страхуванню. В зв’язку з цим зменшилась питома вага всіх інших видів кредиторської заборгованості.

Таблиця 2.6 - Зведені дані по кредиторській і дебіторській заборгованості за 2005-2007 рр. [тис.грн.]

Рік Дебіторська заборгованість Кредиторська заборгованість
На початок року на кінець року на початок року на кінець року
2005 2006        

 

Розглядаючи зведену таблицю кредиторської та дебіторської заборгованості за період з 2005 по 2007 рік можна сказати, що кредиторська заборгованість має тенденцію до зростання і в 2005 році вища майже в 3 рази, ніж дебіторська заборгованість в 2007 році. Взаємні неплатежі очевидні. При виникненні тимчасових труднощів банк надає короткострокові кредити для розрахунків з постачальниками. За іншими кредиторами та дебіторами на підприємстві складається список, в якому відображаються дати і причини заборгованості. При аналізі розрахунків з організаціями необхідно встановити чи є прострочені платежі в бюджет. Таким чином, протягом трьох років ДП “Пантера ” працювало ритмічно і було забезпечене власними оборотними засобами.

Підвищення ефективності виробництва можливе лише тільки на основі раціонального використання природних, матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, усунення надлишкових витрат і збитків. Загострюється увага на раціональному використанні кожної хвилини робочого часу, кожної машини і механізму, кожного кілограму сировини та палива. Акцент, очевидно, мусимо ставити на маркетинг, адже зараз основна увага повинна ставитись не на те, що підприємство хоче виробляти, а орієнтуватись на споживача через призму своїх фінансових та конкурентних можливостей. ДП “Пантера має достатньо високий рівень конкурентоспроможності.

Щоб обгрунтувати можливості нашого підприємства, проаналізуємо далі забезпеченість підприємства основними засобами. Вартість основних фондів зросла на 1539 тисяч гривень у порівнянні з 2006 роком, коли вона була 31695 тисяч гривень. Причиною цього стало введення нового устаткування і обладнання у процес виробництва.

 

 

Таблиця 2.7 - Аналіз зношення основних фондів

Показники один. вим. на початок 2005 року на кінець 2006 року зміни за період (+,-)
Початкова вартість основних засобів   Зношення основних засобів під час їх експлуатаціі   Ступінь зносу основних засобів Кзн   Ступінь придатності основних засобів Кпр тис. грн.   -   -   -       54,3   45,7       54,5   45,5 +1539     +907   +0,2   -0,2    

 

Таким чином, основні фонди підприємства не в кращому технічному стані, тому що Кзн > Кпр.

Одним із найважливіших узагальнюючих показників ефективності використання основних фондів є фондовіддача. Так у 2005 році вона склала 0,51, а у 2007 році – 0,78. Це є позитивним показником.

Фондоозброєнність праці (Ф0) обчислюється формулою:

Sсер

Ф0 = --------- (2.1)

И

де И - середньоспискова чисельність промислово-виробничого персоналу, чол.;

Sсер - середньорічна вартість основних фондів, грн.

Ф0 = 280/183= 1.53 чол/грн.

 

Таблиця 2.8 - Амортизація основних фондів за 2006-2007 рр

Показники на кінець 2006 року на кінець 2007 року відхилен-ня, %
1. Товарна продукція в діючих цінах, тис.грн. 2. Амортизація, тис.грн. 21727,8 14878,2 146,0 238,9

 

Система показників фінансових результатів включає в себе не тільки абсолютні, але й відносні показники ефективності господарювання. До них відносяться показники рентабельності. Чим більший рівень рентабельності, тим вища ефективність господарювання підприємства, як самостійного товаровиробника.

Аналіз прибутковості ДП “Пантера ” проводиться за допомогою таблиці 2.9.

Таблиця 2.9 - Основні показники прибутковості за 2003-2004 рр

Показники один. вим. 2005р. 2006р. 2007р. Відхилення 2007р. до 2006р.
Виручка (валовий дохід), тис. грн. 14306,0     142,0
Податок на добавлену вартість, тис. грн. 2575,0 309,3 442,4 143,0
ПДВ, у % до виручки % 18,4 16,5 16,7  
Собівартість реалізованої прод., тис. грн.       127,8
Собівартість, у % до виручки %   90,8 75,6 67,7  
Прибуток від реалізації тис. грн. 1704,8     269,1
Рівень рентабельності % 8,5 11,0 23,1  
Прибуток від реаліза-ції, у % до виручки %     8,2 15,6  
Балансовий прибуток тис. грн. 1083,3     132,6
Платежі до бюджету тис. грн. 514,1      
Чистий прибуток тис. грн. 569,2     94,4

 

Проаналізувавши дані таблиці, можна зробити висновок, що підприємство отримало кращий результат у 2007 році в порівнянні з 2006 роком. Так, балансовий прибуток збільшився на 248,5 тис.грн., а в порівнянні з 2005 роком збільшився на 468,3 тис.грн.

Чистий прибуток носить динамічний характер. З 2005року по 2006 рік він зріс на 298,4 тис.грн., а ось в 2007 році він зменшився на 32,5 тис.грн. Це свідчить про те, що підприємству потрібно переосмислити свою роботу, що пов’язана із маркетинговою діяльністю, адже підприємство (про що свідчать дані звітності) має можливості щодо нарощування виробництва і отримання комерційного успіху від господарської діяльності.

