.


:




:

































 

 

 

 


PROHLÍDKA MĚSTA, HRADU




okružní jízda městem f. , hrad m. , lovecký zámek m. , vodní zámek m. ,

prohlídka f. zámku , rytířský hrad m. , hradní přikop m. , zřicenina hradu f. , padácí most m. , zbrojnice f. , brnění n. , pevnost f. , sbírka obrázů f. , gobelín m. , stropní malba f. , postel s nebesy f. , francouzký park m. , vodotrysk m. , amorek m. , , kaple f. , památková rezervace f. , založit , barokní sloh m. ,

 

NAVŠTĔVUJEME NÁCHODSKO

 

Jíž v 16 století vladl tady rod Pernštejnů. Nejmocnějším rodem v oblasti Náchoda byli Trčkové z Lípy. Tomu odpovídala i umělecká úroveň jejich sídla Opočna. Zámek patří k nejčistějším projevům italský orientované renesanční architektury severně od Alp. Dalším příkladem renesanční architektury je zámek v Novém Městě nad Metují. Zámek je postavený za Vojtěcha a Jana z Pernštejna na místě gotického hradu. Válcová věž je dominantou zámecké stavby. Se skončením třicetileté války zámek byl přestaven v raně barokním duchu. Byla přestavena i zámecká kaple. V roce 1908 koupil zámek průmyslník J.Bartoň z Dobenina, rodině kterého zámek patří v dnešní době. V letech 1909-11 větší opravy provedl architekt Dušan Jurkovič. V přistupných interierech jsou sbírky českých obrázů. Prohlídkový čas: 60 min.+ zahrada, počet osob ve skupině: 45. Návštěvní doba: duben červen, září a říjen 9 16 hod.

Památkový ústav v Pardubicích se těší na vaší návštěvu některého z uvedených památkových objektů a přeje bohatý zážitek a dobrý odpočínek.

 

Cvičení: :

 

1. Přeložte: :

 

, , . . . . . . . , . . .

. ?

 

2. Reagujte podle vzoru. Používejte tato slova: .

: vůbec, to není pravda, žádný.

 

Hotel DIPLOMAT je v centru města. BUSINESS HOTEL je název kempu v okoli Pardubic. V hotelu DIPLOMAT nemohou bydlet invalidé. Zámek v Opočnu je v barokním slohu. Nejmocnějším rodem v okoli Náchoda byl rod Rožmberků. Zámek v Novém Městě nad Metují není přistupny, žádné prohlídky zámku v létě nejsou. Zámek v Novém Městě nad Metují patří státu.

 

3. Odpovězte: :

 

Je v okoli vašeho města nějaký zámek? V jakém je stavu? Je navštěvovan turisty? Byl(a) jste v českém zámku nebo na českém hradě? Popište své zážitky. Líbí se vám poznávací zájezdy a návštěvy pamětihodností?

 





:


: 2016-12-03; !; : 294 |


:

:

.
==> ...

1774 - | 1590 -


© 2015-2024 lektsii.org - -

: 0.012 .