Лекции.Орг


Поиск:




Фінансово – господарська діяльність цирку




Однією з основних проблем діяльності Національного цирку є фінансування, яке забезпечує творчу роботу цирку (підготовка номерів, атракціонів, формування програм).

Національний цирк є постановочним цирком - забезпечує циркові номери цирковим реквізитом (робочим та репетиційним). Забезпечує проведення вистав інженерним обладнанням, звуковим супроводженням, світловими, піротехнічними ефектами, обладнанням; забезпечує відповідний мікроклімат у глядацькій залі та місцях утримання та годування тварин, артистичних гримерках та в інших приміщеннях.

Це забезпечується з трьох джерел:

o з дохідної частини основної діяльності цирку;

o часткового фінансування з державного бюджету;

o надання платних послуг.

Основним узагальнюючим показником фінансово-господарської діяльності цирку є обсяг доходів від циркової діяльності.

Цирк самостійно планує свою діяльність і визначає перспективу розвитку, виходячи із завдань та функцій, передбачених творчо-господарською роботою, наявністю власних творчих та господарських ресурсів; необхідності творчо-виробничого та соціального розвитку цирку; за рахунок прибутків створює необхідні фонди соціального розвитку та заохочення.

Субсидії і поточні трансферти, що надходять з Державного бюджету України, спрямовані на:

o Заробітну плату та нарахування на неї;

o Поповнення поточного репертуару;

o Організацію гастролей;

o Придбання тварин, костюмів, реквізиту;

o Оплату комунальних послуг та енергоносіїв;

o Оплату транспортних послуг та утримання транспортних засобів;

o Інші видатки.

Цирк має право в межах фонду оплати праці за рахунок коштів, виділених з Державного бюджету України, та власних коштів встановлювати підвищені посадові оклади, надбавки та інші заохочувальні виплати згідно з чинним законодавством України.

Цирк здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, веде та подає статистичну звітність у відповідні органи згідно з чинним законодавством України.

Про свою господарську та фінансово-економічну діяльність цирк звітує Міністерству культури і мистецтв України.

Відносини цирку з іншими підприємствами, організаціями і громадянами в усіх сферах громадської діяльності здійснюються на основі договорів.

Кошти, що залишилися після відшкодування цирком матеріальних та прирівняних до них витрат і виплат по державних зобов'язаннях, розподіляються цирком відповідно до чинного законодавства України. Експлуатаційну та художньо-творчу діяльність цирк планує самостійно.

Цирк самостійно встановлює ціни на квитки та інші платні послуги і продукцію, що ним реалізується, відповідно до чинного законодавства про ціноутворення.

Одним з головних показників, що впливає на фінансовий стан є ціна квитка. Збільшення ціни на квитки регулює Національний цирк України.


 

Квитки у Національному цирку України

абонемент - документ, що підтверджує право особи на відвідування кількох заходів підприємства,організації, установи культури із зазначенням періоду дії;

бланк квитка (абонемента) - друкована стандартна форма документа із зазначенням реквізитів, що містять постійну інформацію;

замовник - підприємство, організація, установа культури, статутними завданнями якого передбачено проведення театрально-видовищних та культурно-освітніх заходів, що замовляє виготовлення бланків квитків (абонементів) на спеціалізованому підприємстві;

заходи - спектаклі, концерти, вистави, лекції, екскурсії, виставки, експозиції, інші видовищні чи культурно-просвітницькі заходи, що проводяться підприємствами, організаціями, установами культури;

квиткова книжка - друкарським способом надрукована і зшита (зброшурована) сукупність квитків (абонементів) або їх бланків;

квиткове господарство - сукупність операцій і документів, пов'язаних з рухом квитків (абонементів);

квиток - документ, що підтверджує право особи на одноразове відвідування заходу;

комплект квитків - сукупність квитків або їх бланків на
кількість місць у глядацькій залі, що мають єдину серію, а також єдиний номер комплекту, присвоєний йому при виготовленні;

розповсюджувач квитків - працівник, який працює за трудовим договором, або суб'єкт господарювання (фізичні та юридичні особи), з яким укладено договір про розповсюдження і який реалізує квитки на заходи;

ціна квитка (абонемента) - вартість відвідування заходу
(кількох заходів), встановлена наказом керівника підприємства, організації, установи культури для окремого заходу або на тривалий час відповідно до схеми розподілу місць глядацької зали за ціновими категоріями, що зазначається на квитку (абонементі) друкарським способом або спеціальним штампом у гривнях;


Етапами веденням квиткового господарства є:

 

1. виготовлення бланків квитків (абонементів);

2. приймання замовником бланків квитків (абонементів);

3. підготовка квитків (абонементів) до реалізації та їх реалізація;

4. порядок зберігання квитків (абонементів) та їх бланків;

5. знищення нереалізованих квитків (абонементів);

6. бухгалтерський облік квитків (абонементів), їх бланків та звітність;

7. інвентаризація квитків (абонементів) та їх бланків;

8. контроль.

 

Обов'язковою вимогою для всіх квитків (абонементів) є позначення друкарськими способами серії, номера як на центральній частині квитка (абонемента), так і на корінці квитка (абонемента).

Серія квитка (абонемента) позначається двома літерами, наприклад АБ, АВ тощо. Серія та тираж визначаються підприємством, організацією, установою культури.

Номери квитків (абонементів) позначаються п'яти-, шестизначними цифрами, починаючи кожну серію з N 00001 або N 000001.

Ціна квитка (абонемента) проставляється друкарським способом великим шрифтом або спеціальним штампом на його корінці та на центральній частині квитка. Перештампування ціни квитка (абонемента) забороняється.

 

Виготовлення бланків квитків (абонементів)

Бланки квитків (абонементів) виготовляються відповідно до Правил виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку, затверджених наказами Міністерства фінансів України

Вони можуть виготовлятися без зазначення одного або кількох реквізитів - змінюваної інформації, обов'язкової для квитків (абонементів) при реалізації,- ціни, назви заходів, дати їх проведення.

 

Бланк квитка (абонемента) складається з:

o корінця,

o центральної частини

o контрольного купона.

Приймання замовником бланків квитків (абонементів)

Приймання виготовлених на спеціалізованих підприємствах
бланків квитків (абонементів) проводиться замовником або представником замовника за довіреністю відповідно до Прибутково-видаткової накладної на бланки суворої звітності за типовою формою N СЗ-1, затвердженою наказом Міністерства статистики України.

При прийманні бланків квитків (абонементів) перевіряються цілісність упаковки, відповідність кількості місць та ваги вантажу зазначеним у супровідних (транспортних) документах. За наявності пошкодженого пакунка або нестачі ваги проводиться перевірка вкладення (пакунка).

Документи про оприбуткування бланків квитків(абонементів) не пізніше наступного дня передаються до бухгалтерської служби.





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-18; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 307 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Своим успехом я обязана тому, что никогда не оправдывалась и не принимала оправданий от других. © Флоренс Найтингейл
==> читать все изречения...

866 - | 776 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.009 с.