Одним із основних показників правильного ведення господарства є систематичне зменшення собівартості в загальних затратах і, відповідно, збільшення частки чистого прибутку. Для цього використовуємо форму №5-с “Звіт про затрати на виробництво продукції, робіт, послуг”. Дані наведемо в таблиці 2.10

 

Таблиця 2.10 - Затрати на виробництво продукції, робіт, послуг [тис.грн.]

Показники 2005р. 2006р. 2007р.
Вартість продукції, робіт, послуг   16219,8 18515,1
Затрати на виробництво в т.ч. матеріальні затрати затрати на оплату праці відрахування на соцстрах інші витрати собівартість виробленої продукції   798,2     18515,1

 

Як видно з таблиці собівартість продукції дещо зросла і в зв’язку з цим керівництву ДП “Пантера” необхідно докласти максимум зусиль, щоб зупинити ріст та знизити її величину. Основними напрямками зниження собівартості є:

1. Підвищення технологічного рівня виробництва та праці;

2. Зміни структури і об’єму продукції.

У випадку зниження собівартості сума прибутку підприємства збільшиться, так як між розмірами величини прибутку і собівартості існує обернена функціональна залежність. Необхідним елементом аналізу є аналіз динаміки балансового прибутку (див. табл. 2.11).

 

Таблиця 2.11 - Динаміка балансового прибутку

    Показники 2005рік 2006рік 2007рік відхи-лення 2007р. до 2006р.
сума, тис. грн. питома вага до балансо-вого при-бутку сума, тис. грн. питома вага до балансо-вого при-бутку сума, тис. грн. питома вага до балансо-вого при-бутку
Прибуток від реалізації товарів, робіт, послуг   1704,8   157,5     101,2     205,4  
Прибуток від іншої реалізації     55,3     29,5     19,6  
Прибуток від позареалізаційних операцій   21,5   1,98   -   -     115,0  
Балансовий прибуток   1083,3   -     -     -  

 

Горизонтальний аналіз абсолютних показників, наведених в таблиці, показує, що підприємство отримало балансового прибутку більше у 2007році, як у 2006році, збільшилися прибутки від поза реалізаційних операцій. Це є позитивним результатом, адже це свідчить про те, що на нашому підприємстві є фінансова можливість проведення маркетингової роботи, чим займається служба маркетингу.

Аналіз структури прибутку (вертикальний аналіз) надає змогу встановити, від яких прибутків, в порівнянні з минулим роком, підприємство отримало задовільний фінансовий результат.

Одним із елементів аналізу є дослідження результатів фінансової діяльності та напрямків використання прибутку. Для наглядності результатів заповнюється наступна таблиця.

Таблиця 2.12 - Використання прибутку

Показники   2005р. 2006р. 2007р. Відхилен-ня 2007р.до 2006р. (+,-)
сума тис. грн. % до чистого прибутку сума тис. грн. % до чистого прибутку сума тис. грн. % до чистого прибутку
Балансовий прибуток 1083,3            
Використання прибутку:              
- Платежі до бюджету             +562
- Чистий прибуток             -65
-Відрахування в резервний фонд     -   -   -
- Виробничий розвиток       23,4   11,9 -142
- Соціальний розвиток       42,3   51,0 +69
- Заохочування       0,3   0,5 +1
- Дивіденди -   - - - - -
- Вилучення виручки -   - - - - -
- Інші цілі:       57,7   36,8 +220
штраф, пені, неустойки             -22
нестачі, крадіжки, псування цінностей             -5

 

Підприємство має великі витрати на соціальну сферу, а також інші цілі. Так, коли підприємство спрямувало на виробничий розвиток 11,9% чистого прибутку, то на соціальний розвиток – 51,0%, а на інші цілі – 81,1%. До того ж, на підприємстві відсутні джерела поповнення власних оборотних коштів для ведення нормальної господарської діяльності.

Показники рентабельності визначають фінансові результати стосовно отриманого доходу від реалізації, а також залучення власного майна і капіталу. До того ж для визначення показників застосовується характеристика нетто процесу, тобто чистий прибуток.

 

1.Рентабельність продукції (Рпр) визначається як відношення чистого прибутку до виручки від реалізації.

2006рік 2007рік

Рпр = 1166/18701=6,22% Рпр=1101/26550=4,1%

 

2. Рентабельність майна (Рм) визначається як відношення чистого прибутку до загальної суми господарських коштів.

2006рік 2007рік

Рм = 1166/2108=5,3% Рм=1101/23668=4,7%

 

3. Рентабельність власного капіталу (Рвк) визначається як відношення чистого прибутку до розміру власного капіталу.

2006рік 2007рік

Рвк =1166/15803=7,4% Рвк=1101/15257=7,2%

Всі три розглянуті показники тісно пов’язані, тому що по черзі відносяться до виручки від реалізації продукції, послуг, вартості залученого майна та власного капіталу підприємства.

Дані показники повинні розглядатися в динаміці виробництва по періодах звітності. Співвідношення даних показників повинно бути таким:

Рпр < Рм < Рвк.

Насправді, показники становлять:

2006р Рпр > Рм < Рвк

2007р Рпр < Рм < Рвк.

Аналіз рівня рентабельності підприємства поданий у таблиці 2.13.

Таблиця 2.13 - Аналіз рівня рентабельності, %

Показники     Відхилення у %
Рентабельність реалізованої продукції 6,2 4,1 -2,1
Рентабельність майна 5,3 4,7 -0,6
Рентабельність власного капіталу 7,4 7,2 -0,2

 

Отже, рівень рентабельності у 2007році значно нижчий, ніж у 2006.

