Лекции.Орг


Поиск:




Загальна частина фінансового права




Програма навчальної дисципліни "Фінансове право".

ТЕМА № 1. ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВИ

Поняття, ознаки, функції фінансів. Фінанси як економічна, юридична, історична та вартісна категорії. Державні фінанси. Матеріальний зміст фінансів: централізовані та децентралізовані фонди коштів.

Фінансова діяльність держави. Фінансова діяльність, її об’єкт та інструмент. Економічний та правовий характер фінансової діяльності державності. Принципи та методи фінансової діяльності держави. Загально-правові та галузеві принципи фінансової діяльності. Методи формування фондів коштів: обов’язковий та добровільний. Методи розподілу грошових коштів: фінансування, дотації, субсидії, субвенції, кредитування. Методи використання фінансових ресурсів. Метод фінансового контролю.

Правове регулювання фінансової системи. Організаційний аспект та матеріальне вираження фінансової системи. Характеристика окремих ланок фінансової системи: державного бюджету, місцевих фінансів, фінансів державних підприємств, державних позабюджетних фондів, кредиту. Система та правове положення органів влади, що здійснюють фінансову діяльність держави. Правове становище та функції органів державної влади у сфері фінансової діяльності держави. Органи загальної компетенції. Органи спеціальної компетенції. Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері фінансової діяльності.

ТЕМА № 2. ПРЕДМЕТ, МЕТОД ТА СИСТЕМА ФІНАНСОВОГО ПРАВА УКРАЇНИ.

Поняття, предмет, метод фінансового права. Характеристика фінансових відносин, що складають предмет фінансового права. Фінансово-правові відносини: зміст та особливості. Характер та матеріальний зміст фінансових правовідносин. Структура фінансових правовідносин: суб’єкти, об’єкт, зміст. Правосуб’єктність. Суб’єктивне право та суб’єктивний обов’язок. Класифікація фінансових правовідносин за матеріальним змістом. Юридичний факт та його зміст: дії, події, акти, вчинки. Поняття методу правового регулювання та його особливості в фінансовому праві. Фінансове право в системі права України. Взаємозв’язок фінансового права з конституційним, адміністративним, цивільним, господарським правом. Поєднання фінансового права з кримінальним, трудовим та пенсійним правом.

Система та джерела фінансового права. Загальна та особлива частини фінансового права. Фінансове законодавство. Фінансово-правові акти та їх класифікація за юридичними властивостями та за органами, що їх видають. Коротка характеристика основних джерел фінансового права.

Фінансово-правові норми. Їх зміст, особливості та види. Структура норми. Класифікація фінансово-правових норм.

 

ТЕМА № 3. ПРАВОВІ ЗАСАДИ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В УКРАЇНІ

Фінансовий контроль як складова частина загальної системи державного контролю. Суть та призначення фінансового контролю. Значення фінансового контролю. Фінансова дисципліна. Фінансове правопорушення. Принципи фінансового контролю. Об’єкти фінансового контролю.

Види, функції, методи фінансового контролю. Форми фінансового контролю в залежності від часу проведення; залежно від характеру взаємовідносин і суб’єкта контролю; за формами проведення; залежно від підстави проведення контролю. Методи фінансового контролю: спостереження, перевірка, обслідування, аналіз, ревізія. Види ревізій за змістом, за обсягом діяльності, за обслідуваним періодом, за організаційною ознакою. Організація та органи проведення фінансового контролю. Види фінансового контролю залежно від того, чи формують суб'єкти контролю критерії (норми) контролю і чи є вони ініціаторами. Контрольні повноваження Верховної Ради України, Президента України, Міністерства фінансів України, Державної контрольно-ревізійної служби України, Державного казначейства України, Державної податкової служби України. Аудит: сутність та види.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-21; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 466 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

784 - | 735 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.