Лекции.Орг


Поиск:




ІІІ. Написання курсової роботи.




ФАКУЛЬТЕТ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ

КАФЕДРА ВІЙСЬКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри

працівник ЗСУ

Ю.П.КАРЛЕНКО

 

____. ____. 11

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Щодо розробки та захисту курсової роботи

 

Навчальний модуль 2 ВП.07

Експлуатація та ремонт стрілецького озброєння

і засобів ближнього бою. ”

з військово-облікової спеціальності:

Експлуатація та ремонт стрілецького озброєння

і засобів ближнього бою. ”

 

 

Розглянуто і схвалено на засіданні ПМК № 1

Протокол від 16.10. 11 № 2

 

 

 

Одеса – 2011

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО РОЗРОБКИ

ТА ЗАХИСТУ КУРСОВОЇ РОБОТИ

І. Загальні положення.

Курсова робота має за мету поглибити, систематизувати і закріпити отримані студентами теоретичні знання та практичні навички, перевірити і вдосконалити їх навички в розробці, підборі, систематизуванні і логічному викладанні матеріалів та висновків з наданого завдання, дати їм практику в самостійному застосуванні отриманих знань для вирішення завдань, привити навички обґрунтування рішень, які приймаються та висунених положень.

Курсова робота виконується студентом самостійно під керівництвом викладача згідно із завданням для курсової роботи на основі набутих з даного навчального модуля знань та умінь.

Тематика курсових робіт повинна відповідати завданням навчального модуля і щільно пов’язуватися з практичними потребами діяльності майбутнього військового фахівця. Студентам надається право вибору теми курсової роботи або пропонується висунути власну тему.

Тематика курсових робіт повинна щорічно коригуватися з урахування накопиченого на кафедрах досвіду, необхідності розробки тем для видання навчальних посібників та підручників, побажань спеціалістів і рекомендацій екзаменаційної комісії. Вона розробляється на кафедрі і студенти самі вибирають її із списку, що є на кафедрі, ту чи іншу тему. Але вони і самі можуть запропонувати тему роботи, виходячи з її актуальності, відповідності фаху, можливості отримати необхідний матеріал, зі своїх наукових інтересів та сучасного стану розвитку наукових досліджень даної проблеми.

Предметом курсової роботи є дослідження та виконання актуального завдання, яке може мати місце у військово-професійній діяльності студента, як офіцера запасу, випускника Факультету підготовки офіцерів запасу за його спеціалізацією.

Важливим елементом у написанні курсової роботи є вибір проблеми дослідження і її теми. Слід пам’ятати, що від правильного обрання теми та складеного плану залежить якість виконання роботи.

Після вибору теми студент звертається до свого керівника курсової роботи за порадами. Дуже важливо, щоб він сам перед тим спробував розробити план своєї теми, добре обміркував і чітко уявив собі хід її виконання, враховуючи конкретні умови та термін часу, в яких йому треба бути працювати. Це дає можливість керівникові зважати і врахувати здібності студента, його підготовленість до виконання даної роботи, а також зробити правильні висновки про те, яку надати йому допомогу саме там, де вона найбільш необхідна.

Курсова робота повинна мати реферативний, корисний і дослідницький характер. У першому випадку робота має теоретичний характер і пишеться на основі аналізу та узагальнення ряду літературних джерел: монографій, брошур, статей, методичних рекомендацій тощо. Студент повинен взяти з літератури основний матеріал, який стосується завдання, яке вивчається, дати оцінку визначеним роботам, висловити свою точку зору; пов’язано, грамотно і логічно обґрунтувати вибрану тему, зробити практичні і методично-професійні висновки. При розробці курсової роботи студент повинен широко використовувати електронні джерела інформації, різні бази даних: - військової академії; - свого основного ВНЗу та Інтернету.

Курсова робота має свою професійну специфіку, тому її деталі завжди потрібно погоджувати з керівником. Все ж інше, що стосується її написання та оформлення, має майже одинакові риси, і тому буде проаналізовано разом.

В кінцевому рахунку, курсова робота сприяє поширенню військового та технічного кругозору студента.

