Лекции.Орг


Поиск:




Тема 4. Особливості досудового розслідування у кримінальних справах, пов’язаних з міжнародними відносинами (4 год).




 

План:

1. Міжнародно-правова регламентація надання правової допомоги органам дізнання і досудового слідства України у розслідуванні злочинів.

2. Процесуальний порядок досудового слідства у кримінальних справах про злочини, вчинені іноземцями на території України.

3. процесуальні особливості міжнародного співробітництва слідчих органів внутрішніх справ України при розв’язанні питань про видачу злочинців (екстрадицію).

4. Порядок оформлення підрозділами кримінальної міліції України звернень про організацію міжнародного розшуку злочинців.

5. Виконання завдань згідно увідних.

 

Мета занять:

 

Курсанти в ході вивчення даної теми повинні оволодіти навиками складання міжнародних слідчих доручень про проведення процесуальних дій на території України і за її межами та запитів, які направляються в Національне Центральне бюро Інтерполу в Україні про надання правової допомоги у кримінальних справах про злочини, скоєні іноземцями, а також ознайомитися з процесуальними особливостями розслідування справ, які порушуються у зв’язку зі скоєнням злочинів іноземцями та щодо іноземців на території України; навчитися застосовувати норми європейських конвенцій, міжнародних міждержавних, міжурядових і міжвідомчих договорів (угод) з питань кримінального судочинства. В ході заняття слід звернути увагу на те, що існує особливий порядок притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які користуються дипломатичним імунітетом і привілеями. Крім того, приділити увагу питанням видачі осіб для притягнення до кримінальної відповідальності компетентним органам іноземних держав порядку підготовки доручень про здійснення кримінального переслідування та їх виконанню.

 

Література:

 

1. Інструкція з організації діяльності органів досудового слідства в системі МВС України та взаємодії їх з іншими структурними підрозділами органів внутрішніх справ України у розкритті та розслідуванні злочинів: Затверджена наказом МВС України № 160 від 31 березня 2008 р.

2. Інструкція про порядок використання правоохоронними органами можливостей Національного центрального бюро Інтерполу в Україні у попередженні, розкритті та розслідуванні злочинів: Затверджена спільним наказом МВС України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Державної митної служби України, Державної податкової адміністрації України № 3/1/2/5/2/2 від 9 січня 1997 року, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 26.02.1997 р. за № 54/1858 // Офіційний вісник України. – 1997. – Число 9. – С. 77.

3. Наказ Генерального прокурора України № 8 гн від 26 грудня 2005 року “Про організацію роботи органів прокуратури України у галузі міжнародного співробітництва і правової допомоги.

4. Інструкція про порядок підготовки, передачі та виконання органами прокуратури України звернень про правову допомогу у кримінальних справах: Затверджено наказом Генерального прокурора України № 8 гн від 26 грудня 2005 року.

5. Інструкція про порядок обробки інформації в НЦБ Інтерполу в Україні: Затверджена наказом МВС України № 568 від 6 вересня 1993 року.

6. Інструкція про порядок виконання європейських конвенцій з питань кримінального судочинства: Затверджена спільним наказом Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Верховного Суду України, Державної податкової адміністрації України, Державного департаменту України з питань виконання покарань від 29.06.1999 р. № 34/5/22/103/512/326/73, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 07.07.1999 р. за № 446/3739. // Офіційний
вісник. – 1999. – № 28. – С. 185-194.

7. Міжнародне співробітництво України у правовій сфері: Зб. Міжнародних документів / Упоряд. В. Дріжчаний, О. Павличенко, О. Уманський. – Харків: Фоліо, 1998. – 217 с

8. Курко М.Н., Чернега В.П. Процесуальні особливості розслідування злочинів, вчинених іноземними громадянами на території України та громадянами України на території інших держав. – К.: РВВ МВС України, 1995. – 156 с.

9. Крылов И.Ф., Бастрыкин А.И. Розыск, дознание, следствие: Учебное пособие. – Л.: Изд-во ЛГУ, 1984. – 217 с

10. Бастрыкин А.И., О.И. Александрова Уголовные дела с участием иностранцев (вопросы тактики, организации и методики расследования):
Науч.-практ. пособие. – СПб., 2003. – 367 с.

11. Бастрыкин А., Александрова О. Расследование по делам с участием иностранных граждан // Законность. – 2004. – № 1. – С.13-15.

