Лекции.Орг


Поиск:




Поняття і види інноваційних конфліктів




Інноваційний конфлікт — можна трактувати як протидію між прихильниками нововведення (новаторами) і супротивниками (консерваторами), що супроводжується переживаннями негативних емоцій стосовно один до одного.

 

Причина конфлікту є тим пунктом, навколо якого розгортаєтьсяконфліктна ситуація. Можна виділити наступні типи причин.

1. Наявність протилежних орієнтацій. У кожного індивіда ісоціальної групи є певний набір ціннісних орієнтаційщодо найбільш значущих сторін соціального життя. Всі вони розрізняютьсяі звичайно протилежні. У момент прагнення до задоволення потреб,за наявності заблокованих цілей, досягти яких намагаються кілька індивідівабо груп, протилежні ціннісні орієнтації приходять в зіткненняі можуть стати причиною виникнення конфліктів. Конфлікти черезпротилежних ціннісних орієнтацій надто різноманітні. Найбільш гостріконфлікти з'являються там, де існують відмінності в культурі, сприйняттіситуації, статусі або престиж. Конфлікти, причиною яких служатьпротилежні орієнтації, можуть протікати в сферах економічних,політичних, соціально-психологічних і інших ціннісних орієнтацій.

2. Ідеологічні причини. Конфлікти, що виникають на грунті ідеолого -ня розбіжностей, є окремим випадком конфлікту протилежностіорієнтацій. Різниця між ними полягає в тому, що ідеологічна причинаконфлікту полягає в різному відношенні до системи ідей, яківиправдовують і узаконюють відносини субординації, домінування іосновоположні світогляди у різних груп суспільства.

3. Причини конфлікту, що полягають в різних формахекономічної і соціальної нерівності. Цей тип причин пов'язаний зізначними відмінностями в розподілі цінностей між індивідами і чигрупами. Нерівність в розподілі цінностей існує повсюдно, алеконфлікт виникає тільки при такій величині нерівності, якарозцінюється як вельми значна.

4. Причини конфліктів, лежачі у відносинах між елементамисоціальної структури. Конфлікти з'являються внаслідок різного місця,яке займають структурні елементи в суспільстві, організації абовпорядкованої соціальної групи. Конфлікт з цієї причини може бутипов'язаний, по-перше, з різними цілями, переслідуваними окремимиелементами. По-друге, конфлікт з цієї причини буває пов'язаний з бажаннямтого чи іншого структурного елемента зайняти більш високе місце вієрархічній структурі.

Будь-яка з перерахованих причин може послужити поштовхом, першимступінню конфлікту тільки при наявності певних зовнішніх умов. Що жмає трапитися, щоб виник конфлікт, щоб актуалізуваласявідповідна причина? Очевидно, що крім існування причиниконфлікту навколо неї повинні скластися певні умови, що служатьживильним середовищем для конфлікту.

2.3. Гострота інноваційного конфлікту.

Коли кажуть про гострий інноваційному конфлікті, то, перш за все,мають на увазі конфлікт з високою інтенсивністю соціальних зіткнень, ввнаслідок яких в короткий проміжок часу витрачається великакількість психологічних і матеріальних ресурсів. Для гострого конфліктухарактерні в основному відкриті зіткнення, які відбуваються настількичасто, що зливаються в єдине ціле.

Гострота конфлікту в найбільшій мірі залежить від соціально -психологічних характеристик протиборчих сторін, а також відситуації, що вимагає негайних дій. Всотуючи енергію ззовні,конфліктна ситуація примушує учасників діяти негайно,вкладаючи в зіткнення всю свою енергію.

2.4. Загальна тривалість інноваційного конфлікту.

Кожний індивід в своєму житті неминуче стикався з конфліктамирізної тривалості. Це може бути коротка, що триває декілька хвилинсутичка (між двома індивідуумами), а може бути і протистояння різнихгруп, що триває протягом життя декількох поколінь (конфлікт міжрелігіями). Дослідження конфліктних ситуацій показують, що тривалі,затяжні конфлікти небажані при будь-яких обставин.

 

37. Учасники конфлікту (вопрос № 33)





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 473 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Неосмысленная жизнь не стоит того, чтобы жить. © Сократ
==> читать все изречения...

1296 - | 1122 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.