Лекции.Орг


Поиск:




Розділ 2. Порядок включення аудиторських фірм та аудиторів до Реєстру




2.1. До Реєстру можуть бути включені:

2.1.1. Аудиторські фірми – юридичні особи, які створені згідно з чинним законодавством та відповідають вимогам статті 5 Закону України «Про аудиторську діяльність», а саме:

а) установчими документами передбачено виключно аудиторську діяльність;

б) загальний розмір частки засновників (учасників), які не є аудиторами, у статутному капіталі не перевищує 30 відсотків;

в) керівником є аудитор.

2.1.2. Аудитори, які зареєстровані відповідно до законодавства як фізичні особи – підприємці.

2.1.3. До Переліку аудиторських фірм вноситься інформація про аудиторські фірми:

а) за трудовим договором за основним місцем роботи в яких працює не менше трьох аудиторів;

б) щодо яких є рішення АПУ про визнання аудиторської фірми такою, що пройшла перевірку системи контролю якості аудиторських послуг;

в) що уклали договір страхування професійної відповідальності перед третіми особами – замовниками аудиту;

г) які є публічними для суспільства через розкриття на власному веб-сайті в мережі Інтернет такої інформації:

назва аудиторської фірми, ідентифікаційний код, адреса місцезнаходження, контактний телефон та адреса електронної пошти;

посада, ПІБ, номер і дата видачі сертифіката, контактний номер телефону керівника аудиторської фірми;

назва підрозділу (посади), що відповідає за внутрішній контроль якості, ПІБ керівника підрозділу (посадової особи), контактний телефон та адреса електронної пошти (за наявності);

копія свідоцтва про відповідність системи контролю якості;

копія документа, що підтверджує укладення договору страхування професійної відповідальності;

інформація про проведення аудиту суб’єктів господарювання, визначених у статті 8 Закону «Про аудиторську діяльність», а саме: перелік суб’єктів, у яких аудиторська фірма провела обов’язковий аудит протягом попереднього календарного року.

2.2. Для включення до Реєстру заявник подає до АПУ такі документи:

2.2.1. Аудиторська фірма:

а) заяву про включення до Реєстру (додаток 2);

б) реєстраційну картку (додаток 4);

в) копії установчих документів, засвідчені в установленому законодавством порядку;

г) копію довідки ЄДРПОУ;

д) документ про внесення плати за включення до Реєстру.

2.2.2. Аудитор:

а) заяву про включення до Реєстру (додаток 3);

б) реєстраційну картку (додаток 4);

в) документ про внесення плати за включення до Реєстру.

2.3. Для внесення інформації до Переліку аудиторських фірм заявник подає до АПУ такі документи:

а) заяву про внесення інформації до Переліку аудиторських фірм (додаток 5);

б) витяг (копію) з наказу про прийняття на роботу до аудиторської фірми аудиторів за основним місцем роботи, завірені заявником копії трудової книжки аудиторів та копії сертифікатів аудиторів;

в) копію договору або іншого документа (поліс) про страхування професійної відповідальності перед третіми особами – замовниками аудиту;

г) копію сторінки веб-сайту у мережі Інтернет аудиторської фірми, що містить інформацію, визначену підпунктом г) пункту 2.1.3 цього Порядку;

ґ) довідку про наявність у заявника умов, що забезпечують дієву систему зберігання аудиторської документації та іншої конфіденційної інформації відповідно до вимог, установлених АПУ.

2.4. Секретаріат АПУ у 10-денний термін із дати отримання документів від заявника перевіряє їх на відповідність вимогам законодавства України та цього Порядку. Секретаріат АПУ може запросити у заявника пояснення або уточнення окремих положень із наданих документів. Після отримання всіх необхідних даних Секретаріат АПУ передає документи з висновком про відповідність та комплектність поданих документів на розгляд до Комісії АПУ з зовнішніх зв’язків та інформаційного забезпечення аудиторської діяльності.

2.5. Комісія АПУ з зовнішніх зв’язків та інформаційного забезпечення аудиторської діяльності розглядає надані документи та подає на затвердження АПУ відповідний проект рішення щодо включення заявника до Реєстру (Переліку аудиторських фірм), продовження терміну чинності Свідоцтва, виключення з Реєстру (Переліку аудиторських фірм) або про відмову щодо включення до Реєстру (Переліку аудиторських фірм). Заявник вважається включеним до Реєстру (Переліку аудиторських фірм) з дати прийняття відповідного рішення АПУ.

2.6. Після прийняття АПУ рішення про включення до Реєстру заявнику видається Свідоцтво про включення до Реєстру.