12. Бастрыкин А., Александрова О. Особенности допроса иностранных граждан на предварительном следствии // Законность. – 2004. – № 3. – С.30-32.

13. Родионов К.С. Інтерпол: вчера, сегодня, завтра. – М., 1990.

14. Овчинский В.С. Інтерпол в вопросах и ответах. – М., 2001.

15. Бельсон Я.М. Интерпол в борьбе с уголовной преступностью. – М.:
Наука, 1989. – 240 с.

16. Бородін С.В., Ляхов Е.Г. Международное сотрудничество в борьбе с уголовной преступностью. М., 1993.

 

 

17. Закатов А.А., Смирнов В.В. Правовые, тактические и психологические особенности расследования по уголовным делам с участием иностранных иностранных граждан. Волгоград 1984.

18. Романова А.С., Степанов Е.А. Особенности участия иностранцев в советском уголовном процессе. М., 1980.

Заняття № 1 (2 год).

Особливості складання формалізованих запитів у НЦБ Інтерполу в Україні та доручення про вручення документа (запрошення) для участі в проведені слідчих дій у кримінальній справі.

 

Завдання на самопідготовку:

1. Ознайомитися з нормативними документами, що регламентують порядок надання правової допомоги у кримінальних справах.

2. Вивчити порядок складання звернень про запрошення потерпілих, свідків, експертів та інших фахівців слідчим до компетентних органів іноземних держав та їх процесуальне оформлення, а також порядок підготовки міжнародного доручення про здійснення кримінального переслідування.

3. Ознайомитися зі змістом увідних № 1, 2.

4. Визначити, які запити потрібно надати до НЦБ Інтерполу в Україні; обговорити структуру та зміст, а також особливості складання слідчим доручення до Всепольської прокуратури Міністерства юстиції Республіки Польща щодо вручення запрошення потерпілому Яну Боровському для участі в проведені слідчих дій у кримінальній справі за фактом крадіжки з номеру готелю “Турист”.

 

Увідна № 1:

3 вересня цього року о 17 годині у чергову частину Фрунзенського РВ МУ ГУМВС України в Харківської обл. зателефонував громадянин Республіки Польщі Ян Боровський, який тимчасово знаходився у готелі “Турист” за адресою: м. Харків, пр. Московський, 50, кімната № 127 і повідомив, що коли прийшов у свій номер з ділової зустрічі, то побачив у ньому безлад та відсутність ноутбука “Sony”, документів, пов’язаних з його службовою діяльністю та спортивної куртки фірми “Nike”.

В ході перевірки інформації, яка надійшла був встановлений: громадянин України Василенко Михайло Іванович, який був затриманий за підозрою у скоєні злочину. у котрого під час обшуку по місцю проживання було виявлено та вилучено викрадене майно, а саме ноутбук “Sony” і спортивну куртку фірми “Nike”, які належать потерпілому Яну Боровському

03 вересня цього року слідчим слідчого відділення Фрунзенського РВ МУ ГУМВС України в Харківській області було порушено кримінальну справу № 66061234 про крадіжку особистого майна Яна Боровського з номеру 127 готелю “Турист” по пр. М. Жукова, 50, м. Харкова щодо громадянина України Василенко Михайла Івановича за ознаками ч.3 ст. 185 Кримінального кодексу України.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами встановлено: горничну – Нежину Валентину Петрівну та охранника готелю “Турист” – Дмитренко Сергія Семеновича, які впізнали Василенко М.І. по відповідним ознакам. Після чого по місцю проживання підозрюваного були виявлені та вилучені ноутбук “Sony” і спортивна куртка фірми “Nike”, які потерпілий Ян Боровський впізнав як свої.

В ході проведення досудового слідства по справі встановлено, що: 02.09.2006 року десь у 13 годині Василенко М.І. зустрічався у кафе „Камелія” з громадянином Республіки Польща Яциком Душевським, де останній запропонував та умовив за винагороду Василенка вчинити злочин відносно Яна Боровського свого компаньйона по фірмі „Автосервіз”, який приїхав разом з ним 01.09.2006 року в Україну у службове відрядження в зв’язку з укладанням угоди з українською фірмою “Автосвіт”. Крім того, він розказав Василенко, які треба взяти речі у номері готелю „Турист”, а саме: службові документи по фірмі та ноутбук „Sony”, в якому знаходилась комерційна інформація фірми „Автосервіз”. За цю роботу Яцик Душевский пізніше подарував Василенко ноутбук, але вже без інформації. Василенко М.І. був затриманий тільки 10.09.2006 року, а свідок Яцик Душевський разом з потерпілим Яном Боровським 08.09.2006 року повернувся в Республіку Польща.

