.


:




:

































 

 

 

 


BECENÉV-SZÓTÁR




Gyakran csak a becenevükön szólítják egymást a popzenészek, akik úgy élnek, mint egy nagy család, hiszen csaknem mindenki ismer mindenkit e szakmában. Nem ritka az sem, hogy csak a becenevén ismernek valakit. Mint pl. Jegenyét, akinek családi és keresztnevét csak hosszabb utánjárással sikerült kideríteni. Az egykori Kék Csillag együttes vezetője, Szakályi László rejtőzött mögötte, aki szálas termete miatt érdemelte ki e becenevet. Most 165 centiméter magas, amikor 16 évesen a pályát kezdte, még a 150 centit sem érte el. De nemcsak tulajdonságjelző ragadványnévként szerezhető be a becenév a popszakmában, sokan gyerekkorukból, az iskolából hozták magukkal, emiatt jó néhánynak kinyomozhatatlan az eredete. Persze majdnem mindenkinek van valamilyen beceneve, mi azonban csak azokat soroljuk fel az alábbiakban, ame-lyek többé-kevésbé jól ismertek a popszakmában.

 

Apó - Kimmel László szaxofonos, a Szabados -együttes tagja volt

Apu - Miklóska Lajos basszusgitáros, a Korong, Beatrice, majd a Rockszínház tagja

Balalajkás - Doleviczényi Miklós, az egykori Kex együttes tagja

Charlie - Horváth Károly énekes, egykor a Generál, tagja volt

Ciki - Debreceni Ferenc, a Neoton, majd az Omega dobosa

Cini - Zatatnay Sarolta énekesnő

Cintula - Keresztes Tibor műsorvezető és lemezlovas

Dolly - a Hungária együttes énekesnője, az egyetlen, aki csak ezen a nevén szerepel a hivatalosnak tekinthető papirokon (pl. lemezborítók) is. Valódi neve: Renczi Mária

Elefánt - Molnár György, az Omega gitárosa

Fecó - Balázs Ferenc, a Koról billentyűse, énekese

Feró - Nagy Ferenc, a Beatrice, majd a Bikini énekese

Gazember - Vaszlavik László, a Beatrice, majd a Csiga-Biga billentyűse

Hobó - Földes László énekes. szerző, a Hobo Blues Band tagja

James (ejtsd: Dzsémsz) - Karácsony János, az LGT gitárosa

Jegenye - Szakályi László, az egykori Kék Csillag billentyűse, énekese

Judy - Faragó István, a Scampoló, majd a Sprint gitárosa

Kis elefánt - Ákos István menedzser. a Generál egykori vezetője

Kölyök - Révész Sándor, a Generál, majd a Piramis énekese

Levi - Szörényi Levente, az Illés, majd a Fonográf gitárosa, énekese

Meckie - Kóbor János, az Omega énekese

Mityó - Papp Imre billentyűs, énekes, egykor a Gemini tagja

Nemecsek - Németh Tamás dobos, egykor a Mini tagja

Pici - Presser Gábor, az LGT billentyűse, énekese

Pidkin - Vikidál Gyula énekes, a P. Mobil, majd a Dinamit tagja

Pinyó - Köves Miklós, a Piramis dobosa.

Putyu - Cserháti István, billentyűs, a P. Mobil, majd a P. Box tagja

Rózsi - Demjén Ferenc basszusgitáros, énekes, a VMoto-Rock tagja

Samu - Bencsik Sándor gitáros, a P. Mobil, majd a P. Box tagja

Szivacs - Bologh Jenő dobos, egykor a Mini tagja

Tinédzser (Tini) - Bródy János, az Illés, majd a Fonográf tagja

Totó - Mareczky István, a P. Mobil dobosa

Totya - Szűcs Antal Gábor gitáros, a Dinamit, majd a Bikini tagja

Vadölő - Váradi László dobos, egykor a Sakk-Matt és Tűzkerék tagja

 

A

 

Aradi Gábor: dobos. Az újhullámos Neurotic együttes tagja.

 

Aradszky László: táncdalénekes. A hatvanas években volt a legsikeresebb, 1967-ben a táncdalfesztiválon előadói díjat nyert, sokáig a közönség kedvence volt. Dalai (Nemcsak A húszéveseké a világ; Isten véled édes Piroskám) A sikerlisták élén szerepeltek, 1969-ben nagylemeze jelent meg. A 70-es években eltűnt az élvonalból, majd a nosztalgiahullámmal 1980-tól ismét népszerű lett.

 

Arányi János: basszusgitáros. A Lobogó együttes tagja volt.

 

Arashi: A budapesti Árpád Gimnázium tanulói alakították 1981-ben. Hard rockot játszik, 1982-ben Kamikazera változtatta a nevét.

 

Arató András: lemezlovas. A hetvenes évek közepén vált ismertté önálló lemezműsoraival. Számos nagy szabású ifjúsági rendezvény állandó résztvevője.

 

Aréna: Szaghmeister Ödön ének; Strausz Tibor - gitár; Szerényi Károly - basszus; Román Rudolf - dob. 1977-ben Budapesten alakult hard rock együttes. A Cream, Jimi Hendrix és a Led Zeppelin dalait játszotta. 1981-ben trióként játszott ifjúsági klubokban: Strausz és Szerényi mellett Bali József dobolt. 1982 elején tagjai átigazoltak Radics Bélához, az Új Tűzkerékbe.

 

Astor: nagy múlttal rendelkező, elsősorban a hazai és külföldi vendéglátóiparban dolgozó debreceni együttes. Több tucat zenész fordult meg tagjai között. Játszott az NSZK-ban, Skandináviában, Svájcban. 1982-ben két évre az NSZK-ba szerződött.

 

Aszaló Zolán: billentyűs. A Zenit tagja volt a hetvenes évek végén, előtte a Beatrice együttesben játszott.

