.


:




:

































 

 

 

 


Retošanās un slēgšanās.

Ierindas vingrojumu komandas

Katrai ierindas mācības darbībai, katram vingrojumam ir sava komanda, ko izsaka ar vienu vai vairākiem vārdiem.

Ierindas komandām ir sagatavotāja daļa (priekškomanda) un izpildu daļa (izpildkomanda), atsevišķos gadījumos var būt tikai izpildkomanda ( Līdzināties!, Atlikt! u.c.).

Sagatavotāju daļu, kas sastāv no viena vai vairākiem vārdiem, izrunā lēnāk un klusāk, ar nedaudz stieptu intonāciju. (Skolēniem jāsagatavojas uzdevuma izpildei.)

Komandas izpildu daļu pēc nelielas pauzes izrunā īsi, skaļi, aprauti, ar pavēlošu balss intonāciju. Tā sastāv no viena vārda vai pat vārda daļas, pēc kuras nekavējoties jāizpilda attiecīgā darbība. Kustības uzsākšanai izpildu komanda ir Marš!, bet kustības pārtraukšanai - Stāt!

 

Vingrojumi uz vietas

Nostāšanās vienā rindā. Komandētājs nostājas ar seju frontes virzienā pamatstājā vietā, kur jānostājas ierindas labajam flangam un dod komandu "Klase, vienā rindā - stāties!". Klase stāja pa kreisi no viņa vienā līnijā pēc auguma plaukstas platuma atstarpēs. Kad pirmie 2 vai 3 dalībnieki nostājušies, komandētājs iziet no ierindas, nostājas tās priekšā un seko, kā stājas pārējie dalībnieki.

Nostāšanās divās rindās. Komandētājs nostājas pamatstājā vietā, kur jānostājas ierindas labajam flangam un dod komandu "Klase, divās rindās - stāties! ". Garākais skolēns nostājas blakus komandētājam (pa kreisi no viņa), otrais aiz viņa, trešais blakus pirmajam, ceturtais blakus otrajam utt.. Ja ir nepāra skaits skolēnu, tad otrās rindas pēdējais dalībnieks nostājas aiz muguras pirmās rindas kreisā flanga pēdējam dalībniekam.

 

Nostāšanās kolonnā pa vienam. Komandētājs atrodas vietā, kur jānostājas ierindas vadošajam dalībniekam, un dod komandu "Klase, kolonnā pa vienam - stāties!". Dalībnieki stājas vienā līnijā cits citam aiz muguras: garākais aiz komandētāja, pārējie auguma kārtībā aiz tā viena soļa (priekšā paceltas rokas) attālumā cits no cita. Pēc pirmo 2 vai 3 dalībnieku nostāšanās komandētājs atiet sānis un vēro, kā noris stāšanās.

Nostāšanās kolonnā pa divi. Pēc komandas "Klase, kolonnā pa divi -stāties!" garākais dalībnieks nostājas aiz komandētāja, otrais garākais - pa labi blakus pirmajam, trešais - aiz muguras pirmajam, ceturtais - aiz muguras otrajam utt. Ja dalībnieku skaits ir nepāra, priekšpēdējais skolēns nostājas pēdējā rindā.

Līdzināšanās. Līdzināties rindās var pa labi, pa kreisi un uz vidu. Lai nolīdzinātu ierindu pa labi, pēc komandas "Līdzināties!" vadošais nostājas pamatstājā, bet pārējie pagriež galvu pa labi, pārbauda atstarpi, nolīdzinās.

Lai nolīdzinātu ierindu pa kreisi, dod komandu "Uz kreiso - līdzināties!". Kreisā flanga malējais dalībnieks nostājas pamatstājā, bet visi pārējie līdzinās.

Klases dežuranta ziņojums. Nodarbības sākumā klases dežurants nostāda skolēnus vienā rindā, nolīdzina un dod komandu skaitīties pēc kārtas. Atkarībā no tā, kur atrodas skolotājs, tiek dota komanda, uz kuru pusi jāskatās (piemēram, "Uz vidu - skatīt!"). Dežurants pa īsāko ceļu ierindas solī dodas pie skolotāja, 2 vai 3 soļu attālumā apstājas, pagriežas ar seju pret to un nodod ziņojumu, kurā norāda, kas un kādam nolūkam nostādīti ierindā, kā arī dalībnieku skaitu. Ziņojuma beigās dežurants nosauc savu uzvārdu. Pēc ziņojuma dežurants pagriežas, pa īsāko ceļu dodas uz priekšu, nostājas vienā līnijā ar skolotāju pa kreisi no viņa 2 vai 3 soļu attālumā un tikai tad pagriežas apkārt ar seju pret ierindu. Pēc tam skolotājs sasveicinās ar skolēniem un dod komandu "Brīvi!", dežurants šo komandu atkārto. Līdz dežuranta komandai "Brīvi!" visiem jāstāv pamatstājā. Pēc tam dežurants pa īsāko ceļu atgriežas ierindā un nostājas labā flanga galā.