Яцик Душевський зупинився у номері 128 готелю “Турист”. 3 вересня цього року в 11 годин Ян Боровський разом з Яциком Душевським поїхали на вул. Сумську 90 в офіс фірми “Автосвіт” на ділову зустріч. Після переговорів з керівництвом фірми Яцик в 14.00 поїхав до знайомої Лучко Марини у гості, а Ян залишився у технічному відділі фірми.

В кримінальній справі знаходяться:

1. протоколи допитів потерпілого Яна Боровського; свідків – Нежиної В.П., Дмитренко С.С., Яцика Душевського, Лучко М.В.;

2. протокол відтворення обстановки та обставин події;

3.постанови на проведення експертиз і висновки дактилоскопічної, товарознавчої експертиз;

4. Подання слідчого, постанова суду про проведення обшуку, протокол про проведення обшуку у житлі гр. Василенко М.І.;

5. протоколи пред’явлення особи для впізнання;

6. протоколи пред’явлення предметів для впізнання;

7. протокол огляду предметів та постанова про визнання і приєднання їх до справи в якості речових доказів.

Увідна № 2:

1. Ян Боровський - 05.07.1962 року народження, громадянин Польщі, проживає за адресою: м. Варшава, вул. Війська Польського 12, має вищу освіту, одружений, закордонний паспорт ОС-ХХ № 788954, виданий 20.07.1979 р. Варшавським воєводством, працює старшим інженером у польській фірмі “Автосервіс” – м. Варшава, вул. Стальова Воля 65. В Україні знаходиться у службовому відрядженні.

2.Яцик Душевський – 20.01.1963 року народження, громадянин Польщі, проживає у м. Варшава, вул. Стародавня 56. Розлучений, закордонний паспорт ОМ-ХХІ № 678954, виданий 23.01.1980 р. Варшавським воєводством. Працює менеджером у польській фірмі “Автосервіс”, м. Варшава, вул. Стальова Воля 65. Приїхав 1 вересня цього року з Яном Боровським в Україну у службове відрядження в зв’язку з укладанням угоди з українською фірмою “Автосвіт” – м. Харків, вул. Сумська 90, з поставки автомобілів та запчастин європейського виробництва “FORD”, “OPEL”, “AUDI”.

Практична робота на занятті № 1:

1. Розгляд питань згідно плану заняття.

2. З урахуванням ввідної № 2 скласти формалізовані запити в НЦБ Інтерполу в Україні щодо перевірки громадян Польщі – Яна Боровського і Яцика Душевського по кримінальним облікам та перевірки польської фірмі “Автосервіс” за адресою: м. Варшава, вул. Стальова Воля 65.

3. Скласти запрошення та доручення про вручення документа (запрошення) для участі в проведені слідчих дій у кримінальній справі за фактом крадіжки з номеру готелю “Турист”.

 

Заняття № 2 (2 год).

Особливості складання постанови про виділення кримінальної справи в окреме провадження та доручення про порушення кримінального переслідування.

Завдання на самопідготовку:

1. Проаналізувати достатність зібраних матеріалів, які викривають обвинуваченого у вчинені інкримінованого йому злочині.

2. Вивчити підстави і процесуальний порядок виділення кримінальних справ в окреме провадження, а також структуру і зміст постанови про виділення кримінальних справ.

3. Вивчити порядок підготовки доручення про порушення кримінального переслідування та обговорити порядок його направлення.

 

Практична робота на занятті № 2:

1. Виділити матеріали кримінальної справи в окреме провадження відносно громадянина Польщі Яцика Душевського, склавши відповідну постанову.

2. Скласти супроводжувальний лист та доручення про порушення кримінального переслідування стосовно громадянина Польщі Яцика Душевського





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2017-01-21; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 230 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Лучшая месть – огромный успех. © Фрэнк Синатра
==> читать все изречения...

618 - | 579 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.022 с.