.


:




:

































 

 

 

 


Kdo to udělá? - Ještě nevím, ale někdo to určitě udělá.




Co mi přineseš? - Kam půjdeme? - Komu to dáš? - S kým se o tom poradíš? - Kdy tam spolu zajdeme? - K čemu to bude dobré? - Jak to uděláme? - Nač to budeme potřebovat? - O čem se tam bude diskutovat? - Od koho se to dovíme?

3. Doplňte neurčitá nebo záporná zájmena (k tázacím zájmenům v závorkách připojte vhodné předpony nebo přípony ně-, ni-, -si, málo-, kde-, -koli, všeli-):

(kdo) mi to říkal. - Kdyby tam nešel on, šel by tam (kdo) jiný. - (co) vám musím říci. - (co) jsem už viděl. - (co) z toho ti dám. - (kdo) tam je, ale nevím kdo. - Ptala se po tobě (jaká) žena. - (kde) jsem to viděl. - Můžete se na nás (kdy) obrátit. - Vezmi si na cestu (jaký) teplý kabát. - Mám těch knih dost, vezmi si (kterou). - (kdo) nám klepe na dveře. Kdo to může být? - Vezměte si odtud (co), (kterou) věc. - Budu vám vděčná za (jakou) pomoc. - Ať je to (kdo), musíš mu pomoci. - Odešel (kam) pryč. - (kde) se s tím setkal. - (čemu) se už nedivil. - Přijdu k vám (který) den po neděli. - To může udělat (kdo). - Byl to (který) čtvrtek, už se nepamatuji který. - (kde) jsem byl tak šťastný jako tam. -Všecko ti dát nemohu, ale (co) ti dám. - Jen (kteří) lidé to byli schopni udělat. - (kdo) se nebaví. - (komu) jsem o tom říkal. - (co) mu tiše povídal. - (koho) ze svých přátel jsem tam nepotkal. - O tom už ví (kdo). - Určitě přijdu, at se děje (co). - Budu pracovat na (jakém) úseku. - Vzala na sebe (čí) vinu. - Můžete se o tom přesvědčit (kdy). - At to udělá (která) studentka z vaší skupiny. - Kdosi mu (co) o tom říkal. - Dostal se tam (kdo). - Jeli jsme tam bez (jakého) potvrzení. - Ve skutečnosti však k (co) nedošlo. - (čí) ruka ho chytla zezadu. - (co) nás napadlo. - Být (kým) a (čím), to je nejhroznější, co znám. - (jaká) teorie je mrtvá bez uvedení do praxe. - Pište mi, at jste (kde). - To by chtěl (kdo).

4. Slova v závorkách dejte do správných pádů:

Moje děti mají rády (domácí zvíře - pl). - Často si hrají s (kotě a štěně - pl). - Když jsme byli v zoologické zahradě, viděli jsme na speciálně vyhrazeném místě pro (mládě - pl) několik (medvídě) a (lvíče). - Děti se bály přistoupit blíže k (ta strašná zvířata). - Na rozsáhlých pastvištích se pasou (tele, jehně, hříbě a kůzle - pl). - Babička odešla s (vnouče). - Kachna plavala s (kachně) po rybníce. - Husa s (house) se zatoulala k sousedovi. - Z toho (malé štěně) vyroste velký pes. - V hnízdě sedělo několik (ptáče) a chvělo se zimou. - (Ptáče) vypadla z hnízda. - V (doupě) bylo (malé medvídě). - Po dvoře chodilo hejno (house a kachně). - Co jste poradili našim (děvče - pl)? - Lída hrála úlohu lehkomyslného (děvče). - Dej tu hračku (dítě). - Sestra k nám přijela se svým (dítě). - Chtěla bych jít na procházku s (děti). - Zeptejte se na to (naše děti). - Neříkejte nic (naše děti). - Počkejme chvilku na (děti). - Vypravoval vám něco o (naše děti)? - Jak zacházíte s (to dítě)? - Viděli jsme ho s (nějaké neznámé děvče). Můj dědeček osobně znal (hrabě Tolstoj). - Zdaleka bylo vidět zámek
(kníže Bogolubský). - Do Karlových Varů se sjížděli dříve jen (král, kníže a hrabě - pl) a teď se tam zotavují pracující ČSSR a jiných socialistických zemí. - Do sportovního tábora jsme jeli s (děvčata) ze sousední školy. - Chlapci vzali (děvčata) jejich velké batohy a nesli je sami.