Рентабельність основної діяльності (Род) визначається як відношення чистого прибутку до витрат на виробництво продукції.

 

2006рік 2007рік

Род =1166/14066=8,3% Род=1101/17976=6,1%

 

Період окупності власного капіталу визначається як відношення середньої величини власного капіталу до чистого прибутку.

2006рік 2007рік

Овк =15803/1166=13,6% Овк=15257/1101=13,9%

Таким чином, період окупності власного капіталу у 2007 році довший як у 2006році.

А зараз, щоб більш детальніше охарактеризувати можливості ДП “Пантера ”, розглянемо ряд деяких відносних показників фінансового стану підприємства.

Таблиця 2.14 - Основні фінансово-економічні показники та коефіцієнти

Показники та коефіцієнти Нормативне значення    
Коефіцієнт покриття Коефіцієнт забезпечення влас-ними коштами Коефіцієнт автономії Коефіцієнт фінансової стабіль- ності Коефіцієнт оборотності оборот- них засобів Час обороту оборотних засобів Час обороту запасів більший одиниці   більший 0,1 більший 0,5   більший одиниці   збільшення зменшення зменшення 1,2   0,11 0,64   2,5   2,2 1,301   0,13 0,71   1,9   2,8

 

Характеризуючи даніпоказники, можна зробити висновок, що в цілому наше підприємство фінансово стійке.

Позитивне те, що підприємство працювало безперервно. При цьому став помітний зріст у виробництві, збільшився випуск продукції, а також зріс обсяг товарної продукції, збільшилась рентабельність як виробленої продукції, так і реалізованої продукції у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Проте, зменшився випуск окремих видів продукції, негативним показником є погані розрахунки клієнтів, велика дебіторська заборгованість. Отже, основним завданням ДП “Пантера” є зменшення собівартості, поповнення доходної частини бюджету, збільшення реалізації продукції, покращення якості ниток, розширення ринків збуту. Тому нашому підприємству необхідно проводити маркетингову роботу, чим займається служба маркетингу на підприємстві.

 

2.3 Аналіз маркетингової діяльності на підприємстві

2.3.1 Оцінка діяльності служби маркетингу

 

Відділ маркетингу на підприємстві “Пантера ” є структурним підрозділом підприємства і підпорядковується заступнику директора з питань маркетингу та збуту продукції. структуру та штат відділу затверджує директор у відповідності з типовими структурами апарату управління та нормативами чисельності і має такий вигляд:

Заступник директора з маркетингу та збуту
начальник відділу маркетингу
спеціаліст по зовнішньо-економічним зв’язкам
товарознавець
спеціаліст по товароруху в Україні

Рисунок 2.10 - Структура відділу маркетингу на ДП “Пантера”


Основними завданнями, які стоять перед відділом маркетингу на підприємстві є:

1) вивчення кон’юнктури ринку;

2) техніко-економічне прогнозування;

3) вивчення та аналіз споживчого попиту;

4) формування попиту;

5) проведення комплексу рекламних заходів.

Відділ маркетингу вивчає і формує попит на продукцію, пристосовує до нього виробництво, вибирає оптимальний канал поставки продукції споживачам, стимулює збут продукції. Крім цього, проводить вивчення сильних і слабких сторін конкурентів; систематичне вивчення потенціалу ринку та запитів споживачів продукції. При цьому, дякуючи конкретній інформації від споживачів продукції, з врахуванням даних про стан ринку, визначає сильні та слабкі сторони підприємства, аналізує ситуацію для задоволення запитів споживачів краще від конкурентів з більш низькою ціною. Проводиться вдосконалення продукції, покращення якості, її привабливості.

Все це проводиться для того, щоб:

1. Визначити майбутній облік підприємства, визначення цінностей та норм і майбутніх завдань із виробництва панчох, його цілі.

2. Визначення процесів розвитку підприємства, готовності до адаптації в процесі розвитку, культура виробництва, яка сприяє цим процесам, вивчення економічного ризику.

3. Визначення сильних сторін свого підприємства та слабких сторін конкурентів, концентрація уваги на вирішенні проблем, які не можуть вирішити конкуренти або вирішують погано; визначення систем інформації про конкурентів.

4. Визначення проблем споживачів; визначення проблем ринку; які умови ринку підприємство може виконати краще, ніж раніше.

5. Визначення проблем покращення обслуговування споживачів; покращення якості та зовнішнього вигляду виробів; збереження індивідуальності підприємства та його виробів.

6. З метою формування попиту на продукцію відділ маркетингу організовує товарну рекламу, тобто пропаганду споживчих якостей та послуг.

Відділ маркетингу на ДП “Пантера” представляє підприємство на оптових ярмарках, виставках, веде переговори про заключення угод, контрактів на поставку продукції на експорт, прямі поставки, бартер.

Крім того, вносить на розгляд затверджені пропозиції про ефективну організацію системи товароруху по збуту продукції, вносить рекомендації про покращення реклами, вимоги до якості.

Крім того, маркетингова служба займається стратегічним маркетингом, який був спрямований на вибір товарних ринків, на яких фабрика володіє конкурентними перевагами, та на прогноз загального попиту на кожному із цільових ринків. Виходячи з цього прогнозу, оперативний маркетинг встановлює цілі із завоювання частки ринку, а також маркетинговий бюджет, необхідний для їх досягнення.

На підприємстві цілі із завоювання частки ринку розробляє директор із питань маркетингу і збуту продукції, а розробкою маркетингового бюджету займається фінансова група підприємства.