 

Atlantisz: Neményi Béla - gitár, ének; Sankó László - basszusgitár; Radics Béla - szólógitár; Rozsnyói György - chernophone; Pintér István - dob. 1967-ben alakult beatzenekar. 1964-ben volt az első nagyszabású koncertje az Egyetemi színpadon. (Konferált: Vitray Tamás.) 1965-ben elkészítette az első angol nyelvű magyar beat-kislemezét: a Should Know Bettes, Atlantis-rock. A hatvanas évek közepén az egyik legnépszerűbb zenekar volt. Ismert dalai: foxi Maxi matróz lett, Drága bakter úr, Jól érzem magam, Ivonhoe. 1965-ben velük készítik az első zenés tévé-showt, 1968-ig többször átalakult a zenekar, majd felszerelés hiányában csak egy év múlva léphetnek fel újra, új összetételben: Neményi és Sankó mellett Cserba Miklós (szólógitár). Kovács József (dob), Iránik János (orgona) voltak a tagjai. A régi sikerek azonban nem tértek vissza. Állandó tagcserék folytán megfordult náluk Sipos Péter (basszusgitár), Mary Zsuzsa (ének), Csiba Attila (zongora), Elekes Zoltán (szaxofon). 1970 végén ismét átalakult az együttes, Neményi Béla abbahagyta a zenelését, helyette Danyi Attila vitte tovább a stafétabotot de nemsokára feloszlott a zenekar. 1977-ben megpróbálkoztak a feltámasztásával, de ez nem járt sikerrel.

 

Atlantisz Nr. 2.: Radics Béla - gitár; Dancsák Gyula - gitár; Harczi József - basszus; Králik János - orgona; Pintér István - dob. 1965-ben alapította Radics, aki a korábbinak is tagja volt. Rhythm and blues zenét játszott változó felállással, rövid ideig létezett.

 

Atlasz: A hatvanas évek elején alapított beatzenekar, majd a soul első hazai képviselője. Tagjai gyakran cserélődtek. Legismertebb felállásuk: Flamm Ferenc ének; Bélai György - harsona, trombita, fuvola, billentyűs hangszerek; Szekeres Gábor dob; Fülöp Ervin - szaxofon, fuvola, gitár, billentyűs hangszerek; Makrai Pál - gitár, ének; Horváth György - basszus. 1967-ben sikerrel szerepelt a pol-beat fesztiválon. Ismertebb dalai: Töröld le a könnyeidet, Segítség, A kutya, Szombat éjjel, Jöjj ide hozzám. Több kislemeze s megjelent, 1970-ben jutott pályafutása csúcsára, a Kisstadionbeli koncerten együtt játszott a Tolcsvay és az Omega együttessel. 1972-től külföldre szerződött, ahol változó összetétellel ma is játszik ilyen zenekar.

 

Auth Ede: zeneszerző. Főként a hagyományos tánczenét kedvelők körében, s a beat-korszakban írt slágereket. Dalait számos popelőadó tűzte műsorára.

 

Axe: A budapesti Eötvös Gimnázium tanulói alakították 1951-ben. Hard rockot játszik. 1982 tavaszón sikeresen szerepelt a fővárosi középiskolai rockfesztiválon.

 

Az volt a hej, igazán szép idő: tv-film. Készült 1981-ben. Rendezte Szomjas György. Zenéjét szerezte, szövegét írta: Presser Gábor, Baksa Soós János, Adamis Anna, Szörényia Levente, Bródy János, Frenreisz Károly.

 

Ábrahám Zsolt: gitáros. A szekszárdi Szinkron együttes tagja.

 

Ábrahámfy György: pozanos. A komlói Ötlet együttes tagja.

 

Ács András: basszusgitáros. Az 1991-ben alakult, heavy metál zenét játszó Hardtop együttes tagja.

 

Ács Enikő: énekes, gitáros. Az 1972-es Ki mit tud-on tűnt fel, 1976-tól 1980-ig a Panta Rhei tagja volt, közben szólistaként is dolgozott. 1979-ben harmadik lett a Csendes dallal a Tessék választanin, 1979-ben az NDK-ban és Lengyelországban, 80-ban a Szovjetunióban lépett fel. 1981-ben részt vett a táncdalfesztiválon.

 

Ács Ilona: énekesnő. A beatkorszak hajnalán volt ismert.

 

Ács László: gitáros. A szolnoki Integrál tagja volt a hatvanas évek második felében.

 

Ági és a fiúk: a Kontroll Csoport időnként ezen a néven lépett fel az elmúlt esztendőben. Lásd ott.

 

Ágoston Péter: ütős. Az akusztikus kamarajazz-t játszó Qwyx tagja.

 

Ákos István: basszusgitáros énekes, menedzser. Az 1977-75 között létezett Generál együttes vezetője volt, majd rövid ideig a Ferm tagja. 1976 óla Kanadában él, az A+M amerikai lemeztársaság kelet-európai képviselője.

 

Ákos Stefi: táncdalénekesnő. Az ötvenes évek második felében volt népszerű, hagyományos táncdalokat adott elő. 1982 tavaszán nagylemezen jelentek meg leghíresebb dalai.

 

Álom és valóság: űrmusical, az Elektronic Mashine csoport 1982 februárjában mutatta be Budapesten.

 

Ámon László: dobos. A Strand, majd a Petting tagja volt.