Таку функцію курсова робота досягає, якщо вона буде виконуватися студентом: самостійно, послідовно, планомірно, під регулярним контролем викладача – керівника курсової роботи, при необхідності і при його допомозі.

Порядок і терміни розробки курсової роботи вказуються в календарному плані виконання курсової роботи, який складається студентом самостійно і затверджується керівником курсової роботи. Основні етапи цього плану відображаються у завданні, яке отримує студент, воно розробляється керівником курсової роботи.

Необхідно з’ясувати тему, основні питання, що підлягають розробці та інші вихідні дані (обмеження, які будуть встановлені керівником курсової роботи). З’ясування теми курсової роботи має за мету: зрозуміти актуальність її розробки, її необхідність для подальшого поглиблення своїх знань та корисність для подальшого вивчення її на кафедрі та факультеті. В результаті з’ясування теми студент повинен чітко уявляти собі, які складові частини (розділи) вона повинна включати, розібратися в її цільовій настанові а також зрозуміти, який повинен бути кінцевий результат.

 

Основними етапами розробки курсової роботи є:

1. Підбір і вивчення студентом літератури за темою роботи.

2. Складання плану-проспекту курсової роботи.

3. Складання розгорнутого плану (плану-проспекту) курсової роботи.

4. Складання календарного плану розробки курсової роботи.

5. Виконання первинного варіанта курсової роботи, надання його керівнику на перевірку.

6. Виконання кінцевого варіанта курсової роботи; розробка плакатів, схем, слайдів тощо.

7. Отримання погодження керівника на захист курсової роботи та її попередній захист.

8. Захист курсової роботи перед комісією.

 

ІІ. Підбір і вивчення студентом літератури. складання розгорнутого плану, (план-проспекту) курсової роботи.

Підбір та вивчення керівних документів, літератури, підручників, керівництв, методичних посібників та настанов з питань теми включає:

- підбір літератури та матеріалів;

- попереднє ознайомлення з матеріалом за темою, його огляд, оцінка та систематизація;

- вивчення питань курсової роботи з відібраної літератури та матеріалів.

Підбір джерел треба розпочати з керівних документів. Відібрана література повинна вивчатися з метою попереднього ознайомлення та систематизування.. Література ретельно, системно та раціонально вивчається, а необхідні витримки із неї конспектуються в спеціальному робочому зошиті. Матеріал, зібраний у результаті вивчення літератури, доцільно розподілити відповідно до навчальних питань. У всіх записах треба вказувати джерело інформації.

Роль керівника на цьому етапі полягає в тому, щоб зорієнтувати та спрямувати увагу студента на ту літературу, що є, в тому числі дати студенту найменування основних джерел інформації, де є матеріал за темою курсової роботи:

- закони; - накази;

- бойові статути; - настанови; - керівництва;

- підручники; - навчальні посібники;

- керівництва з експлуатації,

- описи та інші джерела (у тому числі й Інтернет).

Завдання студента полягає в тому, щоб вказану літературу отримати і вибрати з неї необхідні данні для своєї курсової роботи. Робота з джерелом закінчується систематизацією відібраного матеріалу. З цією метою необхідно уважно вивчити всі свої записи, розібратися з накопиченим матеріалом, визначити, як його використовувати.

Таким чином, студент накопичує необхідну інформацію за темою курсової роботи. Ця робота дозволить йому більш ретельно з’ясувати предмет і цільову настанову курсової роботи і, що саме головне, скласти її план-проспект. Для систематизування матеріалу доцільніше використовувати персональні комп’ютери (ПК), сканери та інші зразки оргтехніки.

Процес написання та оформлення курсової роботи є відповідальним періодом в самостійній роботі студента. Він вимагає значних знань з теми, великої працездатності, та наполегливості в досягненні поставленої цілі.

Розгорнутий план (план-проспект) курсової роботи цеє відображення крізь більшу кількість тезисів (питань) змісту курсової роботи, яке дозволить потім скласти план розробки курсової роботи.

