Лекции.Орг


Поиск:




Порівняйте варіанти підзвітності контролю генерування і реалізації ініціативи в різних організаційних моделях політ партій.




Модульна

Партія комуністичного типу є жорстко ієрархізованою структурою тоталітарного характеру і відповідно має ряд особливих вимог до своїх послідовників:
- Найсуворішої дисципліни і централізації в партії;
- Свідомої відданості революції, самопожертви, витримки, стрункої дії;
- Уміння з'єднувати нелегальні і легальні форми боротьби;
- Уміння стежити за настроєм мас і впливати на нього;
- Уміння бути максимально гнучким в тактиці, бути діалектиком в теорії і на практиці;
- Уміння прикласти загальні і основні принципи комунізму у відносинах між
класами і партіями, враховуючи своєрідності в об'єктивному розвитку кожної країни, які треба вміти знайти, вгадати, вивчити;
- Уміння так застосовувати принципи комунізму, щоб вони,
видозмінюючись в деталях, правильно пристосовувалися і застосовувалися до національних і національно державних відмінностях країни.

2 ) Європейські партії як і комуністичні партії є високо централізованими проте не мають яскраво вираженого тоталітарного характеру. По суті це кадрові партії з високою централізацією. Отримуючи фінансування з Європейського союзу ці партії борються за максимальне представлення в усіх країнах Євросоюзу. Такі партії є яскравими антиподами американських партій як правило вони спрямовані на певну соціальну групу яка активно їх підтримує.

3) Сучасні американські партії є партіями абсолютно нового типу партій - виборчої партії. Масові партії, в Америці були лише першим етапом у процесі організаційної еволюції в напрямку створення виборчих агентств, близьких до американських партій. Основним пунктом їх виборчої підтримки не є вже (лише і виключно) конкретна суспільна група, а так званий народний електорат. Партії ці меншою мірою зацікавлені в реалізації
своєї експресивної функції. Принципова їх мета - прагнення до здобуття влади - не змінилася, однак змінилися інструменти, якими вони при цьому користуються.
Сучасні політичні партії втратили здатність структуризації електорату.
Адресатом їх виборчого змагання є не представник визначеної соціальної групи, як це відбувається в Європі(який крім того є ще й членом партії, орієнтованим на відповідні цінності), а добре поінформований підготовлений виборець. Колективна стратегія ідеологічної поляризації, спрямована на підкреслення групової самобутності, змінюється т.зв. маркетинговою стратегією. У виборчих партіях щораз меншу роль відіграє інститут членства в партії. Відбувається групи політиків професіоналізація партії - центральну роль в них відіграють спеціалізовані та професійні керівники або
експерти з конкретних проблем.

2) Запропонуйте оптимальний варіант підзвітності та контролю для соціал демократичної організаційної моделі політичної партії.

3) Визначте адекватні сучасному політичному процесу в Україні елементи із організаційною структурою різних політичних партій.

Варто зауважити що сучасний політичний процес в Україні який і раніше не відрізнявся упорядкованістю, після бурмених років війни скотився в остаточний хаос. Партії в Україні як і раніше фінансуються олігархами як і раніше обслуговують їх інтереси. Проте через жорстке переплетення інтересів різних олігархічних груп політична боротьба набуває доволі гомеречних форм. Українські партії по своїй структурі найбільше нагадують партії комуністичного зразка з жорсткою ієрархізацією, чіткою системою чинів. Проте в них повністю відсутня ідеологічна складова її підміняє фінансовий інтерес це і породжує чисто українське явище “тушок”. Сюди також варто добавити дитячий вік української квазі демократії, тяжке становище громадянського суспільства, повна залежність партій від олігархів. Все це в сумі створює унікальний мікс постсовкової країни яка намагається в демократію європейського зразка але робить це совковими методами.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-28; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 469 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Большинство людей упускают появившуюся возможность, потому что она бывает одета в комбинезон и с виду напоминает работу © Томас Эдисон
==> читать все изречения...

1019 - | 833 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.007 с.