Лекции.Орг


Поиск:




Особливості Німецького героїчного епосу




Образ його ідеалізується в народному дусі. Він перетворений на справжнього народного героя, який терпить образи від несправедливого короля, вступає в конфлікти з родовою знаттю.

Майже вісім століть іспанської історії пов'язано з Реконкистой - героїчною боротьбою християнськихнародів Іспанії за відвоювання захоплених арабами земель. У цей період, спочатку виникнувши в горах північній Іспанії, куди не докотилася хвиля арабської навали, загартувалися в невпинних війнах з маврами, склалися і зміцніли християнські''держави Реконкісти''. «Пісня про мого Сіда» близька до історичної правди більшою мірою, чим інші пам’ятники героїчного епосу, вона дає правдиву картину Іспанії і в дні світу, і в дні війни. Її відрізняє високий патріотизм.

Поема складається з трьох частин, яким іспанські вчені дали назви:''Вигнання Сіда'',''Весілля дочки Сіда''і''Образа в лісі Корпес''. У першій частині розповідається про те, як Сід, несправедливо звинувачений в розкраданні данини, або ж самим зібраної з мусульманських государів, за наказом короля залишає Кастилії. Ідучи у вигнання разом зі своїми відданими васалами, Сід залишає в королівстві свою дружину і двох дочок - Ельвіру і Сіль. У землях маврів він здобуває ряд блискучих перемог і завойовує кілька міст, у тому числі - вже в другій частині - Валенсію. Тим часом поступово відновлюються добрі відносини Сіда з Альфонсом, до якого він три рази направляв послів з багатими дарами і благаннями про дозвіл повернутися до Кастилії. Нарешті, Альфонс мириться із Сідом і відпускає його дружину і дочок у Валенсію. Зростаюча слава і багатство Сіда пробуджують заздрість у його давніх ворогів, а двоє знатних інфантів з роду карріонскііх графів, сподіваючись на багату спадщину, просять короля засватати за них дочок Сіда. Виконуючи наказ короля, Сід неохоче погоджується на цей шлюб.

У третій частині поеми розповідається про те, як приїхали до Валенсії інфанти, отримуючи від Кампеадора багаті подарунки, у всіх небезпечних ситуаціях виявляють себе жалюгідними боягузами. Не витримавши глузувань дружинників Сіда, вони вирішуються помститися йому, зігнавши образу на своїх дружин - його дочок. Під тим приводом, що вони хочуть показати своїм дружинам володіння в Карріон, вони відправляються з Валенсії до Кастилії. У лісі Корпес вони б'ють своїх дружин і кидають їх на поталу диким звірам. Дивом їм вдається врятуватися. Сід вимагає у короля скликання кортесів, щоб публічно звинуватити карріонскііх інфантів в злодіянні і помститися їм. На засіданні кортесів король і його судді змушують інфантів повернути Сіду все, що він їм подарував, і призначають судовий поєдинок. Несподівано, на кортеси є посланці з Наварри і Арагона, які від імені своїх королів просять Сіда видати дочок заміж за спадкоємців престолів цих держав. Сід і Альфонс дають згоду на шлюб. У судовому поєдинку бійці Сіда перемагають інфантів. Поема закінчується оспівуванням Сіда, як захистив свою честь, але і поріднитися з королями Іспанії.

9. Німецький героїчний епос. «Пісня про Нібелунгів»: проблематика, композиція, жанрові особливості.

«Пі́сня про Нібелу́нгів» (нім. Das Nibelungenlied) — середньовічна німецька епічна поема, написана невідомим автором наприкінці XII — початку XIII століття. Належить до числа найвідоміших епічних творів людства. У ній розповідається про одруження драконоборця Зігфрида збургундською принцесою Кримхільдою, його смерть з причини конфлікту Кримхільди з Брунгільдою, дружиною її брата — Гунтера, а потім про помсту Кримхільди за смерть чоловіка.

Особливості Німецького героїчного епосу

1) Сліди різних епох і світоглядів:
а) родового ладу (активна визнач. роль жінки – Брунхільда та Крімхільда)
б) сліди варварської язичницької міфології (країна Нібелунгів, боротьба за скарб Нібелунгів, битва Сизігмунда з драконом)
в) сліди феодального періоду у германців (розбійницький характер нім. феодалів, ідея васальської вірності)
г) сліди лицарської культури і літератури 12 століття (детальний опис лицарських турнірів та обладунків)
д) інтерес до внутрішнього світу героїв
е) мотив кохання здалека
2) атмосфера звірячої жорстокості
3) об’єктивний характер оповіді, народна думка відсутня
4) Відсутність відчуття патріотизму і національного обов’язку
5) Мотив кривавої помсти
6) Наявність фантастичних казкових елементів
7) Відсутність християнських мотивів





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 485 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент может не знать в двух случаях: не знал, или забыл. © Неизвестно
==> читать все изречения...

1327 - | 938 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.