.


:




:

































 

 

 

 


Teoretická část





Teoretická část teto seminární práce Je věnována základní definici pojmů marketing,marketingový mix, situační analýza, PĚST analýza a SWOT analýza.


Marketing

Marketing je proces zaměřený na uspokojování potřeb zákazníka. Pomocí nástrojů, metod a technik marketingového výzkumu dochází ke zjištění potřeb a přání zákazníka ze strany firem, státních institucí či dalších organizací. Na základě zjištěných skutečností tyto organizace přijmou taková opatření, jejichž cílem je nabídnout zákazníkovi výrobky a služby s co největší přidanou hodnotou, ve správný čas, v ideálním místě a za vhodnou cenu.

Americká marketingová asociace v roce 2007 formulovala následující definici marketingu: "Marketing je činnost, soubor institucí a procesů pro vytváření, komunikování, dodávání a výměnu nabídek, které mají hodnotu pro zákazníky, klienty, partnery a společnost jako celek."

Z českých autorů definuje marketing Jaroslav Světlík takto: "Marketing je proces řízení, jehož výsledkem je poznání, předvídání, ovlivňování a v konečné fázi uspokojení potřeb a přání zákazníka efektivním a výhodným způsobem zajišťujícím splnění cílů organizace.[1]

 

Analýza PEST(EL)

PESTLE analýza je analytická technika sloužící ke strategické analýze okolního prostředí organizace. PESTLE je akronym počátečních písmen různých typů vnějších faktorů: politické, ekonomické, sociální, technologické, legislativní, ekologické.

P Political - politické existující a potenciální působení politických vlivů

E Economical - ekonomické působení a vliv místní, národní a světové ekonomiky

S Social - sociální průmět sociálních změn dovnitř organizace, součástí jsou i kulturní vlivy (lokální, národní, regionální, světové)

T Technological - technologické dopady stávajících, nových a vyspělých technologií

L Legal - legislativní vlivy národní, evropské a mezinárodní legislativy

E Ecological - ekologické (environmentální) místní, národní a světová problematika životního prostředí a otázky jejího řešení
[2]

 

 

SWOT analýza

SWOT analýza je metoda, jejíž pomocí je možno identifikovat silné (ang: Strengths) a slabé (ang: Weaknesses) stránky, příležitosti (ang: Opportunities) a hrozby (ang: Threats), spojené s určitým projektem, typem podnikání, podnikatelským záměrem, politikou (ve smyslu opatření)

Tato analýza byla vyvinuta Albertem Humphreym, který vedl v 60. a 70. letech 20. století výzkumný projekt na Stanfordově univerzitě, při němž byla využita data od 500 nejvýznamnějších amerických společností.
SWOT analýza hodnotí vnitřní a vnější faktory:

vnitřní faktory zahrnují hodnocení silných (Strenghts) a slabých stránek (Weaknesses).

vnější faktory zahrnují hodnocení příležitostí(Opportunities) a hrozeb (Threats).
[2]

 

 

Obrazek 1[3]

 

Marketingový mix 4P


Marketingový mix 4P (Marketing Mix 4P) je metoda stanovení produktové strategie a produktového portfolia. Otcem myšlenky marketingového mixu je Neil H. Borden. Ten vycházel z analogie s koláčem v prášku (cake mix) a tvrdil, že výchozí prášek je vhodným základem pro upečení dobrého koláče. Je možné ho do jisté míry upravovat (sladit, ochucovat), ale není dobré to přehnat (např. přesladit).
Na Niela Bordena navázal E. Jerome McCarthy, který koncipoval mix tak, jak ho známe dnes. Podle něj se marketingovýmix podniku (resp. produktu) skládá ze čtyř složek (4P):
Product (produkt) produkt a jeho vlastnosti z hlediska zákazníka kvalita, spolehlivost, značka, design, záruka, servis a další služby apod.
Price (cena) cena produktu a celková cenová politika podniku
Place (distribuční cesty) způsob(y) distribuce produktu od jeho výrobce ke konečnému zákazníkovi
Promotion (propagace) způsob(y) propagace produktu [3]

 

 

Obrazek 2 [3]

 

 





:


: 2017-01-28; !; : 236 |


:

:

, ,
==> ...

1646 - | 1640 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.011 .