 

Adamis Anna: szövegíró. 1961-ben az Egyetemi Színpad tagjaként kezdett. 1965 óta a ír dalszövegeket. 1968-ban ő írta az első magyar poplemez dalait. (Omega: Trombitás Frédi és a Rettenetes emberek). Eddig több mint 30 albumon jelentek meg szerzeményei. Többek között együtt dolgozott az Omegá val, az LGT -vel, Zalatnay Saroltával, Kovács Katival, Szörényi Leventével, Bontovics Katival, Ruttkai Évával. Dalai számtalan fesztiválon vettek részt a világ minden táján. 1973-ban szerzőtársa a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválon, 75-ben a Harmincéves vagyok című musicaleknek (Vígszínház). 1977-ben KISZ-díjat kapott, valamint szövegírói díjat az American Song fesztiválon. 1979-ben Versek és képek címmel Gross Arnold grafikusfüvésszel közös könyve jelent meg. 1980-ban a televízió félórás portréfilmet sugárzott róla. 1987-ben dalt írt Johnny Mathis-nek: As If. A magyar popzene egyik legtermékenyebb dalszövegírója,

 

Admirál: Radics Szilvia - ének; Palóczi András - dob; Pákozdi Gábor - billentyűsök, ének; Dudinszky Tamás - basszus, ének; Szűcs Árpád - gitár, ének. 1979-ben alakult hard-rock együttes, tagjai cserélődtek az elmúlt években.

 

Agárdi rock centrum: koncerthely volt a hetvenes évek második felében a Velencei tónál, az agárdi strand területén. Nyaranta a legjobb magyar együttesek - Omega, LGT, Skorpió, Piramis stb. - adtak itt koncertet. 1979-ben megszűnt.

 

Agresszor: Budapesten alakult punk együttes, iskolások a tagjai, 1981 óta lép fel kisebb klubokban.

 

Akantisz Sándor: gitáros. Az UFO együttes tagja.

 

Albert Einstein Tánczenekara: a Bizottság együttes ezen a néven lépett fel 1982 elején.

 

Albert Gábor: basszusgitáros, 1979-től a Gemini tagja.

 

Albitz Ferenc: basszusgitáros. A Kvint együttes tagja volt.

 

Aldobolyi Nagy György: zeneszerző, karmester. 50 zenés színpadi mű, 20 játékfilm és tévéfilm kísérő zenéje fémjelzi munkásságát, de számos táncdalt és sanzont is szerzett. Ismertebb musicaljei: Charley nénje (1970), Liliomfi (1973), Tulipán. (1971).

 

Alfa: mátészalkai rockegyüttes a nyolcvanas évek elején. A helyi úttörő- és ifjúságiház patronálásával működik.

 

Aligátor: Radics Béla - gitár; Klein László - basszus; Kisfaludy András - dob; Polánkay Ferenc - orgona; Orszáczky Miklós - basszus. 1973-ban Budapesten alakult rockegyüttes, 1974-ben feloszlott.

 

Allegro: békéscsabai rockegyüttes a nyolcvanas évek elején.

 

Almárium: Laár András - gitár, ének Bornai Tibor - zongora, cselló, Szöllősi Mihály - gitár, ének. 1976-ban a Küllőrojt tagjaiból alakult popegyüttes Budapesten. Akusztikus hangszerekkel, elsősorban a vokális megszólalásra törekedett. A Népszínházban szerepelt irodalmi műsorokban. Tagjai alakították meg a Kentaur, később a Kft együttest.

 

Almási István: szaxofonos, klarinétos. A szegedi Molnár Dixieland Band tagja.

 

Alpha Centaury: 1981-ben Budapesten alakult, punkot és új hullámos zenét játszó együttes.

 

Ambrus Kyri: táncdalénekes, zenei szerkesztő. A hatvanas évek elején indult a pályán, 63-ban jelent meg első kislemeze, 66-ban különdíjat nyert a sopoti dalfesztiválon. A hatvanas évek végétől dolgozik a rádiónál, jelenleg szerkesztő. 82-ben ismét egy nagylemezzel jelentkezett.

 

Ambrus Zoltán: dobos. A Fekete-Fehér együttes tagja volt a hatvanas évek második felében, majd a Neoton ban zenélt.

 

András és Johnny: Markó András és Delhusa Gjon alkalmi duója 1972-ben. Csak egy évig létezett.

 

Andrásfai Péter: billentyűs. A Derby együttes tagja volt a hetvenes évtized elején.

 

Andrássy György: bőgős, énekes. A pécsi Ergo és Societas Leonina folkegyüttes tagja.

 

Andrasics István: dobos. A Fórum együttes tagja.

 

Androméda: Burics Tamás - basszus; Kőrös József - gitár; Dorics István - billentyűs; Pozsonyi Tibor - dob. 1976-ban alakult a fővárosban, rockslágereket játszott. Rádiófelvétele is van. Tagjai közül Kőrös a Hobo Blues Band tagja is volt.

 

Angyal József: fuvolás. A Non Stop együttes tagja volt a hetvenes évek közepén.

 

Angyal Károly: énekes. A Missió együttes tagja.

 

Angyalok: Vági László - gitár, ének; Dinnyés József basszus; Márta János - gitár; Lukács Tibor - dob. Az első szegedi együttes, amely magyarul énekelt popdalokat. 1966-ban alakult, de az egyéves születésnapját sem érte meg. Dalainak szövegét a későbbi polbeat énekes, Dinnyés József írta.

 

Anonymus: Makó György - basszus; Singer András - orgona (1966 -68); Bíró Sándor - dob (1966-68); Makó László - gitár (1966-67); Kovács Péter - gitár (1966-67); Novák András - ének (1966-71); Gábor Péter - gitár (1967-71); Kiss Ferenc - gitár (1967-71); Nagy Csaba dob (1968-tól); Papp Imre orgona (1968-71); Baumgartner Ferenc billentyűsök (1971-től). 1966-ban Budapesten alakult, slágerzenét játszó popegyüttes. 1971-től trióként létezik. 1972-től 81-ig külföldön, főként Észak-Európában dolgozott.

 

Antal Béla: billentyűs. A K. O. együttes tagja.