Порівняння цілі із завоювання частки ринку та прогнозу загального попиту по кожному ринку товару дозволяє розробити завдання по продажу як по обсягу, так і по обороту, у відповідності із вибраною ціновою політикою. Всім цим займається планово-економічний відділ, тобто він розробляє довгострокові та поточні плани маркетингу по кожному виду продукції, підготовлює річні плани та прогноз об’єму продаж по кожному виду продукції.

Відділ маркетингу бере участь в управлінні науково-дослідною роботою та виробництвом за допомогою участі в розробці комплексної програми науково-дослідної роботи, складання дослідної партії зразків, аналіз якості виготовлення продукції.

З точки зору втілення комунікацій та обміну в умовах ринкової економіки очевидно, що, не дивлячись на теперішній зріст, маркетинг не є новим видом діяльності, так як охоплює завдання, які існували завжди і так чи інакше розглядались в любій системі, основою якої є вільний обмін. На підприємстві існує організаційний маркетинг – робиться акцент на концентрацію продажу. Пріоритетна ціль маркетингу – це створення ефективної комерційної організації. Завдання полягає в тому, щоб виявити і організувати ринки для виготовлених товарів. Що стосується організаційної структури, то у відділі маркетингу існує група з продажу. Завданням групи з продажу є формування торгової мережі, організація фізичного збуту, реклама та просування. Група також займається програмами дослідження ринку, які набувають великого значення.

Для забезпечення досягнення цілей виконання всі функції підприємства мають узгоджуватися. Однак, на практиці при їх здійсненні виникають внутрішні конфлікти. Це відбувається або через розходження у поглядах на те, що краще відповідає інтересам підприємства, або через відмінність інтересів, через стереотипи й упередження, що існують в структурних підрозділах.

На підприємстві в умовах маркетингової орієнтації кожна функція має працювати на задоволення клієнта.Тому всім підрозділам необхідно працювати спільно, щоб задовольнити потреби й очікування клієнтів.Віце-президент із маркетингу повинен, по-перше, координувати внутрішню маркетингову діяльність підприємства і, по-друге, координувати маркетинг та інші функції - фінанси, виробництво.

 

 

Взаємовідносини відділу маркетингу з іншими підрозділами підприємства:

1. З планово-екномічним відділом:

- надає планово-економічному відділу інформацію про попит на продукцію підприємства, пропозиції про ціноутворення;

- отримує показники об’ємів виробництва продукції, її номенклатуру на поточний рік, розрахунки планів виробництва на поточний рік за асортиментом, калькуляції собівартості продукції, зміни в собівартості.

2. З відділом збуту:

- надає інформацію про попит на продукцію підприємства

- отримує дані про збут продукції.

3. З центральною бухгалтерією:

- отримує дані про затрати на виробництво, прибуток, збитки, звітні дані про відгружену продукцію в грошовому виразі та в натуральному виразі.

4. З відділом матеріально-технічного забезпечення:

- отримує дані про сировину та матеріали, які надходять із-за кордону (для взяття їх під митний контроль).

5. З художньою лабораторією:

- отримує план впровадження нових малюнків виробів.

На підприємстві частина функцій відділу маркетингу виконується іншими відділами, такими як: планово-економічним відділом, фінансовою групою, відділом збуту, директором з питань маркетингу та збуту продукції, відділом матеріально-технічного забезпечення.

Таким чином, можна зробити висновок про те, що маркетингова робота на підприємстві надзвичайно складна і потребує проведення комплексу робіт.

 

Таблиця 2.15 - Схема маркетингової роботи на ДП “Пантера ”

 

І. Маркетингові дослідження
1.Вивчення підприємницького середовища 2. Комплексне дослідження ринку 3. Оцінка можливостей ринку
4. Цільовий ринок
ІІ Маркетингова програма
1. Огляд і прогноз ринку 2. Цілі виходу на ринок
3. Стратегія виходу на ринок 4. Планування асортименту
5. Цінова політика 6. Збутова політика
7. Кадрова політика 8. Бюджет витрат
9. Оцінка ефективності 10. Комунікаційна політика
11.Контроль  
ІІІ. Складання виробничої програми, ув’язка діяльності всіх служб підприємства
  Прийнятий до виробництва асортимент, кількість продукції та строки Розробка нового товару
Рішення техн. і орг. завдань Вибір ідеї Відбір і дії Генер. ідея Завдан-ня
ІV. Досліджуваний взірець
  Пробні платежі Лабо-ратор. тесту-вання Серій-не ви-робництво  
V. Комунікаційна політика V. Комунікаційна політика
Реклама
Персональний продаж
Реклама Виставки
Виставки Ярмарки
Ярмарки Стимулювання збуту
Товарний знак  
Стимулювання збуту Упаковка
Техобслуговування Техобслуговування
Сервісна політика Сервіс
VІ. Канали збуту
Споживачі
                       

 

Дана таблиця показує, що ефективність маркетингу на ДП “Пантера ” в цілому залежить від уміння виробничих служб технічно втілити специфічну потребу покупців в рентабельний продукт з ціною, зручну для споживача, та від можливості маркетингового відділу реалізувати той обсяг продукції, що забезпечить підприємству отримання прибутку, необхідного для розширеного відтворення. З останнім тісно пов’язане рішення проблеми зниження затрат у сфері обігу. Воно досягається, з однієї сторони, шляхом скорочення витрат, пов’язаних з реалізацією, зберіганням і створення виробничих запасів, а з другої -– за рахунок оптимальної швидкості товароруху і послуг від підприємства до споживачів

.

