Лекции.Орг


Поиск:




Організація проведення навчальної практики




2.1. Відповідальність за організацію і проведення навчальної практики, а також безпосередній контроль покладається на керівництво університету та начальників територіальних органів управління ДСНС України, а навчально-методичне забезпечення на кафедри факультету цивільного захисту університету.

2.2. У роботі з питань організації і проведення навчальної практики університет та органи управління ДСНС України керуються розділами «Положення про організацію та проведення практичної підготовки курсантів, студентів (слухачів) вищих навчальних закладів МНС України», затвердженого наказом МНС України № 461 від 01.12.03 р.

2.3. Навчальна практика курсантів (студентів) проводиться в органах управління та підрозділах ДСНС України, що визначаються відповідними наказами по ГУ(У) ДСНС України в областях, на посаді інспектора (фахівця) державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки територіального органу ДСНС України.

2.4. Термін проходження навчальної практики визначається графіком навчального процесу за навчальним планом і складає 5 тижнів для курсантів та 4 тижні для студентів.

2.5. Робочий день курсанта (студента) визначається правилами трудового розпорядку та режимом роботи відповідного органу управління чи підрозділу ДСНС України, до якого його підпорядковано для проходження навчальної практики.

2.6. Начальники територіальних органів управління ДСНС України, на базі яких проводиться навчальна практика, несуть відповідальність за якість її організації і повинні:

- визначити конкретні підрозділи навчальної практики курсантів (студентів) та забезпечити створення належних умов для її якісного проведення;

- призначити наказом керівників навчальної практики із числа найбільш підготовлених працівників ДСНС України, які мають відповідний кваліфікаційний рівень і достатній практичний досвід, а також безпосередніх керівників навчальної практики за поданням начальників підрозділів ДСНС України;

- організувати своєчасне оформлення і видавання курсантам (студентам) на період навчальної практики тимчасових посвідчень, що підтверджують виконання ними професійно-службових завдань на конкретній посаді (додаток В);

- провести нараду з керівниками навчальної практики і курсантами (студентами) перед початком навчальної практики та інструктаж курсантів (студентів) щодо дотримання вимог з охорони праці;

- забезпечити прийняття звітів та заліків після закінчення навчальної практики;

- здійснювати особисто та забезпечити постійний контроль за організацією проведення навчальної практики, узагальнювати та аналізувати результати навчальної практики, розробляти рекомендації щодо вдосконалення її організації і проведення, підвести підсумки навчальної практики та видати за їх результатами наказ, копію якого направити до університету.

2.7. Керівник навчальної практики повинен:

- забезпечити якісне відпрацювання курсантом (студентом) положень цієї Програми;

- надати допомогу у складанні плануючих документів для проходження навчальної практики;

- встановити режим роботи курсантів (студентів);

- проводити виховну роботу з курсантами (студентами);

- за узгодженням з начальником підрозділу ДСНС України забезпечити курсантів (студентів) необхідними житлово-побутовими умовами (надання, за можливістю, безкоштовного житла, медичного обслуговування, умов для харчування), а також робочими місцями, необхідним майном, службовими бланками, літературою тощо;

- щоденно оцінювати роботу курсантів (студентів) з виставленням оцінки в щоденник курсанта (студента);

- підготувати характеристики на курсантів (студентів)за вимогами п. 5.1 цієї Програми;

- аналізувати роботу курсантів (студентів) та узагальнити підсумки навчальної практики і надати звіт для проведення підсумкової наради в своєму територіальному органі управління ДСНС України.

2.8. Проходження навчальної практики здійснюється за індивідуальним планом, що розробляється курсантом (студентом) згідно з Програмою, завданням на підготовку дипломної роботи (проекту), яка є складовою частиною Програми та планом роботи підрозділу під керівництвом керівника навчальної практики і затверджується начальником підрозділу ДСНС України. Цей план скріплюється печаткою відповідного підрозділу ДСНС України (додаток А).