 

Antal Csaba: basszusgitáros. A debreceni N Dimenzió tagja.

 

Antal János: basszusgitáros. A ZG, együttes alapító tagja volt a hatvanas évek második felében.

 

Antalffy Gábor: gitáros, énekes, trombitás. A pécsi Funny Fools együttes tagja volt.

 

Antibébi: a Kontroll Csoport időnként ezen a néven lépett fel az elmúlt esztendőben. Lásd ott.

 

Apolló: Oszcsodál Béla - gitár; Füchsel Tibor - basszus; Kreisz János - dob; Nagy Oszkár - ének; Leinhardt Ferenc - gitár, ének. Slágerzenét játszó együttes volt 1976-77-ben Budapesten.

 

Apostol: Németh Zoltán - billentyűsök, ének; Dezső Miklós - szaxofon (1970-73); Lifka Károly - trombita (1970-73); Szalánczy Ferenc harsona (1970-73); Deák Mihály dob (1970-76); Debreczeni László - basszusgitár (1970-73); Kozma András - gitár, ének (1970-72; 1973-75); Makrai Pál - gitár (1972-74); Gábor István - szaxofon (1973 -78); Csiba József - trombita (1973 -78); Pete László - harsona (1973-tól); Meződi József - ének (1973-tól); Felkai Zoltán - gitár (1974-78); Heilig Gábor - basszus (1975); Németh Gábor - dob (1976); Veszelinov András - dob (1976-tól); Gombos Gábor - basszus (197678); Kovács Jónos - trombita (1977); Sípos Endre - trombita (1978-tól); Barnski László - gitár (1978-tól); Szaniszló Lajos - basszus (1978-tól). 1970-ben alakult Budapesten, a salgótarjáni amatőrfesztiválon aranydiplomát nyert. Több kislemeze jelent meg. 1974-ben az Okosabban kéne élni című dallal aratott sikert, a nemzetközi jazzfesztiválon Európa Klasszis nagydíjat nyert. 1976-tól a populárisabb irányzathoz tartozó dalokkal arat sikert. Számos országban vendégszerepelt, 1978-ban nagylemeze jelent meg. 1980-ban újabb követte. A populáris irányzat képviselője napjainkban.

 

Árnyékszék: 1982 augusztusában egyetlen koncertre alakult, új hullámos paródiát bemutató együttes. A veszprémi új hullámos fesztivál füredi zárókoncertjén a következő összeállításban lépett fel: Jobbágy Gyula, Földes Péter, Nagy Ferenc, Wahora András, Lugossy László, Trunkos András, Donászy Tibor és Dzodzoglu Jorgosz.

 

Árpádi László: dalénekes, szerző. 1973 óta van a poppályán, 1978-79-ben Telefolk folkegyüttes vezetője, 79-től szólista. Vendégszerepelt az NDK-bari, NSZK-ban és Ausztriában.

 

Az ellopott futár: Rejtő Jenő írásaiból készül popkrimi. Szerzők: Csuha Lajos, Miklós Tibor, Dancsák Gyula. Bemutatta az Operett Színház.

 

A két veronai nemes: musical. Bemutatta a miskolci Nemzeti Színház. Rendezte: Bokor József. Zenei vezető Kalmár Péter.

 

B

Babarik Vince: dobos A Sprint együttes tagja volt a volt hetvenes évek derekán, 1980-tól a Kati és a Kerek Perec zenésze.

 

Babári József: billentyűs. A Torzon-Borz és a Nationál tagja volt, majd a H.I.T. együttes tagja lett, jelenleg a Lépcsőház tagja.

 

Babits Antal: klarinétos. A Nyitott Csoport tagja.

 

Babos Gyula: gitáros. 1970-ben a Kex együttesben kezdte, majd alapító tagja volt a Rákfogó együttesnek. Feloszlása után New Yorkban és Svédországban vendéglátóipari zenész. Különböző együttesekben szerepelt itthon, majd a Kőszegi együttes tagja lett. Session-zenészként közreműködött több mint 10 nagylemezen (Zorán; VMoto-Rock, Neoton). Játszott az 1978-ban kiadott Éjszaka a stúdióban című lemezt készítő alkalmi zenekarban, 1979-től tagja a Saturnus együttesnek.

 

Backing Group: A Beatrice együttes ezen a néven lépett fel néhány alkalommal 1987 őszén.

 

Bajnok József: népi hangszereken játszik folkzenét a Tekergő együttesben.

 

Bajtala János: zongorista. A Bajtala együttes alapítója, a hatvanas évek második felében volt ismert.

 

Bajtala-trió: Bajtala János - zongora, orgona, ének; Csáky Béla - dob; Lakatos Béla - basszus, ének. 1965-ben alakult Budapesten, Te cigány lány volt a slágere. Számos tágcsere után 1969-ben feloszlott.

 

Bakacsi Béla: táncdalénekes. Az Ave Maria című dallal győzött az 1962-es Ki mit Tud-on. Mintegy 20 kislemeze jelent meg és több tucat rádiófelvétele készült.

 

Bakó T. Gábor: énekes. Az új Non Stop együttes tagja.

 

Baksa Soós János: énekes, a Kex együttes show-man-je, ötletembere és szellemi vezére volt. Hosszabb ideje külföldön él.

 

Balassa együttes: az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején hagyományos tánczenét játszott Balassa Tamás vezetésével. Többszöri átalakulás után 1963-ban csatlakozott Szörényi Levente (gitár), Szilárdi Béla (gitár), Mátrai Tamás (szaxofon), Jinda György (dob), majd Brunner Győző (dob). Ebben az összeállításban 1969-ig játszott. Kétszer egy hónapos turnén szerepelt a Szovjetunióban és Lengyelországban. Tagjai később más együttesekhez csatlakoztak. Balassa ma divatbemutatókon orgonál, dobgéppel.