Sasveicināšanās. Sporta stundas sākumā skolotājs sasveicinās: Sveiki, klase!. Jaunāko klašu skolēni atbild lēni, skaļi un skaidri: "Esiet sveiks!", bet vecāko klašu skolēni - īsi, aprauti: "Es't sveiks!". Stundu beidzot, skolotājs atsveicinās: "Stundu beidzu - sveiki, klase!". bet dalībnieki atbild ar tādu pašu sveicienu kā stundas sākumā.

Dalībnieku pārbaude ierindā. Pārbaudes laikā dalībnieki stāv ierindā brīvi. Skolotājam nosaucot uzvārdu, skolēns ieņem pamatstāju, skaļi atsaucas: "Es!" - un ar kreiso kāju iziet soli uz priekšu, bet pēc tam, liekot soli ar kreiso kāju atpakaļ, atkal nostājas savā vietā ierindā.

Skaitīšanās pēc kārtas. Skaitīšanossāk no labā flanga pēc komandas "Pēc kārtas - skaitīt!". Labajā flangā stāvošais strauji pagriež galvu pa kreisi, saka: "Pirmais!" - un turpina stāvēt pamatstājā. Nākamais dalībnieks, pagriežot galvu pa kreisi, saka: "Otrais!". Skaitīšanās turpinās, kamēr visi dalībnieki nosaukuši savus skaitļus. Kreisā flanga noslēdzošais dalībnieks, nosaucot savu kārtas skaitli, galvu nepagriež, un piebilst: "Pēdējais!"

Skaitīšanās uz pirmo un uz otro. Pēc komandas "Uz pirmo un otro - skaitīt!" ierindas labā flanga malējais dalībnieks (kolonnā vadošais) pagriež galvu pa kreisi un saka: "Pirmais!", - nākamais dalībnieks saka: "Otrais!", - trešais atkal saka: "Pirmais!". -ceturtais: "Otrais!" utt.

Skaitīšanās grupās pa trīs (četri, pieci utt.). Pēc komandas "Grupās pa trīs (četri, pieci utt.) - skaitīt!" dalībnieki sāk skaitīties tāpat kā pēc kārtas (līdz norādītajam grupas skaitlim un atkal no jauna).

Skaitīšanās pēc uzdevuma. Šo skaitīšanās veidu lieto galvenokārt pirms kāpņveida pārkārtošanās. Piemēram, lai pārkārtotu skolēnus no vienas rindas trijās ar attālumu divi soļi starp rindām, tiek dota komanda "Uz četri, divi, uz vietas skaitīt. Pēc šīs komandas dalībnieki (sākot no labā flanga) nosauc norādītos skaitļus, pirmajā gadījumā vadošais, pagriežot galvu, saka: "Četri!", -otrais: "Divi!" ,- trešais: "Uz vietas!", bet ceturtais dalībnieks sāk skaitīšanos pēc uzdevuma no jauna.

 

Pagriezieni uz vietas. Pa kreisi pagriežas pēc komandas Uz krei-so! ko izpilda uz diviem skaitījumiem. Lai pagrieztu ierindu pa labi, nepieciešama komanda "Uz la-bo!

Puspagriezienus pa kreisi un pa labi izpilda pēc komandām "Pus' uz krei-so!" un "Pus' uz la-bo'.". To izpilde ir tāda pati kā pagriezieniem par 90, tikai griešanās kustība notiek par 45.

Pagriezienus apkārt uz vietas izpilda pēc komandas "Apkārt griez-ties!". Pēc izpildkomandas un skaitījuma viens uz kreisās kājas papēža un labās kājas pirkstgaliem (nesaliecot kājas) jāpagriežas pa kreisi par 180 (saglabājot ķermeņa un roku pareizu stāvokli), skaitījuma divi laikā pa visīsāko ceļu jāpieliek taisna labā kāja.

