Лекции.Орг


Поиск:




Митні органи як органи дізнання




 

Як уже було зазначено, провадження дізнання про контрабанду та інші правопорушення проводиться самими митними органами згідно з положенням, передбаченим Кримінально-процесуальним кодексом України (КПК), а стосовно адміністративних правопорушень — КпАП. У той же час у новому МК України появились норми процесуального характеру, що може слугувати підставою для появи спеціального процедурного провадження — митного. До компетенції митних органів входить й провадження дізнання у справах про порушення митних правил.

За наявності передбачених ознак злочину чи адміністративного правопорушення митні органи зобов’язані порушити кримінальну справу чи відкрити адміністративне провадження. Таке провадження проводиться згідно з правилами, що викладені у главі 58 МК України. Провадження у справі про порушення митних правил включає в себе виконання передбачених МК процесуальних дій, розгляд справи по суті та винесення постанови.

Як і будь-яка інша справа, справа про порушення митних правил вважається розпочатою з моменту складення протоколу про порушення вимог митного законодавства (ст. 358 МК України). Протокол про порушення мають право складати:

1) службові особи, які згідно із штатним розкладом митного органу уповноважені здійснювати митний контроль, митне оформлення і пропуск через митний кордон України товарів і транспортних засобів і які безпосередньо виявили порушення митного законодавства;

2) посадові особи Управління організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади вгалузі митної справи, підрозділів по боротьбі з контрабандою та порушеннями вимог МК України регіональних митниць і митниць, які згідно з посадовими обов’язками мають таке право;

3) інші посадові особи, уповноважені керівникомспеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи або начальником регіональної митниці.

Підставами для порушення справи про порушення вимог митного законодавства, можуть бути:

1) безпосереднє виявлення посадовими особами митного органу порушення вимог МК України;

2) повідомлення про вчинення особою порушення вимог МК України, отримані від інших органів (у тому числі митних), підприємств, а також громадян;

3) повідомлення про вчинення порушення вимог МК України, отримані від митних та правоохоронних органів іноземних держав, а також від міжнародних організацій.

Варто підкреслити, що згідно із Законом України «Про мови» провадження у справі про порушення вимог митного законодавства здійснюється українською мовою. Особи, які беруть участь у провадженні у справі про порушення митних правилі не володіють українською мовою, вправі робити заяви, давати пояснення, подавати клопотання рідною мовою, а також користуватися послугами перекладача.

Провадження у справі про порушення митних правилздійснюють посадові особи підрозділу по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил митного органу, в зоні діяльності якого було вчинено або виявлено таке порушення. Посадові особи підрозділу по боротьбі з контрабандою і порушеннями вимог МК Українирегіональної митниці можуть здійснювати провадження у будь-якій справі про порушення митного законодавства, порушеній підпорядкованими регіональній митниці митними органами. Посадові особи Управління організації боротьби з контрабандою і порушеннями вимог МК Україниспеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи можуть здійснювати провадження у будь-якій справі про порушення митного законодавства будь-яким митним органом України.

 





Поделиться с друзьями:


Дата добавления: 2016-11-12; Мы поможем в написании ваших работ!; просмотров: 246 | Нарушение авторских прав


Поиск на сайте:

Лучшие изречения:

Студент всегда отчаянный романтик! Хоть может сдать на двойку романтизм. © Эдуард А. Асадов
==> читать все изречения...

993 - | 818 -


© 2015-2024 lektsii.org - Контакты - Последнее добавление

Ген: 0.011 с.