Лекции.Орг


Поиск:




Методичні рекомендації до виконання рефератів з гуманітарних дисциплін




 

Мета реферату

Реферат – коротке викладання у письмовому вигляді або в формі публічного виступу змісту книги, наукової роботи, результатів вивчення наукової літератури, доповідь на ту чи іншу тему, яка має науково- інформаційне призначення та включає огляд відповідної літератури та інших джерел.

Написання реферату є першим ступенем виконання студентом самостійної науково-дослідницької роботи, підготовчим етапом для написання курсових робіт та випускної (дипломної) роботи. Головною метою підготовки реферату є оволодіння студентом навичками підбору літератури з відповідної теми, самостійної роботи з вивчення літературних джерел, виділення необхідного теоретичного, фактичного та статистичного матеріалу, його логічного викладання та компонування у відповідності зі структурою наукової роботи, а також оформлення наукової роботи. Важливим завданням роботи над рефератом є опанування початкових навичок з узагальнення теоретичного та фактичного матеріалу та формулювання самостійних висновків.

Першим етапом роботи над рефератом є ознайомлення з літературою з даної теми, відібрання найбільш змістовних джерел теоретичної та фактичної інформації та їх ретельне вивчення, з'ясування змісту теми, яку необхідно розкрити.

Другим етапом роботи є складання плану реферату відповідно до змісту теми та згідно з відібраною літературою.

Третій етап – написання реферату.

ІІ. Структура, обсяг та зміст реферату

Реферат повинен мати чітку та логічну будову. Обсяг реферату бех додатків не повинен перевищувати 20 сторінок друкарського тексту або 30 сторінок рукописного.

За своєю структурою реферат складається з таких частин:

· титульна сторінка

· план реферату

· вступ

· основна частина

· висновки

· бібліографічні посилання

· додатки

Титульна сторінка відкриває оформлену роботу. Зразок подано у додатку 1 в кінці методичних вказівок.

План реферату повинен складатись з 3-5 пунктів, що відображують тему та повністю розкривають зміст реферату та повинні бути пронумеровані арабськими цифрами з крапкою.

Зразок простого плану:

Вступ

1.

2.

3.

Висновки

Бібліографічні посилання

Додатки.

Складний план повинен мати 2-3 розділи, кожен (чи два з трьох) повинен вміщати відповідні підрозділи. Нумерація здійснюється арабськими цифрами.

 

Зразок складного плану:

Вступ.

1.

1.1.

1.2.

2.

2.1.

2.2.

3.

Висновки

Бібліографічні посилання

Додатки

Вступ. У вступі до реферату має бути визначено місце теми в дослідженні сучасних психологічних проблем, обгрунтовано її актуальність та значення, які обумовили вибір теми реферату, також інформаційна база дослідження. Обсяг вступної частини – 1-2 друкарські сторінки.

Основна частина. В ній має бути відображений матеріал, що повністю розкриває тему реферату.

Студент зобов'язаний чітко та систематично подати усю отриману інформацію, провести її аналіз, зробити власну оцінку.

Перший розділ реферату повинен включати теоретичні засади та обгрунтування обраної проблеми. Для цього доцільно використовувати навчальні посібники та підручники в залежності від теми.

Наступні розділи становлять собою результат вивчення та узагальнення наукової та публіцистичної літератури, яку відібрав автор для розкриття теми реферату. Необхідно описати сучасний стан явища, що становить предмет дослідження, провідні показники, що його характеризують, тенденції та напрямки розвитку, проблеми, що виникають та можливі шляхи їх розв'язання, що пропонують ті чи інші автори. Доцільним буде огляд різних точок зору та підходів. Рекомендований обсяг основної частини – 10-12 друкарських сторінок.

Висновки. У завершальній частині належить чітко та послідовно, у тезисній формі, викласти узагальнені результати вивчення літератури та власні висновки. Обсяг – 2-3 сторінки.

Бібліографічні посилання. Перелік джерел інформації є невід'ємною частиною реферату. Список літератури повинен містити перелік усіх першоджерел, на які є посилання у тексті роботи.

Додатки. В кінці роботи можливе розміщення додатків, тобто деякої кількості фактичного, статистичного та ін. матеріалу, який у зв'язку з великим обсягом недоцільно включати безпосередньо у текст роботи, але на який є посилання в роботі і який добре ілюструє окремі положення реферату. В склад додатків можуть входити тексти інструкцій, зразки бланків, великі за обсягом таблиці та ін. Матеріали, що входять до складу додатків, можуть бути надані у ксерокопійованому вигляді.

ІІ. Рекомендації щодо оформлення реферату.

Реферат має бути віддрукований чітко, охайно, без помарок та виправлень.

Текст роботи треба розміщувати тільки з одного боку аркуша білого паперу формату А4 (210 на 297 мм), залишаючи поля зліва не менше 30 мм, справа – не менше 10 мм, зверху та знизу – не менше як 20 мм. У друкованому варіанті на одній сторінці тексту містяться 38-40 рядків по 68-70 знаків у кожному.

Викладання тексту кожного розділу, а також вступу та висновків слід починати з нової сторінки. Відстань між заголовками та текстом не повинна перевищувати 20 мм. Перенесення слів у заголовках не дозволяється. Якщо заголовок складається з двох речень, то їх розділяють крапкою. Крапка наприкінці заголовка не ставиться. Скорочення слів у тексті, крім загальноприйнятих, не допускається. Номер сторінки проставляється арабськими цифрами у правому верхньому кутку починаючи з другої сторінки.

Кожна таблиця повинна мати заголовок, що відображає її зміст. Нумерація таблиць: справа над заголовком пишуть слово "Таблиця" та її порядковий номер. Номер таблиці складається з номера розділу та порядкового номера таблиці в даному розділі.

Ілюстративний матеріал у формі схем, діаграм, графіків тощо, вміщений в основну частину оформляється таким чином: знизу під ілюстрацією пишуть слово "Рис.", проставляють порядковий номер, ставлять крапку. З великої літери вписують назву рисунку.

У тексті обов'язково мають бути посилання на джерела, з який було запозичено будь-яку інформацію, рисунки, таблиці, цитати та точки зору інших авторів, що їх наведено у роботі.

Список літературних джерел складається в алфавітному порядку.

Оформлений реферат належить зброшурувати.

Додаток 1





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-21; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 289 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Сложнее всего начать действовать, все остальное зависит только от упорства. © Амелия Эрхарт
==> читать все изречения...

783 - | 702 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.