5. Místo tecěk použijte neurčitých zájmen a příslovcí:

Vzpomněl jsem si na.... - Tys mi nechtěl... říct. - Slyšel jsem... o tom ještě za svého mládí. - V zimě k nám... chodívá. - Děvče si pořád... vymýšlelo. - Přečetl si... o Praze a začal se chystat do ní. - Chtěl to... svěřit, ale každého se bál. - O půlnoci... zaklepal na okno. - Z... důvodů jsem se nemohl zúčastnit této porady. - Ptal jsem se..., ale... o tom... nevěděl. - Ať to... z vás všechno opakuje. - Kdybych byl věděl, že... z vás o... podobném hovořil, navrhl bych vám... nové téma. - Nikdo se o děti nestaral, mohly dělat.... - Bylo to... za starých časů. - Byl... v zahraničí, ale bohužel nevím kde. - Četl jsem o tom v... novinách. - Dlouho o... přemýšlel a pak si... zapsal do třídní knihy. - Neslyšel jsem, o koho šlo, ale zdálo se mi, že o... z nás. - Bylo to... neobvyklé setkání. -... z nás nemohl obstát v tak těžké situaci. - O tom už dnes u nás... nepochybuje. - Tento dokument nebyl... podepsán.

6. Doplňte záporná zájmena a příslovce:

... o tom... nevěděl. - Nám... nevěřil, že jsme dosáhli tak velkých úspěchů. -... se odtamtud už nevrátil. -... o... podobném neslyšel. - Od... jsme se nemohli dozvědět, co se s nimi stalo. - Brigády se zúčastnili všichni,... nezůstal doma. - O tom se vůbec nepsalo v... novinách. - Petr si... nevšímal. - Nebylo to... platné. - S... jsem ještě o tom nemluvil. -... jsme nemohli tuto knihu najít. - Před obědem... nejezte. - Ačkoli jsem o tom hodně přemýšlel, nedošel jsem k... závěru. - Ve skutečnosti však k... nedošlo. - Tento dokument nebyl... podepsán.

7. Použijte omezovačiho komparativu:

Přišel za vámi nějaký (starý) pán. - Koupila jsem si (levnou) látku. - Ptá se na vás nějaká (mladá) žena. - Můj kamarád je, jak se říká, (dobrý) žák. - Trvalo to (dlouhou) dobu. Její otec byl nějakým (vysokým) úředníkem. - Zaujímal jakési (vysoké) postavení. - Navštívili jsme skoro každé (velké) město. - Má také (vysokou) postavu. - Je to takový (slabý) chlapec. - Každé (velké) město mělo své divadlo. - Má takový (kulatý) obličej. - Je trochu (silná) v pase.

8. Výrazy v závorkách dejte do správných pádů:

Můžete nás navštívit v (kterákoliv doba). - Mluvili jsme o té nepříjemné záležitosti s (někteří moji známí). - To se dá tvrdit o (málokdo). - Odpovíme vám na (jakákoli otázka). - S (ledaskdo) jsem se tam setkal. - S (ledaco) jsem nebyl spokojen. - Můžete začít číst od (kterékoli slovo). - Už jsem se radil s (leckdo), ale od (málokdo) jsem dostal takovou dobrou radu. - S (málokdo) se o tom dá mluvit. - S (kdekdo) se již pohádala. - S (ledakdo) se nebavím a (ledakdo) se nesvěřuji. - Chodí na (kdejaký) film.

9. Obměňujte podle vzoru. Při obměňování užijte slov v závorkách:





:


: 2017-02-24; !; : 305 |


:

:

, .
==> ...

1773 - | 1570 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.017 .