Лекции.Орг


Поиск:




Світова економіка, її ресурси та потенціал розвитку.




Світове господарство як система.

Світове господарство (СГ) - сукупність нац економік, які знаходяться в тісній взаємодії та взаємозалежності. СГ є важливою категорією міжнародної економіки. В своєму розвитку СГ пройшло довгий шлях. Можна виділити 4 основних етапи цього розвитку:

1. Великі геогр відкриття 15-16 століть — промислова революція (кін 18 — поч 19 ст.).

2. Промислова революція — кін 19 — поч 20 ст.

3. Кін 19 — поч 20 ст. — 60-ті роки 20 ст.

4. 60-ті роки 20 ст. — теперішній час.

До особливостей сучасного етапу розвитку СГ відносяться:

· лібералізація зовнішньоекон зв’язків країн. Зняття бар’єрів на шляху переміщення капіталів, робочої сили, товарів між державами.

· активно проявляється тенденція до уніфікації та стандартизації в різних галузях міжнар соц-екон життя;

· розвиток процесу транснаціоналізації вир-ва;

· в системі управління світовою економікою поступово втрачається колишня роль ООН. Її функції переходять до урядів країн “великої сімки”. Крім того, управління світовим господарством починає концентруватися у тріаді: СОТ — МВФ — Світовий банк.

· подальший розвиток процесу глобалізації господарського життя.

Процеси лібералізації, відкриття нац економік приводять до таких наслідків: а) посилення конкуренції між нац та закордонними виробниками, банкрутств вітчизняних підприємств; б) зміни відносних цін; в) структурних зрушень. Не завжди лібералізація зовнішньоекон відносин країни із зовнішнім світом обумовлює підвищення ефективності функціонування нац економіки.

Світова економіка, її ресурси та потенціал розвитку.

Світова економіка(СЕ) - система, яка пов'язує нац госп-ва окремих країн, що знаходяться в складній взаємодії (МЕВ) і взаємозалежності одне від одного, водночас як ціле впливає на процеси функціонування і зростання окремих своїх частин. Мета СЕ: задоволення людських потреб (попиту). СЕ відноситься до числа складних систем, що характеризуються множинністю складових її елементів, ієрархічністю, багаторівневістю, структурністю. Світове госп-во є історичною і політико-екон категорією. Це пояснюється тим, що кожному конкретному історичному етапу визначені масштаби і рівень виробництва, інтернаціоналізації госп життя і соц-екон структура. Воно являє собою складну екон систему. Його суб'єктами виступають ТНК, нац госп-ва, міжнар інтеграційні об'єднання, що самі є системами з властивим тільки ним регулюванням. Ознаки СЕ:

•Розвинута сфера міжнар обміну товарами на базі міжнар торгівлі;

•Розвинута сфера міжнар руху факторів вир-ва, насамперед, у формах вивозу-ввозу капіталу, роб сили і технології;

•Міжнар форми вир-ва на під-вах, розміщ в кількох країнах, насамперед, у рамках ТНК;

•Самостійна міжнар фін сфера, не пов'язана з обслуговуванням ні міжнар руху товарів, ні руху факторів вир-ва;

•Система міжнац і наднац, міждерж і недерж механізмів міжнар регулювання з метою забезпечення збалансова­ності і стабільності екон розвитку;

•Екон політика держав, що виходить із принципів відкритості економіки.

Ресурси – це засоби, запаси, можливості, джерела. В економіці вони розглядаються як складові елементи виробничого потенціалу, яким володіє окрема країна чи світове співтовариство, і які використ для екон, соц, наук-технічн розвитку. Класифікація: 1.Природні (тіла і сили природи, які при певному рівні розвитку продуктивних сил можуть бути використані для задоволення потреб сусп.-ва); 2.Трудові (частина населення країни, яка за своїми фіз та дух здібностями, освітнім, кваліф рівнем здатна працювати у народному госп-ві та займатися сусп. корисною діяльністю); 3.Технологічні (сукупність знань про впровадж або вдосконал машин, обладнання, вир-ва, що забезпечить обробку, заміну стану, властивостей та форм сировини, матеріалів та напівфабрикатів, а також про реалізацію продукції); 4.Інформаційні (сукупність знань про матер та дух світ, про закономірності та тенденції його розвитку, що впливають на зростання прод праці, підвищ ролі ресурсозбереження технологій та поліпшення якостей послуг); 5.Фінансові (грошові засоби, які утворюються в процесі розподілу й перерозподілу частини вартості ВНП та нац доходу в грош формі й призначені для задоволення сусп потреб); 6.Матеріальні ( включають предмети праці (речовина, яку людина відокремлює своєю працею від природи) та знаряддя праці (річ, або сукупність речей, якими людина діє на предмети праці).

СЕ - складна, рухома система, що постійно змінюється. Економічний розвиток - одна з фаз екон еволюції. Це рушійна сила прогресу, його матеріальна основа. Багатовимірний процес, що характеризується глибокою модернізацією та переорієнтацією всієї екон й соц системи. Серед факторів екон зростання, які забезпечують потенціал розвитку СЕ, виділяють такі: праця; земля; капітал; ефективне розміщ ресурсів; економія на масштабах; комплекс інституціо-нальних та ментальних факторів; НТП.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 503 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Жизнь - это то, что с тобой происходит, пока ты строишь планы. © Джон Леннон
==> читать все изречения...

834 - | 708 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.