Лекции.Орг


Поиск:




Кам'янець-подільський національний університет




КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ІВАНА ОГІЄНКА

ФАКУЛЬТЕТ КОРЕКЦІЙНОЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІКИ І ПСИХОЛОГІЇ

Тестування з навчальної дисципліни: "Спеціальна психологія логопата"

 

ПІБ студента_____________________________________________________

Курс _____________

Варіант 1

№ п/п   Тестові завдання відповіді
1. До якої з чотирьох груп порушень мовлення, за психолого-педагогічною класифікацією, відноситься порушення звуковимови, що характеризується неправильною вимовою окремих звуків (особливо свистячих, та шиплячих), і спостерігаються це при наявності анатомічних відхиленнях в будові чи рухливості артикуляційного апарату - щелепи, зубів, язика, піднебіння - або наслідування дітьми неправильного мовлення? а) ФНМ; б)Н ЗНМ; в)ФФНМ.  
2. До процесів пам’яті відноситься: а) Накопичення, зберігання, відтворення, забування; б) Зберігання, запам’ятовування, відтворення, не відтворення; в) Запам’ятовування, зберігання, відтворення, забування.    
  І.П. Павлов у своєму вченні про дві сигнальні системи довів, що в основі всіх психічних процесів, в тому числі і в пам’яті на всіх ступенях її розвитку лежить…. а) Асоціація; б) Образ; в) Словесна логічність.  
  Який вид уваги виникає у дитини після тривалих зв’язків зі середовищем, коли вона починає реагувати позитивно на голос матері, вигляд її обличчя, на вигляд пляшки з молоком, тощо. а) Мимовільна безумовнорефлекторна; б) Мимовільна умовнорефлекторна; в) Довільна рефлекторна.  
  Увага за своєю природою є: а) Рефлекторною; б) Фізіологічною; в) Збудженою.  
  Розкрийте якість мислення яке полягає в умінні людини дотримуватися логічних його правил, не суперечити самій собі в своїх міркуваннях, доводити, обґрунтовувати свої висновки, дотримуватися певного плану у викладі думок. а) Швидкість; б) Гнучкість; в) Послідовність.  
7. На якому році життя починають спостерігатися перші прояви мисленнєвих операцій? а) Першій рік життя; б) Другій рік життя; в) Третього року життя.  
  Старші підлітки все частіше вводять у свої писемні роботи … а) цитати, фра­зеологічні звороти, окремі вислови з художніх творів; б) плануючі і знакові системи вислову; в) внутрішні, індивідуальні та загальноприйняті потреби.  
9. Молодший школяр у навчанні постійно виконує дві взаємозумовлені мовні функції: а) комунікативну і сигніфікативну; б) плануючу і знакову; в) внутрішньо індивідуальну і загальноприйняту.  
  Розкрийте розподіл виду сприйняття за ведучим аналізатором: а) зорове, слухове, нюхове, тактильне, смакове, кінеститичне; б) симультанне, сукцесивне; в) навмисне, не навмисне.  
  Завдяки чому з`єднуються периферичні відділи аналізатора з центром? а) периферичних рецепторів; б) аферентних та еферентних нервових провідних шляхів; в) підкоркових і коркових відділів.  
12. Всі види порушень, що розглядаються|розглядуються| в даній класифікації, на основі психолого-лінгвістичних критеріїв можна підрозділити на дві великі групи залежно від того, який вид мовлення|промови| порушений: а) ЗНМ та НЗНМ; б) фонетичний та фонетико-фонематичний; в) письмовий та усний.  
  Який вид уяви являє собою процес створення людиною образів нових для неї об’єктів на основі їх словесного опису, графічного чи музикального зображення? а) Творчий; б) Малюнковий; в) Репродуктивний.  
  Яка сигнальна система (що являється джерелом тих аналізаторів, з яких утворюються уявлення) відповідає за необхідний для створення образів чуттєвий матеріал? а) ІІ; б) І; в) ІІІ.  
  Що досліджує методика Мюнстерберга? а) вибірковість уваги; б) вибірковість сприйняття; в) вибірковість пам’яті.  
16. Методика "Складні аналогії" вивчають: а) процеси пам’яті; б) процеси мислення; в) процеси уяви.  
17. У дітей із заїканням визначається знижена пізнавальна активність, та … а) спостерігається велика кількість помилок при диференціації кольорів, форм, розташуванню фігур тощо; б) погана концентрація уваги яка потребує високого рівня автоматизації; в) порушення правильного дихання, недостатня розумова активність, неправильне виховання.  
  Розкрийте якість мислення людини яке характеризується її вмінням проникати в суть пізнавальних явищ, розкривати їх причини, дошукуватися їх основ, всебічно з’ясовувати їх зв’язки з іншими явищами. а) Послідовність; б) Глибина; в) Чіткість;  
19. У якій категорії дітей значно порушене зорове сприйняття предмету? а) у дітей з ФНМ; б) у дітей ЗНМ; в) у дітей ФФНМ.  
