Лекции.Орг


Поиск:




Цілі та стратегії ціноутворення.




Поняття маркетингової збутової політики. Канали розподілу.

Маркетингова збутова політика – це комплекс заходів щодо планування, реалізації та контролю за розподілом та рухом товарів.

Розподіл товарів – це зміна та передача прав власності на товар від виробника до посередника та від посередника до споживача.

Рух товарів (товарорух) – це фізичне переміщення товару від виробника до споживача з використанням транспортних засобів та складів.

Канали розподілу – це сукупність фірм чи окремих осіб, які беруть на себе право власності на товар або сприяють передачі цього права на шляху руху товару від виробника до споживача.

1. Нульовий канал (виробник – споживач).

2. Однорівневий канал (виробник – роздрібна мережа – споживач)

3. Дворівневий канал (виробник – дрібно оптовий посередник – роздрібна мережа – споживач)

4. Трьохрівневий канал (виробник – оптовий торговець – дрібно оптовий посередник – роздрібна мережа - споживач).

 

 

Методи ціноутворення

- метод надбавок, на основі даних про собівартість одиниці продукції нараховується цільовий прибуток за цільовою ставкою рентабельності:

- метод цільового прибутку на інвестований капітал. Ц=Св+Кі*Пп.

- агрегатний метод. Полягає у підсумовуванні цін окремих елементів товару.

- метод цільових витрат - ціна встановлюється на основі опитування споживачів, а товар спеціально розробляється під цю ціну з врахуванням бажаного прибутку.

- метод максимізації поточного прибутку, оскільки при збільшенні ціни на прибуток діють два фактори:

1) він збільшується внаслідок зниження попиту

2) він зменшується внаслідок збільшення попиту

- на основі рівня поточних цін – використовується часто на олігопольних ринках (метал, папір, міндобрива), де коливання ціни не значні. Більш дрібніші фірми змушені ставити ціну, яка існує на ринку.

- метод встановлення ціни на основі тендеру (торгів) – оголошується конкурс на виробництво складного товару і перемагає той, хто запропонує найнищу ціну.

Цілі та стратегії ціноутворення.

Цілі:

1. забезпечення процесу виживання – насичення на конкурентних ринках для збереження споживачів та каналів збуту, необхідно знизити ціну на рівень собівартості, або й нижче тимчасово допускаючись збитків.

2. максимізація поточного прибутку – фірма не зважає на довгострокову перспективу і встановлює ціну, яка б при певній еластичності попиту і відповідному співвідношенні постійних та змінних витрат дозволила б отримати максимальний прибуток.

3. завоювання лідерства за показниками якості – підприємство здійснює значні капіталовкладення, не економить на виробничому процесі, досягаючи максимальної якості продукції, що дозволяє встановити максимальну ціну, це призводить до завоювання невеликої частки ринку, але найбільш платоспроможних споживачів.

4. завоювання лідерства за показниками частки ринку, ціна максимально знижується, що приваблює споживачів і витісняє конкурентів з ринку.

Стратегії ціноутворення:

1. Стратегія рішення щодо цінового рівня;

Стратегія високих цін. Високі ціни асоціюються у споживача із значним рівнем якості товару, гарантійним обслуговуванням та відомою торгівельною маркою.

Стратегія низьких цін. Застосовується практично на всіх ринках із високим рівнем конкуренції, для товарів повсякденного попитуз невеликим рівнем технічної складності, унікальності та низькими бар’єрами входу на ринок.

Ціни товарів новинок:

зняття вершків, проникнення на ринок.

Стратегія щодо показника «ціна - якість».

2. Стратегії єдиних чи гнучких цін.

Стратегія гнучких цін – характерна для ринків, де укладаютья індивідуальні угоди на продаж, в основному промислове обладнання та унікальні технічні споруди.

Стратегія єдиних цін – єдині ціин часто пишуть на упаковці товару – використовують в умовах фінансової стабільності, стандартності товару з метою приваблення споживачів і керування системою збуту.

Стратегія цінової дискримінації, продаж фактично однакових товарів для різних груп споживачів за різними цінами – в основному використовується для проникнення в сегмент елітної продукції. Крім цього використовується державою для соціальної підтримки пільгових категорій громадян.

Стратегії ціноутворення за географічним принципом.

 

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 531 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Велико ли, мало ли дело, его надо делать. © Неизвестно
==> читать все изречения...

997 - | 760 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.008 с.