2.3.2 Аналіз товарної, цінової та комунікативної політики

 

Товар - усе, що може задовольнити потреби, що пропонують ринку з метою приведення уваги, придбання, використання або споживання.

За часом користування товари звичайно поділяють на дві групи:

-вироби тривалого користування;

-вироби короткострокового користування.

Послуги - дії, результатом яких є який-небудь виріб або той або інший корисний ефект.

Вироби короткострокового користування і послуги у наслідок досить частих контактів покупця і продавця дозволяють, одного разу задовольнивши покупця якістю товару, зробити його постійним клієнтом свого підприємства. Якщо придбання виробів короткострокового користування і послуг добре організоване і не потребує від покупця великих зусиль, то феномен прихильності до товарів одного і того ж підприємства виникає швидко і потребує порівняно незначних зусиль для його підтримки.

 

Товарна політика в системі маркетингу охоплює:

-формування товарного ассортименту відповідно до запиту споживачів;

-забезпечення конкурентоспроможності товарів;

-визначення товарних стратегій відповідно до стадії житєвого циклу товарів;

-політику нововведень;

-визначення товарної марки, упаковки і сервісу;

-позиціювання товарів.

На підприємствах роботу з кожною ассортиментною группою товарів проводять один або група працівників, які ухваляють рішення відносно товарного ассортименту.

Широту товарного ассортименту визначають передусім метою, яку підприємство ставить перед собою. Ассортимент вважається вузьким, якщо можна збільшити прибуток, доповнивши його новими виробами. Асортимент вважається досить широким, якщо прибуток можна збільшити, виключивши з нього ряд виробів. Підприємства, прагнуть до завоювання більшої частки ринку, дбають, звичайно, про широту товарного асортименту. Вони не надають особливого значення прибутковості товарів, які випускають самі. Підприємства, зацікавленні у високій прибутковості, мають значно вужчий асортимент прибуткових виробів.

Якщо підприємство має кілька асортиментних груп товарів, то це визначають як товарну номенклатуру.

Планування асортименту - постійний процес і одна з найважливіших функцій маркетингу. Як підкреслюють фахівці, мистецтво планування асортименту продукції полягає в умінні втілювати традиційні або розкривати технічні і матеріальні можливості виробника у виробі. Тож послуги, які мають певну споживчу цінність, задовольняють покупця і приносять прибуток підприємству.

Покупці шукають не самі вироби, а передусім ті переваги, які вони можуть отримати від володіння ними.

У процесі планування асортименту товарів керуються, по-перше, можливостями самого підприємства. Враховуються виробничі ресурси, фінансові можливості, система збуту продукції, кваліфікація кадрів. По-друге, беруть до уваги потреби ринку. Йдеться про потреби в товарі, про споживчі властивості продукції, про потреби потенційних споживачів, про мотивацію вибору товару. Унаслідок зіставлення інформації про можливості виробництва і ринкових потреб асортимент пристосовують до окремих сегментів ринку, розробляють нові товари, модифікуючи вироби, визначають рентабельність і собівартість продукції.

Просування - це формування і використання стратегічних і тактичних засобів, спрямованих на формування, переконання, стимулювання покупців і громадськості з метою активізації продажу, створення позитивного іміджу підприємства і його товарів.

Комплекс просування (комплекс маркетингових комунікацій)є оптимальним поєднанням його основних елементів:реклами, паблісіті, стимулювання збуту, особистого продажу і прямого маркетингу.

Концепція комунікативності – один з нових напрямків в теорії і практиці маркетингу передбачає, що фірма має налагоджувати і підтримувати необхідні зв’язки з ринком, покупцями, громадськістю, які прямо або опосередковано впливають на її діяльність. В основі цієї комунікативності, принципова схема побудови якої передбачає такі елементи: джерело повідомлення; повідомлення; канали повідомлення; аудиторія; реакція у відповідь; зворотній зв’язок; перешкоди.

Розробка системи просування складається з наступних етапів: визначення потенційного сегмента споживачів та стану готовності покупців; визначення цілей просування; розробка повідомлення; визначення інформації; визначення загального б’юджету на просування товарів та послуг підприємств; визначення комплексу-мікс; оцінка комплексу просування, збір та оцінка інформації отриманої через канали зворотного зв’язку.

Останнім часом отримали розвиток нові форми комунікації: спонсоринг, продукт-плейсмент, брендінг. Спонсоринг – спонсорська діяльність фірми, заснованої на взаємній вигоді, яка є інтерактивною формою відносин за допомогою реклами, стимулювання збуту, паблік рилейшинс, особистого продажу. Продукт-плейсмент - це форма просування товару за допомогою ефективного використання реклами товарів в кіно-, відео- і телепередачах з метою поліпшення його комерційного успіху. Брендинг – це діяльність з розробки, реалізації та управління брендом.

Інтегрована маркетингова комунікація – це концепція планування маркетингових комунікацій, яка виходить з необхідності оцінки стратегічної ролі їх окремих напрямів і пошуку оптимального поєднання для забезпечення чіткості, послідовності і максимізації впливу комунікаційних програм за допомогою несуперечливої інтеграції всіх окремих звернень.

Реклама – це неособиста форма комунікації з потенційним покупцем за допомогою засобів масової інформації з метою формування знання, преференції і переконання необхідності купівлі товарів, яка має чітке джерело фінансування.

Головна мета реклами – формування (збільшення) попиту на товар, розширення (утримання) частки ринку та підвищення ефективності діяльності підприємства.

Реклама як процес включає чотири елементи: рекламодавці; рекламні організації, підприємства, агентства; засоби реклами; споживачі реклами.