Pārkārtošanās no vienas rindas divās rindās, un otrādi. Pēc skaitīšanās uz pirmo un otro seko komanda "Divās rindās - stāties!". Dalībnieki ar pirmo kārtas skaitli turpina stāvēt pamatstājā, bet tie, kuriem ir otrais kārtas skaitlis, liek soli ar kreiso kāju atpakaļ (skaitījums viens), soli ar labo kāju sānis (skaitījums divi) un, pieliekot kreiso kāju, nostājas pamatstājā tieši aiz muguras pirmajiem (skaitījums trīs).

Pārkārtošanos atpakaļ vienā rindā izpilda pēc komandas "Vienā rindā - staties!". Otrie liek soli ar kreiso kāju sānis (skaitījums viens), soli ar labo kāju uz priekšu (skaitījums divi) un, pieliekot kreiso kāju (skaitījums trīs), nostājas vienā līnijā ar pirmās rindas dalībniekiem.

Pārkārtošanās no vienas rindas trijās rindās un otrādi. Vispirms jādod komanda "Grupās pa trīs - skaitīt!". Pēc skaitīšanās seko komanda "Trijās rindās - stāties!". Dalībnieki ar otro kārtas skaitli turpina stāvēt pamatstājā. Pirmie liek soli ar labo kāju atpakaļ (skaitījums viens), soli ar kreiso kāju sānis (skaitījums divi) un, pieliekot labo kāju, nostājas aiz muguras otrajam (skaitījums trīs). Tajā pašā laikā trešie liek soli ar kreiso kāju uz priekšu (viens), soli ar labo kāju sānis (divi) un, pieliekot kreiso kāju (trīs), nostājas priekšā dalībniekiem ar otro kārtas skaitli.

Pārkārtošanos atpakaļ viena rindā izpilda pēc komandas "Vienā rindā - stāties!". Dalībnieki ar pirmo un trešo kārtas skaitli ar trim soļiem atgriezeniskā secībā pretējā virzienā nostājas savās iepriekšējās vietās.

 

Pārkārtošanās no kolonnas pa vienam kolonnā pa divi un otrādi. Pirms pārkārtošanās skolēni saskaitās uz pirmo un otro. Pēc komandas "Kolonnā pa divi - stāties!" pirmie turpina stāvēt ierindas stājā, bet otrie liek soli ar labo kāju sānis (skaitījums viens), soli ar kreiso kāju uz priekšu (divi) un, pieliekot labo kāju (trīs), nostājas pamatstājā blakus pirmajam (pa labi no viņiem). Ja dalībnieku skaits kolonnā ir nepāra, tad priekšpēdējais dalībnieks pārkārtojoties virzās pa labi un atpakaļ un nostājas blakus pēdējam dalībniekam.

Lai pārkārtotos atpakaļ kolonnā pa vienam, tiek dota komanda "Kolonnā pa vienam - stāties!", pēc kuras dalībnieki izpilda atgriezeniskas kustības pretējā virzienā.

Pārkārtošanās kāpņveidā no rindas. Pēc tam, kad rindā stāvošie ir saskaitījušies pēc norādītā uzdevuma (piemēram, "Uz seši, trīs, uz vietas skaitīt!"), tiek dota komanda "Pēc skaitījuma soļos-marš!". Dalībnieki, kuri skaitoties teikuši uz vietas, pārkārtošanās laikā paliek uz vietas, pārējie izpilda tik daudz soļu uz priekšu, cik atbilst viņu iepriekš nosauktajam skaitlim (tātad 6 vai 3 soļi), un pieliek kāju.

Pārkārtojoties skolotājs nosauc par vienu skaitījumu vairāk nekā bija lielākais skaitlis uzdevumā, jo pie šī skaitījuma pirmās rindas skolēni pieliek kāju. Piemēram, skaitoties uz seši, trīs, uz vietas, skolotājs skaita līdz septiņi.

Lai pārkārtotos atpakaļ vienā rindā, tiek dota komanda "Uz savām vietām soļos -marš!". Pēc šīs komandas uz priekšu izgājušie skolēni pagriežas apkārt (skaitījums viens, divi), iesoļo savā vietā rindā, pieliek kāju un pagriežas apkārt. Skolotājs turpina skaitījumu viens, divi, kamēr pēdējie skolēni, kas atgriežas rindā, apgriežas.