Розглянемо зміст плану проспекту на конкретному зразку озброєння

Тема курсової роботи:

Технічне обслуговування № 1 7,62-мм кулемета Калашникова ПКМС та удосконалення методів його проведення.

Студент-виконавець на підставі підібраної і вивченої літератури склав наступний план-проспект.

ПЛАН-ПРОСПЕКТ (варіант)

курсової роботи за темою:

„ Технічне обслуговування № 1 7,62-мм кулемета Калашникова ПКМС та удосконалення методів його проведення. ”

ВСТУП

1. Документи про необхідність проведення технічного обслуговування та поточного ремонту 7,62-мм кулемета Калашникова ПКМС, підвищення його бойової готовності.

2. Місце і роль задачі, яка розкривається, удосконалення методів проведення технічного обслуговування та поточного ремонту і підвищення цим якості технічного обслуговування та поточного ремонту 7,62-мм кулемета Калашникова ПКМС.

3. Ступінь розробки даної проблеми.

4. Мета, яка поставлена виконавцем в цій курсовій роботі.

ОСНОВНА ЧАСТИНА

Розділ І. Основи бойового застосування 7,62-мм кулемета Калашникова ПКМС (бойові властивості, будова та дія частин та механізмів кулемета можливі несправності та методи їх усунення).

Розділ ІІ. Порядок організації, проведення та перелік робіт з технічного обслуговування 7,62-мм кулемета Калашникова ПКМС.

Перелік приладів, обладнання та матеріалів, які необхідні для проведення робіт з технічного обслуговування та порядок їх використання.

Розділ ІІІ. Технічне обслуговування № 1 7,62-мм кулемета Калашникова ПКМС. Порядок та удосконалення методів виконання робіт з технічного обслуговування № 1 кулемета ПКМС.

ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА

1. Мета, яка поставлена виконавцем в цій курсовій роботі.

2. Необхідність проведення технічного обслуговування для підвищення бойової готовності підрозділів.

3. Досконале знання стрілецького озброєння, положень з технічного обслуговування стрілецького озброєння – важлива умова успішного виконання задач особовим складом ремонтних підрозділів.

4. Шляхи практичного використання роботи.

Література.

Додатки.

Такийплан-проспект курсової роботи студент повинен представити своєму керівникові на перевірку у вказаний в завданні термін. Цей план-проспект є основою для першої співбесіди-консультації керівника зі студентом.

Після перевірки керівник повинен затвердити студенту план-проспект курсової роботи. Після затвердження плану розробки (змісту) курсової роботи керівник доводить до студента порядок оформлення курсової роботи, основні правила її оформлення.

ІІІ. Написання курсової роботи.

Календарний план розробки курсової роботи це відображення скрізь основні розділи (питання) змісту та термінів виконання курсової роботи.

Календарний план розробки курсової роботи дозволяє правильно розподілити відведений на виконання роботи час. Він складається на весь період розробки і затверджується керівником.

Основою для складання плану розробки курсової роботи є розгорнутий план (план-проспект) курсової роботи.

Керівник в ході співбесіди заслуховує студента по складеному студентом плану-проспекту, при необхідності дає рекомендації щодо уточнення його змісту, у тому числі з перестановки, перегрупування цих питань.

У результаті цього студент за допомогою керівника повинен підійти до формування основних розділів питань плану курсової роботи. Ці розділи і питання повинні бути логічним обґрунтуванням групи питань плану-проспекту.

Уся проведена робота дозволить студенту з відповідною якістю у встановлені терміни виконати первинний варіант курсової роботи та надати його керівникові для перевірки.

Після введення коректив, кінцевий варіант курсової роботи студент повинен подати керівнику до встановленого терміну.

Після перевірки матеріалу керівник курсової роботи:

- робить запис-рецензію по змісту і формі виконаної роботи та запис:

курсова робота до захисту допускається.

- прізвище, підпис керівника курсової роботи, дата;

- виставляє (записує) попередню оцінку за виконану роботу;

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-23; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 325 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Наука — это организованные знания, мудрость — это организованная жизнь. © Иммануил Кант
==> читать все изречения...

804 - | 696 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.