 

Balassa P. Tamás: zeneszerző, karmester, zongorista. 1959-77 között a rádió könnyűzenei, majd tánczenei stúdiójának tanára, vezetője, 1977-től az OSZK stúdió igazgatója. Szimfonikus szórakoztató zenei művek, táncdalok, sanzonok szerzője.

 

Balaton: Hunyadi Károly - gitár, ének; Vigh Mihály - gitár, zongora, ének. 1979-ben Budapesten alakult új hullámos együttes. Koncertjeiken változik a velük játszók névsora: Kőnigh Péter- szájharmonika, ének; Hajnóczy Árpád - szaxofon; Salamon András - dob. Melankolikus, szomorkás hangulatú szerzeményeik hatását időnként diavetítéssel fokozzák.

 

Balatoni Jónos: bőgős. A Tekergő, majd a Falkafolk együttes tagja.

 

Balás Eszter: énekesnő. 1979-től a Viola folkegyüttes tagja.

 

Balázs Ferenc: billentyűs, énekes, szerző. Már középiskolásként, 1968-ba tagja a zenei gimnázium zenekarának, s még ebben az évben bekerül a popszakmába, az akkori Neoton együttes tagja lesz. A kevés saját szerzeményt és külföldi slágereket is játszó együttes billentyűse 1977 teléig, majd alapító tagja az első magyar hard-rock zenekarnak, a Taurus Ex-T -nek. Felbomlása után Bécsben és az NSZK-ban dolgozik a vendéglátóiparban (1974-től). Két év múlva Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához kerül, majd 1978-ban megalakítja a rock dallamosabb ágán sikereket elérő Korál együttest. Zeneszerzőként is sikeres, az önálló Korál létezése óta énekel is. Az egyik legjelentősebb sikere, hogy 1980-81-ben az év legjobb billentyűs játékosának választotta a közönség. Lásd még: Neoton, Taurus Ex-T; Korál.

 

Balázs Gábor: bőgős, hegedűs. 1967 9 között a Tolcsvay trió tagja volt, majd a Garai trióba igazolt.

 

Balázs János: hegedűs, bőgős. Ismert folkegyüttesek - Vízöntő, Gépfolklór, Unikum - tagja volt, jelenleg a Vasmalom folkegyüttesben játszik.

 

Balázs Klári: táncdalénekes. A Periszkóp együttessel tűnt fel 1977-ben a Metronóm fesztiválon, 1978-80 között a Skála tagja, 1980-tól szólópólyán. Közreműködött Korda György új nagylemezén, 1981-ben szerepelt a táncdalfesztiválon.

 

Balázs Péter: pengetős hangszereken játszik folkzenét az Ördögszekér együttesben.

 

Balla Gábor: basszusgitáros, énekes. A 100 Folk Celsius country együttes tagja 1976 óta.

 

Bali Imre: gitáros. A Denevér együttes tagja.

 

Bali József: dobos. Az Aréna, majd 1987-től a Tűzkerék tagja.

 

Ballagás: film. Készült 1981-ben. Rendezte Almási Tamás. A filmben szereplő dalokat az Edda szerezte és adta elő.

 

Balogh Ferenc: énekes. Váci amatőr együttesekben kezdett, majd a Modi Rock énekese volt, 1987-ben került az Új Bergendy hez.

 

Balogh György: dobos. A Trio-Color jazzegyüttes alapító tagja.

 

Balogh Jenő: dobos. 1976-80 között a Mini tagja volt, majd saját zenekart alakított Kaszakő néven.

 

Balogh István: gitáros. A hatvanas évek végén játszó Glória együttes tagja volt.

 

Baló István: dobos. A Dimenzió alapító tagja volt.

 

Baracsi István: táncdalénekes. Az 1977-es Ki mit tud-on tűnt fel, hagyományos táncdalokat ad elő. Pál Györgyivel duóban szerepelt az 1981-es táncdalfesztiválon.

 

Baranszky László: gitáros. 1972-79 között volt a Gemini tagja.

 

Baranyai István: gitáros. A Hello együttes tagja volt a hetvenes évek első felében.

 

Baráz Miklós: lemezlovas, műsorvezető. 1978-ban szerzett működési engedélyt.

 

Bardóczy Gyula: dobos, 1965 és 79 között a Gemini ben játszott, majd a Kati és a Kerek-Perec tagja lett (1979-80), jelenleg a Neoton tagja.

 

Barile Pasquale: dobos. A Hello, majd a hetvenes évek első felében a Beatrice tagja.

 

Barna Ákos: hegedűs. A hetvenes évek közepén a debreceni Motolla folkegyüttes tagja.

 

Barnski László: gitáros. 1978-tól az Apostol együttes tagja.

 

Baronits Zsolt: fúvós. A Syrius együttes alapító tagja volt.

 

Barta Tamás: gitáros. A hatvanas évek közepén a Syconorban kezdett, különböző együttesek tagja volt, a Hungáriából való kiválása után alapító tagja volt az LGT -nek. Hosszú ideig Amerikában élt, 1982. február 18-án Los Angelesben gyilkosság áldozata lett.

 

Barta Zoltán: tekerőlantos. A Boróka folkegyüttes tagja.

 

Bartha Alfonz: billentyűs, a miskolci Edda együttes tagja.

 

Bartha Kornél: szaxofonos. A szolnoki Integrál tagja volt a hatvanas évek második felében.

 

Batu András: dobos. A Ferm tagja volt.

 

Baumgartner Ferenc: billentyűs. 1971-től az Anonymus együttes tagja.

 

Bágya András: zeneszerző. A rádió zenei rendezője, operettek, filmzenék, táncdalok, könnyűzenei darabok szerzője. Dalai táncdalénekesek, beatzenekarok, pop- és rockegyüttesek egyaránt műsorukra tűzték. 1973-ban mutatták be a Fekete tó balladája című popmusicaljét. Számos díjat nyert dalaival különböző fesztiválokon.