2.9. Основною формою проведення навчальної практики є безпосереднє виконання курсантом (студентом) посадових інструкцій (функціональних обов’язків) інспектора (фахівця) державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки територіального органу ДСНС України з метою прищеплення практичних навичок роботи.

2.10. На час проведення навчальної практики курсант (студент) підпорядковується начальнику підрозділу, який на цей період є для нього прямим начальником

 

3. Обов’язки та права курсантів (студентів)

3.1 Курсанти (студенти) зобов’язані:

3.1.1. Згідно з Програмою і планом роботи підрозділу скласти індивідуальний план роботи на період навчальної практики в посаді, затвердити його у начальника підрозділу ДСНС України.

3.1.2. Відпрацювати зміст Програми і виконати індивідуальний план в повному обсязі і в установлені терміни.

3.1.3. Дотримуватись розпорядку дня, встановленого в підрозділі ДСНС України, дотримуватись правил етикету та положень Статуту університету.

3.1.4. Проявляти пильність, організованість, ініціативу. Виконувати положення законодавчих актів України.

3.1.5. Практично закріпити вимоги наказів, інструкцій та інших нормативних документів, які стосуються діяльності ДСНС України. Вивчити передовий досвід і практику роботи з нагляду у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки.

3.1.6. Ретельно готуватися до виконання завдань, передбачених програмою та індивідуальним планом роботи, до складання заліків за результатами навчальної практики.

3.1.7. Брати участь у громадському житті колективу підрозділу, у виховній роботі, в заняттях зі службової підготовки та в роботі службових нарад.

3.1.8. Під час роботи, в побуті та громадських місцях додержуватися вимог охорони праці та пожежної безпеки.

3.1.9. Щоденно вести облік проведених заходів у щоденнику навальної практики. (додаток Б). Щоденник навальної практики призначено для визначення завдань на навальну практику, проведення поточних записів набутих вмінь при виконанні роботи, оцінки результатів навальної практики. Щоденник заповнюється курсантом (студентом) особисто, крім розділів відгуку про роботу курсанта (студента) на навальній практиці. Формат бланка А5 (148 210 мм), брошура 8 сторінок разом з обкладинкою з карткового паперу.

3.1.10. За результатами навчальної практики скласти звіт про проведену роботу та затвердити його у начальника підрозділу ДСНС України.

3.1.11. Один раз за три дні доповідати відповідальному керівникові навчальної практики від університету про хід її проходження.

3.2. Курсанти (студенти) мають право:

3.2.1. Знайомитися з усіма службовими документами в обсязі завдання, передбаченого Програмою, та індивідуальним планом роботи.

3.2.2. Складати від свого імені за дорученням керівника навчальної практики службові документи за посадою інспектора (фахівця) державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки територіального органу ДСНС України.

3.2.3. Користуватися технічними та іншими засобами, нормативною літературою та документами, які є в підрозділі ДСНС України.

3.2.4. Подавати керівникові навчальної практики та відповідальному керівникові навчальної практики від університету свої пропозиції щодо покращення організації та проведення навчальної практики, а також діяльності підрозділів ДСНС України.

3.2.5. Вільний час використовувати для відпочинку, підготовки до занять, виконання завдання програми та індивідуального плану. Конкретний режим праці та відпочинку узгоджується з керівництвом підрозділу.

3.2.6. Заохочуватись правами начальників підрозділів ДСНС України усіх рівнів за зразкове виконання посадових інструкцій (функціональних обов’язків) інспектора (фахівця) державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки територіального органу ДСНС України.

3.3. Курсанту (студенту) забороняється:

3.3.1. Здійснювати управління транспортними засобами, користуватися вогнепальною зброєю.

3.3.2. Без службової необхідності та дозволу керівника навчальної практики відлучатися за межі міста, в якому проводиться навчальна практика.

3.3.3. Вживати алкогольні напої та наркотичні речовини, купатися в річках та водоймищах.

