.


:




:

































 

 

 

 


Co obsahuje datový záznam




 

Každý datový záznam (tj. každý řádek nějaké datové tabulky) v systému SYSTEKO se skládá vždy ze dvou částí:

systémová část obsahuje jednoznačnou identifikaci záznamu, informace o původci záznamu, jeho poslední aktualizaci, údaje nutné pro automatizovaný přenos dat apod.),

uživatelská část obsahuje uživatelem zapsané údaje (texty, čísla, datumy) nebo odkazy na jiné uživatelské údaje, zapsané již dříve (např. odkaz na skladovou položku, kterou systém již zná).

Přesný popis veškerých údajů ve všech tabulkách je uveden v příručce Datový model systému SYSTEKO. Běžný uživatel se touto znalostí samozřejmě nemusí zatěžovat. Údaje jsou mu na klientské obrazovce prezentovány v datových oknech přirozenou formou, aniž by musel tušit, jak jsou v systému přesně organizována.

Povšimněme si na tomto místě pouze jediné následující skutečnosti: každý uložený údaj systémový či uživatelský je vždy některého z následujících datových typů:

text s omezenou délkou (např. ulice v adrese, označení skladové položky); uživatel takový údaj vyplňuje zpravidla v tzv. textovém políčku:

 

 

číselná hodnota (např. částky, pořadová čísla); uživatel takové hodnoty zapisuje zpravidla také v textovém políčku, ve speciálních případech doplněným nastavovacími šipkami:

údaj typu datum je uživateli prezentován v datumovém políčku, rovněž vybaveném nastavovacími šipkami:

údaj typu odkaz bude zpravidla mít podobu výběrového seznamu:

údaj typu ano/ne (např. zda má být účet střediskový či ne) má při vyplňování podobu zaškrtávacího políčka:

volný text (libovolné délky) se vyplňuje do textového okénka s posuvnou lištou:

Poznámka: volný text není použitelný pro řazení záznamů ani pro vyhledávání záznamu.

datový typ pro vložení libovolného dokumentu (obrázek, tabulka MS Excel, zvuk atd.)

Datový typ je každému údaji pevně dán a uživatel jej nemůže měnit. Není proto možné do údaje číselného typu zapisovat písmena, stejně tak jako není možné sčítat údaje typu text atd.

 

ČÍSELNÍKY SYSTÉMU SYSTEKO

 

Systém SYSTEKO obsahuje celou řadu datových tabulek - číselníků, jejichž údaje usnadňují práci při vyplňování dokladů a jsou k dispozici i při požadovaných výstupech (tiskové sestavy, přehledy na obrazovce, grafy atd.) Některé z číselníků mají ryze speciální účel (např. tabulka daňových sazeb), jiné prolínají celým systémem (např. číselník středisek).

Ve většině číselníků v systému SYSTEKO je záznam, označený prostě dvěma pomlčkami (--).Toto je záznam, který představuje hodnotu neurčeno. Takový záznam v číselníku je velmi důležitý: pokud budete vyplňovat nějaký doklad, na kterém je sice možno vyplnit např. údaj Druh dopravy, ale vy jej nevyplníte nebo vyplnit nechcete, bude použit právě tento záznam se dvěma pomlčkami. Z tohoto důvodu záznam se dvěma pomlčkami není možno z číselníku odstranit.

Společné číselníky

 

Společné číselníky jsou dostupné k zobrazení a editaci, pokud volíte v nabídkovém pruhu (nazývaném zkráceně menu) nejprve nabídku Program a potom (ve svislé nabídce) volíte Číselníky.

K jednotlivým společným číselníkům si v následujícím textu podáme podrobnější vysvětlení; popíšeme si, k čemu je každý číselník zejména využíván, které údaje jsou důležité a které méně.

V menu jsou číselníky seřazeny spíše podle četnosti jejich používání v každodenní praxi. My si je ovšem pro účely tohoto výkladu seřadíme od těch nejzákladnějších po ty nejsložitější.

Při práci s číselníky si také připomeneme některé základní ovládací funkce grafického prostředí systému SYSTEKO (tyto funkce jsou souhrnně popsány v kapitole Základy ovládání).





:


: 2017-04-04; !; : 182 |


:

:

- , - .
==> ...

1611 - | 1531 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.009 .