.


:




:

































 

 

 

 


II. 11 jaunimas ir laisvalaikis




Trumpai apibendrinant anksčiau minėtus klausimus apie jaunimą ir laisvalaikį, pirmiausia verta priminti, jog penktadalio jaunimo nuomone, būtent laisvalaikis, jo praleidimo būdai bei formos yra svarbiausias jaunimo bruožas. Beveik kas septintas jaunas žmogus (15 proc.) teigia, jos yra per mažai užsiėmęs/-usi, turi daug laisvo laiko, o maždaug kas šeštas jaunuolis (17 proc.) kaip vieną iš jaunimo problemų įvardija užimtumo trūkumą.

Svarstant jaunimui aktualius dalykus, tarsi savaime aptariama laisvalaikio sfera. Anot vienos ekspertės apskritai jaunystė yra tapatinama su pramogų kiekiu, nes taip išeina, kad kai pas tave prasideda gyvenimo įsipareigojimai, tu esi nebejaunas (citata iš 28 interviu). Apibendrinant ekspertų išsakytas mintis, galima išskirti keletą pastebimų tendencijų. Viena vertus, akivaizdu, jog jauni žmonės daugiau laiko leidžia bendruomeniškai, įvairiomis organizuotomis ir neorganizuotomis formomis, kartu užsiima bendra veikla. Kita vertus, pastebima, kad jaunuoliai vis mažiau nori kažką veikti kartu, kažkuo bendrai užsiimti, daug laiko skiria kompiuteriams, televizoriui ir pan. Pripažįstama, kad jaunimo kultūra, plačiąja prasme, laikosi dėka besimokančiųjų bendrojo lavinimo mokyklose, aukštosiose mokyklose, todėl vos prakalbus apie jaunimo laisvalaikį, daugiausia kalbama apie moksleivius ir studentus, kaip tam tikras išskirtines grupes, ar kažkaip kitaip leidžiančias laisvalaikį. Taipogi nemaža dalis studentų stengiasi bestudijuodami dirbti, užsitikrinti tam tikrą pragyvenimą, todėl laiko laisvalaikiui lieka labai nedaug. Visa kita nelabai skiriasi tarp jaunimo ir vyresniųjų.

 

Kl.: Kokie jaunimo interesai?

Logiškai pereina tai laisvalaikio organizavimas. Jauni žmonės turi daugiau poreikių organizuoti kaip nors savo laisvalaikį (citata iš 1 interviu).

 

Jaunimo apklausos rezultatai rodo, jog dažniausiai jaunimas laisvalaikį praleidžia žiūrėdami televizorių, susitikinėdami su draugais, klausydamiesi muzikos. Nemažai laisvo laiko skiriama namų ruošai, kompiuteriui ar internetui bei sportui.

 

Dažniausiai jaunimas laisvalaikį praleidžia:

Žiūrėdamas televizorių 73,7 proc.

Susitikinėdamas su draugais 66,5 proc.

Klausydamas muzikos 63,0 proc.

Užsiimdamas namų ruoša ir tvarkymu 45,9 proc.

Kompiuteris, Internetas 42,9 proc.

Sportuodamas 42,5 proc.

Mažiausiai 17,9 proc. apklaustųjų nurodė užsiimantys savanoriška veikla (ne už atlygį). (žr. 74 diagramą) Daugiau laiko nei dabar apklausos dalyviai dažniausiai norėtų skirti sportavimui (18,0 proc.), susitikimams su draugais (12,4 proc.) ir mokymuisi (12,2 proc.). (žr. 75 diagramą)

Lyginant kaimo ir miesto jaunimo užsiėmimus, pastebėtina, jog miesto jaunimas kur kas dažniau laiko skiria draugams nei kaime (40-50 proc. ir 32-35 proc., atitinkamai). Taip pat miesto jaunimas daugiau laiko skiria sportui, skaitymui. Panaši dalis kaimo ir miesto jaunimo (15 proc. ir 13 proc.) laisvu laiku dirba už atlygį. Laisvalaikį prie kompiuterio ar interneto leidžia kas penktas kaimo ir kas trečias miesto jaunuolis.

K74. Ką Jūs paprastai veikiate laisvalaikiu? (atsakymai Dažnai ir Kartais)





:


: 2017-01-28; !; : 389 |


:

:

. .
==> ...

1641 - | 1578 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.011 .