4. Зміст Програми навчальної практики на посаді і інспектора (фахівця) державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки територіального органу ДСНС України

№ п/п Робота для виконання Звітний матеріал

 

     
1. Вивчити:  
1.1 Положення: 1. Кодексу цивільного захисту України 2. Кодексу України про адміністративні правопорушення. 3. Кодексу адміністративного судочинства України. 4. Закону України вiд 05.04.2007 року № 877-V "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". 5. Закону України від 18.01.2003 року № 2245-ІІІ "Про об'єкти підвищеної небезпеки". 6. Закону України вiд 16.03.2000 р. № 1550-III «Про правовий режим надзвичайного стану». 7. Закону України вiд 08.02.1995 р. № 39/95-ВР «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». 8. Закону України вiд 24.02.1994 р. № 4004-XII «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». 9. Закону України вiд 27.02.1991 р. № 791а-XII «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». 10. Закону України вiд 13.07.2000 р. № 1908-III «Про зону надзвичайної екологічної ситуації». 11. Указу Президента України № 20/213 від 16 січня 2013 року "Про деякі питання Державної служби України з надзвичайних ситуацій". 12. Постанови Кабінету Міністрів України від 11.07.2002 року № 956 "Порядок ідентифікації та обліку об'єктів підвищеної небезпеки", "Порядок декларування безпеки об'єктів підвищеної небезпеки". 13. Постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2002 року № 1788 "Порядок і правила проведення обов'язкового страхування цивільної відповідальності суб'єктів господарювання за шкоду, яка може бути заподіяна пожежами та аваріями на об'єктах підвищеної небезпеки, включаючи пожежовибухонебезпечні об'єкти та об'єкти, господарська діяльність на яких може призвести до аварій екологічного і санітарно-епідемічного характеру". 14. Постанови Кабінету Міністрів України від 15.02.1999 року № 192 "Про затвердження Положення про організацію оповіщення і зв'язку у надзвичайних ситуаціях". 15. Постанова Кабінету Міністрів України від 29.02.2012 року № 306 "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки ". 16. Постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998 р. № 1287 "Про затвердження переліку особливо небезпечних хімічних речовин, виготовлення та реалізація яких підлягає ліцензуванню"; 17. Постанови Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 р. №1214 «Про затвердження переліку об'єктів та окремих територій, які підлягають постійному та обов'язковому на договірній основі обслуговуванню державними аварійно-рятувальними службами»; 18. Постанови Кабінету Міністрів України від 14.06.2002 р. № 843 «Про затвердження Загального положення про спеціальну Урядову комісію з ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру і Загального положення про спеціальну комісію з ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру регіонального, місцевого та об'єктового рівня» 19. Постанови Кабінету Міністрів України від 16.11.2001 р. № 1567 «Про затвердження Плану реагування на надзвичайні ситуації державного рівня» 20. Постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 р. № 461 «Про затвердження порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів». 21. Наказу МНС України від 02.04.2004 року № 155 "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо організації роботи головних управлінь (управлінь) МНС України в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на об'єктах і територіях з ризиком їх виникнення". 22. Наказу МНС України від 20.09.2004 року № 63 "Про затвердження Порядку здійснення державного нагляду за станом цивільного захисту та техногенної безпеки потенційно небезпечних об'єктів та об'єктів підвищеної небезпеки". 23. Наказу МНС України від 15.08.2007 року № 557 "Правила техногенної безпеки у сфері цивільного захисту на підприємствах, в організаціях, установах та на небезпечних територіях". 24. НАПБ А.01.001-2004 Правила пожежної безпеки в Україні. Наказ МНС №126 від 19.10. 2004. 25. Наказу МНС України від 21.10.2003 року № 397 "Про затвердження Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення відповідно до статті 188-16 Кодексу України про адміністративні правопорушення". 