.


:




:

































 

 

 

 


Sloužící běžel zpátky a od slova k slovu paní vše vyřídil. Paní si hned pro chalupníka poslala.




Kdo je hloupější?

( ?)

Jednomu chalupníku nezůstalo z celého jmění nic více než slepice ( , : , ; jeden ; chalupník ; jmění ; nic ; více ; slepice ). Poslal ženu na trh, aby ji prodala ( , ; trh ).

"A zač?" ptala se žena ( ? ; zač ; ptát se ).

"No zač, co trh platí (, : )."

 

Jednomu chalupníku nezůstalo z celého jmění nic více než slepice. Poslal ženu na trh, aby ji prodala.

Quot;A zač?" ptala se žena.

"No zač, co trh platí."

 

Žena vzala slepici a šla ( ). U města potkala jednoho sedláka ( ; potkat ; sedlák ). "Strejčku, kupte slepici!" křičela na něho (, ! ; strýc ).

"A zač má být ( : )?"

"No, co trh platí (, )."

"Trh platí groš" ( ; groš , ).

"No, tak je za groš (, )."

 

Ena vzala slepici a šla. U města potkala jednoho sedláka. "Strejčku, kupte slepici!" křičela na něho.

"A zač má být?"

"No, co trh platí."

"Trh platí groš."

"No, tak je za groš."

 

Sedlák dal ženě groš a ona mu dala slepici ( , ). Šla do města, koupila za krejcar pytlíček ( , ; krejcar ; pytlík ), za krejcar provázek a jeden krejcar dala do měšce ( , ; provázek ; měšec ). Potom si ho pověsila na hůl ( ; hůl , ), vzala na rameno a šla domů ( ; rameno ).

 

Sedlák dal ženě groš a ona mu dala slepici. Šla do města, koupila za krejcar pytlíček, za krejcar provázek a jeden krejcar dala do měšce. Potom si ho pověsila na hůl, vzala na rameno a šla domů.

 

Chalupník dělal ukrutný rámus ( ; ukrutný , ; rámus ), když mu žena stržený peníz přinesla ( ; stržený ). Ale pomalu se mu to v hlavě rozleželo a on pravil k ní ( // , ; pomalu ; rozležet se ; pravit ): "Teď nebudeš bita ( ); půjdu do světa, a nenajdu-li většího blázna, než ty jsi ( , , ; větší ; blázen ), pak tě teprv zbiju ( ; pak ; teprv ; zbit )."

 

Chalupník dělal ukrutný rámus, když mu žena stržený peníz přinesla. Ale pomalu se mu to v hlavě rozleželo a on pravil k ní: "Teď nebudeš bita; půjdu do světa, a nenajdu-li většího blázna, než ty jsi, pak tě teprv zbiju."

 

Šel tedy do světa (, ; tedy ). Jednoho dne přijde do města ( ), postaví se před zámek, z jehož oken se paní dívala ( , (dívat se , ), začne skákat a ruce i hlavu k nebi zdvihat (/ / , ; zdvihat ). Paní se chvilku na něho dívá, ale potom pošle sloužícího ( , ; poslat ; sloužící , ), aby se zeptal, co ten člověk dělá ( , ; zeptat se ).

 

El tedy do světa. Jednoho dne přijde do města, postaví se před zámek, z jehož oken se paní dívala, začne skákat a ruce i hlavu k nebi zdvihat. Paní se chvilku na něho dívá, ale potom pošle sloužícího, aby se zeptal, co ten člověk dělá.

 

"No, co dělám, chci do nebe (, , ; chtít ). Já jsem se tam s jedním kamarádem pral a on mě srazil dolů ( , ; kamarád ; prát se ; srazit ; dolů ). Teď nemohu najít díru do nebe ( )."

 

"No, co dělám, chci do nebe. Já jsem se tam s jedním kamarádem pral a on mě srazil dolů. Teď nemohu najít díru do nebe."

 

Sloužící běžel zpátky a od slova k slovu paní vše vyřídil ( ; zpátky ; vyřidit ). Paní si hned pro chalupníka poslala ( ; hned ).

 

Sloužící běžel zpátky a od slova k slovu paní vše vyřídil. Paní si hned pro chalupníka poslala.

 

"Tys byl v nebi ( )?" ptala se ho, když k ní přišel ( , ).

"Ovšemže byl, a zase tam půjdu (, , ; ovšemže ; zase ; tam )" odpověděl chalupník ( ).

"Neznáš tam mého synáčka ( ? Znát )?"

"A což bych ho neznal, on tam sedí na peci ( , )."

 





:


: 2017-01-28; !; : 210 |


:

:

.
==> ...

1484 - | 1476 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.015 .