20. Що досліджують у дитини пропонуючи їй відтворити 3 – 4 склади ("бу – ра – ми", "ко – на – фу – по"), або 3–4 слова ("дім – ліс – стіл", "ніч – кіт – міст – дуб")? а) слухомовну увагу; б) слухомовну пам’ять; в) слухомовну уяву.  
21. Часткове специфічне порушення процесу читання. а) Алалія; б) Дислексия; в) Дисграфія.  
22. Розкрийте основні види пам’яті за психічною активністю: а) Образна, словесно-логічна, рухова, емоційна; б) Довільна, мимовільна; в) Довготривала, короткотривала, оперативна.  
  Процес який ґрунтується на явищах гальмування умовно-рефлекторних зв’язків під впливом різних чинників і згасань слідів, що утворилися раніше, називається: а) Спогади; б) Забування; в) Збереження.  
  Залежно від співвідношення зовнішніх і внутрішніх умов увага поділяється: а) Свідому, підсвідому; б) Розподільну, об’ємну; в) Довільну, мимовільну;  
  Як називають мимовільну увагу: а) Пасивну; б) Активну; в) Активно-пасивну.  
  Яке мислення протікає дуже швидко, згорнуто, не має чітко виражених етапі, мінімально усвідомлене? а) Дискурсивне; б) Аналітичне; в) Інтуїтивне.  
27. Визначте вид мислення за його формою: а) Наглядно-дійове, наглядно-образне, абстрактно-образне; б) Репродуктивне, продуктивне, творче; в) Дискурсивне, інтуїтивне, індивідуальне.  
  Який особливий тип мови з’являється у дошкільників? а) пояснювальна мова; б) ситуативна; в) негативна.  
29. При формуванні граматичної правильної вимови у дітей у 2-х років та 6 міс. з’являється: а) родовий відмінок з прийменником (прийменники: у, із, від, с); б)орудний відмінок з прийменником за. Місцевий відмінок з прийменниками в, на; в) знахідний відмінок з прийменником (прийменники: в, на). Родовий відмінок з прийменником (прийменники: у, із, від, с). Давальний відмінок з прийменником до. Орудний відмінок з прийменником з. Орудний відмінок з прийменником за. Місцевий відмінок з прийменниками в, на.  
  Сприймання кожного нового предмету людиною здійснюється: а) на ґрунті знань та досвіду людини; б) підсвідомого сприйняття; в) у наслідок інтеграції нервових процесів.  
  Яка фізіологічна основа відчуттів? а) периферична трансформаторність; б) нервовий процес, що утворюється у процесі дії подразника на адекватний йому аналізатор; в) функціональний стан рецепторів.  
32. Порушення звуковимови характеризуються неправильною вимовою окремих звуків (особливо свистячих, та шиплячих), спостерігаються при анатомічних відхиленнях в будові чи рухливості артикуляційного апарату - щелепи, зубів, язика, піднебіння - або наслідування дітьми неправильного мовлення. а) ЗНМ; б) ФНМ; в)ФФНМ.  
  Який характер може мати процес створення образів об’єктів, яких ми самі безпосередньо не сприймали? а) Мимовільний і довільний; б) Довільний; в) Мимовільний.  
  Який вид уяви переважає у дітей з одного до трьох років? а) Відтворюючий мимовільний характер; б) Відтворюючий довільний характер; в) Відтворюючий змістовий характер.  
  За даною методикою дитині пропонується запам’ятати десять рядів по п’ять чисел в кожному, та скласти в умі перше число з другим, друге з третім, третє з четвертим, четверте з п’ятим, а визначену суму записати у відповідну строку бланку. Розкрийте що досліджує дана методика: а) рівень розвитку короткочасної пам’яті; б) рівень розвитку довготривалої пам’яті; в) рівень розвитку об’єму пам’яті;  
36. За методикою дослідження уваги "Коректурна проба", об’єм уваги визначається: а) за кількістю правильних виборів; б) за кількістю зроблених помилок; в) за кількістю переглянутих літер.  
37. У дітей з рінолалією увага є: а) розгальмована, непродуктивна; б) зовнішньо неорганізована; в) інтелектуально неконцентрована.  
  Визначте віковий період інтенсивно розвивається репродуктивна і творча уява. а) Ранній вік; б) Дошкільний вік; в) Шкільний вік.  
39. Дані дослідження зорового сприйняття у дітей з ПМР показали: а) що воно відстає від норми; б) знаходиться у нормі; в) опереджає норму.  
40. Чи продовжується белькіт у дитини у 1 рік та 6 місяців? а) закінчується у 11 місяців; б) може бути до 8 – 7 міс.; в) продовжує багато белькотати.  
Набрана сума балів  

 

КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ІВАНА ОГІЄНКА





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-24; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 304 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

1461 - | 1254 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.