 

 

Pārkārtošanās kāpņveidā no kolonnas. Atkarībā no tā, cik kolonnas ir jāizveido, tiek dots uzdevums skaitīties grupās pa trīs, četri utt. Piemēram, lai pārkārtotos trijās kolonnās ar divu soļu atstati starp tām, pēc tam, kad skolēni saskaitījušies grupās pa trim, tiek dota komanda Pirmie divus pielikšanas soļus pa labi, otrie uz vietas, trešie divus pielikšanas soļus pa kreisi soļos marš! Skolotājs skaita Viens, divi, kamēr dalībnieki izpilda attiecīgo pielikšanas soļu skaitu. Pārkārtošanos var izpildīt ne tikai no vidus uz abām pusēm, bet arī tikai pa labi vai tikai pa kreisi. Piemēram, Pirmie uz vietas, otrie divus, trešie četrus, ceturtie sešus pielikšanas soļus pa labi soļos marš!

Lai pārkārtotos atpakaļ kolonnā pa vienam, tiek dota komanda Uz savam vietām ar pielikšanas soļiem soļos marš!.

 

Pārkārtošanās no viena apļa divos apļos un otrādi. Vispirms jāsaskaitās grupās pa trīs. Pēc komandas Divos apļos stāties! pirmie stāv uz vietas, otrie liek soli ar kreiso kāju uz priekšu un pieliek labo kāju, trešie izpilda pielikšanas soli pa labi (nostājas tieši vidū starp pirmajiem).

Retošanās un slēgšanās.

Retošanās, ceļot rokas sānis.

"Ceļot rokas sānis, pa kreisi (pa labi, no vidus) - retoties ". Visi dalībnieki, ceļot abas rokas sānis, ar pielikšanas soļiem vai krustsoļiem pārvietojas norādītajā virzienā, kamēr starp blakus stāvošo dalībnieku roku pirkstiem vai rokās esošā vingrošanas inventāra (vālīšu, nūju, hanteļu utt.) galiem ir plaukstas platuma atstarpe. Seko komanda "Rokas lej ā ".

"Slēgties pa labi!". Apmācāmie tad slēdzas norādītajā virzienā, pārvietojoties ar pielikšanas soļiem vai krustsoli).

Retošanās un slēgšanās ar pielikšanas soļiem. Retoties var pa kreisi, pa labi vai no vidus, ievērojot norādīto atstarpi. Piemēram. "Atstarpe - tr ī s soļi, ar pielikšanas soļiem uz kreiso (uz, labo, no vidus) izretoties! ". Pēc izpildkomandas skolotājs skaitaviens, divitik ilgi, kamēr visi izretojušies. Pirmā skaitījuma viens, divi laikā pielikšanas soli pa kreisi izdara tikai rindas kreisā flanga dalībnieki vai kreisajā pusē stāvošās kolonnas malējie dalībnieki. Katra nākamā skaitījuma viens, divi laikā pakāpeniski ieslēdzas pārējie dalībnieki. Retošanās turpinās, kamēr starp dalībniekiem (kolonnām) izveidojusies norādītā atstarpe.

Slēgšanās notiek pēc komandas "Ar pielikšanas soļiem uz labo (uz. kreiso, uz vidu) - slēgties!". Slēgšanos norādītajā virzienā sāk visi dalībnieki vienlaicīgi (izņemot dalībnieku, uz kura pusi slēdzas), skolotājs skaita viens, divi.

 

 

Lokveida retošanās. Pēc tam, kad dalībnieki nostādīti kolonnā pa četri. Pēc komandas "Lokveidā uz priekšu - retoties!" pirmo sešu skaitījumu laikā katras rindas divi vidējie dalībnieki ar pieciem soļiem iziet lokveidā uz priekšu un uz āru (katrs uz savu pusi) divu soļu attālumā no malējiem dalībniekiem vienā līnijā ar tiem (skaitījuma seši laikā jāpieliek kāja). Skaitījuma septiņi, astoņi laikā šie dalībnieki pagriežas apkārt.

Retojoties lokveidā atpakaļ, vidējie dalībnieki vispirms pagriežas apkārt (skaitījums viens, divi), pēc tam ar pieciem soļiem lokveidā uz priekšu uz āru izsoļo divu soļu attālumā no malējiem dalībniekiem vienā līnijā ar tiem un pieliek kāju (skaitījums turpinās līdz astoņi).

Slēgšanās notiek ar atgriezeniskām kustībām pretējā virzienā pēc komandas "Lokveidā uz priekšu (atpakaļ) - slēgties!" (skaitījums 1-8).

 



<== | ==>
Grammar Exercise - Used to, be used to, get used to | , 5 .
:


: 2017-01-21; !; : 1026 |


:

:

, ,
==> ...

1529 - | 1450 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.03 .