Лекции.Орг


Поиск:




Метод та методичні прийоми бухгалтерського обліку




Метод бухгалтерського обліку — це система прийомів, яка забезпечує суцільне, безперервне, взаємопов'язане та об'єктивне відображення (в узагальнено­му вигляді у грошових вимірниках) об'єктів бухгалтерського обліку, що має на меті отримання інформації для управління ними.

Метод бухгалтерського обліку складається з окремих специфіч­них методичних прийомів, основними з яких є:

- документування;

- інвентаризація;

- рахунки;

- подвійний запис;

- оцінка;

- калькуляція;

- балансове узагальнення;

- звітність.

Документування — це відображення господарських операцій на певних носіях інформації: на паперових бланках або технічних носіях (магнітних стрічках, магні­тних дисках, дискетах); це письмова реєстрація здійснення господарської операції, що надає юридичної сили даним бухгалтерського обліку.

Інвентаризація — це спосіб перевірки наявності товарно-матеріальних цін­ностей (ТМЦ) і грошових коштів шляхом перерахування, зважування, обміру, оцінки всіх залишків майна підприємства і зіставлення з даними бухгалтерського обліку.

Рахунки — це спосіб групування, поточного обліку і контролю за наявністю і рухом майна підприємства, джерел його утворення, господарських процесів та їх результатів.

Подвійний запис — це принцип тотожного відображення господарських опе­рацій на рахунках, що зумовлює рівність оборотів за дебетом і кредитом корес­пондуючих рахунків. Подвійний запис випливає з економічної суті відображення операцій. Будь-яка господарська операція викликає зміни у двох видах господар­ських засобів, грошових коштів, або в одному виді засобів чи коштів, і в тій же сумі змінюється відповідний вид джерел.

Оцінка — це відображення об'єктів бухгалтерського обліку в єдиному грошо­вому вимірнику з метою узагальнення їх в цілому по підприємству.

Калькуляція — це спосіб обчислення собівартості всього обсягу, а також оди­ниці виготовленої продукції. Собівартість є базою для визначення ціни виробле­ної продукції, виконаних робіт та наданих послуг.

Балансове узагальнення — це спосіб узагальнення і групування інформації про активи підприємства за їх складом і розміщенням та джерелами їх утворення на певну дату.

Звітність — це система підсумкових взаємозв'язаних і взаємозумовлених показників, які характеризують господарську і фінансову діяльність підприємст­ва, результати використання його активів та стан зобов'язань.

Методичні прийоми бухгалтерського обліку взаємопов'язані, доповнюють один одного і в сукупності становлять єдине ціле — метод бухгалтерського обліку.

 
 


Питання для самоконтролю:

1. Що являє собою предмет бухгалтерського обліку?

2. Які основні об’єкти бухгалтерського обліку?

3. Як класифікують господарські засоби?

4. Як класифікуються джерела господарських засобів?

5. Що є методом бухгалтерського обліку?

 

Література [5; 8; 13; 18; 22; 25-27; 50]

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 400 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Логика может привести Вас от пункта А к пункту Б, а воображение — куда угодно © Альберт Эйнштейн
==> читать все изречения...

785 - | 786 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.013 с.