 

Bálint István: dobos, ütőhangszeres. Az ötvenes évek óta zenél alapító tagja volt a Metrónak (1963-ig), és a Dogs-nak. 1965-től 1977-ig külföldön dolgozott, főként a vendéglótóiparban, 1973-ban saját együttest is alakított Bálint-Sound néven, 1977-től a Bergendy együttes tagja.

 

Bálint Péter: ímenedzser. 1969-77 között a Dávid és Góliát duó tagja. 1981-ről a Hanglemezgyár Pepita márkamenedzsere.

 

Bán Mária: dobos. A Bizottság együttes alapító tagja.

 

Bánhegyi Lajos: dobos. A BMW együttes tagja.

 

Bánk Sándor: basszusgitáros, énekes. Az Ossián együttes tagja volt.

 

Bánki Iván: tévérendező. Táncdalfesztiválok és más szórakoztató zenei műsorok rendezője.

 

Bányai Sándor: tévérendező. Táncdalfesztiválok és más szórakoztató zenei műsorok rendezője.

 

Bárdos Deák Ágnes: énekesnő. A Kontroll Csoport tagja. Időnként Ági és a Fiúk néven lépnek fel.

 

Bárdos István: énekes. A miskolci Reflex együttes tagja volt.

 

Bártfai György: dobos. A Prognózis együttes tagja.

 

Bátori László: gitáros. A miskolci Reflex együttes tagja volt.

 

Bázis I.: A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanulói alakították 1981-ben. Újhullámos zenét játszik.

 

Beatrice: Csuka Mónika (gitár) és Nagy Ferenc (érlek, gitár) szerző-, majd házaspár már 1970-ben meg szervezte ezen a néven együttesét. Fero kivételével csupa lány zenélt itt: Nagy Katalin (billentyűsök); Szűcs Judit (orgona) Hamar Krisztina (basszus); Csuka Mária (dob). Beatlest, Jimi Hendrixet és saját szerzeményeket adott elő, egy kislemeze is megjelent. Később koedukálódott, a két Csuka-lány mellett fiúk zenéltek: Temesvári András (basszus); Bencsik Sándor (gitár); Nagy Károly (orgona); Temesvári Péter (dob); Gáti Zoltán (gitár); Nagy Károly (orgona); Temesvári Péter (dob); Gáti Zoltán (gitár); Barile Pasquale (dob); Cziránku Sándor (gitár). 1979-ben ismét át alakult, s néhány hónapra a Próféta nevet vette fel, majd újjáalakult, s a Csuka-Nagy páros mellett Zámori Sándor (dob); Csupi (basszus); Aszalós Zoltán (orgona); Fischer László (gitár); Papp Tibor (gitár); Marschalkó Zoltán (gitár), valamint Cziránku és Temesvári zenélt itt. 1977-ben stílust váltott a Csuka-Temesvári-Marschalkó-Aszalós-Zámori összeállítású együttes, s diszkó muzsikát kezdett játszani. (Gyere kislány, gyere.) Ezzel szerepelt az 1977-es Metronóm fesztiválon is. Ezután feloszlott és újjáalakult, s ekkor kezdett punkot és újhullámos zenét előadni. A következő zenészek fordultak meg 1977 óta az együttesben a nevet vivő Nagy Ferenc mellett: Gidófalvy Attila - billentyűsök (1977 -78); Fischer László - gitár (1977); Csuka Mónika - basszus (1977); Donászy Tibor-dob (1977-81); Miklóska Lajos - basszus (1977-81); Lugosy László - gitár (1977-80); Vaszlavik (Gazember) László - billentyűsök (1981); Vedres József - gitár (1978-tól hangtechnikus, 1987-től gitáros); Bogdán Csaba -gitár (1981), A külvárosi fiatalokból álló rajongói mindenüvé elkísérték az együttest, több helyről kitiltották őket, de központi ORI-turnén is részt vett az együttes az Omega és az LGT társaságában 1980 nyarán. Koncertlemez is megjelent erről. Tagcserék után 1981 ősze óta Backing Group, Bikini, majd Csiga-Biga néven játszott tovább. 1980 augusztusában fellépett a Fekete bárányok koncerten az óbudai hajógyári szigeten. Az együttes egykori tagjai közül Gidófalvy ma a Karthágóban, Lugosy egy ideig a Dinamitban, Fischer a Korálban játszik.

 

Beck István: gitáros. A tatabányai Onyx együttes tagja.

 

Becze Gábor: bőgős. A Dimenzió tagja 1980-tól.

 

Becskey József: ritmusgitáros. A soroksári Monden együttes tagja volt.

 

Becsület: animációs kisfilm a Piramis dalára. Rendezte Herpai Zoltán.

 

Bekapcsol a bosszantógép: kísérleti rockjáték. 1979-ben bemutatták a Fővárosi Művelődési Házban. Írta Boros Lajos és Trunkos András. Közreműködött az SOS ás a 100 Folk Celsius.

 

Beke Zoltán: énekes, basszusgitáros. A Pannónia együttes tagja volt a hatvanas évek végén.

 

Bem rakpart: koncerthely, az I. kerületi Művelődési Ház klubját hívják így Budapesten. Mindig az igényesebb rockzene képviselői - Syrius, Mini, Interbrass, Theatrum - koncerteztek itt. 1970 óta a Mini együttes klubja.

 

Bence László: bőgős. A C. S. Ö. folk-jazz együttes tagja volt.

 

Bence Márta: táncdalénekes. A hatvanas évek közepén ismert és népszerű előadó, mintegy 10 kislemez és 60 rádiófelvétel őrzi dalait.

