Лекции.Орг


Поиск:




Правові основи безпеки життєдіяльності




Правове забезпечення БЖД

 

1. Правові основи безпеки життєдіяльності

2. Законодавчі основи охорони праці

3. Інструкції з охорони праці в підприємстві

4. Державний нагляд і авторитетний суспільний контролю над охороною праці

Список літератури

 

Правові основи безпеки життєдіяльності

Правові основи безпеки життєдіяльності мають ієрархічне будова, тобто вимоги верхніх рівнів повинні бути враховані розробки нижніх, конкретних підзаконних актів.

Держави, що входять до міждержавні об'єднання (наприклад, ООН), повинні враховувати міжнародні угоди, і декларації розробки свого внутрішнього правовим полем. Приміром, у Конституції повинні бути враховані такі статті "Загальної Декларації правами людини" як:

· стаття N 3 "Кожна людина має під собою підстави...";

· стаття N 23 "Кожна людина має декларація про працю, вільний вибір роботи, на справедливі і сприятливі умови..." тощо.

Спрощено існуючу ієрархію в правовому просторі БЖД можна так.

1. Вищий рівень ієрархії представлений Конституцією Російської Федерації, прийнятої 12 грудня 1993 року. Конституція РФ включає низку статей, присвячених охорони праці, природи й здоров'я.

2.Кодекси законів й окремі закони РФ. Приміром, 9 грудня 1971 року було прийнято кодекс законів про працю Російської Федерації (КзпПр РФ), а 23 червня 1999 року прийнято федеральний закон "Про основи охорони праці Російської Федерації".

3. Укази і розпорядження Президента РФ.

4. Постанови і розпорядження Уряди РФ;

5. Система стандартів безпеки праці (>ССБТ), будівельні норми і правил (>СНиП), санітарних норм (СП), санітарні правила (СП), гігієнічні норми (>ГН), санітарні правил і норми (СанПіН) та інших.

6. Інструкції, правила, пам'ятки, керівництва, методичні вказівки тощо. Вища судова владу у Росії здійснюється Конституційним Судом РФ, Верховним Судом РФ і Вищим Арбітражним Судом РФ. Нагляд над виконанням законності здійснює інститут прокуратури РФ.


2. Законодавчі основи охорони праці

Здебільшого законі нашої держави. Конституції Російської Федерації, принцип охорони праці визначено у статті 37: "...Кожен має право праця викладачів у умовах, відповідальних вимогам безпеки і гігієни...".

У "Кодексі законів про працю Російської Федерації" відбиті такі питання:

· у розділі Х - "Охорона праці";

· у розділі XI - "Праця жінок";

· у розділі XII - "Праця молоді".

Основні засади державної політики у сфері охорони праці представлені у федеральному законі РФ "Про основи охорони праці Російської Федерації", прийнятому 23 червня 1999 року. Зокрема:

· визнання пріоритету життя і здоров'я працівника стосовно результатам виробничої діяльності;

· державне управління економіки й координація діяльність у сфері охорони праці, державний нагляд контроль над дотриманням вимог охорони праці;

· встановлення єдиних нормативних вимог щодо охорони праці підприємствам всіх форм власності;

· забезпечення громадського контроль над дотриманням законодавства у галузі охорони праці;

· обов'язковість розслідування нещасних випадків з виробництва і фахових захворювань;

· навчання безпечним методам праці та підготовка спеціалістів у галузі охорони праці;

· гарантування компенсацій за шкода,причиненний працівникам інші принципи.

Додаткові умови охорони праці розглядаються під час складання колективного договори та контракту, тобто. індивідуального трудового договору (КзпПр РФ, глава 3).

Урядом Російської Федерації 12 серпня 1994 року ухвалено постановуN937 "Про державних нормативних вимогах з охорони праці Російської Федерація", яким затверджений перелік видів нормативних правових актів, містять державні нормативні вимогами з охорони праці Російській Федерації.