Закони реклами – це стійкі відносини і зв’язки, що склалися в рекламній діяльності між виробниками і споживачами. Об’єктивна основа реклами полягає в тому, що реклама надає рівні права і можливості донесення до масового споживача об’єктивної інформації про фірму та її продукцію.

Розробка рекламної програми включає наступні етапи: визначення цілей; постановка задач; вибір рекламної стратегії; розробка бюджету; ухвалення рішення про рекламне звернення, засоби реклами; оцінка ефективності реклами.

Паблік рилейшнз – це некомерційна форма комунікації, зусилля, які плануються на тривалий період часу та переслідують мету – налагодження і підтримку доброзичливих відносин і взаєморозуміння між фірмою та громадськістю. Форми паблік рилейшнз: публікації, новини, виступи, участь в громадській діяльності, засоби ідентифікації.

Прямий маркетинг – це прямі комунікації з відібраним покупцем, часто у формі індивідуалізованого з метою отримання негайного відгуку або здійснення операції.

Розрізняють такі форми прямого маркетингу: традиційні (індивідуальний продаж, прямий маркетинг поштою, маркетинг за каталогом, телефонний маркетинг); нові (телемаркетинг прямого відгуку, купівлі в інтерактивному режимі).

Індувідуальний продаж є найбільш поширеною формою прямого маркетингу.

Прямий поштовий маркетинг включає: поштову розсилку листів, рекламних матеріалів, зразків товарів, буклетів та інших “крилатих продавців” потенційним покупцям за адресами зі списків розсилки.

Маркетинг за каталогом – це метод прямого маркетингу з використання каталогів товарів, які розсилаються покупцям поштою або продаються в магазині.

Телефонний маркетинг – це використання телефону як засобу прямого продажу товарів покупцям.

Телемаркетинг прямого відгуку – це маркетинг товарі і послуг за допомогою рекламних телевізійних та відеороликів, програм із використанням елемента зворотного зв’язку: номером телефону, який дає змогу покупцям безкоштовно звернутися за більш докладною інформацією.

Інтерактивний маркетинг, або купівлі в інтерактивному режимі, є формою прямого маркетингу, яка швидко розвивається і передбачає використання каналів зв’язку в режимі реального часу і засобів торгівлі.

Інтегрований прямий маркетинг передбачає використання множинних засобів доставки маркетингових повідомлень і багатоступінчастих рекламних кампаній.

2.3.3 Організація збуту на підприємстві

Продаж товару - особисте ділове спілкування продавця і покупця щодо якості та ціни товару, спрямоване на передавання продавцем товару покупцеві за грошову оплату.

Збут - комплекс після виробничих операцій, які здійснюють юридичні та фізичні особи з моменту виготовлення продукції до її продажу покупцеві за грошову оплату.

До таких операцій належать доробка, сортування, фасування, пакування, транспортування, складування, доставка до оптових та роздрібних покупців і продаж.

Канал збуту - шлях товару від безпосереднього виробника до споживача, в тому числі оптових та роздрібних торговців.

Цей шлях забезпечують окремі організації, люди. Розрізняють канали: нульового рівня (коли продаж товару кінцевому споживачу здійснюється самим виробником); однорівневий (коли між виробником і покупцем існує роздрібний продавець); дворівневий (коли між виробником і покупцем послідовно розміщуються оптовий і роздрібний продавці). В Україні в першій половині 90-х років між виробником і споживачем налічувалося до п’яти посередників, внаслідок чого зросла ціна на товар.

Оптовий продавець - фізична або юридична особа, яка купує великі партії товарів у виробників і продає їх роздрібним торговцям або споживачам.

Цей процес здійснюється через певну мережу оптових і дрібнооптових покупців-посередників.

Роздрібний торговець - фізична або юридична особа, яка купує товар у виробника або оптового продавця продає його кінцевому споживачеві.

Продавати товар може комісіонер, який має склад з товарами і продає їх від свого імені, але за рахунок підприємства-виробника, і позбавлений прав власності на них.

Безпосередній збут - збут товарів, за якого між виробниками і споживачами відсутні посередники.

Формою безпосереднього і опосередкованого збуту є реалізація товарів телефоном. У цьому разі виробник розсилає поштою споживачам каталоги, в яких наведено зразки товарів, ціни на них. В останні роки зростає частка торгівлі через Інтернет. Споживач замовляє телефоном певну кількість необхідних йому товарів, надсилає на адресу продавця документ про оплату замовлення, отримує підтвердження і товар.

Дочірнє підприємство “Пантера” – підприємство, яке володіє передовими технологіями як: машини для покраски продукції, що надає виробам надзвичайну яскравість. Продукція розрахована на масового покупця.

Підприємство поставляє панчішні вироби для реалізації в асортименті виробника:

- колготи жіночі;

- підколінки жіночі;

- шкарпетки жіночі;

На підприємстві освоєно ряд нових виробів, що призвело до структурних змін в асортименті. Більше випускається художніх виробів. З метою поліпшення збуту виробів впроваджені нові малюнки. Зокрема:

1. Колготи “Ромбік”;

2. Підколінки “Cітка”;

3. Шкарпетки “Сітка”;

4. Колготи “Полоска”;

5. Колготи “Сітка ”;

6. Підколінки “Полоска”;

У процесі планування випуску продукції підприємство досліджує і розробляє упаковку.

До упаковки пред’я вляються певні вимоги з погляду дизайну, екологічності, стандартизації.