2.7. Свідоцтво про включення до Реєстру видається терміном на п¢ять років. Свідоцтво підписується Головою АПУ та Завідувачем Секретаріату АПУ. Підписи засвідчуються печаткою АПУ.

2.8. Включені до Реєстру аудиторські фірми та аудитори зобов’язані:

2.8.1. Дотримуватися в аудиторській діяльності вимог чинного законодавства України, рішень АПУ, стандартів аудиту, норм професійної етики аудиторів.

2.8.2. Не пізніше 25 лютого поточного року подавати до АПУ звіт про надані послуги за минулий рік (форма № 1-аудит). Звітність може бути подана до АПУ через Уповноваженого представника АПУ у відповідному регіоні.

2.8.3. У випадку зміни даних, перелічених у п. 1.5, 1.6 та 2.1.3 цього Порядку, в місячний термін подати до АПУ заяву про внесення змін до Реєстру (додаток 7), реєстраційну картку із зазначенням внесених змін та документи, що підтверджують відповідні зміни.

2.9. У разі зміни найменування аудиторської фірми/ПІБ аудитора або адреси його місцезнаходження/місця проживання на підставі відповідного клопотання заявника до Реєстру вносяться зміни з одночасною видачею нового Свідоцтва та анулюванням попереднього.

2.10. Підставами для прийняття АПУ рішення про відмову щодо включення заявника до Реєстру (Переліку аудиторських фірм) є:

2.10.1. Невідповідність поданих документів, що додаються до заяви, вимогам законодавства України.

2.10.2. Недостовірність інформації в документах, поданих заявником для включення до Реєстру.

2.10.3. Надання документів, передбачених цим Порядком, не в повному обсязі.

2.10.4. Наявність у Реєстрі аудиторської фірми, включеної раніше до Реєстру, з найменуванням, тотожним найменуванню заявника.

2.11. Для продовження терміну чинності Свідоцтва заявник не пізніше одного місяця до дати закінчення строку його дії повинен подати до АПУ такі документи:

а) заяву про продовження терміну чинності Свідоцтва про включення до Реєстру (додаток 6);

б) реєстраційну картку (додаток 4);

в) оригінал Свідоцтва, термін чинності якого закінчується;

г) документ про внесення плати за продовження терміну чинності Свідоцтва.

2.12. Підставами для видачі дубліката Свідоцтва є:

2.12.1. Втрата Свідоцтва.

2.12.2. Пошкодження Свідоцтва.

2.13. У разі втрати (значного пошкодження) Свідоцтва, термін чинності якого не закінчився, заявник зобов’язаний звернутися до АПУ із заявою про видачу дубліката Свідоцтва (додаток 8).

За видачу нового Свідоцтва, дубліката Свідоцтва стягується плата в розмірі 10 відсотків від оплати, встановленої за включення до Реєстру.

Розділ 3. Виключення з Реєстру (Переліку аудиторських фірм)

3.1. Підставами для прийняття АПУ рішення про виключення аудиторської фірми або аудитора з Реєстру є:

3.1.1. Заява аудиторської фірми (аудитора).

3.1.2. Невідповідність правового статусу юридичної особи вимогам статті 5 Закону України «Про аудиторську діяльність».

3.1.3. Закінчення терміну чинності сертифіката аудитора фізичної особи – підприємця.

3.1.4. Неналежне виконання своїх професійних обов’язків, а саме: порушення вимог Закону України «Про аудиторську діяльність», стандартів аудиту, норм професійної етики аудитора та цього Порядку.

3.1.5. Неподання аудиторською фірмою (аудитором) в установлений АПУ термін звіту про виконані роботи за минулий рік (форма № 1-аудит) або зазначення у звіті недостовірної інформації щодо обсягу наданих послуг.

3.1.6. Надання недостовірної інформації в документах аудиторської фірми (аудитора), що подані до АПУ, яка стала відома АПУ після внесення заявника до Реєстру.

3.1.7. Ненадання необхідних документів для продовження терміну чинності Свідоцтва в термін, визначений пунктом 2.10 цього Порядку.

3.1.8. Вчинення аудиторською фірмою (аудитором) перешкод при здійсненні АПУ контролю за дотриманням вимог Закону України «Про аудиторську діяльність», стандартів аудиту, норм професійної етики аудиторів або непроходження аудиторською фірмою (аудитором) зазначеного контролю у визначений АПУ термін без поважних причин.

Рішення про виключення аудиторської фірми або аудитора з Реєстру за підставами, наведеними у підпунктах 3.1.4, 3.1.5, 3.1.6 та 3.1.8 пункту 3.1 цього Порядку, приймається АПУ за поданням Дисциплінарної комісії АПУ.

