.


:




:

































 

 

 

 


A.: Pracuje se mi s ním dobře (špatně, výborně, nádherně, atd).




Bydlím u svého přítele. - Ležel jsem na trávě pod stromem. - Spolupracuji s Mirkem a Petrem. - Jednal jsem včera se členy komise. - Cvičíme teď na zahradě. - Koupali jsme se v rybníku. - V zimě jsme lyžovali ve Vysokých Tatrách. - Ve vlaku jsem jel s jedním svým známým. - Ráda chodím ve vysokých botách. - Večer jsme dlouho seděli na balkóně. - Pracuji na novém místě.

11. Dejte do záporu a přeložte do ruštiny:

Chlapci měli školu. - Navrátil byl doma. - Zřejmě jsou doma. - Viděl jsem to. - Je to zbytečná otázka. - Děti se bály bouřky. - Vydělal peníze. - Mám drobné. - Jeho matka to věděla. - Babičce to raději řekli. - Ukázala dětem tu fotografii. - Uvítali ten návrh s potleskem. - Je zde volné místo? - Mám důkazy pro své tvrzení. - Máš ráda básně? Čte německé knihy.

12. Sloveso muset nahraďte slovesem nemoci a věty upravte tak, aby se
nezměnil smysl.

Vzor: Musel to vědět. - Nemohl to nevědět.

Navrátilová to určitě musela tušit. - Sousedka jí to musela říci. - Musel jsem tam jít. - Museli jsme to vidět. - Museli se tomu smát. - Museli jsme se nakonec dohodnout.

13. Tučně tištěna záporná slovesa nahradte kladnými a věty upravte tak, aby se nezměnil smysl.

Vzor: Někdy se mu nepovedlo vydělat peníze. - Ne vždy se mu povedlo vydělat peníze.

Někdy nestihla svou práci včas. - Něco se jí v jeho chování nelíbilo. - Někdo o tom nevěděl. -Všechno nestačil napsat. - Mnoho toho dětem nerekl. - Vždycky se nám nesvěřila. - Někdy ho neměli rádi. - Někdo s tím hned nesouhlasil. - Něco nám n epověděl. - Někoho to moc nezajímalo. - Někdy si nevěděla rady. - Někomu se výstava nelíbila.

14. Uslyšené tvrzení odmítejte a opravujte jiným tvrzením podle vzoru:

Zítra pojedeme do Brna. - Zítra nepojedeme do Brna, ale do Ostravy.

Navrátil vydělal peníze v Brně. - Muž se vrátil domů v poledne. - Tu zprávu mi řekla sestra. - Propast Macocha je nedaleko Ostravy. - Do Bratislavy přiletíme v 10.30. - Navrátilovo vystoupení na Macoše viděl učitel. - Starostka pověděla novinu Navrátilově matce. - Povídku, kterou jsme četli, napsala Marie Pujmanová.

15. Uslyšená tvrzení odmítejte podle vzoru:

Existuje mnoho jiných možnosti. - To není pravda, neexistuje žádná jiná možnost.

Na té výstavě bylo hodně zajímavých obrazů. - Řečník uvedl řadu přesvědčivých důkazů. -Existovala celá řada jiných řešení. - Vladimír napsal několik článků. - Libuše udělala v práci celou řadu chyb. - Na sjezdu bude několik účastníků z Austrálie. - Půjčil jsem ti několik knih. - O tom problému je napsáno několik článků.

16. Tučně tištěná slova nahraďte přídavnými jmény přivlastňovacími podle vzoru:

Po odchodu otce bylo v domě smutno. - Po otcově odchodu bylo v domě smutno.

Po příchodu muže odešla žena na nákup. - Netrap se z odjezdu dcery! - Po návratu matky odešli chlapci do biografu. - Statek starosty svítil čerstvou omítkou. - Na dotaz selky odpověděla rozpačitě. - Po návratu starosty dověděla se Navrátilová vše. - Pro pláč Toničky nebylo nic slyšet. - Na přání maminky to nikomu neřekli. - Oči ženy říkaly jedinou prosbu. - Po příjezdu Lidy se všechno změnilo. - Po odpovědi Pepy se Navrátilová uklidnila. - V prosbě Jarky bylo něco naléhavého. - Z dotazu Jarka jsme nebyli moudří. - Z pohledu sestry jsme vycítili značné obavy.

17. K substantivům se sufixem -ka s významem deminutivním a jiným uveďte slova, od nichž jsou odvozena podle vzoru:





:


: 2017-02-24; !; : 352 |


:

:

, .
==> ...

1697 - | 1474 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.007 .