Із зростанням масовості торгівлі, рівня самообслуговування упаковку стали розглядати як інструмент маркетингу. У наш час це найважливіший елемент стратегії розробки товару підприємством, який може бути складовою самого товару.

Витрати на упаковку складають в середньому 10% роздрібної ціни товару в цілому на рік. Рішення щодо упаковки мають задовольнити як канали збуту, так і кінцевих споживачів.

Рідким, гранульованим та іншим продуктам, що не тримають форму, упаковка надає потрібного об’єму і форми. Упаковка також захищає товар під час транспортування, зберігає від впливу світла, вібрації.

Упаковка - важливий засіб комунікації зі споживачем. Вона демонструє марку, виділяє склад і спосіб використання, містить образ марки, виділяє її через дизайн, колір, форму і матеріали. Вона повинна бути інструментом просування, адже це остання форма товару, яку бачить покупець, перш ніж ухвалити рішення про купівлю.

Підприємству необхідно враховувати вимоги каналів збуту і використовувати упаковку, що полегшує транспортування, обіг і зберігання. Вона має бути міцною і функціонувати досить довго; підходити до обладнання і вітрини дилерів; мати місце для нанесення ціни; полегшувати інвентарний контроль за допомогою нанесення на ярлики штрихових кодів.

Говорячи про упаковку панчішної продукції, то маркетингова служба бере участь у розробці та дизайні пакетів, які мають високі технічні властивості і дозволяють зберігати панчохи при перевезенні цілим, мають гарний, привабливий вигляд і обрамлені торговою маркою даного підприємства.

Підприємство постійно приймає участь у ярмарках. Проводиться рекламна робота в засобах масової інформації (преса, місцеве радіо), проводиться передсвятковий розпродаж зі знижкою (різдв’яний розпродаж, до 8 Березня і т.д.). Проте, на мою думку, відділу маркетингу потрібно покращити свою діяльність у даній підгалузі, яка є одним із аспектів комерційного успіху.

Позитивно вирішується питання про комп’ютеризацію підприємства, що дасть змогу більш ефективно, точно, швидко знати всю інформацію про діяльність підприємства. Незабаром буде введена система INTERNET, яка полегшить пошук зарубіжних покупців і дасть змогу всім зацікавленим у світі дізнатися про існування та діяльність нашого підприємства.

Питання оздоблення виробів новими відтінками залишається проблематичним. Із-за відсутності коштів на придбання закордонних фарб в необхідній кількості. Слід сказати, що асортиментній політиці на підприємстві приділяють велику увагу. У 2006 році і зараз щомісячно впроваджується у виробництво 5-8 нових видів продукції (нові візерунки).

В зв’язку з тяжкими економічними умовами і низькою платоспроможністю населення велика увага приділяється зниженню ціни; за рахунок неординарної комплектації і низької ціни підвищеним попитом користуються шкарпетки. Для організації планування збуту продукції на ДП “Пантера” служба маркетингу працює по зовнішньо-економічній роботі та декларуванню грузу; на внутрішньому ринку, а відділ збуту займається конкретною технічною роботою по відправці готової продукції клієнтам зі складу готової продукції.

Основні напрямки роботи служби маркетингу на ринку України – це відновлення зв’язків з крупними роздрібними торговими підприємствами такими, як: центральні універмаги обласних центрів, об’єднання по торгівлі промисловими товарами. Крім цього, відновлення зв’язків з крупними оптовими базами, які традиційно займалися реалізацією панчішних виробів, а також залучення крупних комерційних структур, які з одним із напрямків своєї діяльності вибрали реалізацію панчох.

Споживачі мають право вибору, тому в них має виникнути образ привабливості товару, який оптимально задовольнив би певні потреби.

Звернення до неінформованих покупців формує попит - люди прагнуть придбати товар, яким ще не користувалися.

Стимулювання збуту спрямовано на вже інформованих про товар споживачів.

Діяльність стимулювання збуту має особливо важливе значення, коли на ринку багато конкурентних товарів, мало відмінних за своїми споживчими властивостями, тож у покупців особливих логічних підстав для переваги, а стимулювання збуту обіцяє покупцеві відчутну вигоду.

Стимулювання збуту створює перевагу для підприємства, позаяк залучає покупців і підтримує прихильність до товару, підприємства.

Однак, якщо систематично проводити стимулювання збуту, то покупці будуть пов’язувати це з погіршенням якості товарів і чекати знижок, купонів тощо.

Стимулювання збуту – це набір різноманітних методів стимуляційного впливу. Вони спонукають до купівлі або продажу товарів і послуг.

Стимулювання збуту – один з найважливіших методів стимуляційного впливу на покупця. Стимулювання збуту відіграє вирішальну роль на стадії зрілості життєвого циклу товару і на стадії впровадження, а також стає дуже ефективним у період інфляція.

Вирішуючи цю проблему, необхідно пам’ятати, що стимулювання збуту потрібне для того, щоб дати споживачеві знання про товар і його властивості.

З метою реалізації продукції власного виробництва, підприємство продає свій товар дистрибюторам, які проводять регулярний продаж товару через мережу оптової та власної роздрібної торгівлі.

Дистрибютори реалізують товар через власну роздрібну торгову мережу; через підприємства. Продаж продукції оптовими підприємствами проводиться з націнкою 5% до відпускних цін виробника, а продаж у власній роздрібній торговій мережі з націнкою не більше 30%. Дистрибютори рекламують товар підприємства і, з метою реклами, використовують ім’я підприємства.