 

Bencsik Sándor: gitáros szerző 1972-ben a Beatrice, 1970-től a Gesarol, majd a P. Mobil tagja, 1980-ban alapítója a Pandoras Box együttesnek.

 

Bene Győző: táncdalénekes, szerző. Az 1968-as Ki mit tud-on tűnt fel, 1970-ig a Color együttessel dolgozott.

 

Benkó Dixieland Band: a tradicionális jazzt játszó budapesti együttes 1982-ben 25 éves, az elmúlt negyedszázad alatt a legjelentősebb hazai és külföldi fesztiválokon szerepelt sikerrel. 1971-ben Montreuxben nagydíjat nyert, 72-ben San Sebastianban közönségdíjat kapott. Öt nagylemeze jelent meg. Az alapítók közül ma már csak Benkó Sándor játszik az együttesben, amelynek többek között tagja volt: Benkő László, Laux József, Solymos Antal, Silye Attila. Jelenlegi felállása: Benkó Sándor - klarinét; Zoltán Béla - trombita; Nagy Iván trombon, ének; halmos Vilmos zongora; Nagy Jenő-bendzsó; Vajda Sándor - bőgő; Járay János dob.

 

Benkó Sándor: klarinétos. A Benkó Dixieland Band alapítója, vezetője: A hagyományos dixieland stílus legnépszerűbb hazai képviselője. A Magyar Zeneművészek Szövetség jazz szakosztályának tagja, 1987-től az MHV Krém márkájának szerkesztője.

 

Benkő László: billentyűs, szerző. Zongoristaként kezdett a hatvanas évtized elején, alkalmi társulások tagja volt, majd diákként együttest alakított Kóbor Jánossal, amely később az Omega nevét vette fel. Filmek, színdarabok zenéjét készítette, a a Planetáriumban bemutatott Űropera zenéjét szerezte, session-zenészként gyakran fellépett más együttesekkel, 1982-ben önálló nagylemeze jelenik meg, amelyen szintetizátorokon látszik.

 

Benkő Róbert: basszusgitáros. Előbb a Non Stop, majd a Sprint együttes tagja volt a hetvenes évek közepén.

 

Berán István: fúvós. A Kalamajka folkegyüttes tagja.

 

Berecz Endre: dobos. A Lobogó együttes tagja.

 

Bergendy együttes: Bergendy István - szaxofon, klarinét, ének; Bergendy Péter - szaxofon; Oroszlán György - gitár (1964-től); Gábor Péter - basszus (1977-től); Bálint István - dob (1977-től); Balogh Ferenc - ének (1981-től). Ez a jelenlegi, az Új Bergendy felállása. Ezenkívül játszott még a zenekarban: Tánczos Gábor - trombita (196263, 1969-66); Tomsits Rudolf - trombita (1963); Kovács Péter - pozan (19625); Kajlinger Miklós - dob (1962-63); Auth Ede - orgona (1962-67); Gáspár Károly - basszus (1962 -70); Csabai Béla - dob (1963-69); Hajdu Sándor - orgona, fúvósok (1967-70); Lotzin Norbert - orgona szerző (1960-75); Debreceni Csaba - dob (1970-77); Demjén Ferenc ének, basszusgitár (1970-77); Tóth János Rudolf - gitár (1975). A legrégibb magyar formáció, pop-, rock- és jazz-zenét egyaránt játszott. Az 1955-ben a budapesti Közgazdasági Egyetemen alakult ifjúsági jazz együttes jogutódja. 1962 óta lép fel Bergendy néven. 1963-ban már részt vett a varsói jazzfesztiválon, itthon elnyerte a Zeneművészek Szakszervezetének Arany Gitár díját. 1964: a Kár a benzinért című magyar filmhez írt az együttes kísérőzenét. 1965: számos kislemez. 1966: indult a táncdalfesztiválon. 1967: lengyel és svájci turné. 1968: svájci, lengyel, norvég és nyugatnémet turné. 1970: első nagylemez, a Beat-ablak. 1977: második LP, NDK turné, 1972: második díj a táncdalfesztiválon az Úgy szeretném című dalért. 1973: Hétfő c. LP, NDK-ban is nagylemez német nyelven, a rádiótól nívódíj. 1975: fél évre letiltják az együttest. 1976: rocklemez és jazzlemez. 1977: Demjén távozik egy szólólemezzel. 1980: nagylemez. 1987: aranyalbum. Az együttes eddigi legfényesebb korszakát Demjén Ferenc és Latzin Norbert időszakában, a 70-es évek első felében élte át. Nyolc önálló nagylemezt és számos kislemezt tudhat magáénak. Az egyik legsikeresebb magyar rockegyüttes.

 

Bergendy István: szaxofonos, klarinétos énekes. A BME szimfonikus zenekarában klarinétosként kezdte, majd Tóth Zoltán bigbandjében szaxolonoott. Tagja, vezetője volt a Közgazdasági Egyetem ifjúsági jazzegyüttesének, játszott a Tabányi, a Kelényi, a Chappy, a Holéczy zenekarban, a Deák-Metró együttesben. 1962 nyarán testvérével alakította meg a Bergendy együttest. Közben szaxofonozott az Állami Hangverseny Zenekar egyes rádió felvételein, Gonda János és Szabados György jazzegyüttesében. 1976. óta zenét is szerez, a tévé gyermek osztályának gyakran foglalkoztatott szerzője. A Süsü a sárkány és a Futrinka utca zenéjéért nívódíjat kapott. Az elmúlt években session-zenész volt a Deák Big Band -ben, a Hobo Blus Band -ben, a P. Mobilban és a Beatrice új változatában, a Csiga-Bigában.

 

Bergendy Péter: szaxofonos, fuvolás, piccolós. Az ötvenes évek végén a Közgazdasági Egyetem ifjúsági jazz- együttesében kezdett, tagja volt a Chappy s a Kelényi big band-eknek, a Bergendy -együttes alapító tagja.