Цією самою постановою встановлено, що у Російської Федерації діє система нормативних правових актів, містять єдині нормативні вимогами з охорони праці, обов'язкові до застосування під час проектування, будівництві (реконструкції) і експлуатації об'єктів, конструюванні машин, механізмів і устаткування, розробці технологічних процесів, організації виробництва та праці.

Відповідно до постанови, варто виокремити такі види нормативних правових актів з охорони праці (в дужках наводятьсясокращенние позначення).

1. Державні стандарти Системи Стандартів Безпеки Праці (ГОСТ РССБТ) - стверджують Держстандарт же Росії таМинстрой Росії.

2. Галузеві стандарти системи стандартів безпеки праці (>ОСТССБТ) - стверджують федеральні органи виконавчої.

3. Санітарні правила (СП), санітарних норм (СП), гігієнічні нормативи (>ГН) і санітарні правил і норми (СанПіН) - стверджуєГоскомсанепиднадзор Росії.

4. Будівельні норми і правил (>СНиП) - стверджуєМинстрой Росії.

5. Правила безпеки (ПБ), правила пристрої і безпечної експлуатації (>ПУБЭ), інструкції за безпеку (ВБ) - стверджують федеральні органи нагляду відповідно до їх компетенцією.

6. Правила з охорони праці міжгалузеві (>ПОТ М) - стверджуєМинтруд Росії.

7.Межотраслевие організаційно-методичні документи (становища, рекомендації, вказівки) - стверджуютьМинтруд же Росії та федеральні органи нагляду.

8. Правила з охорони праці галузеві (>ПОТ Про) - стверджують федеральні органи виконавчої.

9. Типові галузеві інструкції з охорони праці (>ТОИ) - стверджують федеральні органи виконавчої.

10. Галузеві організаційно-методичні документи (становища, вказівки, рекомендації) - стверджують федеральні органи виконавчої.

Органи виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації з урахуванням державних нормативних правових актів, містять вимогами з охорони праці, розробляють і стверджують відповідні нормативні правові акти з охорони праці.

Підприємства, закладу і організації розробляють і стверджують стандарти підприємства системи стандартів безпеки праці (СТПССБТ), інструкції з охорони праці до працівників і окремі види робіт (>ИОТ) з урахуванням державних нормативних правових актів і лобіювання відповідних нормативних правових актів суб'єктів Російської Федерації.

Професійні союзи та інші уповноважені працівниками представницькі органи заслуговують брати участь у з розробки й узгодженні нормативних правових актів з охорони праці.


3. Інструкції з охорони праці в підприємстві

Складність сучасного виробництва вимагає комплексного підходи до охорони праці. У умовах підприємство вирішує такі:

· навчання працюючих питанням охорони праці;

· забезпечення безпеки виробничого устаткування;

· забезпечення безпеки будинків та споруд;

· забезпечення працюючих засобами індивідуальної захисту;

· забезпечення оптимальних режимів праці та відпочинку;

· забезпечення безпеки виробничих процесів;

· нормалізація умов праці та ін.

Одне з найважливіших напрямів охорони праці в підприємствах є забезпечення працівників інструкціями з охорони праці. Ця робота ради має здійснюватися у відповідність до ">Методическими вказівками для розробки правив і інструкцій з охорони праці",утвержденними постановою Мінпраці РФ N 129 від 1 липня 1993 року.

Інструкція з охорони праці - нормативний акт, який встановлює вимогами з охорони праці і під час робіт у виробничих приміщеннях, біля підприємства, на будмайданчиках й інших місцях, де проводять ці роботи, чи виконуються службових обов'язків.

Інструкції з охорони праці може бути типові (галузеві) до працівників підприємств, ділянок та конкретного робочого місця. Інструкції з охорони праці розробляються з урахуванням міжгалузевих і галузевих правил з охорони праці та нічого не винні їм суперечити.

>Утвержденние інструкції до працівників враховуються службою охорони праці підприємства у журналі обліку. Нагляд контроль над дотриманням правив і інструкцій з охорони праці федеральними органами нагляду.