У разі прийняття АПУ рішення про виключення аудиторської фірми або аудитора з Реєстру у випадках, передбачених підпунктами 3.1.4 та 3.1.8 пункту 3.1 цього Порядку, заявник може подати документи для включення до Реєстру не раніше ніж через рік з дати прийняття АПУ рішення про виключення.

3.2. Підставами для прийняття АПУ рішення про виключення аудиторської фірми з Переліку аудиторських фірм є:

3.2.1. Заява аудиторської фірми.

3.2.2. Виключення аудиторської фірми з Реєстру.

3.2.3. Надання недостовірної інформації в документах аудиторської фірми, що подані до АПУ, яка стала відома АПУ після внесення інформації про заявника до Переліку аудиторських фірм.

3.2.4. Виявлення невідповідності аудиторської фірми вимогам, встановленим для внесення інформації про неї до Переліку аудиторських фірм.

У разі прийняття АПУ рішення про виключення інформації про аудиторську фірму з Переліку аудиторських фірм у випадку, передбаченому підпунктом 3.2.3 пункту 3.2 цього Порядку, заявник може подати документи для включення інформації до Переліку аудиторських фірм не раніше ніж через рік з дати прийняття АПУ рішення про виключення.

3.3. Виключення аудиторської фірми (аудитора) з Реєстру з анулюванням Свідоцтва здійснюється на підставі рішення АПУ.

3.4. Рішення АПУ щодо виключення аудиторської фірми (аудитора) з Реєстру має бути надіслане рекомендованим листом або вручене особисто в 15-денний строк з дати його прийняття та підлягає опублікуванню в засобах масової інформації та/або на офіційному веб-сайті АПУ.

3.5. Рішення АПУ щодо застосування до аудиторів (аудиторських фірм) стягнень можуть бути оскаржені до суду.

3.6. Аудитор (аудиторська фірма) має в 10-денний термін з моменту отримання витягу з рішення АПУ про виключення з Реєстру повернути до Секретаріату АПУ Свідоцтво про включення до Реєстру.

 

_______________________________________________

 

 

Додаток 1 до Порядку ведення Реєстру аудиторських фірм та аудиторів

 

АУДИТОРСЬКА ПАЛАТА УКРАЇНИ   СВІДОЦТВО про включення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів № ____________________   __________________________________________   __________________________________________   __________________________________________   Адреса____________________________________   __________________________________________   __________________________________________   __________________________________________     Ідентифікаційний код / номер_________________     Суб'єкт господарювання включений до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів рішенням Аудиторської палати України від «___» ___________ 20____ р. № ________. Свідоцтво чинне до «____»_______ 20____ р. Голова АПУ () Зав. Секретаріату АПУ () М. П. Рішенням Аудиторської палати України від «___» _______ 20____ р. № ________ термін чинності Свідоцтва продовжено до «___» _________ 20____ р. Голова АПУ () Зав. Секретаріату АПУ () М. П. Рішенням Аудиторської палати України від «___» _______ 20____ р. № ________ термін чинності Свідоцтва продовжено до «___» _________ 20____ р. Голова АПУ () Зав. Секретаріату АПУ () М. П.

 

АУДИТОРСЬКА ПАЛАТА УКРАЇНИ   СВІДОЦТВО про включення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів № ____________________ _________________________________________ __________________________________________   __________________________________________   __________________________________________   Ідентифікаційний код / номер_________________   Суб'єкт господарювання включений до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів рішенням Аудиторської палати України від «____» _________ 20____ р. № ____.     Рішенням Аудиторської палати України від «___» _______ 20____ р. № ________ термін чинності Свідоцтва продовжено до «___» _________ 20____ р. Голова АПУ () Зав. Секретаріату АПУ () М. П. Рішенням Аудиторської палати України від «___» _______ 20____ р. № ________ термін чинності Свідоцтва продовжено до «___» _________ 20____ р. Голова АПУ () Зав. Секретаріату АПУ () М. П. Рішенням Аудиторської палати України від «___» _______ 20____ р. № ________ термін чинності Свідоцтва продовжено до «___» _________ 20____ р. Голова АПУ () Зав. Секретаріату АПУ () М. П.