 

Berkes Balázs: bőgős, basszusgitáros, tanár. 1962-től a Magyar Rádió tánczenekarának tagja, 1965-től bőgőtanár a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában. Hazai és külföldi együttesek tagja volt, számtalan fesztiválon vett részt. Játszott Kőszegi Imre jazzegyüttesében, majd a Szabados trióban.

 

Berkes Gábor: billentyűs. A Lobogó együttes tagja.

 

Berki Tamás: gitáros, énekes. A hazai jazzélet egyik jelentős személyisége. Már 13 évesen gitározott, énekelt, iskolai zenekart alakított Veszelinov Andrással. 15 évesen beat-együttest szervezett a korai időszakban pol-beat dalokat adott elő 1968-óta énekel jazzt is 1966-ban Vámos Miklóssal megalakította a Gerilla pol-beat triót, közben Székely Iván jazzegyüttesében is szerepelt, két amatőr fesztivált is nyertek. Elvégezte a jazztanszakot, 1973-tól öt évig ugyanott tanított. Az Interbrass együttes tagja, majd vezetője volt. 1975-ben Gonda János együttesével kiadták a Sámánének című nagylemezt. Külföldön turnézott a Benkó Dixieland Band-del, itthon a Deák Bing Band -del és Vukán György zenekarával lépett fel. Közben tagja volt Csík Gusztáv és Kőszegi Imre együttesének is. A Dühös múzsa c. nagylemezen négy dalt énekelt. 1978-tól a Népművelési Intézet könnyűzenével foglalkozó munkatársa

 

Bernáth Sándor: gitáros. A képzőművészekből álló Bizottság együttes alapitó tagja volt, maga is grafikus.

 

Berta József: gitáros. A Wanderers alapító tagja volt.

 

Bertalan István: dobos, a Meteor, majd a Marionett Rt tagja volt a hetvenes évek derekán.

 

Bertóti István: énekes, gitáros, 1973 -75 közölt a Piramis tagja volt. Őt váltotta Révész Sándor. Az Expedíció tagja volt 1979-80-ban.

 

Bessenyei György: basszusgitáros. A debreceni Lux együttes tagja.

 

Beton: Kainráth György - dob; Major János - gitár hegedű; Vadas András - ének (1971-75); Molnár Miklós, basszus, ének; Lippény Gábor - billentyűsök; Tunyogi Péter - ének (1975-80). 1971-ben Budapesten alakult rockegyüttes. 1972-ben a Ki mit tud-on második helyezést ért el. 1979-ben új nevet vett fel: Korona. 1980-ban Tunyogi a P. Mobilba ment. Az év végén feloszlott az együttes.

 

Bélai György: harsona, trombita, fuvola, billentyűs hangszerek. A hatvanas években ismert Atlasz együttes tagja volt.

 

Bianki Iván: gitáros. A legendás Kex együttes tagja volt.

 

Bihari István: szaxofonos. A Kék Csillag tagja volt

 

Bihari István: dobos. Az 1970-ben alakult Winkelmayer Brass jazz-rock együttes tagja.

 

Bikini: 1981 ősze óta ezen a néven lépett fel a Beatrice együttes, majd 1982 elején Csiga-Bigára változtatta a nevét. 1982 nyarán új együttest szervezett ezen a néven Nagy Ferenc. Tagjai még: Vedres József gitár; Szűcs Antal Gábor - gitár; Németh Alajos - basszusgitár; Németh Gábor - dob. Utóbbi három korábban a Dinamit tagja volt.

 

Binder kvartett: Binder Károly-zongora; Benkő Róbert - bőgő; Dresh Mihály - szaxofon; Wesely János dob; Faragó Antal - dob (1930-tól); Friedrich Károly - pozan (1980-tól). 1978-ban a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola jazztanszakos hallgató alakították Népzene gyökerekhez visszanyúló zenét játszik, miközben a kortárs jazz-avantgarde törekvéseket is megpróbálja integrálni. Koncertezett Görögországban, Jugoszláviában, Binder megnyerte a kaliszi nemzetközi jazz zongoraversenyt.

 

Biró György: énekes. Az 1980-ban újjáalakult Hello együttes tagja.

 

Birta Géza: dobos. A GM 49 együttes tagja.

 

Birtha László: gitáros; A Pax együttes tagja.

 

Bizottság: Bán Mária - dob: Bernáth(y) Sándor - gitár; fe Lugossy László - ének; Wahorn András orgona, szaxofon, basszus, ének; ef Zámbó István orgona, szaxofon, basszus, ének; Kukta Erzsébet - ének; Szulovszky István - gitár. 1979. óta játszik sajátos "szabadidő-zenét". A szentendrei Vajda Lajos Stúdió pincéjében kezdett, s 1980 augusztusában a Fekete bárányok koncerten mutatkozott be az óbudai hajógyári szigeten. Tagjai képzőművészek, a Captain Beefheart -féle avantgarde rockzenei vonalat követték. 1982 elején ideiglenesen megszűnt. Az utolsó hónapokban Albert Einstein tánczenekara néven is fellépett. A rádió felvette az utolsó koncertjét. Később Bernáth nélkül folytatta.

 

Blacks: Nagy Tamás - gitár; Sulyok Róbert - gitár; Ambrus Zoltán dob; Preisinger Péter - basszus; Devecseri János - ének zongora. 1966-ban alakult, rövid életű beategyüttes.

 

Blöff: A budapesti Toldy Gimnázium diákjai alakították 1981-ben. Új hullámos zenét játszik.

 

Bluegrass Pilgrims Band: Savanya István - gitár ének; V&aac





:


: 2017-02-24; !; : 909 |


:

:

, .
==> ...

1737 - | 1565 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.385 .