Підприємство надає дистрибюторам визначені знижки:

1. При отриманні товару на суму від 15 до 30 тис. грн. – знижка в розмірі 5% від оптової ціни виробника;

2. 7% до оптової ціни виробника з кожної тис. грн., що перевищує суму 30 тис. грн.

Розрахунок за товар дистрибютор проводить подекадно протягом 40 днів від дати його отримання. Найбільш тісно підприємство співпрацює з торговими фірмами Київської, Вінницької, Житомирської, Миколаївської, Херсонської областей. Відділу маркетингу потрібно налагодити зв’язки з торговими фірмами Сумської, Черкаської, Чернівецької, Кіровоградської областей.

В наступній таблиці показана динаміка реалізації продукції та її структура

 

Таблиця 2.16 - Реалізація продукції, її структура [тис.грн.]

Показники       2007у % до 2006 р.
Реалізація продукції в тому числі: по бартеру за готівку % бартеру в реалізації експорт в оптових цінах % експорту до реалізації в загальному 12131,7   7301,0 4830,7 60,2 1054,1 8,6 15608,0   12141,9 2405,8 77,8 2114,3 13,6 22126,0   18921,8 1513,2 85,5 4873,6 30,0 141,8   155,8 62,8 - 280,6  

 

Отже, за 2005-2007 роки підприємство збільшило реалізацію продукції. Відділу маркетингу потрібно вирішити питання обмеження бартерних операцій, адже їх питома вага у реалізованій продукції з кожним роком збільшується, саме в цьому і є причина несвоєчасних розрахунків із бюджетом, постачальниками газу та, власне кажучи, тієї ситуації, що при високих конкурентних можливостях розвиток підприємства стоїть на місці. Тому важливо зрозуміти необхідність роботи відділу маркетингу на нашому підприємстві.

У маркетингу ціна – це оцінка споживчої вартості з погляду того, хто виробляє або обмінює товар.

Роль ціни полягає в її функціях, до яких належать: функція збалансування попиту та пропозиції, стимулююча функція, розподільча функція, функція обліку, функція раціоналізації розміщення виробництва.

Незважаючи на те, що ціна безпосередньо приносить прибуток, її не можна розглядати як єдиний елемент комплексу маркетингу, який приносить прибутки, затим що тільки в сукупності з іншими елементами маркетингової діяльності ціна формує прибутки.

Маркетологи, як правило, починають із цін для кінцевих споживачів і потім повертаються, щоб визначити ціни для учасників каналів товароруху і прийнятні витрати виробництва. Фінансисти, як правило, починають з витрат і додають бажаний прибуток для отримання продажної ціни.

Однак потрібно враховувати рівень конкуренції. Розрізняють цінову і нецінову конкуренцію. Через цінову конкуренцію продавці впливають на попит, головним чином, шляхом змін у ціні. Нецінова конкуренція мінімізує ціну як чинник споживчого попиту, виявляючи товари або послуги за допомогою просування, упаковки, постачання, сервісу, доступності та інших маркетингових чинників.

Як складову системи маркетингу цінову політику треба розробляти з урахуванням як внутрішніх, так і зовнішніх чинників(мета підприємства; характер попиту – зокрема, міра еластичності попиту за цінами; витрати виробництва, розподіл і реалізації товару; реальна цінність товару, що відчувається;політика конкурентів і т. д.). Урахування основних чинників, що впливають на ціну, дозволить або зменшити кількість помилок в ціноутворенні, або взагалі уникнути їх. Найпоширенішими помилками в ціноутворенні є:орієнтація на врахування витрат, ігнорування інших елементів комплексу маркетингу, негнучкість цін, недостатнє врахування специфіки ринків, сегментів, товарів тощо.

Цілеспрямована цінова політика в маркетингу передбачає встановлення на товари таких цін і таку зміну їх залежно від ситуації на ринку, щоб можна було освоїти певну частку ринку й отримати прибуток.

Суть розробки цінової політики полягає у встановленні початкової ціни на товар, у вчасній зміні цін з метою приведення їх у відповідність з мінливими ринковими умовами, і пов’язана з можливостями підприємства, з його стратегічною метою і завданнями.

Процес формування цінової політики охоплює такі етапи: визначення завдань ціноутворення; виявлення чинників, що впливають на ціни; розробка стратегій ціноутворення; визначення кінцевої ціни4 коригування рівня цін; оцінка і контроль цін.

Є різноманітні методи встановлення цін: витратний метод; орієнтація на попит; орієнтація на ціни конкурентів; встановлення цін на основі реальної цінності товару і цінності, що відчувається (керуючись сприйняттям товару з боку споживача або його дійсною цінністю); встановлення цін стимулювання збуту; встановлення цін, орієнтованих на міжнародні ринки; комбінований метод встановлення цін; метод встановлення цін на основі цільової норми прибутку; математичне моделювання; параметричний метод.

Названі методи встановлення цін потрібно розглядати у взаємодії із системних позицій.

Характеризуючи структуру реалізованої продукції, потрібно обгрунтувати такий важливий показник конкурентоздатності як ціну. Ціна, як відомо, - це грошовий вираз вартості товару. Ціна дозволяє забезпечити максимальну кількість продажу товару; збільшення сегменту ринку; одержання максимального прибутку; стимулювання комплексного продажу (оптом); захист в конкурентній боротьбі.

Будь-яка ціна складається з окремих елементів. Такими складовими ціни є: собівартість, прибуто





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 278 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Даже страх смягчается привычкой. © Неизвестно
==> читать все изречения...

974 - | 840 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.