 

 

Додаток 2 до Порядку ведення Реєстру аудиторських фірм та аудиторів

 

 

В Аудиторську палату України ________________________________ (ПІБ. директора аудиторської фірми) ________________________________ ________________________________ (номер сертифіката)
ЗАЯВА про включення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів Прошу включити до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів _____________ (найменування аудиторської фірми, ідентифікаційний код) Адреса _______ (місцезнаходження з поштовим індексом, ______________ телефон/факс, e-mail) До заяви додаються:
  1. реєстраційна картка;
  2. копії установчих документів, засвідчені в установленому законодавством порядку;
  3. копія довідки ЄДРПОУ;
  4. документ про внесення плати за включення до Реєстру.
Аудиторська фірма зобов'язується здійснювати аудиторську діяльність відповідно до вимог чинного законодавства України, рішень Аудиторської палати України, стандартів аудиту та норм професійної етики аудитора. «___» ____________ 20___ р. __________________________ (особистий підпис керівника) Дата і номер реєстрації заяви «___» ___________ _ 20___ р. № ____________   Від Секретаріату АПУ заяву прийняв __________________________ (______________) (підпис)    

 

Додаток 3 до Порядку ведення Реєстру аудиторських фірм та аудиторів

 

В Аудиторську палату України _______________________________________ (ПІБ. аудитора-підприємця) _______________________________________ _______________________________________ (номер сертифіката)

 

ЗАЯВА про включення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів Прошу включити до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів __________ (ПІБ. аудитора) Реєстраційний номер облікової картки_________________________________________ Паспортні дані ____________________________________________________________ Місце проживання ______________________________________________________ (поштова адреса, телефон, e-mail) __________________________________________________________________ До заяви додаються: 1. Реєстраційна картка. 2. Документ про внесення плати за включення до Реєстру. Аудитор зобов'язується здійснювати аудиторську діяльність відповідно до вимог чинного законодавства України, рішень Аудиторської палати України, стандартів аудиту та норм професійної етики аудитора.   М. П. «___» ____________ 20___ р. ________________________ (особистий підпис)   Дата і номер реєстрації заяви «___» __________ __ 20____ р. №___________ Від Секретаріату АПУ заяву прийняв ______________ (________________) (підпис)

 

Додаток 4 до Порядку ведення Реєстру аудиторських фірм та аудиторів

 

РЕЄСТРАЦІЙНА КАРТКА

1. Повне найменування аудиторської фірми (ПІБ аудитора)  
Скорочене найменування
2. Ідентифікаційний код/номер
3. Місце проведення державної реєстрації
Поштова адреса органу державної реєстрації
4. Дата проведення державної реєстрації
5. Номер запису про державну реєстрацію
6. Орган державної податкової служби
Поштова адреса органу державної податкової служби
7. Дата початку аудиторської діяльності (дата отримання першої ліцензії або Свідоцтва)
8. Кількість відокремлених підрозділів та їхнє місце розташування: відділень ______, філій __________, представництв __________ та кількість працюючих у них сертифікованих аудиторів (зазначити номери сертифікатів) ____________________
8. Юридична адреса: поштовий індекс ______________
Область Район Місто (село) Район міста
Вулиця Будинок Корпус Квартира
9. Фактична адреса
Телефон, факс, електронна адреса веб-сайт
10. Посада, ПІБ. керівника, номер та дата видачі сертифіката
11. Засновники (учасники):
Найменування юридичної особи або прізвище та ініціали фізичної особи Адреса фактичного місцезнаходження Ідентифікаційний код/номер Номер сертифіката і дата видачі Частка в статутному капіталі (%)
         
         
         
         
         
         
12. Кількість працівників усього ______________, у т. ч.: 12.1. Кількість постійних працівників – аудиторів ______ осіб
ПІБ. аудитора Посада Номер та дата видачі сертифіката Дата закінчення терміну чинності сертифіката  
       
       
       
       
       
12.2. Середньорічна кількість сумісників (аудиторів) ______ осіб
13. Членство (співпраця) у міжнародних аудиторських фірмах (вказати назви фірм), у вітчизняних об'єднаннях аудиторів (аудиторських фірм) (надати перелік)
 
 
 
 

Аудиторська фірма (аудитор) зобов'язується здійснювати аудиторську діяльність відповідно до вимог чинного законодавства України, стандартів аудиту та норм професійної етики аудитора.

М. П.

Картку заповнив ________________ (підпис, ПІБ.)

Керівник ____________ __________________ ____________________ (підпис) (ПІБ.) (телефон)

Додаток 5

до Порядку ведення Реєстру аудиторських фірм та аудиторів

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 579 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студенческая общага - это место, где меня научили готовить 20 блюд из макарон и 40 из доширака. А майонез - это вообще десерт. © Неизвестно
==> читать все изречения...

944 - | 895 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.