Інструкції до працівників за професіями і окремі види робіт розробляють відповідність доутвержденним роботодавцем переліком, який складають з керівників підрозділів, служб провідних фахівців та інших. Розробка інструкцій до працівників складає основі наказу роботодавця.

Інструкції до працівників розробляються керівниками підрозділів (цехів, відділів, лабораторій та інших.).

Служба охорони праці організації здійснює за своєчасної із розробкою та переглядом інструкцій до працівників, і навіть надає методичну допомогу розробникам.

Типова інструкцію і інструкція до працівників повинні містити такі розділи:

· загальні вимоги безпеки;

· вимоги безпеки до початку робіт;

· вимоги безпеки під час;

· вимоги безпеки в аварійних ситуаціях;

· вимоги безпеки після закінчення роботи.

Інструкції до працівників нічого не винні утримувати посилань на будь-які нормативні акти, крім посилань інші інструкції до працівників, які діють даному підприємстві. У інструкціях нічого не винні застосовуватися слова,подчеркивающие особливе значення окремих вимог (наприклад, "категорично", "особливо", "суворо" тощо.), бо всі вимоги інструкції їх необхідно виконувати працівниками однаково. Заміна слів з тексту буквеним скороченням допускається за умови повної розшифровки.

Якщо безпеку виконання роботи обумовлена певними нормами, вони повинні бути зазначені у інструкції (величина зазору, відстані тощо.).

Перевірка інструкцій щодо відповідності вимогам діючих державні стандарти, санітарним нормам і керував повинно бути не менше десь у 5 років.

Перевірка інструкцій до працівників за професіями чи з видам робіт, що з підвищеної небезпекою, повинно бути не менше десь у 3 року.

Якщо недоїмку протягом термін дії інструкції умови праці працівників для підприємства залишилися незмінними, то наказом роботодавця дію інструкції продовжується наступного року, що ж робиться запис на першій сторінці інструкції (штамп ">Пересмотрено", дата та підпис особи, відповідального за перегляд інструкції).

Видача інструкцій керівникам підрозділів організації виробляється службою охорони роботи з реєстрацією у журналі обліку видачі інструкцій.

У керівника підрозділи організації повинен постійно зберігатися комплект які у підрозділі інструкцій до працівників всіх професій й за всіма видам робіт.

Інструкції працівникам можуть бути видані на руки під розписку у власній картці інструктажу вивчення при первинному інструктажі, або вивішено на робочих місць чи ділянках, або зберігатися деінде, доступному до працівників.

Контроль організації охорони праці в підприємстві здійснюється:

· роботодавцем і керівниками підрозділів;

· через спільнийадминистративно-общественний контроль;

· через контроль вищестоящої організації;

· інспекторами державного спеціального нагляду (Держгіртехнагляд,Госенергонадзор,Госсанепиднадзор,Госатомнадзор та інших.);

· інспекторами державної служби з охорони праці (державні інспекториРострудинспекции і працівники підрозділ з охорони праці органу з праці суб'єкти федерації);

· через огляди з охорони праці та техніці безпеки.


4. Державний нагляд і авторитетний суспільний контролю над охороною праці

У основі державного нагляду й суспільного контролю над охороною праці лежить законодавчу базу: "Конституція РФ", федеральний закон "Про основи охорони праці РФ", "КзпПр РФ", і навіть ряд указів Президента РФ, постанови Уряди РФ, Міністерства праці РФ та інших.

Загальний нагляд над виконанням законів про працю охорони праці Російській Федерації здійснює прокуратура.

Указом Президента РФN850 від 4 травня 1994 року державний нагляд контроль над дотриманням законодавства РФ про працю охорони праці покладено на Федеральну інспекцію праці при Міністерстві праці РФ. Нині Федеральна інспекція праці чи діє у відповідність до "Положенням про Федеральної інспекції праці", затвердженим постановою Уряди РФN78 від 28 січня 2000 року.