26. Наказу МНС України від 23.07.2003 № 251 «Про затвердження та введення в дію Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, Інформаційної картки про адміністративне правопорушення та Порядку заповнення інформаційної картки про адміністративне правопорушення». 27. Наказу МНС України від 25.05.2012 № 863 «Про затвердження порядку проведення перевірок органами Державної інспекції техногенної безпеки України», зареєстрований у Мін`юсті 25.06.2012 за № 1054/21336. 28. Наказу МНС України від 15.05.2006 року № 288 "Про затвердження Правил улаштування систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення ". 29. Наказу МНС України від 13.11.2008 року № 828 "Про затвердження Методичних рекомендацій з організації проведення державної експертизи з питань техногенної безпеки проектів будівництва об’єктів, що можуть спричинити виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру та вплинути на стан захисту населення і територій". 30. Наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 05.03.2002 року № 61 "Про затвердження Типового положення про порядок проведення перевірки діяльності аварійно-рятувальних служб та їх готовності до реагування на надзвичайні ситуації". 31. Наказу МНС України від 15.08.2007 р. № 558 «Про затвердження Інструкції з перевірки та оцінки готовності функціональних і територіальних підсистем єдиної системи цивільного захисту» зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11.10.2007 р. за № 1162/14429 32. Наказу МНС України від 23.02.2006 р. № 98 «Про затвердження Методики ідентифікації потенційно небезпечних об'єктів» зареєстрований в Міністерстві юстиції 20.03.2006 р. за № 286/12160. 33. Наказу МНС України від 18.12.2000 р. № 338 «Про затвердження Положення про паспортизацію потенційно небезпечних об'єктів» зареєстрований в Міністерстві юстиції 24.01.2001 р. за № 62/5253. 34. Наказу МНС України від 03.12.2001 р. № 272 «Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об'єктах». 35. Наказу МНС України від 19.06.2003 р. № 201 «Про затвердження Порядку атестації аварійно-рятувальних служб та рятувальників», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 24.07.2003 р. за № 640/7961 36. НАПБ Б.03.002-2007 Норми визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою. Затверджено Наказом МНС від 03.12. 2007. №833. 37. ДНАОП 0.00-4.33-99 "Положення щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій" 38. ДСТУ Б А.2.2-7:2010 Проектування. Розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту (цивільної оборони) у складі проектної документації об'єктів. Основні положення 39. ДСТУ 3891-99. Безпека у надзвичайних ситуаціях. Терміни та визначення основних понять. 40. ДСТУ Б В.2.5-38:2008. Інженерне обладнання будинків і споруд. Улаштування блискавкозахисту будівель і споруд (ІЕС 62305:2006 NEC). Введ. 01.01.2009 Наказом Мінрегіонбуду України від 27.06.2008 № 269 41. ДБН В.1.2-4-2006. «Інженерно-технічні заходи цивільного захисту (цивільної оборони)». 42. ДБН Б. 1.1-5:2007Друга частина. Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження розділу інженерно-технічних заходів цивільного захисту (цивільної оборони) на мирний час у містобудівній документації. 43. ДБН В 360–92**. Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень. 44. ДБН В.2.5 - 74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування». 45. ДБН В.2.5 - 64:2012 «Внутрішній водопровід та каналізація». 46. ДБН 2.5.-56: 2010 “Інженерне обладнання будинків і споруд. Системи протипожежного захисту”. та інших нормативно-правових актів, що регламентують організацію техногенної та пожежної безпеки на підприємствах, в організаціях, установах та небезпечних територіях. * * - під час вивчення вищезазначених нормативно-правових актів потрібно враховувати зміни, котрі відбуваються в законодавстві. Відмітка у щоденнику
1.2 Види небезпек, основні джерела небезпек, які притаманні потенційно-небезпечним об’єктам, що знаходяться у сфері нагляду за місцем проходження навчальної практики Основне занотувати у щоденнику
1.3 Організацію діловодства, планування та звітності фахівця за напрямками ДСНС України Занотувати у щоденнику
1.4 Порядок здійснення контролю за забезпечення єдності вимог законодавства у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки під час проектування, будівництва та експлуатації будівель, споруд та інших об’єктів Основне занотувати у щоденнику
