Лекции.Орг


Поиск:




Оцінка фінансової незалежності підприємства




Фінансова незалежність підприємства визначається, головним чином, структурою капіталу і оцінюється за допомогою наступних коефіцієнтів: автономії, фінансування, фінансування за рахунок стабільних джерел, маневреності власного капіталу і забезпеченості власними оборотними коштами.

Коефіцієнт автономії (КА) показує, в якій мірі обсяг активів підприємства сформований за рахунок власного капіталу і наскільки воно незалежно від зовнішніх джерел фінансування. Розрахунок цього показника здійснюється за формулою:

 

Таблиця 9.2

Додаткові показники платоспроможності підприємства

Найменування та призначення показника Методика розрахунку
1. Коефіцієнт співвідношення дебіторської та кредиторської заборгованості – характеризує кредитну політику підприємства та можливість погашення кредиторської заборгованості при виконанні боржниками своїх зобов’язань Відношення загальної суми дебіторської заборгованості до загальної суми кредиторської заборгованості
2. Коефіцієнт відволікання оборотних активів у дебіторську заборгованість – оцінює частку дебіторської заборгованості (потенційного надходження грошових коштів) у загальній сумі оборотних активів Відношення загальної суми дебіторської заборгованості до загальної суми оборотних активів
3. Коефіцієнт простроченості дебіторської заборгованості – характеризує «якість» боргів, що має підприємство, та оцінює доцільність його кредитної політики Відношення суми дебіторської заборгованості, термін погашення якої настав, до загальної суми дебіторської заборгованості
4. Коефіцієнт участі грошових активів в оборотному капіталі – оцінює частку абсолютно ліквідних оборотних активів підприємства Відношення суми грошових активів та їх еквівалентів до загальної суми оборотних активів

 

, (9.4)

де ВК – власний капітал підприємства;

К – сукупний капітал підприємства.

Вважається, що для нормального функціонування підприємства його коефіцієнт автономії повинен бути не менше 0,5 (КА ³ 0,5). Проте цей граничний рівень, а також граничні (рекомендовані) рівні інших фінансових показників в значній мірі залежать від галузевої належності підприємства, специфіки його діяльності, розвитку економіки та інших чинників і тому повинні встановлюватися для кожного конкретного підприємства.

Коефіцієнт фінансування (коефіцієнт фінансового важеля, леверіджа) характеризує залучення позикових засобів на одиницю власного капіталу:

, (9.5)

де ПК – позиковий капітал підприємства;

ВК – власний капітал підприємства.

Прийнятним є таке співвідношення: позикові кошті не повинні перевищувати власний капітал, тобто КФ < 1.

Коефіцієнт фінансування за рахунок стабільних джерел (КФД) показує, в якому ступені загальний обсяг активів сформований за рахунок власного і довгострокового позикового капіталу підприємства, тобто характеризує рівень його незалежності від короткострокових позикових джерел фінансування. Розрахунок цього показника здійснюється за формулою:

, (9.6)

де ВК – власний капітал підприємства;

ПКД – позиковий довгостроковий капітал підприємства;

А – сукупні активи підприємства (підсумок балансу підприємства).

Граничним рівнем цього показника є 0,85 (КФД ³ 0,85).

Коефіцієнт маневреності власного капіталу (КМ). Характеризує здатність підприємства підтримувати рівень власного оборотного капіталу і поповнювати оборотні кошти за рахунок власних засобів, а також частку власного капіталу, яка знаходиться в мобільній формі. Розраховується як відношення суми власних оборотних коштів до величини власного капіталу підприємства:

, (9.7)

де ВОК – власні оборотні кошти підприємства;

ВК – власний капітал підприємства.

Рекомендується, щоб рівень цього коефіцієнта перевищував 0,5, (іноді припускається зниження цього значення до 0,2).

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами (КЗВ) показує, яка частина оборотних коштів фінансується за рахунок власних джерел. Він розраховується як відношення власних оборотних коштів до загальної величини оборотних коштів підприємства:

, (9.8)

де ВОК – власні оборотні кошти підприємства;

ОК – оборотні кошти підприємства.

В літературних джерелах наводяться дуже різні граничні рівні цього показника: в межах від 0,1 до 0,5. Безумовно, підвищення фінансування поточної діяльності (оборотних активів) за рахунок власних джерел є свідченням фінансової незалежності і фінансової стійкості підприємства. І тому найбільш прийнятим є перевищення коефіцієнта 0,5 (КЗВ ³ 0,5).

В узагальненому вигляді показники оцінки фінансової незалежності підприємства представлені в таблиці 9.3.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-02-25; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 505 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Победа - это еще не все, все - это постоянное желание побеждать. © Винс Ломбарди
==> читать все изречения...

1244 - | 1190 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.