Відповідно до даним "Положенням", державні правові інспектори праці та державні інспектори з охорони праці заслуговують:

· безперешкодно відвідувати будь-які підприємства, проводити розслідування нещасних випадків на підприємствах;

· одержувати інформацію, припиняти роботу;

· видавати посадових осіб підприємств обов'язкові виспівати розпорядження й накладати штрафи на посадових осіб, винних порушення законодавчих та інших нормативних актів з охорони праці.

Постановою Міністерства праці РФN58 від 30 жовтня 1995 року затверджене "Зразкове положення про підрозділі з охорони праці органу виконавчої влади з праці суб'єкта РФ". Відповідно до цим положенням, працівники цього підрозділу здійснюють управління, керівництво й організацію у сфері охорони праці в відповідної території суб'єкти федерації. Для своїх зобов'язань ці працівники мають відповідні правничий та повноваження:

· безперешкодно відвідувати всіх форм власності незалежно від сфери господарської діяльності й відомчоїподчиненности;

· отримувати необхідну інформацію.

Громадського контролю здійснюють профспілки чи інші представницькі органи колективу та, відповідно до федеральним законом "Про основи охорони праці Російської Федерації" (ст. 22) і "Рекомендаціями щодо роботи уповноваженого (довіреної) особи з охорони праці професійного союзу чи колективу" (>утвержденними Постановою Мінпраці РФN30 від 8 квітня 1994 року), заслуговують:

· контролювати виконання роботодавцем законодавства охорони праці;

· проводити незалежну експертизу умов праці та забезпечення безпеки співробітників;

· брати участь у розслідуванні нещасних випадків з виробництва, і навіть здійснювати самостійне їх розслідування, одержувати інформацію про стан умов і охорони праці в підприємстві;

· пред'являти вимоги про припинення робіт, за загрози життю і здоров'я працівників, видавати роботодавцю обов'язкові до розгляду подання з усунення виявлених порушень законодавства про охорону праці;

· контролювати виконання колективного договору пунктах, де відбиті питання умов праці та охорони праці, брати участь розробки нормативних актів з охорони праці;

· звертатися до відповідні органи про притягнення до відповідальності посадових осіб, винних в порушеннях вимог щодо охорони праці, брати участь у розгляді трудових спорів із приводу охорони праці.


Список літератури

1. Безпека життєдіяльності.Конспект лекцій. Ч. 2/П.Г. Бєлов,А.Ф. Козьяков. С.В. Бєлов та інших.; Під ред. С.В. Бєлова. –М.:ВАСОТ. 1993.

2. Безпека життєдіяльності/Н.Г.Занько. Г.А.Корсаков, До. Р.Малаян та інших. Під ред. О.Н.Русака. –>С.-П.: Вид-во Петербурзької лісотехнічної академії, 1996.

3. Бєлов С.В., МорозоваЛ.Л.,Сивков В.П. Безпека життєдіяльності. Ч.1.–-М.ВАСОТ, 1992

4. Бєлов С.В. Безпекажизнедеятельности–наука виживання втехносфсре –М.: ВІНІТІ, Оглядова інформація. Проблеми безпеки при надзвичайні ситуації, 1996. вип. 1.

5. Бєлов С.В. Техносфера: аспекти безпеки і екологічності. – М.: Вісник МДТУ. 1998, сірий.ЕН.№1.

6.Небел Б. Наука про навколишньому середовищі. Як влаштований світ. Т. 1: Пер з анг. – М.: Світ, 1993.

7.Рамад Ф. Основи прикладної екології: Пер. з франц. –Л.:Гидрометеоиздат, 1981.

8.РеймерсН.Ф. Надії на виживання людства. Концептуальна екологія. –М.: вид-воИЦ «Росія молода» –Екологія, 1992.

9. Русак О.Н. Введення ЄІАС у охорону праці. –Л.: вид-во Ленінград, лісотехнічної академії, 1982.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-12-05; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 486 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

В моем словаре нет слова «невозможно». © Наполеон Бонапарт
==> читать все изречения...

767 - | 715 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.