1.5 Стан роботи з проведення масово-роз’яснювальної роботи, навчання громадян, робітників та службовців правилам профілактики та попередження надзвичайних ситуацій Основне занотувати у щоденнику
1.6 Порядок проведення адміністративно-правової діяльності та застосування запобіжних заходів. Вимоги керівних документів з цих питань. Основне занотувати у щоденнику
1.7 Посадову інструкцію (функціональні обов’язки) інспектора (фахівця) державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки територіального органу ДСНС України Відмітка у щоденнику. Копії документів.
2. Ознайомитись з порядком:  
2.1 Розподілу функціональних обов’язків між посадовими особами ДСНС України за місцем навчальної практики. Занотувати
2.2 Вироблення та прийняття рішень місцевими органами самоврядування з питань профілактики та попередження надзвичайних ситуацій. Основне занотувати у щоденнику
2.3 Проведення аналізу пожежної та техногенної безпеки по області за місцем проведення навчальної практики, його документальним оформленням, вивченням та використанням у практичній діяльності. Відмітка у щоденнику. Надати із звітом аналіз за останні 5 років.
2.4 Проведення планових та позапланових перевірок об’єктів різних форм власності та оформлення документів за результатами перевірок. Основне занотувати у щоденнику
2.5 Складання графіків проведення перевірок об’єктів, формування щомісячних і щоденних планів роботи фахівців, організації контролю за виконанням графіку перевірок тощо. Відмітка у щоденнику. Копії документів.
2.6 Взаємодії органів ДСНС України з іншими наглядовими органами (службами енергонагляду, санітарно-епідеміологічного нагляду та ін.) Відмітка у щоденнику. Копії документів.
2.7 Організації обліку об'єктів підвищеної небезпеки та потенційно небезпечних об’єктів Відмітка у щоденнику. Копії документів.
2.8 Контролю за розробленням та виготовленням екологічно небезпечної продукції, речовин та матеріалів. Відмітка у щоденнику
2.9 Прийняття в експлуатацію важливих в екологічному та техногенному відношенні об’єктів, а також відведення територій під будівництво таких об’єктів. Відмітка у щоденнику
2.10 Видачі дозволів на початок роботи підприємства та оренду приміщень та декларативним принципом початку роботи підприємств, установ і організацій із середнім і незначним ступенем ризику Відмітка у щоденнику
2.11 Організації взаємодії та перевірки діяльності із аварійно-відновлювальними формуваннями інших міністерств, відомств, установ. Відмітка у щоденнику
3. Вивчити досвід:  
3.1 Роботи із засобами масової інформації.   Відмітка у щоденнику. Копії документів.
3.2 Форм і методів масово-роз'яснювальної роботи, які найбільш ефективно застосовуються у повсякденній роботі   Відмітка у щоденнику Зразки плану, лекції, бесіди
3.3 Форм і методів роботи з невоєнізованими формуваннями цивільної оброни на об’єктах. Відмітка у щоденнику
3.4 Порядку розгляду листів, скарг і заяв громадян з питань пожежної та техногенної безпеки Відмітка у щоденнику
3.5 Організації роботи з впровадження, експлуатації та контролю за технічним станом установок раннього виявлення параметрів надзвичайних ситуацій, роботи за додержанням ліцензійних умов щодо проектування, монтажу та обслуговування систем автоматичного контролю за параметрами небезпеки. Відмітка у щоденнику
4. Практично виконати:  
4.1. Сумісно із керівником навчальної практики провести перевірку об’єкта (об’єктів) з оформленням всіх матеріалів за його результатами Відмітка у щоденнику. Копії документів.
4.2. Підготувати матеріали щодо притягнення до відповідальності посадових осіб, інших працівників підприємств, установ, організацій, винних у порушені правил пожежної та техногенної безпеки. Відмітка у щоденнику. Копії документів.
4.3. Провести навчання персоналу підприємства, установи або організації діям та способам захисту в разі виникнення аварійних ситуацій та аварій за розробленими особисто методичними матеріалами. Відмітка у щоденнику. Матеріали заняття.
4.4. Підготувати матеріал до засобів масової інформації будь якого-рівня. Копія матеріалів.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2015-09-20; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 641 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Начинать всегда стоит с того, что сеет сомнения. © Борис Стругацкий
==> читать все изречения...

835 - | 669 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.012 с.